Здравей Гост

за Сидерална и Тропическа астрология

  • 6 Отговора
  • 3942 Прегледи
*

Пепо

за Сидерална и Тропическа астрология
« -: Ноември 10, 2004, 02:30:47 am »
Здравейте,

с лаически познания съм, но ме вълнува астрологията... Много ще бъда радостен, ако някои може да ми помогне да си изясня кога се използва Сидералната ("съзвездио-центрична") астрология - която взима предвид прецесията на Земята, и кога Тропическата/Слънчева ("слънце-центрична") астрология - която не взима предвид прецесията.
Понятията в кавички са компилирани от мен, и вероятно далеч не са точни :rolleyes:.

С усмивка и предварителна благодарност. :)
 

*

АН

за Сидерална и Тропическа астрология
« Отговор #1 -: Ноември 10, 2004, 08:17:19 am »
щом компилираш собствена терминология, значи почти не се нуждаеш от чуждо мнение :ph34r: - може би не си харесваш слънчевия знак или асцендента :ph34r: - шегувам се :)

като гледам една близка Девичка, как се държи като Лъвица, си мисля, че айнамшата е много важна - но и асцендентът и е Лъв :)

като гледам едно Скорпионче, как се държи като такова и няма нищо от толерантността на Везните, си мисля, че айнамшата е пренебрежима :ph34r: - но Скорпиончето е тройно Скорпионче :ph34r:

Прецесията е важен въпрос за физиката и астрономията...Но астрологията е по-скоро духовна наука, отколкото точна....Източните астролози все пак работят предимно с отчитане на айнамшата...

По мое мнение - звездната картина, хороскопът трябва да ни поставят в състояние на променено съзнание...- не е толкова важна логиката и научните обяснения....- има все още в света и Вселената необяснени и недоказани научно неща...- това не ме смущава....
Проверявай хороскопа и с отчитане на прецесията и без нея - който начин работи по-успешно, използвай него :)  

*

Астро

за Сидерална и Тропическа астрология
« Отговор #2 -: Ноември 11, 2004, 08:59:17 am »
Западната астрология (в по-голямата си част) е тропическа, т.е. има зодиак (пътят на Слънцето, гледано от Земята, разделен на 12 равни части), спрямо който се изчисляват положенията на планетите и всичко останало.
Сидералната (звездна) астрология се използва повече на изток (китайска, индийска,...). Така и не ми обясниха какви принципи използват. Специално китайците усилено крият точната и пълна информация за астрологията, а и не само за нея.
Има някои, които казват, че използват сидерална астрология и работят по абсолютно същия начин, както тропическата, което не е правилно. А и не казват на какви принципи е.
И накрая кратък коментар на предишното изказване: по-добре не го взимай под внимание - няма нищо общо с истината с изкл. на: "Прецесията е важен въпрос за физиката и астрономията... Източните астролози все пак работят предимно с отчитане на айнамшата...  има все още в света и Вселената необяснени и недоказани научно неща..."
И още нещо: добре ще е да използваш вече приетата терминология. Тя е създадена, за да може хората от дадена област да се разбират и да говорят на един и същ език.
 

*

Guest_Ирина

за Сидерална и Тропическа астрология
« Отговор #3 -: Ноември 12, 2004, 12:27:18 am »
Цитат

Цитат
Сидералната (звездна) астрология се използва повече на изток (китайска, индийска,...). Така и не ми обясниха какви принципи използват
... ама ти кого от тях(индийците или китайците) си питал/а?  :P
закачам се малко ;)  
Звездната е "патент" на индийската астрология, западните школи също невинаги я пренебрегват - поне 23бр айнамши са известни, но кой как ги ползва обикновено е въпрос на школа и "духовно състояние" дето казва АН.
Виж за китайската
Цитат
китайците усилено крият точната и пълна информация за астрологията
на мене ми звучи едвали не като че землянки копат тия китайци  :D  :ph34r: ... ами не е така, информация може и да може  да се укрие, но познание - рядко, има западни астролози занимавали се и поприспособили/отнесли китайската I Ging към системата и понятията на западната астрология, разработили таблици, издали книги  - изказвай се по-подготвен/а преди да раздаваш акъли, а?

И да те попитам искам
 
Цитат
И накрая кратък коментар на предишното изказване: по-добре не го взимай под внимание - няма нищо общо с истината

Кое точно да не взимаме под внимание?

Кое точно няма нищо общо с истината?

Къде уважаеми/а си мислиш, че се намираш?
Поясни се моля те, преди да съм те пратила за четка и паста за зъби.
 

*

Guest_Ирина

за Сидерална и Тропическа астрология
« Отговор #4 -: Ноември 12, 2004, 12:55:06 am »
Цитат
Здравейте,

кога се използва Сидералната ("съзвездио-центрична") астрология - която взима предвид прецесията на Земята, и кога Тропическата/Слънчева ("слънце-центрична") астрология - която не взима предвид прецесията.
Понятията в кавички са компилирани от мен, и вероятно далеч не са точни :rolleyes:.

Понятията наистина не са точни - имаме:
- сидерален зодиакален кръг (респ. айнамши както казваш и сидерална астрология)
- тропичен зодиакален кръг - център на хороскопа е пак определено място по определено време на Земята
Дотук и двете са геоцентрични системи - центъра на хороскопа е определен от време и място на Земята и отнесен към някой от споменатите  зодиакални кръгове.
Съществува и хелиоцентрична система - при нея център на хороскопа е слънцето, земята е на небето  :D  :D - шегувам се, но така някак, ползва други парамерти(различни от популярната геоцентрична), изисква специален поглед.

Респективно специален/различен поглед си изискват всички видове хороскопи - човека е доста сложно създание ... различните видове техники, методики, хороскопи се ползват като своеобразен логичен или мистичен :ph34r:  поглед, като очила, микроскоп или далекоглед, изобщо инструмент  - според нуждите на целта на астрологичното изследване от една страна, или според нуждите  на занимаващия се от друга ... наистина има всякакви случаи,  
И освен това(както указва с думите си Астро) астролозите са различни помежду си - по националности, етноси,  култура и пр., но целят и се стремят и да поддържат един универсален език ... май се отклоних :ph34r: ,
ами казвай си ако е много омешано :)  

*

Пепо

за Сидерална и Тропическа астрология
« Отговор #5 -: Ноември 16, 2004, 12:13:36 am »
Цитат
... май се отклоних :ph34r: ,
ами казвай си ако е много омешано :)
Не, не е много омешано.  ;)

Благодаря на писалите, някои понятия бяха нови за мен...

Ще се радвам ако някой има още подробности по въпроса. :wub:

C искрена усмивка.  

*

Ирина

за Сидерална и Тропическа астрология
« Отговор #6 -: Ноември 16, 2004, 01:46:12 am »
Цитат
Благодаря на писалите, някои понятия бяха нови за мен...

Ще се радвам ако някой има още подробности по въпроса. :wub:

C искрена усмивка.
Аааа такива да си ги нямаме! :angry:
За подробности по въпроса, ще е нужен поне въпрос ... ами досега една питанка няма из писаното от теб :unsure:
Пък ако за темата ти е думата - пак ще трябва да помагаш ... и на мен покрай темата, че както насметох Астро надали ще се обади ако не му дадем хубав повод.

сърдечен смях :D