Здравей Гост

МЕДИТИРАНЕ

 • 48 Отговора
 • 17839 Прегледи
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #20 -: Ноември 14, 2009, 09:23:37 am »
Вешичка, а ти защо смяташ, че успехът зависи от това докъде си стигнал в предишния си живот?

ами Ропотамо, нали не вярваш, че всичките ти знания и умения в този живот са само "дарби"  ;)  всичко научено в минали животи е знание в този. с медитацията е същото. а и аз визирах въпроса за медитирането в движение - определено ще ти бъде невъзможно да го направиш изведнъж ако никога досега /през всичките си прераждания/ не си го правил  ;D
а възможно ли е човек да не притежава никкви дарби?извинявай за тъпите въпроси,но още не мога да медитирам и не мога да намеря отговор на някои въпроси  :)
Съдбата има пръст навсякъде и в повечето случаи е среден!

*

veshti4ka

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #21 -: Ноември 14, 2009, 10:02:43 am »

а възможно ли е човек да не притежава никкви дарби?извинявай за тъпите въпроси,но още не мога да медитирам и не мога да намеря отговор на някои въпроси  :)

според мен не може да има такава възможност... или единствено ако това ти е първо прераждане и сега започваш да учиш  ;)  но според мен точно сега в "края на времената" ми се струва меко казано шантаво, да има души да се инкарнират за сефте на нашата планета  :P

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #22 -: Ноември 14, 2009, 10:49:49 am »
а възможно ли е човек да не притежава никкви дарби?

Може просто да не му е дошло времето да си ги припомни...
Абсолютно бездарни хора не знам дали се раждат по света, ако пък се раждат, това прави концепцията за прераждането на душите неприложима и безполезна. За съжаление повечето от нас не използваме дори половината от потенциала, заложен в картата, или го използваме, но не по правилния начин, макар че понятията "правилно" и "неправилно" са доста относителни и не ми се ще да влизаме във филосфски спорове.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

veshti4ka

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #23 -: Ноември 14, 2009, 03:47:58 pm »


Може просто да не му е дошло времето да си ги припомни...
Абсолютно бездарни хора не знам дали се раждат по света


и на мен не ми се вярва да има такива хора... а относно дарбите те наистина се проявяват с времето  :)

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #24 -: Ноември 14, 2009, 05:21:53 pm »
Просто не вярвам медитирането да е било много популярно в миналите векове. В крайна сметка се е практикувало само в определени места и от малочислени групи. А като знам колко хора успяват да практикуват  медитация сега.. . .   Интересното и е друго,  от медитация се интересуват предимно  хора от развити държави, т. е. точно тези които имат достъп до информация и време . Ако си се родил в колиба в Зимбабве в този живот може и да отложиш медитирането. Само мое мнение, разбира се.

*

veshti4ka

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #25 -: Ноември 14, 2009, 05:39:00 pm »
точно тези от колибите в Зимбабве, както и индианците навсякъде са най-близко до природата  ;)  само, че там го наричат разговор с духовете на предците, а не медитация  ;D ;D ;D  обръщането навътре може и да не е чрез медитация, но в случая е необходимо за достигнеш до личният си Път  :)

*

sestra Melpomena

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #26 -: Ноември 15, 2009, 10:39:43 pm »
 ....Аз мога ли да разбера чрез медитирането какъв точно съм бил в предишен живот или по друг някакъв начин?
[/quote]
  Привет Shrioder,бих искала да ти бъда от полза,в интереса ти да разбереш какъв е бил образа ти в предно прераждане.
  Избери си някоя вечер ,когато можеш да бъдеш сам и никои да не те безпокои.Намери възможно наи- тихо място и закрий всички притоци на светлина,така че да бъде възможно наи-тъмно там където си.Постави едно огледало , опряно на стена или както и да е ,но да бъде във вертикално положение.Нека огледалото бъде не по-малко на ширина от двойната ширина на тялото ти и не по ниско от половината ти ръст.Постави запалена свещ зад огледалото ,но малко встрани,така че пламъка да не се отразява в него.След това застани точно пред огледалото,така че да виждаш добре лицето  си,огряно от пламъка на свеща.Ако си седнал на пода ,седни по турски или както и да е ,като внимаваш единствено гръбнака да е в права линия и главата  изправена.Ако си поставил огледалото на по-високо и седиш на стол,съблюдавай същото правило.
Започни да се взираш в своето ляво око,като се стараеш клепачите ти да не мигат.Ако очите се насълзяват и мигнеш несъзнателно,продължавай да се взираш,без да считаш че нещата не вървят.Колкото повече усилия правиш толкова по-бързо ще забележиш,че времето, през което успяваш да задържиш погледа без мигане ,се увеличава.Ако упорствуваш в превъзмогването на този безусловен рефлекс- мигането ,след по малко от десет дни ,ще бъдеш изненадан колко бързо всъщност човек може да укроти несъзнателното си мигане.Трябва да правиш тази процедура всеки ден по едно и също време наи- добре е нощем.Между двадесет и първия и четиридесетия ден ,ще забележиш как контурите на лицето ти ,което виждаш в огледалото, се размиват.След това ще започнеш да виждаш контури и цветове на други лица ,които не се движат,на мястото,където би трябвало да видиш своето лице в огледалото.Ако това не те изплаши и което е наи-важно ,ако не те развълнува,ще видиш много по- ясно и на фокус тези лица.Това са лицата на тела,които ти си притежавал в по ранен стадии на развитие ,т.е. на това което искаш да знаеш.Ако достигнеш до тази фаза на експеримента и видиш някои от лицата ясно,не мисли че си се побъркал.Мигането е свързано с дишането и ума.Ако спреш да мигаш,ше намалиш дишането до минимум,почти до нула,а от това ще се прекратят проекциите, които ума ти ще прави в този свят.Ако това се случи,тогава ще изплуват всички образи, които е притежавало твоето съзнание , затворено в материално тяло.Те всички са все твои,така че не може да се каже със сигурност кои си .Но ще имаш вече една по широка представа  за себе си.Пожелавам ти успех.
 

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #27 -: Декември 13, 2009, 06:03:07 pm »
Ох, това с огледалото и свеща ми звучи страшничко.Късна доба+огледало +свещи, олеле не бих го направила. И на мене ми е любопитно каква съм била в предишен живот но по-скоро бих  се подложила на регресия и някой на когото бих се доверила да ми я води.
Слънце Близнаци,Луна Телец,Асц Дева,Венера и Марс в Рак

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #28 -: Февруари 19, 2010, 11:18:06 am »
                                             

                                                            Лесна медитация


Изкуството за отпускане на ума, известно като медитация, е забележително проста и понятна техника. Мнозина успяват лесно да я вместят във всекидневието си и резултатите обикновено са забележителни. Напоследък все повече научни изследвания потвърждават действителния ефект от медитацията при лечението на широк кръг от заболявания както физически, така и психически, причинени от стрес или понижена жизнена енергия.

Медитацията помага да тренираме ума си в отсяване на всичко нежелано в живота, което ни разстройва - тревоги, грижи и привидно случайни образи, които изникват в мислите ни. Тя води до състояние на ведро спокойствие, понякога наподобяващо дълбок сън. Разумът и тялото се отпускат напълно и мнозина установяват, че само 20 минути медитация им действат така ободряващо, както няколко часа сън.

Хората по света са използвали различни видове медитация в продължение на хилядолетия. Древните йоги я описват като силно тонизиращо средство, което повишава енергията, подмладява клетките и забавя процеса на стареене.

Съвременната наука потвърждава мощните лечебни свойства на медитацията. Учените установяват, че с нейна помощ се намаляват признаците на заболявания като високо кръвно налягане, ангина, алергии, диабет, хронично главоболие и бронхиална астма, а също и зависимостта от алкохол и цигари. Занимаващите се с медитация по-рядко прибягват до лекарски услуги и прекарват по-малко време в болница. Те почти не страдат от тревожност и депресия, а паметта им се подобрява. Медитацията зарежда с повече енергия, прави хората по-щастливи и в някои случаи подпомага взаимоотношенията с околните.

Занятия в група
Най-лесният начин да започнете са груповите занятия. Съществуват групи за обучение по
всички видове медитация. Освен това много учители по йога използват нейни присъщи звукове и дихателни упражнения за концентриране на съзнанието. Можете да усвоите монотонното повтаряне (вид звукова медитация), като изберете някоя от източните мантри или западните варианти, например григорианските песнопе-ния, създадени от средновековните монаси.

МЕДИТАЦИЯ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ
Тази техника е лесна за практикуване. Изберете тихо, топло място, където няма да ви безпокоят. Най-добре е да медитирате седнали, в удобна за вас поза, направо на пода или върху твърда възглавничка с дебелина 7-15 см. Ако предпочитате, седнете на стол с твърда облегалка за опора на гърба, с отпуснати на коленете ръце и с ходила, стъпили на пода. Не е препоръчително да медитирате легнали, за да не заспите по време на сеанса.

Основни упражнения за медитация: Съществуват различни начини за медитиране. Първо опитайте основния метод, оказал се удобен за много хора.
• Седнете удобно с изправен гръб, без да се напрягате.
• Изправете гръбнака, за да се получи една линия с главата и врата, и се отпуснете.
• Дишайте равномерно и дълбоко. Съсредоточете се върху ритъма на дишане, върху на влизането и излизането на въздуха, като при това коремът се издува и отпуска. Насочете цялото си внимание към процеса на дишане.
• Ако започнете да се разсейвате, внимателно насочете мислите си обратно към процеса на дишане и към надигането и отпускането на корема.
• Обикновено очите се държат леко притворени, защото това помага да се съсредоточите.
• Мнозина смятат за ефикасно повтарянето на специфична дума или звук като например), еврейската дума шалом (означаваща „мир") или друга дума или израз от специално значение за вас.
• Продължете да медитирате в продължение на 20 минути.
• Бавно се върнете към нормалното си състояние. Не се изправяйте рязко. Огледайте се наоколо, протегнете се, без да бързате.

Медитация с броене: След като сте се настанили удобно, бавно пребройте от едно до десет наум, като задържате вниманието си върху всяко число. Ако започнете да се разсейвате, което често се случва, просто се върнете към числото едно и започнете отначало.

Медитация на свещи: Седнете пред запалена свещ. Съсредоточете погледа си върху пламъка и задръжте вниманието си там.

Визуализация: Визуализацията, или целенасоченият метод за формиране на зрителни образи, представлява техника за релаксация, свързана с медитацията и способстваща за съсредоточаване на съзнанието върху положителни образи с цел преодоляване на негативните емоции и справяне със стреса. Седнете или легнете удобно и се концентрирайте върху процеса на дишане. Извикайте в съзнанието си спокойна и приятна картина и си представете, че сте част от нея. Поддържайте дишането равномерно и използвайте въображението си, за да я обогатите с колкото се може повече детайли.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ
Медитацията понякога дава отрицателен ефект. Ако сте започнали някакво лечение, консултирайте се с лекаря си. При концентриране на съзнанието могат да изплуват стари, потиснати спомени. В случай на плашещи или смущаващи преживявания, появили се вследствие на медитирането, се обърнете към опитен специалист или психотерапевт.

Поза за медитация
Йогийските пози лотос и полулотос са широко разпространени при медитация, защото осигуряват добре балансирано, устойчиво положение на тялото. Препоръчително е да изберете най-удобната за вас поза.
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #29 -: Февруари 19, 2010, 05:39:48 pm »
С тази дума медитация ,се опитват да назоват нещо ,за което не може да се говори,а единствено може да се преживее.Мисля ,че които говорят за медитация  са осъдени да опишат  само една малка част от  нея,да кажем предверието.За по натам думи няма и няма как да има.Освен това този ,които умее да потъне в това състояние ,не се стреми да \\\"практикува\\\" така наречената медитация.Той изпада в това състояние, само когато му е жизнено необходима ,за да остане жив.
Аз устоявам, за да общувам Отвъд диханието
Аз представям вливащата енергия на духа
С космическия тон на присъствието
Аз съм воден от силата на смъртта

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #30 -: Април 06, 2010, 11:01:28 am »
....Аз мога ли да разбера чрез медитирането какъв точно съм бил в предишен живот или по друг някакъв начин?
  Привет Shrioder,бих искала да ти бъда от полза,в интереса ти да разбереш какъв е бил образа ти в предно прераждане.
  Избери си някоя вечер ,когато можеш да бъдеш сам и никои да не те безпокои.Намери възможно наи- тихо място и закрий всички притоци на светлина,така че да бъде възможно наи-тъмно там където си.Постави едно огледало , опряно на стена или както и да е ,но да бъде във вертикално положение.Нека огледалото бъде не по-малко на ширина от двойната ширина на тялото ти и не по ниско от половината ти ръст.Постави запалена свещ зад огледалото ,но малко встрани,така че пламъка да не се отразява в него.След това застани точно пред огледалото,така че да виждаш добре лицето  си,огряно от пламъка на свеща.Ако си седнал на пода ,седни по турски или както и да е ,като внимаваш единствено гръбнака да е в права линия и главата  изправена.Ако си поставил огледалото на по-високо и седиш на стол,съблюдавай същото правило.
Започни да се взираш в своето ляво око,като се стараеш клепачите ти да не мигат.Ако очите се насълзяват и мигнеш несъзнателно,продължавай да се взираш,без да считаш че нещата не вървят.Колкото повече усилия правиш толкова по-бързо ще забележиш,че времето, през което успяваш да задържиш погледа без мигане ,се увеличава.Ако упорствуваш в превъзмогването на този безусловен рефлекс- мигането ,след по малко от десет дни ,ще бъдеш изненадан колко бързо всъщност човек може да укроти несъзнателното си мигане.Трябва да правиш тази процедура всеки ден по едно и също време наи- добре е нощем.Между двадесет и първия и четиридесетия ден ,ще забележиш как контурите на лицето ти ,което виждаш в огледалото, се размиват.След това ще започнеш да виждаш контури и цветове на други лица ,които не се движат,на мястото,където би трябвало да видиш своето лице в огледалото.Ако това не те изплаши и което е наи-важно ,ако не те развълнува,ще видиш много по- ясно и на фокус тези лица.Това са лицата на тела,които ти си притежавал в по ранен стадии на развитие ,т.е. на това което искаш да знаеш.Ако достигнеш до тази фаза на експеримента и видиш някои от лицата ясно,не мисли че си се побъркал.Мигането е свързано с дишането и ума.Ако спреш да мигаш,ше намалиш дишането до минимум,почти до нула,а от това ще се прекратят проекциите, които ума ти ще прави в този свят.Ако това се случи,тогава ще изплуват всички образи, които е притежавало твоето съзнание , затворено в материално тяло.Те всички са все твои,така че не може да се каже със сигурност кои си .Но ще имаш вече една по широка представа  за себе си.Пожелавам ти успех.
 
[/quote]

сестро това което си написала е доста интересно и бих го пробвал,но не ми харесва ,че тряба да си държа отворени очите по 1 4ас!Ще получа някакъв дефект на очичките :(
Съдбата има пръст навсякъде и в повечето случаи е среден!

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #31 -: Април 06, 2010, 12:36:03 pm »
Шрьодер, намерих един много хубав лаф за медитацията и мисля, че ще ти е полезен  ;)


Медитацията е просто молитва - макар че слушате, вместо да говорите - и нищо повече.

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #32 -: Април 08, 2010, 04:56:31 pm »
Шрьодер, намерих един много хубав лаф за медитацията и мисля, че ще ти е полезен  ;)


Медитацията е просто молитва - макар че слушате, вместо да говорите - и нищо повече.

:) хубав лаф наистина...ама не мога да достигна все още до състояние на медитация.Перди няколко седмици мисля ,че се доближих малко.Нищо не усещах,само устата...това състояние го поддържах малко време,защото се разконцентрирах :blink: но не съм, се отказал :)това е хубавото :blink:
Съдбата има пръст навсякъде и в повечето случаи е среден!

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #33 -: Април 08, 2010, 06:06:20 pm »
Медитацията е самотно занимание.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

vanilla

 • **
 • 1578
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #34 -: Април 28, 2010, 05:10:47 pm »
Привет.... :blink:

може би малко се тклонявам от главната тема за медитацията, но един линк относно миналите животи и как може да разберем нещо за тях...

http://www.wikihow.com/Remember-Your-Past-Lives

още нещо се сетих за припомняне на минали животи...
Едгар Кейси има една книга "Можете да си спомните предишните си животи"...много ценна и полезна книжка...препоръчвам я  :blink:

а относно медитацията....и аз се чудя какво е усещането, как разбираш, че си стигнал дълбините...как разбираш, че имаш напредък....? как да разбереш дали това което ти се случва не е някакъв вид измама, която мозъка създава..... или незнам ... :unsure:
Моля хората с опита...ако може пак да се включат..... :-[

 :blink:

Re: МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #35 -: Август 16, 2013, 01:47:05 pm »
Темата ми се стори доста интересна и затова реших да я подновя!
Моля хората ,които  медитират или са  медитирали да споделят опита си!
Съдбата има пръст навсякъде и в повечето случаи е среден!

*

Enigma

 • **
 • 1077
 • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
Re:МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #36 -: Август 16, 2013, 02:57:45 pm »
« Последна редакция: Август 18, 2013, 06:09:35 am от Enigma »

*

Enigma

 • **
 • 1077
 • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
Re: МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #37 -: Август 16, 2013, 03:01:56 pm »
 :rolleyes:
« Последна редакция: Август 18, 2013, 06:10:14 am от Enigma »

Re: МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #38 -: Август 16, 2013, 03:55:22 pm »
Енигма, как видя предишните си животи ? По време на медитация ли ?

*

Enigma

 • **
 • 1077
 • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
Re: МЕДИТИРАНЕ
« Отговор #39 -: Август 16, 2013, 04:54:41 pm »
Енигма, как видя предишните си животи ? По време на медитация ли ?
Да, но беше свързано с ОИТ, тогава плутон ми сновеше на  ИЦ и планети в 4 дом, а той е и вход/изход и много повече...заради плутон бях в много крайни емоционални състояния, а това понякога помага, също ако си физически, психически свръхизтощен....
в смисъл първо бях на края на 1 ръб, падайки се реех и разглеждах места и неща ТАМ, КОИТО ПОЗНАВАХ, А БЯХ С ОСЪЗНАВАНЕТО ОТ тук...все едно съм на екскурзия там и се чудех как съм в непознат интериор, а знаех много за нещата и предметите...напр. в концертната зала имаше плюшени столове и ред поизгорели, сетих се как бяха горяли в пожар и така...
"любопитството уби котката", сигурно има причина да не виждаме много за там, ако чистим стари отношения сега, как ще се погодим с близките, ако сме правили с тях престъпления 1 срещу друг, то в този живот е трудно, камо ли и натоварени с друга информация и спомени...не е толкова интересно, аз повече не съм любопитна...ползата ми каква беше-ами такава, че и тогава съм имала подобни склонности на характера, както и сега...остава да вадя по-добра своя еманация :blink: