Здравей Гост

Кету и Раху според Джйотиш

 • 4 Отговора
 • 7880 Прегледи
*

Diyana

 • ***
 • 2705
Кету и Раху според Джйотиш
« -: Април 27, 2010, 09:34:19 pm »
Провокирана съм от настояването според Западната астрология, че СЛВ е положителен и трябва да се следва, а ЮЛВ - отрицателен и "не трябва да му се оставяме". Това твърдение се ражда след прехвърлянето на едно правило от хорарната към наталната астрология. А именно - в хорара СЛВ указва как ще се развие въпросът, а ЮЛВ - какво вече се е случило. 

След Дейн Ръдиър и Астрология на личността това правило влиза в натала във вида "СЛВ показва посоката, предназначението ни в тоя живот, ЮЛВ сочи миналите ни опитности - нашата карма от миналото и миналите ни животи". Следва Изабел Хики - "Духът ни трябва да следва пътя на СЛВ, за да се развива. Духът ни трябва да отрича и да се пази от клопката на ЮЛВ, защото това е пречката пред нашето духовно израстване".Тоест, имаш ЮЛВ в 10-ти дом. Вече си правил кариера, бил си обществено значим авторитет, бил си Някой. Сега, моля, си гледай къщата и се отдай на семейството и себе си, развивай си СЛВ в кухнята. Самият Ръдияр в по-късните си книги се връща все по-близо до класическата (и даже ведическата) философия на астрологията.

Това, което се изпуска в западните интерпретации, е, че основното значение на Възлите е, че те са "Еклипсори", предназначението им е да показват затъмненията. Това е причината, поради която са започнали да ги изчисляват в началото - за да се предсказват затъмненията. При Слънчево или Лунно затъмнение има съвпад на някой от възлите със светилата. Значението "да си еклипс, затъмнен" също е ясно - засенчен, невидим, атакуван, погълнат, съществуването ти е застрашено и отречено. Ако си невидим, значи не съществуваш. Затова според класическите астролози и от двете страни на кълбото затъмненията винаги са "предсказвали" негативни събития с непредсказуемо развитие. Поради това нито северният, нито южният възел са имали някакви вътрешноприсъщи им позитивни характеристики.

Ведическите (и въобще древните) астролози разчитат на директното наблюдение на заобикалящия свят и астрологията се основава именно на такива преки наблюдения на звездното небе. Затова и транссатурновите планети не са важни в джйотиш - тяхното движение не е било възможно да се наблюдава и да се изведе някаква реална закономерност тук на земята, свързана с реални житейски събития. И тъй, наблюдавайки, са установили, че Раху и Кету затъмняват всички планети, с които са в съвпад, но влияят най-зле именно на светилата, точно защото съвпадат с тях в момент на Лунно и на Слънчево затъмнение, за които се каза вече, че вещаят катастрофални събития.

Раху, когато попадне върху планета, я нагнетява, намагнетиризира нейната природа, преекспонира начина й на изразяване, понякога в уродлив вид. Когато Раху и диспозиторът му са добре поставени, това енергизиране носи постижения, насочени усилия, удовлетворение. Когато Раху и господарят му са наранени и отслабени, се активират проявления като сляп егоизъм, пристрастяване, обсесивни наклонности, неточна преценка и груб материализъм - да имаш, за да имаш, а не за да постигнеш някаква цел отвъд имането.

Кету действа наобратно, но със същия резултат -  в съвпад с планета, я обезсилва, може да я унищожи, правейки я неефективна, човек няма никакъв контрол над делата на съответната планета и е играчка на обстоятелствата. Но добре поставен Кету или господарят му, може да насочи делата по планетата в полза на безусловната грижа за другите, духовната отдаденост и състрадание.

Тоест, Раху показва пътя ни към успех в земния план, в живота ни тук и сега, а Кету ни тласка към "тънките светове" и вечността. Кой каквото си избере да следва. Преценката кое е добро и кое е лошо от двете, е трудничка.  ;D

Южният възел, Кету, се свързва с умението да си никой. На практика представлява способността да си невидим, заличаването на личността, да си незабележим, пренебрегван, безпомощен, неспособен да отстояваш себе си. Но това има два полюса - вечно обясняващ се, отстъпващ и извиняващ се човек, страхлив, безхарактерен и безгръбначен, който се приспособява към външните условия, нагажда се към изискванията на силния, който не смее да поиска, а и не очаква да получи това, което му е нужно. Или развитият духовно човек, който се е научил да бъде добър, благороден, чист в делата си, непредубеден и добронамерен, който е способен да общува със света и да  предаде акумулираната божествена любов и мъдрост.

Северният възел, или Раху, от друга страна, е неприкритият материализъм, ненаситен стремеж към успех, изключително високата самооценка, неспособността да откликнеш на другия, склонността към порочност, развала и провала  ;D. Но ако е балансиран в картата, ако е подкрепен от бенефици и добре поставен, той е сигнификаторът на изключителните успехи, на великите постижения, на огромното богатство, на дисциплинираните усилия и непреклонния стремеж към целта. Раху ражда шампионите.

И ето още малко асоциации на възлите.


Раху, СЛВКету, ЮЛВ
Психологически характеристики
НарцистиченНиска самооценка
Обсебващ, натрапчивБоязлив, страхлив
ГорделивИзпълнен със съмнения в себе си, самоизмъчващ се
АмбициозенОтчужден и незаинтересован
МатериалистДуховен
РазфокусиранВглъбен, ограничен и тесногръд
Впечатлителен, лесно се въодушевява, чувствителенРигиден, фиксиран, безкомпромисен
ЕкстровертенИнтровертен
Жертва на заблуди, илюзии и самоизмамиЖертва на панически страх, кошмари и лоши предчувствия
Обладан, обсебен, налудничавРазтревожен, кахърен, угрижен
Противоречив, непоследователенГневен, сърдит, буреносен облак
НенаситенАскетичен
Увереност, оптимизъмСъмнения, песимизъм
Конкуриращ се, съревноваващ се, борбенОтказващ се, примиренец, пораженец
Снизходителен, угаждащ си, пищен, екстравагантен стилПуритан, непреклонен, аскетичен стил
Начин на действие
Започващ, иницииращ действието, ревностно преследване на резултатаПриключващ, оставя нещата да се случват, демобилизация, отпускане, освобождаване
Прикриване, стиснатостРазкриване, споделяне
Свръхкомпенсиращ, надценяванНекомпенсиран, невъзнаграден, подценяван
Засенчващ, налагащ се, изпъкващИзчезващ, криещ се, невидим
Разрушение чрез пряко нападение, овладяване отвън, инвазия, потопРазрушение чрез деградация, превземане отвътре, задръстване, задушаване, интоксикация
Отказ, отхвърляне, изоставянеПокана, привличане, напътстване, съветване
Основни теми на проявление
КолективнотоЧастното
Светски успехИндивидуалното
Слава - Власт - ПопулярностМъдрост - Концентрация - Просветление
ПридобиванеЗагуба
Бунт - Революция - РазмирициОтстъпление - Отбой - Въздържание
Харизма - БлясъкСкромност - Смирение -  Задръжки
Холистично, цялостно, общото Тясното, единичното, детайла
Настоящия животМиналите животи
ПубличноИнтимно
Чуждестранни дела, контакти с чужденциДуховно усамотение
Мафия, група, организацияОтшелникът
Пирова победаИзрастване чрез пораженията
Кръг - УстаЛиния - Опашка
Електрически ударОгън
   
(Нарасимха Рао, Ханк Фридман, Дейвид Фроули, С. Рави, Б. В. Раман и компания ;D)

Виц за възлите. Трима отдадени монаси обсъждали духовните си практики. Първият казал "Отказах се от всичко материално, вече съм никой". Вторият: "Аз свърших повече работа и направих повече жертви от теб, аз съм наистина никой". Третият - "Аз правя това по-дълго и от двама ви, взети заедно. Аз съм абсолютно никой!"

Пример за Раху, маскиран като Кету  ;).
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

kris

 • ***
 • 2298
 • (:
Re:Кету и Раху според Джйотиш
« Отговор #1 -: Юни 16, 2010, 12:03:47 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 08:55:43 pm от kris »

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:Кету и Раху според Джйотиш
« Отговор #2 -: Юли 21, 2010, 08:21:59 pm »
Статията е взета от друг сайт, ще си позволя да я цитирам тук.  :blink:

Цитат

Много рядко се пише и говори за нодалната ос...
    На този фактор в съвременната западна астрология се обръща твърде малко внимание. Повечето смятат Лунните възли за „кармичен показател”, свързан с минали прераждания. А това е тематика, на която в западния свят се гледа някак подозрително и с усмивка, дори и от страна на практикуващи астролози. Не харесвам тази дума „карма”. Толкова смехотворен смисъл й е придаден в съвременния западен свят, че истинското й значение е напълно погубено. На санскрит думата „карма - karma” означава – „работа; действие; дело, деяние; резултат от действие”. И продължавайки в този ред на мисли, целият хороскоп на човек е карма. Няма такова нещо като „кармичен хороскоп”.
    В съвременния западен свят вероятно предпочитат да разделят нещата – „Това е карма, а това не е” – по причина, че концепцията за т.нар. свободна воля е издигната в култ. Западният човек недолюбва твърденията, че в живота има събития, които не може да промени по никакъв начин. Но те просто се случват. На „свободната човешка воля” ще отделя специално внимание в друга статия, защото това е тема деликатна и криворазбрана. Още в първата си статия писах, че древните гърци и стоицизма като философия са застъпвали тезата, че човек трябва да живее в съгласие с Природата, в съгласие с „космичната, природна хармония”. Точно тази теза има много общо със свободната човешка воля.
    В Тетрабиблос на Птолемей няма нищо писано за Лунните възли. От една страна има логика, защото това не са планети. Лунните възли дори не са физически небесни обекти. Те са фиктивни точки, математически точки. Цялостната и пълна концепция за тях се е пренесла в Индия и в индийска астрология Раху и Кету се разглеждат много по-комплексно. В западна астрология частично значението им и символиката се покриват от трите невидими планети зад Сатурн – Уран, Нептун и Плутон.
    Чисто астрономически Лунните са точките, в които се пресичат лунната орбита около земята с еклиптиката (видимия път на Слънцето). Точката, в която Луната пресича еклиптиката по пътя си от юг на север се нарича северен (възходящ) възел. В астрологията е даден и термина Раху (Rahu). Точката, в която Луната пресича еклиптиката по пътя си от север на юг, се нарича южен (низходящ) възел. В астрологията се нарича Кету (Ketu).  Тези два термина – Раху и Кету са еквивалентите на санскрит за двата лунни възела. Двата лунни възела винаги отстоят точно на 180° един от друг.

    С астрономическо/математическата част дотук. Има още астрономически факти, които са свързани с нодалната ос, но за целта на статията горното е достатъчно. По-важното е, че в тези две фиктивни точки, наречени лунни възли, се случват Слънчевите и Лунните затъмнения! При новолуние, когато Луната стои между земята и Слънцето, се случват Слънчевите затъмнения. При тях Луната хвърля сянка на земята и ние от земята не можем да видим Слънцето. При пълнолуние, когато земята се намира между Слънцето и Луната, се случват Лунните затъмнения. При тях земята хвърля сянка на Луната и не можем да видим Луната. Разбира се затъмненията не се случват при всяко новолуние и пълнолуние. А само когато такова има в зоните около Лунните възли, в рамките на 15°-18° отстояние. Тогава Слънце, Луна и земя застават приблизително в права линия.
    Всички древни народи до днес, са знаели за огромното влияние на затъмненията върху човешкия живот на земята. В тях те са съзирали знаци на Природата за предстоящи войни и бедствия. Макар природните катаклизми да се посрещат негативно от човешкия ум, те винаги предшестват създаването на нещо ново в еволюционен план. И без никакво съмнение точно връзката между Слънце, Луна и земя държи ключа към живота на нашата планета. Не е случайност, че Луната по време на затъмнение, гледано от земята, има почти същия размер и отстои на точно определено разстояние от Слънцето, за да го покрие напълно, да го направи невидимо за нас.
    Разположението на Раху и Кету в точна опозиция (180°) изобщо не означава, че си противодействат. Всяко живо създание, цялото сътворение, е в резултат на ДИСБАЛАНС! Подчертавам тази дума, ще я спомена и в още една разновидност – липса на равновесие. Нищо, ама нищо не може да се създаде, няма никаква съзидателна енергия в природата, ако всичко е застинало в перфектен баланс.
Това е изключително важен принцип, който трябва да се знае в астрологията. Той влияе в почти цялата интерпретация на взаимовръзките, наречени аспекти между планетите.
    Лунните възли са символичната презентация на същинския дисбаланс в природата, тъй като представляват взаимодействието на слънчевата и лунната енергии. Това води до логичното заключение, че те са един от първичните фактори в астрологията, „виновни” за сътворението и съществуването на живот изобщо. Затова е напълно резонно да се споменават съвсем в началото, когато говорим за астрология. Раху и Кету са образно казано точките, в които става „късо съединение” между Слънцето и Луната – те поглъщат едно от двете светила и по този начин са по-силни от всяка друга планета. Те са сенките на светилата и затова се наричат сенчестите планети в астрологията.
    Как се интерпретират Лунните възли е доста обширна тема. Ще спомена основните насоки. Ключовата дума е дисбаланс. Посоките на влияние на Раху и Кету изглеждат напълно различни. Но само изглеждат така. Кету влияе в посока приключване, освобождаване. Всяко нещо, на което е поставено начало, рано или късно трябва да бъде приключено. Това е посоката на Кету. Той посочва какво трябва да бъде приключено. Раху от своя страна тегли към нови неща, неща, които тепърва трябва да бъдат започнати. Затова изглежда напълно противоположен на Кету. Но на практика Раху тегли към нови неща само, за да създаде баланс, там където е нарушен (по Кету). Защото докато има липса на баланс не може да има приключване. Кету не може да си свърши работата. Раху тегли към нови неща единствено по тази причина.
    В западната астрология символиката на Лунните възли е силно поляризирана. Накратко схващането е, че Раху е позитивен, носи късмет в областите, които засяга; сочи опита и нещата, към които човек трябва да се насочи и да научи, тъй като те носят максимално благоприятни резултати. Кету от друга страна се разглежда като негативен, сочещ нещата, от които човек трябва да се освободи. Това е така. Но трябва да спомена малка подробност. Всичко свързано с Кету присъства в живота. Това са нещата, чрез които човек си почива. Това са нещата, които човек умее да прави. Това са талантите. Това са всички полезни неща, които човек трябва да използва като основа, на която да стъпи, за да се научи на нещо ново.
    Кету посочва областта, в която човек се чувства сигурен и защитен, където търси покой. Това е тихият пристан, където всичко е познато, спокойно, сигурно и уютно. Проблемът е, че не може да остане там твърде дълго. Причината е в това, че е жив и трябва да се движи нанякъде, за да може да се завърне отново в тихия пристан. Ключът е в дисбаланса, необходим за да има живот. Раху създава необходимия дисбаланс чрез принуда, хаос и неконтролируеми промени.
    Когато даден хороскоп се разглежда в глобален план Лунните възли най-просто дефинират социалната среда, обществения слой (по подобие на кастовата система в Индия), в който е мястото на човека. Те символизират основните опитности и сферите, в които ще се развива живота.  Домовете в хороскопа,  в които попадат Раху и Кету посочват в кои области ще влияят, докато зодиакалните знаци посочват начина, по който става това.


Автор: Галина ИвановаНе спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Fairy

 • **
 • 559
 • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
  • Познание
Re:Кету и Раху според Джйотиш
« Отговор #3 -: Юли 16, 2011, 03:53:53 pm »
Южният възел, Кету, се свързва с умението да си никой.  
 добре казано.. ;D


очевидно много се интересуваш от темата за кету и раху :)

Re: Кету и Раху според Джйотиш
« Отговор #4 -: Март 30, 2013, 07:48:08 pm »
Добавям този линк по темата - http://www.learnastrologyfree.com/nodes1.pdf. Във файла има примери, илюстриращи написаното от Дияна.

Изобщо цялата страница http://www.learnastrologyfree.com е много добра за западна и ведическа астрология.