Здравей Гост

ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

  • 12 Отговора
  • 15106 Прегледи
*

veshti4ka

ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« -: Май 23, 2009, 08:46:17 pm »
понеже от няколко дни усилено се хванах да изучавам енергийната медицина и реших да пусна нещо интересно тук  ;)На кой би му хрумнало, че главоболието му идва от сребърната верижка или венчалната халка може да е причината за всички хормонални проблеми? Носени неправилно, безобидните, на пръв поглед, метални украшения са способни да намалят жизнения тонус и даже да предизвикат сериозни заболявания. Така смятат лекарите-рефлексотерапевти.

... у мъжете, които постоянно носят венчалната си халка, по-често се срещат полови разстройства.
Древноизточното учение за енергиите и меридианите днес е признато дори от крайните материалисти. В нашето тяло има особени канали, по които циркулира особена субстанция, която отговаря за нашето самочувствие. В Китай я наричат ци, в Индия – прана. Тази основополагаща жизнена енергия се движи по единайсет двойни и две единични меридиани – линиите, съединяващи биологично активните точки, като трамвай по релси, както кръвта по вените.Оказва се, че металните предмети, които образуват затворен кръг, са способни да «прещипят» енергийните канали така, както гуменият ремък прещипва и прекъсва артерията. Да, но там лекарят слага бележка кога е сложен и кога да се махне ремъкът! А ние често носим пръстените и верижките по 24 часа.
Не случайно в старите времена графините и баронесите са си слагали украшения само по време на баловете, а после са си ги оставяли по кутиите за бижута. Само си представете:

>>> когато слагаме затворена метална гривна на ръката си прекъсваме едновременно шест меридиани: сърце, бял дроб, тънко и дебело черво, перикард и меридианите на тройния нагревател /троен енергизатор/;

>>> Колието или верижката на шията също прекъсват шест меридиани: тънко и дебело черво, пикочен и жлъчен мехур, стомаха и тройния нагревател;

>>> В зависимост от това, на кой пръст на ръката сте сложили пръстена, той може да обхваща различни: кутрето – сърцето и тънките черва, безименния – хормоналната система (меридианите на трите нагревателя), средният – кръвообращението и половата система, показалецът– дебелото черво, палецът – белите дробове;

>>> подобна е ситуацията и с пръстите на краката: пръстен на първия пръст блокира меридианите на черния дроб и далака – подстомашната жлеза, на втория – меридианата на стомаха, на четвъртия– жлъчния мехур, на петия – бъбреците, само средният пръст на крака може да бъде украсен без никаква опасност;

>>> гривните на глезените пречат на работата на стомаха, далака-задстомашната жлеза, бъбреците, черния дроб, пикочния и жлъчния мехури.

Възможно е именно за това в древността са слагали нашийници на робите – за да намалят жизнения им тонус. Не бива да забравяме за влезлите в анекдотите златни синджири на шиите на «мутрите». Колкото е по-дебел синджирът, толкова по-тъп е собственикът им. Белезниците и веригите на краката също не са случайни – те не предпазват единствено и само от бягство …

*******

Сребро или злато?
Златото – това е ян, мъжкото начало, активната сила, възбужда. Среброто е ин, женското начало, пасивната сила, успокоява.
Още в древността, по време на акупунктура, китайските целители са извеждали излишъкът от енергия през активните точки със сребърни игли, а са насищали с енергия през златни.
Между другото, венчалната халка, която символизира връзките на брака, се носи на безименния пръст не просто така. Тя обхваща хормоналния канал, тоест ограничава съпрузите да не «кръшнат». Както показаха последните изследвания на учените, у мъжете, които постоянно носят венчалната си халка, по-често се срещат полови разстройства.

Защо затвореният метален кръг въздейства толкова силно на енергийните меридиани?

По-малко или повече логично обяснение дава биоенергетиката. Всички помним още от училище, че при затвореният токов кръг (проводник с протичащ ток в затворен контур) се поражда електродвижещата сила на самоиндукция. В резултат на това силата на тока се увеличава. Да допуснем, че потокът енергия в нашия пръст е проводникът, а пръстенът е контурът. Като си сложим метално украшение ние едновременно с това усилваме жизнения «ток», но колкото по-дълго го носим, толкова е по-голяма вероятността енергийната меридиана да се «затвори».

Как да не допуснем «затварянето» на меридианата?
1. Не носете постоянно метални украшения които образуват затворен кръг. 3-4 часа в денонощието – и стига. Изключение правят обеците, ако са поставени на меката част на ухото (т.нар. «обичка»)защото там няма енергийни меридиани;

2. Ако искате да носите любимата си верижка постоянно – разделете кръга, който образува. Близко до закопчалката направете незабележимо звено от конец. Същото важи и за гривните.

3. По-добре не носете кръстчето на златна или сребърна верижка, а както в стари времена – на специална здрава връвчица или кожено ремъче.

4. За да не пострадате от металните пръстени (злато, сребро, мед, неръждавейка) избирайте такива, които са прекъснати от «леглото», в което е монтиран камък или по принцип не образуват затворен кръг.

5. Носете украшения само от тези метали, които подхождат на вашия организъм. Проверката за съвместимост се прави с помощта на мускулна проба (вземаме в ръка вещ от дадения метал: ако мускулите на ръката отслабват, значи металът е неподходящ).


Лечебна бижутерия
Ювелирните изделия могат не само да радват очите, но и да носят полза за здравето – да правят точков мсаж. За да се активизират биологично активните точки, не е задължително да ги притискаме с пръсти, бодем с игли или горим. Достатъчно е и лекото съприкосновение с украшения (кратковременно!).
Някои съвети от древнеиндийското учение за здравословен начин на живот и за това какви ювелирни изделия и и за какво, са се запазили и до наши дни:

- Халката на нос намалява риска от възникване на инфекции в областта на носа и усилва обоннието. Точките, с които контактува, са свързани с меридианите на сърцето.

- Тика – украшението, което се слага на горната част а главата и се спуска на челото. Притиска рефлекторните точки на меридианата на пикочния мехур и пинеалната жлеза (епифизата). Носенето на тика регулира дейността на главния мозък, дава усещане за умиротворение и спокойствие на духа.

- Обеците в долната част на ухото помагат да се регулира дейността на главния мозък и да се подобри паметта. Обеците в горната част на ухото са способни да предотвратят появата на херния.

- Гривните, които се носят на ръцете между лакътя и рамото, въздействат на рефлекторните точки, разположени на медианите на белите дробове и сърцето. Те укрепват миокарда. Браслетите на китката притискат рефлекторните точки, свързани с яйчниците и матката. По този начин те помагат да се регулират функциите на репродуктивните органи.

- Халка на четвъртия пръст на лявата ръка стимулира половата система.

- Огърлица, която виси от шията до нивото на гръдния кош, притиска точките, свързани със сърцето и белите дробове. Тясно колие, плътно обхванало шията, облекчава работата на щитовидната и паратироидната жлези.

- Украшение, което опасва талията, влияе върху точките, свързани с работата на айчниците, матката, бъбреците и точките ма меридианата на далака. Способства за регулиране на менструалния цикъл и храносмилането.

- Гривните на глезените влияят върху рефлекторните токи на яйчниците и матката – действат по същия начин, както и гривните на китките.

- Пръстените на пръстите на краката оказват въздействие на рефлекторните точки на очите, ушите и нервните центрове. Те коригират дисбаланса в слънчевия сплит, регулират процеса на овулация и намаляват мускулните болки, предизвикани от тежки физически натоварвания. Медните или сребърните пръстени на големия пръст на крака помагат за нормализиране на повишеното кръвно налягане и контролират проявите на психически разтройства.*

veshti4ka

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #1 -: Май 23, 2009, 09:19:07 pm »
вземаме в ръка вещ от дадения метал: ако мускулите на ръката отслабват, значи металът е неподходящ.

така има няколко начина за проба на абсолютно всичко което ни заобикаля: храни, бижута, лекарства и каквото си помислите още. тук ще пусна два от тях  ;)

1 начин:  застанете изправени, отпуснете се, не се напрягайте и изчистете ума си. вземете дадена храна или лекарство с двете си ръце и го допрете до стомаха си. поемете дълбоко въздух през носа и го издишайте през устата. в момента на издишването тялото ви се люшва или напред /към това което държите/ или назад. ако е напред - то това, което държите е подходящо за собствената ви енергетика. ако се люшнете назад - то това, което държите е много неподходящо за вас.

2 начин:  ако имате малка гиричка я сложете на нивото на рамото си на някаква равна повърхност /например плот или секция/. с едната ръка вземете нещото, което ще тествате, а с другата опитайте да повдигнете гиричката. ако я повдигнете, то енергията на нещото, което държите е подходяща, но ако почувствате слабост в ръката си и не можете да повдигнете гиричката, то се откажете от нещото.  ;)

*

malina

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #2 -: Май 24, 2009, 02:01:13 pm »
благодаря за статията., много интригуващо наистина. мен подсъзнателно ме дразнят всякакви бижута и аксесоари и не нося много-много. но се притеснявам, че в пубертетските години си бях надупчила ушите на 3 места и да не съм си прецакала някой важен меридиян, защото години наред дори без да нося обеци, усещах много голям дискомфорт ., не като физическа болка ами нещо друго, което не мога да го обясня съвсем точно  ..  :-[

*

veshti4ka

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #3 -: Май 24, 2009, 02:19:19 pm »
абе разрових се навсякъде където можах и какво открих начи за ушите:

първо - главните меридиани са 14, но техните точки не са по ушите,а зад тях и пред тях.

и второ - единственото нещо за ушите е масажиране на горната част на ушите - силен кръгов масаж по ръба на двете уши отгоре надолу и обратно. това е за тонизиране на цялото тяло.

тъй че явно само си си понижила тонуса  ;)

*

malina

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #4 -: Май 25, 2009, 05:47:42 pm »
Вещичка, благодаря че си отделила време да потърсиш за мен; мислех че в пубертета от много акъл, съм се увредила тотално ..  :P

Също така не ми стана ясно как да процедираме с венчалната халка ?!  ???  То аз ако започна да я свалям и 100% ше я загубя ..  :-\


*

veshti4ka

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #5 -: Май 25, 2009, 07:53:15 pm »
ми честно казано и аз се бях замислила по този въпрос. аз принципно не търпя много пръстени, гривни и синджирчета. имам много и като всяка Риба със Слънце в 1 дом обичам да ми подрънкват, но за жалост ме дразнят яко - чувствам се като с окови. аз си ги слагам само като излизам или посрещам гости. през другото време седят в кутията.

от друга страна дланите са осеяни с адски много точки и ако не е на едно място ще е на друго. според мен поне веднъж дневно като си почиваш можеш да дърпаш венчалната си халка малко нагоре и да разтриваш мястото там където си седи, за да се разпръскват енергиите. предполагам, че при масажа няма да се заседяват енергии там и няма да имаш проблеми с това.

аз все още съм пълен лаик в това отношение, но продължавам да се уча  ;D

*

Londa

  • **
  • 561
Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #6 -: Май 25, 2009, 08:30:39 pm »
Вещичке, благодаря ти за интересните материали. :-* :-*
Аз също рядко слагам накити, при това имам някаква непоносимост към златото.Никога не съм го харесвала.Винаги ме е привличало среброто.Незнам дали не е от значение това ,че имам силно поставена Луна в Рак, родена съм понеделник...Дали има някакква връзка нямам идея.Е имам си една слабост, обиците.Ако не съм с обици навън, все едно съм половин човек! ;D
Едва ли някога ще мина под венчило, но ако все пак го направя, непременно халките ще са от бяло злато....

*

veshti4ka

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #7 -: Май 25, 2009, 08:42:09 pm »
хехе и аз съм с Луна в Рак и мразя и в червата злато  ;D ;D ;D  всичките ми бижута са от сребро и обожавам камъните  ;D

много се радвам, че ви харесват материалите и дано са ви от полза  ;)  а като ми мине мързела /сори ама транзитния Нептун ми е на Ас-то  :-[  / ще се наканя да хвърля снимките на масажните точки по лицето и меридианите във фотобукета и ще ги пусна тук  ;D

*

malina

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #8 -: Май 26, 2009, 08:57:16 am »

Между другото, венчалната халка, която символизира връзките на брака, се носи на безименния пръст не просто така. Тя обхваща хормоналния канал, тоест ограничава съпрузите да не «кръшнат». Както показаха последните изследвания на учените, у мъжете, които постоянно носят венчалната си халка, по-често се срещат полови разстройства.Мда, забелязала съм че мъжете, които не си носят венчалната халка, не крият че са семейни, но  доста кръшкат  ..  ???

*

Mims

  • **
  • 772
Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #9 -: Май 26, 2009, 08:16:02 pm »
Леле,и аз съм като Лонда-без обици не мога...Връщала съм се от пътя с риск за закъснея ,но не мога без тях..Напоследък под влияние на прогресивната Луна във Везни си накупих много,естествено- от сребро,бяло злато или просто някакви фалшиви,но бели.Имам и няколко чифта от жълто злато,но не ги нося,нали и аз съм силна рачешка Луна.От всички бижута най -много ме дразнят пръстени и гривни,едвам ги изтрайвам,щото красотата все пак иска жертви..Първата ми работа като се прибера е да сваля всичко метално от себе си.. :)Направо ме втриса като гледам познати как режат салата с по два пръстена на всеки пръст.. ;D
« Последна редакция: Май 26, 2009, 11:12:52 pm от Mims »

*

Kali

  • **
  • 1411
Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #10 -: Май 26, 2009, 08:38:50 pm »
Много ме изненадвате с това сребро  ???
Ама това ще да е от Луните ви. Моята е в Близнаци, в 5-ти дом, а Венера е в Телец. Предпочитам злато и кристали, но не тежки и масивни бижута. Когато харесам някой накит, си го купувам дори и да нямам повод и го нося с години. Обеците си например не съм ги сваляла повече от 9 години. Измислила съм си и едни други, но още не съм ги видяла да се продават  :P.
И аз като вас щом се прибера първо свалям от себе си пръстени и верижки и пак като вас не мога да излезна без да се накича. ;D
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

veshti4ka

Re:ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #11 -: Май 28, 2009, 07:17:21 pm »
малко извадки от книгата на Востоков  ;)

ТЕОРИЯТА ЧЖАН-ФУ (ВЗАИМОВРЪЗКА МЕЖДУ ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ). СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ОРГАНИТЕ И ПЪРВОЕЛЕМЕНТИТЕ СПОРЕД КОНЦЕПЦИЯТА У-СИН
Всички явления в природата и в човека са циклични. Тази цикличност се проявява в смяната на началата Ин-Ян (женско — мъжко), нощ — ден, зима — лято, студ — топло, а също сън — бодърствуване, вдишване — издишване, систола — диастола. Например в ритъма на денонощието това е представено така: денят "ражда" вечерта, която на свой ред "ражда" нощта,. "растежът" съответствува на утрото и пролетта; максималната активност съответствува на обеда, лятото; спадът — на вечерта, есента; минималната активност — на нощта, зимата.
В източната философия е прието да се смята, че Дървото стимулира, "ражда" Метала, който на свой ред "дава" Водата. Водата стимулира, "храни" Дървото. По този начин всеки елемент стимулира следващия. Това са съзидателните връзки.
Но съществуват и деструктивни връзки. Те изглеждат така: Огънят "угнетява", разтопява Метала; Металът "угнетява", реже Дървото, Дървото "угнетява", подрива с корените си Земята, Земята "угнетява", поглъща Вода¬та, Водата "угнетява", гаси Огъня.
В тибетската медицина всички вътрешни органи в тя¬лото на човека са сдвоени, например стомах — черва, черен дроб — жлъчен мехур. Освен това се делят на плътни (Чжан) и кухи (Фу). Органите Чжан са пет на брой — бели дробове, далак, сърце и перикард, бъбреци, черен дроб. Предназначението им е да "пречистват", преразпределят, пазят и концентрират енергията. Това са органите Ин.
Органите Фу са шест: стомах, дебело черво, пикочен мехур и трите части на тялото (трите нагревателя) — горна, средна и долна. Те изпълняват функциите на храносмилането, усвояването (всмукването) и отделянето. Това са органите Ян.
Органите Чжан и Фу са свързани помежду си със съотношенията Ин-Ян, като имат и други връзки. Всеки орган, както Ян, така и Ин, притежава свой собствен меридиан, който се управлява от него и с чиято помощ се свързва с повърхността на кожата и с другите органи.
В Чжуд-ши е записано, че петте първоелемента на природата (Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода) са представени в тялото на човека от петте плътни органа Чжан: Дървото — от черния дроб, Огънят — от сърцето, Желязото — от белите дробове, Водата — от бъбреците, Зе¬мята — от далака. Всеки първоелемент царува в един природен сезон: пролетта е сезонът на Дървото, лятото — на Огъня, есента — на Желязото, зимата — на Водата; има и четири междусезона по 18 дни, които принадлежат на Земята.
За състоянието на вътрешните органи ни уведомяват също и зрителните органи.Например по очните ябълки може да се съди за състоянието на черния дроб. Очите са неговото огледало. Тибетските лекари твърдят, изхождайки от хилядолетния си опит, че заболяванията на черния дроб се проявяват в измененията на склерата — бялото на окото. В Чжуд-ши е казано, че почервеняването на очите — това е "огънят на-черния дроб", който трябва да бъде "угасен". Черният дроб е функция от състоянието на кръвта. Не забравяйте, че яростта води до повръщане на кръв; той, гневът, влияе отрицателно върху запазването й в черния дроб. Черният дроб може да задържи до 60% от кръвта, но под влиянието на адреналина масата му може да се смали наполовина за сметка на кръвта, изхвърлена от него в общия кръвен поток. Това потвърждава концепцията на лекарите, че гневът (при който в кръвта активно се отделят адреналин и норадреналин) води до нарушаване функциите на черния дроб.
Как са свързани годишните сезони с органите? Черният дроб активизира дейността си през пролетта, белите дробове — през есента и т.н.

из "Тайните на тибетската медицина" от Ламата на Изтока Виктор Фьодорович Востоков

Re: ЕНЕРГИИТЕ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
« Отговор #12 -: Юни 04, 2013, 12:29:16 pm »
Предлагам този тест за активността на чакрите, но дава резултат за моментното им състояние...аз го правих два пъти.Първия път ми даде слаба активност в І ва и ІІІ та чакра , а преди малко ,след медитация  ми даде свръхактивна VІІ ма и слабоактивна VІ та чакра,като предлага и описание на съответния дисбаланс и упражнения за справяне с него....На който му е интересно,може да го пробва и да сподели резултата  :blink:

http://chakra.newage.bg/%D1%87%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82
Обичам красотата и хармонията...особено в междуличностните отношения....:)