Здравей Гост

КЪЛНОВЕ

 • 2 Отговора
 • 8556 Прегледи
*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
КЪЛНОВЕ
« -: Март 07, 2010, 09:49:53 am »
Кълновете са най-живата и пълноценна храна. В същото време те са био, защото сами си ги отглеждаме, а оттам са безвредни за околната среда, поради спестените пестициди и торове. Много малко усилия са ни необходими и за няколко дена се снабдяваме с достатъчно количество превъзходни кълнове. Те ще ни подмладят, ще ни заредят с много енергия, ще ни доставят най-много ензими от всички останали храни, а също бързо и лесно усвоими витамини и минерали и скъпоценен хлорофил.

От какво може да си направим кълнове? От почти всичко, стига да си намерим подходящите за тази цел семена. Какво означава това? Например, ако искам да си направя кълнове от рукола, няма да отида в аграрния магазин за семена и да си купя рукола за засяване. И те ще покълнат, но тези семена не са за консумация, тъй като в повечето случаи са обработвани с препарати. Подходящите семена се продават в хранителните магазини или магазините за здравословно хранене. Те също имат срок на годност, с изтичането на който е вероятно да не покълнат.
Най-разпространените кълнове са от:
~ жито, ръж, ечемик, елда
~ люцерна, рукола, крес, синап, ленено семе
~ соя, китайски боб, нахут, леща
~ броколи, моркови, ряпа, зеле, лук
~ слънчоглед, тиквени семки, бадеми


Как да си направим кълнове? Има няколко варианта в зависимост от типа на семената. Има такива, които са слузо-образуващи и такива, които не са. Към групата на слузо-образуващите спадат лененото семе, крес (латинка), рукола, синапено семе (някои видове не са) и други. За да разберете какво точно означава всичко това, накиснете ленено семе в една чаша вода за 1-2 часа или повече. Добре се забелязва как водата придобива консистенцията на желе и е трудно да отделим семенцата едно от друго (на допир са с лигава повърхност). Затова такива семена не могат да покълнат по стандартния начин. Най-лесно е да си направим кълнове от тези семена върху почва или марля, като след това с ножичка ги изрязваме в основата, за да ги консумираме (така както пониците).
Към групата на неслузообразуващите са всички останали семена, които общо казано покълват по следния начин.
1) измиваме добре семената
2) слагаме семената в подходящ съд и покриваме с вода от 2 до 5 пъти повече за около 24 часа. Количеството вода зависи от това, колко пъти ще нарастват семената. Например люцерната набъбва двойно (или по-малко), докато лещата, нахута нарастват тройно и повече. Добре е съда да поставим на тъмно място при стайна температура (около 22 градуса).
3) след това отцеждаме добре водата и оставяме така докато покълнат. Единственото условие е да ги измиваме сутрин и вечер, като винаги отцеждаме много добре излишната вода. Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм, когато стане повече може да поставим на светло място, без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил. Аз не винаги поставям на тъмно място и не съм имала проблем с покълването.


Методи за покълване:

* буркан с марля – взимаме стъклен буркан и поставяме марля на гърлото му с помощта на ластик. Това помага за лесното и бързо промиване и отцеждане на семената в буркана. Марля може да се закупи от аптеките за 1.10 лв – няколко квадратни метра. Когато накисваме по ситни семена правим марля от няколко пласта. Когато семената (зърната) са едри (нахут, соя…) може да не ползваме марля, защото водата лесно се отцежда като придържаме с ръка семената, докато накланяме буркана. Този метод на покълване е подходящ за почти всички семена, които не са слузообразуващи.
* уред за покълване – съществуват много уреди за покълване, повечето са с тавички и система за навлажняване. Този, който аз имам, е малък и е подходящ за такива, които образуват килимче от зелени листа – люцерна, синап.
* с почва или марля – това е методът за отглеждане на слузообразуващи кълнове. В тарелка поставяме на дъното марля на няколко пласта, посипваме семенцата по цялата площ и заливаме с вода около 0,5 см. Водата ще омекоти семенцата и ще помогне на кълновете да пробият обвивката. В следващите дни с помощта на пулверизатор ги поддържаме леко влажни, но не и потопени под вода. Когато се покажат малки неразтворени листенца, слагаме тарелката на косвена слънчева светлина, за да може бързо да нараснат няколко сантиметра и да натрупат ценен хлорофил. Тогава те са готови за консумация, взимаме ножичка и ги изрязваме близо до основата им. Ако решим да използваме почва, принципът е същия, но вместо марля, разстиламе семената върху пласт почва или торфена смес. Поддържаме влажни постоянно и когато израснат няколко сантиметра, отново изрязваме до основата им.


Ето какви кълнове може да си направим:

* слънчоглед – може да е както белен, така и небелен. За беления слънчоглед е достатъчно накисване във вода за 4-5 часа и още веднага след това могат да се консумират. Ако някой обича да чопли семки, може да пробва варианта с небелен слънчоглед, щом се подаде малък бял кълн, са готови.
Също много интересни са и пониците от слънчоглед. Може би е най-подходящо да изберем метода с почвата, за да може лесно след това да ползваме само стъбълцето с листата. Може да се приготвят и в голям буркан, но недостатъка е, че едно по едно се отстраняват коренчетата (но ако не ви пречат може да ги хапвате заедно с тях). Имат вкус на суров слънчоглед с лек горчив привкус накрая. Изключително сочни и свежи кълнове.
* люцерна – люцерната е царицата на кълновете. Тя е толкова свежа, хрупкава и обогатява невероятно добре всяка салата. Подходящ метод за покълване е най-вероятно всеки един от изброените по-горе (единствено не съм пробвала в почва). При тях е важно да се оттича добре излишната вода и да се осигури добра вентилация до всички кълнове. Иначе придобиват лоша миризма и загниват.
* синап – това са доста пикантни кълнове (с лек вкус на горчица). Някои от сортовете са слузообразуващи. Затова може да покълнваме или в уред за покълване или върху марля.
* крес (латинка) – тези кълнове са с екстравагантен вкус (аз ги обожавам, но на доста хора не им допадат), ползват се като подправка към салати и ястия. Подходящ метод е с марля или почва.
* ленено семе – до сега съм пробвала с покълване на златисто ленено семе. Също подходящ метод за покълване е с марля или почва.
* ряпа – леко пикантни и с вкус на ряпа, също много хрупкави и свежи.
* зелена соя – за да стане сочна и с добър вкус, трябва да държим на тъмно и леко да притиснем.
* леща – може да консумираме веднага след като се появят малки бели кълнове или да оставим за по-дълго време, за да получим поници.
* лук – има вкус и мирис на лук. Много добра украса се получава с тях и разбира се може да ползваме във всички салати, в които по-принцип добавяме лук.
* жито – консумираме го или когато кълнът е по-малък от 1,5 мм или когато израсте житен поник (зелени стъбла между 5-10 см). Житените поници са може би най-ценените, тъй като съдържа над 70% хлорофил и е невероятен енергиен стимулатор със силно изразено пречистващо действие. Подходящи са за правене на сок, като е добре да е направен с подходяща за тази цел сокоизтисквачка.


***
Някои семена са по-подходящи за покълване, а други за поници.
Например страхотни поници стават от люцерна, броколи, синап, зърнени (жито, овес, ръж…), слънчоглед, рукола, крес, елда.
За лекичко покълване са подходящи – елда, жито, овес (всички зърнени), киноа, слънчоглед, ядки, соя, нахут….
Кълновете са най-вече полезни заради високата акумулирана енергия и живителни процеси, а пониците най-вече се тачат заради многото хлорофил в тях, но и не само. И двата начина на покълване са уникална храна, която и да предпочетем е все добре.
Елдата покълва единствено, когато е от светлия вид (тъмната не може да покълне). Промива се по-често, за 1 денонощие е готова, първо се накисва за 12 часа и за още 12 часа престоява без вода.
***


За пониците: Първите 2 дена ги държиш в повечко вода, най-малкото да са покрити – първия ден ще увеличат размера си тъй че водата ще е добре да е повече. А след това ги оставяш без вода.
Пониците се промиват внимателно и най-вече основата им – обикновено се образува килимче от зелени стръкчета и затова се придържат докато се промиват.
***


Най-добри поници стават от небелен слънчоглед, от беления са малко хилави и по-бързо се развалят. Иначе всеки суров белен слънчоглед успява да покълне, стига да не е много стар. Дори само да се накисне за 4-5 часа е готов, съживен и полезен.


 :88:

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:КЪЛНОВЕ
« Отговор #1 -: Март 10, 2010, 02:09:55 pm »
Покълналото зърно   са забележителна здравословна храна. Благодарение на изключителната им виталност, богатство на витамини, минерали, олиго-елементи, аминокиселини, ензими и други активни биологични вещества, те регулират липсите, причинени от съвременното хранене, влошено от промишлената обработка.
Семето е съставено от семенна обвивка, покриваща един зародиш, който съдържа една връхна пъпка, едно зародишно коренче и един или два котиледона.
Семенната обвивка е твърда и неподвижна. Тя защитава зародиша от гниене и насекоми.
Микропилът представлява един отвор в семенната обвивка, който позволява преминава преминаването на водата, необходима за покълването.
Зародишното коренче е онази част от зародиша, от което е образуван корена.
Връхната пъпка е зародиш на стеблото.
Котиледоните са зародиши на листа. Те съдържат хранителните запаси на  зърното.
За да покълне едно семе на първо място е необходима вода. Всъщност естествената растителна тъкан съдържа 90% вода, докато зърното –само 10%. За да излезе от състояние на покой, семето трябва да бъде накиснато във вода. Престоят във водата зависи от вида на зърното.   Когато зърната са поели достатъчно вода, метаболизмът се ускорява, ако разполага с достатъчно кислород и температурата е подходяща(около 20 С).Ензимите се активизират и разлагат мастите, захарите и протеините от котиледоните, за да бъдат асимилирани от нарастващия ембрион.
  Семенната обвивка се пробива от подаващото се зародишно коренче, следвано от връхната пъпка, която на тъмно се източва, търсейки светлина. Тя не изработва хлорофил и остава бяла и нежна. Но ако изложим семето на светлина, котиледоните започват да произвеждат хлорофил, който чрез фотосинтезата превръща слънчевата енергия  в растителна маса.      Покълването е съпроводено от усилена метаболична дейност. Протичат множество химически реакции, при които се синтезират ензими. Ензимите като естествени катализатори ускоряват метаболичните реакции, които като елементи на виталността участват в пробуждането на зърното. Богатото съдържание на витамини придава изключителни хранителни качества на покълващите зърна.
      Ензимите:
—превръщат скорбялата в обикновени захари (глюкоза, фруктоза);
—позволяват синтез на значителни количества витамини (особено А, В и С) и на други ценни биологични вещества;
—превръщат протеините в аминокиселини и улесняват синтеза на някои аминокиселини, които не се съдържат в зърното;
—превръщат мазнините в мастни киселини;
—превръщат фитиновата киселина и освобождават минерали, които се асимилират лесно.
Превръщане на скорбялата
      За да се асимилира, скорбялата трябва да се сведе до прости захари. Простите натурални захари се комбинират с някои елементи, необходими за тяхното асимилиране, докато рафинираните захари са лишени от естествени допълнения. Покълналите зърна са богати на прости захари, които се асимилират напълно, с което до голяма степен улесняват храносмилателната дейност на организма.
      В покълващото зърно се извършва една истинска витаминна експлозия. Тъй като покълналите зърна се консумират в сурово състояние, тези витамини не се губят.
   
По време на покълването натрупаните протеини се превръщат в аминокиселини(техни основни съставни елементи). Под влияние на ензимите в зърното се синтезират аминокиселини, които то не е съдържало. Следователно покълналите семена са прекрасен източник на аминокиселини. Те нямат недостатъците на протеините от животински произход(месо, млечни продукти, яйца), съдържащи наситени масти, влошаващи здравословното състояние.
Превръщането на резервните мазнини в мастни киселини под влияние на ензимите прави покълналите семена много по-лесно смилаеми от непокълналите. Това важи най-вече за слънчогледовото семе, което е богато на липиди. По-голямата част от растителните мазнини са ненаситени и не пораждат проблемите, причинявани от наситените мазнини.
     
Поставяме няколко супени лъжици биологически обработени семена(продават се в санитарните и в специализирани магазини) в буркан и ги заливаме с чиста вода. По време на престоя си във водата семената поемат необходимото  количество вода. Ако не разполагате с филтър абсорбиращ хлора и химическите препарати, използвайте изворна вода, негазирана и леко обработена с минерали в стъклени бутилки. Количеството на семената е съобразно вашите нужди и размерите на буркана.

      Поставете във вода със стайна температура семена на различни растения. А ето и някои данни за времето на престоя във вода:
семена нуждаещи се от средно продължителен престой във вода (10-12 ч.) –жито, сминдух
семена нуждаещи се от кратък престой във вода (4 ч.);олющен слънчоглед,   сусам

      След престоя във вода семената набъбват и омекват. Бурканът трябва да бъде покрит с тензух, прикрепен с ластик. Водата, в която семената са били накиснати, се излива. Изплакваме ги обилно със студена чешмяна вода, но не много студена. Ако житото е било поставено в чиста вода, то чешмяната вода е подходяща за изплакване. Оставяме зърното да покълва. Бурканът е наклонен под 45 градуса, така че водата да се отцежда. Зърното трябва да бъде разпределено по стените на буркана, без да се натрупва върху тензуха. При това положение водата може да се прецежда и семената да се проветряват. Буркана трябва да се покрие с памучна кърпа, защото семето трябва да се предпазва от светлината, като че ли е в земята. 
      Изплаква се средно два пъти на ден.
Изплакването се прави с цел да се отстранят метаболичните отпадъци и семето да се поддържа влажно. То се осъществява най-лесно, когато семената се поставят  в буркан.
 

Жито   10-12 ч. Лесно покълва и е много полезно за здравето.
Сминдух 10-12 ч. Пречиства черния дроб, с по-пикантен вкус.
ечемик   12 ч.   
царевица   12-20 ч.   
просо   8-10 ч.   
овес   12 ч.   
ръж   12ч.   
сусам   4-6 ч.   

бобови култури да не се покълват!

Покълналите семена се консумират в естествен вид, със салата или заедно с други ястия; не се препоръчва минимално и  максимално дневно  количество, задължително за приемане. Колкото по-голямо количество покълнали семена се приемат, толкова повече живи, стабилизиращи здравето вещества се внасят в организма.
  За препоръчване е покълналите семена да се консумират свежи.(да се подготвя количество достатъчно за един ден)
Ако покълналите семена престоят по-дълго време, вкусът може да се промени и дори да стане неприятен.

Семената могат да бъдат съхранявани в продължение на години на сухо място, далеч от светлина и гризачи (например в контейнери или буркани) , при стайна температура. Избягвайте отварянето на съдове, съдържащи семена.

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

Re: КЪЛНОВЕ
« Отговор #2 -: Юни 04, 2013, 12:35:53 pm »
...от няколко месеца съм на такава вълна и свикнах сутрин да изяждам по 2 с л  покълнали семена...и да призная кожата ми реагира автоматиЦки/като се уплътни тургорът й и цветът и стана по-здрав  /, а и не е без значение и фактът,че ми се урегулира менстр цикъл от житните семена/беше тръгнал да изчезва,ама се възстанови/ - най-чистосърдечно ви препоръчвам такива семена,щото са елементарен и струващ много малко парички начин за подмладяване, гарантирано  ;)

а и се приготвят лесно....описанието по книгите звучи сложно,но в действителност никак не е ../..аз съм си правила житни,ръжени ,люцернени/те са малко по-капризни,но пък са вкусни и си струва усилието при приготвянето им/ и слънчогледови кълнове ......ако някой го интересува,мога да помогна  :blink: /
« Последна редакция: Юни 04, 2013, 12:40:17 pm от марсин »
Обичам красотата и хармонията...особено в междуличностните отношения....:)