Здравей Гост

Аюрведа за всички

 • 44 Отговора
 • 26596 Прегледи
*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Аюрведа за всички
« -: Декември 19, 2007, 06:53:05 pm »
Аюрведа за всички  

Автор ЧАНДРАКАНТИ ДЕВИ ДАСИ    

Равновесието е здраве, здравето е равновесие
Едно от предимствата на древната аюрведическа медицина е, че може да помогне за профилактика и ранно откриване на заболяванията. Обикновено всички мислят, че болестта започва с появата на първите й симптоми, но според Аюрведа това е последна фаза на проявлението й. Ако човек познава основните характеристики на тялото (три-доша), механизма на взаимодействието им и степените на дисбаланс на дошите, ще може да предотврати появата на болестите и съпътстващото ги страдание на един много по-ранен етап.


В Аюрведа са описани шест степени на дисбаланс на дошите.

1.Натрупването на дисбаланс е първата степен на заболяването. Тогава то се намира на фина платформа и е трудно да бъде забелязано, ако човек не познава характеристиките на тялото. Неблагоприятните вътрешни и външни въздействия усилват качествата, съответстващи на определени доши и така те излизат от равновесие.

За илюстрация ще използвам два примера с влиянието на годишните времена и храната, съответно като външен и вътрешен фактор за промените в организма. Топлият климат през пролетта и лятото покачва питта-доша и така може да стане причина за дисбаланс в тялото. Ако са невнимателни, хората с пита конституция, ще използват по това време на годината храни и напитки, които с цялостното си въздействие могат да се превърнат във вътрешен фактор за допълнително засилване на дисбаланса. Например, пържената храна с пикантен сос и таратор е на пръв поглед безобидно меню, но ако често присъства на лятната трапеза, може да причини излизане от баланс на питта-доша. И обратното – студеният и влажен климат през есента и зимата може да покачи капха-доша. Ако по същото време, хората с капха конституция често използват в менюто си тестени изделия и сладкиши, ориз и млечни произведения, могат да причинят дисбаланс на капха-доша в тялото.
В допълнение стресът, постоянното напрежение, неуютната среда, недостатъчната почивка, слабото умствено и физическо натоварване, лошата хигиена и редица други неблагоприятни въздействия, в комбинация с описаните по-горе фактори или поотделно, също могат да бъдат сериозни причини за дисбаланса на три-доша.

2.Втората степен в развитие на болестта е усилването на вече съществуващия дисбаланс. Това се получава, тъй като човек не може да предположи какви изменения настъпват в дошите под влияние на възприетия от него обичаен, но неподходящ начин на живот. Нищо неподозирайки, той продължава с навиците си и така усилва дисбаланса в своето тяло.

3.Третата степен е разпространението на повишените доши в тялото. На този етап локално ограничените доши започват да се движат в следствие на продължителното им нарастване. При тази степен на дисбаланс се получава натрупване на дошите в различни тъкани и органи на тялото. Обикновено те се закрепват на местата, където се образува ама (различни видове отпадъчни вещества, шлак). В този момент настъпват първите леки, но видими симптоми на заболяването. Естествено, ние не обръщаме внимание на тези тревожни сигнали и продължаваме безгрижно своя живот, смятайки, че това са временни неразположения, свързани единствено със заобикалящата ни среда. Така, в очакване нещата да се оправят от само себе си, достигаме до последната фаза на заболяването.

4.Следва пълната степен на проявление на болестта, времето в което обикновено решаваме да потърсим някаква медицинска помощ. Много често, ако тя е некомпетентна или ненавременна, заболяването се задълбочава и усложнява.

5.Така достигаме до последната степен – фазата на последствията от дисбаланса на три-доша. Обикновено това състояние се разглежда като отделен факт и не се свързва с възникналото първоначално заболяване. В следствие на това, поради неправилна или закъсняла диагностика, понякога се провежда неподходящо и неефикасно лечение. В някои случаи, дори на този етап, естествените защитни сили на организма успяват да потушат болестта, но доста често тя остава хронична.

Тези шест основни степени на дисбаланс са познати на древната ведическа медицина от незапомнени времена, когато днешната мечта за здраве и дълголетие е била реалност. Тогава стогодишната продължителност на живота не е била изключение.

Изкуството на аюрведическия лекар (кавирадж)
То се състои в умението му да се грижи за своите пациенти, така че те винаги да бъдат здрави, избягвайки още преди първото ниво на дисбаланс всички нежелани последици. Във ведическата традиция взаимоотношенията между лекар и пациент се основават на взаимно доверие. В съответствие с това се извършва и заплащането. Съществува разбирането, че основното задължение на ведическия лекар е да поддържа с превантивни мерки своите пациенти постоянно в добро здравословно състояние, за което получава дарения – израз на тяхната благодарност. Ако някой пациент все пак достигне до което и да е ниво на дисбаланс, той получава безплатно лечение. Това е въпрос на медицинска етика.

Основните характеристики на тялото (три-доша)
За да ги разберем практически – тях и механизма на взаимодействието им, е необходимо внимателно да наблюдаваме себе си, околните, природата и всички възможни фактори, влияещи върху състоянието на организма. Особеностите на външния вид (ръст, тегло, цвят и форма на очите, косата, ноктите, вид на кожата и т.н.), храносмилането, психомоторните реакции, говора, емоционалните нагласи, възгледите и предпочитанията, способността за адаптация, паметта, съня, вярата и много други личностни характеристики са признаци за определяне на индивидуалната конституция. Изучаването на три-доша, в комбинация с качествата на различните храни, напитки и билки, ни дава възможност да съставим собствен хранителен и двигателен режим, който да позволи на тялото да изпълни правилно предназначението си.

Всеки може лесно да разбере характеристиките на тялото си, след като попълни специално изготвен тест за определяне на индивидуалната конституция. Предложеният тест се състои от три раздела (всеки с по 25 избрани въпроса) – по един за всяка отделна доша. Попълнете внимателно теста, като се стараете да сте максимално честни и аналитични. Не се подвеждайте от идеалния образ, който всеки се опитва да изгради за себе си. За всеки отговор „да”, поставете по една точка - дори и ако само една от изброените характеристики ви е присъща. Накрая съберете точките. Обикновено всеки притежава по две по-изявени доши. Едната от тях е водещата. Рядко се срещат хора с три-доша конституция – почти или напълно равен брой точки във всички раздели. Тези хора обикновено са много здрави и издръжливи, с което рядко някой може наистина да се похвали в днешно време. Те могат да следват който и да е от режимите, за която и да е доша, и ще се чувстват добре. Но повечето хора обикновено принадлежат към дву-дошовите типове. В този случай е необходимо да бъдат отчетени всички въздействия. За да избегне противоречията и си изготви подходящ режим и цялостен начин на живот, такъв тип човек трябва внимателно да балансира своето хранене, движение, работа и почивка. Понякога това предполага задълбочени знания и допълнителни умения за съчетаване на привидно взаимно изключващи се изисквания. Помощта на квалифициран аюрведически лекар винаги може да бъде от полза.

Тест за определяне на индивидуалната конституция Вата
1.Аз съм висок. / Нисък съм.
2.Слаб съм и трудно пълнея.
3.Имам суха, груба и тъмна кожа. Трудно изгарям на слънце.
4.Косата ми е тъмна, няма особен блясък, по-скоро е суха и тънка или много ситно къдрава.
5.Очите ми са тъмни, не са големи и особено изразителни.
6.Носът ми е гърбав или с преградка на върха.
7.Зъбите ми са изпъкнали, имат разстояние помежду си. Предните ми зъби са по-едри или не съвсем добре подредени. Имам слаби венци, които понякога кървят.
8.Ноктите ми са трошливи и с набраздена повърхност.
9.Пъпът ми е изпъкнал.
10.Имам бърза и лека походка.
11.Имам проблеми с храносмилането – повишен метеоризъм и склонност към констипация.
12.Говоря бързо и близките ми смятат, че съм много общителен и приказлив.
13.Действам бързо, без много да му мисля.
14.Аз съм енергичен, забравям да си почивам.
15.Лесно се изморявам.
16.Много лесно се паля за нови идеи.
17.Бързо навлизам в новите неща.
18.Трудно взимам решения и понякога се колебая.
19.Настроенията ми често се сменят и понякога реагирам емоционално, дори непредсказуемо.
20.Често съм притеснен и тревожен, дори и без особена причина. Понякога имам тенденция да преувеличавам проблемите.
21.Трудно ми е да помня физиономии, имена, телефони, както и да уча наизуст.
22.Често не мога лесно да заспя. Понякога не спя добре, сънувам много и често се будя.
23.Трудно мога да следвам какъвто и да е режим.
24.Студеното време е много трудно поносимо за мен. Краката и ръцете ми са винаги студени.
25.Чувствителен съм към течение и пътувания.

Тест за определяне на индивидуалната конституция Питта
1.Имам среден ръст и телосложение.
2.Кожата ми е чувствителна, мека, червеникава или жълтеникава. При горещо време не се чувствам много добре, лесно изгарям на слънце.
3.Косата ми е рижава, руса, мека, лесно се омазнява, рано посивява и олисява.
4.Очите ми са остри, проницателни, зелени, сиви или пъстри.
5.Носът и брадичката ми са остри.
6.Зъбите ми са средни, жълтеникави.
7.Имам меки и розови нокти.
8.Пъпът ми е плосък (равен).
9.Имам много добър апетит и бързо, добро храносмилане.
10.Изпитвам силна жажда.
11.Не мога да не ям.
12.Прям съм. Понякога имам хаплив език.
13.Имам остър ум и добри ораторски способности.
14.Смятам себе си за ефективна личност.
15.Точен съм и целеустремен.
16.Настойчив съм.
17.Хората ме считат за упорит. Имам силна воля и добри пробивни способности.
18.Понякога съм педантичен за някои неща, обичам реда и мога силно да се отдам на някоя идея.
19.Критичен съм към себе си и околните.
20.Въпреки че не винаги го показвам, лесно се нервирам.
21.Лесно изгубвам търпение, понякога имам уклон към агресивност.
22.Понякога съм склонен към избухливост и ревност.
23.Обичам зимните спортове и студените храни и напитки.
24.Склонен съм към образуване на бенки и лунички.
25.Лесно се изпотявам, склонен съм към възпаления и екземи.

Тест за определяне на индивидуалната конституция Капха
1.Имам тежко тяло и добре смазани стави.
2.Имам мека, бяла, бледа, хладна и по-плътна кожа.
3.Имам гъста, тъмна, вълниста, лъскава и здрава коса.
4.Имам големи, привлекателни, сини или ласкави тъмни очи с дълги и гъсти мигли.
5.Носът ми е объл (топчест) на върха.
6.Имам хубави, здрави и добре подредени бели зъби.
7.Пъпът ми е дълбок.
8.Имам нормално храносмилане, дори и когато пътувам.
9.Забравям да пия вода и течности.
10.Обичам люто.
11.Лесно напълнявам.
12.Мога да спазвам хранителни диети.
13.Имам бавна походка.
14.Действам бавно и методично, никога не бързам.
15.Аз съм много издръжлив и уравновесен.
16.Спокоен съм, устойчив, трудно се нервирам.
17.Понякога съм инертен.
18.Рядко съм превъзбуден.
19.Весел съм, добродушен, ласкав, незлоблив и незлопаметен.
20.Бавно усвоявам знанията, но усвоя ли ги, е за цял живот.
21.Имам дълбок сън.
22.Трудно ставам сутрин и имам нужда от повечко сън.
23.Мога да спестявам.
24.Обичам семейния уют.
25.Склонен съм към образуване на слуз, понякога съм вял, имам синузит, проблеми с гърлото, астма или други проблеми с белите дробове.
« Последна редакция: Декември 19, 2007, 07:00:28 pm от Sinyhe »

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Аюрведа за всички
« Отговор #1 -: Декември 19, 2007, 06:58:05 pm »
Аюрведа за всички  

Автор ЧАНДРАКАНТИ ДЕВИ ДАСИ    

Равновесието е здраве, здравето е равновесие
Тъй като се грижи за нашето здраве и дълголетие, Аюрведа отделя особено внимание на храненето, което влияе и върху нашето съзнание. Подходящите хранителни навици могат да ни помогнат да се издигнем до по-висше разбиране за нас самите и заобикалящия ни свят, пребивавайки в „проявлението на доброто” (саттва-гуна). За това ниво на съзнание са характерни: знание и чистота, уравновесеност и спокойствие, състрадание, удовлетворение и щастие. Аюрведа ни съветва да изоставим вредните за тялото навици и да ги заменим с полезни. Така сетивата ни ще бъдат удовлетворени, без да вредим на организма си. Това е рецептата за постигане на дълголетие и вътрешен баланс, който да ни изведе до съвършенството


Според Ведическата литература, храната, приготвена от плътта на мъртвите животни, препятства развитието на фините мозъчни тъкани, подпомагащи осъзнаването на Абсолюта. Ведическата култура отрежда на човека място на закрилник на по-нисшите видове. Животните притежават сходни на човешките духовни качества и също попадат в категорията джива-таттва.

Принципът за ненасилие спрямо другите живи същества (ахимса), популяризиран от вайшнавите (почитателите на Бог Вишну), будистите и други източни традиции извън пределите на Древна Индия, е в основата на ведическата формула за духовно развитие. Според закона за карма, консумацията на месо, риба и яйца води до много тежки последици в този живот и следващите ни прераждания. Аюрведа ни учи, че вегетарианството е не само здравословен начин на живот. То е основа на благочестието, като предпоставка за добра карма и духовен напредък.

За съжаление, съвременната цивилизация и различни икономически интереси налагат стереотипите си на живите същества, попаднали в човешко тяло, още от самото им раждане. За нещастие, често пъти под влияние на семейната и обществена среда, вкл. и редица псевдонаучни теории, хората не могат да оценят истинските достойнства на вегетарианския начин на живот.

Агресивната реклама, поддържана от определени учени, ги лишава от благотворното му въздействие. От друга страна, в днешно време всеки загрижен за своето лично здраве и обществено благополучие човек би могъл да намери достатъчно независима информация по този въпрос – митът за незаменимите съставки на месото, високата му енергийната и икономическа стойност е отдавна развенчан. Начина на хранене и живот е въпрос на личен избор и отговорност. Всеки би могъл да се възползва от многовековното знание на Аюрведа, проверявайки го на практика.

Вегетарианският начин на хранене има своите правила и принципи, свързани с избора на подходящи продукти и съставки, начина на приготвянето им и приемането на готовите ястия, описани подробно в Аюрведа.

Аюрведа препоръчва балансирано използване на зърнени и бобови храни, млечни произведения, свежи зеленчуци, пресни или сушени плодове, ядки и семена, подходящи подсладители, необходимото количество вода и други течности. Те са напълно достатъчни, за да осигурят всичко необходимо за правилното функциониране на нашето тяло. Продуктите трябва да бъдат приготвени за консумация внимателно, за да се улесни приемането им от организма, като се запази максимално първоначалната им хранителна стойност. Приемането на готовите ястия също трябва да става по определен начин и ред. При конкретния избор във всеки един от гореизброените случаи, трябва да се вземе под внимание индивидуалната конституция.

Аюрведа отдава значимото на млякото и всички млечни произведения.
Те са високо ценени заради незаменимата им хранителна стойност и много приятен вкус. Особено препоръчително е използването на гхи (пречистено краве масло), както за приготвяне на разнообразни ястия, така и за лечебни цели. То притежава изключително ценни качества, които се засилват с времето. Съществуват древни аюрведически рецепти, в състава на които влиза десетгодишно гхи (пурана-гхи), предписвани за лечение на различни болести. То се смесва с определени билки, за да създаде благоприятна среда за тяхното приемане от организма. В древната ведическа традиция самото приготвяне на този млечен продукт се смята за много благочестива дейност. Може лесно да получите гхи, загрявайки на слаб огън прясно краве масло в съд с двойно дъно. Обикновено 1 час е достатъчен, за да направите гхи от 1 кг. масло. Необходима е решетъчна лъжица, с която да събирате пяната, образуваща се на повърхността. Не трябва да оставяте маслото да завира. Постепенно то ще стане златисто и прозрачно до самото дъно. Това е древният метод за отделяне на допълнителните съставки, намиращи се в маслото. Те също са много полезни за готвене, но са нетрайни и трябва веднага да се използват. Чрез този процес, може да получите мазнина без примеси. Гхи може да се съхранява с години в плътно затворени глинени съдове на хладно място, без да промени изключителните си здравословни и хранителни качества.

Ежедневното приемане на достатъчно количество чиста и прясна, негазирана вода, също е от особено значение според Аюрведа. Хората с капха конституция, например, често забравят да пият вода, погрешно смятайки, че другите приемани течности са напълно достатъчни. Водата помага за своевременно изхвърляне на токсините. Пониженият й прием и намаленото й количество в организма, може да доведе до неправилно функциониране на различни органи, увреждане на кръвта, кожата и други неблагоприятни последици.

Препоръчително е да се избягват всички видове храни, приготвени на основата на ферментационни процеси, вкл. хляб и други тестени изделия с набухватели (мая, бакпулвер, сода за хляб и т.н.). Едновременно с това, здравословно хранене не означава непременно да се лишим от любимите си вкусни блюда. Ведическото кулинарно изкуство ни предлага особено вкусните и здравословни чапати (вид индийски плоски хлебчета), паратхи (подобни на банички, печени на сач закуски), хачапури (малки питки, пълнени със сирене), самоси (пирожки с най-разнообразни сладки и солени плънки) и много други прекрасни тестени изделия.

Не се препоръчва и прекалената консумация на пикантни, дълбоко пържени, тежки храни и ястия с остър вкус, в това число: сметана, майонеза и доматен сос.
Всички видове лук и чесън са смятани от Аюрведа за препятствие по пътя към саттва-гуна. Вместо тях, древната ведическа медицина предлага голямо разнообразие от подправки, които сами по себе си са и лекарства от аптеката на природата. Подходящото им умело и балансирано използване придава на ястията незаменим вкус, подпомага храносмилателния процес и предпазва от различни заболявания. Например, Аюрведа препоръчва вместо лук и чесън употребата на подправката асафетида (ароматна смола от корена на растението Ferula asafоetida). Поради специфичния вкус и лечебни свойства (много полезна за храносмилателния процес и мозъчната дейност), тя е била добре позната и широко използвана в Римската империя.

Според Аюрведа, не винаги обработката на продуктите води до повишаване на тяхното качество.
Бялата захар, получена след рафиниране на изходната суровина, например, е смятана за вредна. На отделните типове конституции се препоръчват нерафинирани алтернативни подсладители, добивани от различни източници: захарна тръстика, финикова палма, плодове, някои видове зърнени култури, захарно цвекло, клен и т.н.

Аюрведа дава подробни препоръки за подходящо съчетание на различни видове храни и продукти, както и за начина и времето на приемането им. Тя ни съветва да не смесваме в едно хранене сурови плодове и зеленчуци, прясно и кисело мляко.
Не се препоръчва хранене след 18 часа, освен чаша топло мляко преди лягане, както и приемане на кисело мляко и цитрусови плодове за вечеря.

Основен принцип, според Аюрведа, е храната да се консумира в прясно състояние, най-много до три часа след приготвянето й. Не се поощрява използването на технологични добавки (консерванти, стабилизатори и подобрители, с цел изкуствено удължаване трайността на продуктите; изкуствени оцветители, овкусители и т.н.). Забързани в ежедневието, ние не обръщаме достатъчно внимание на съставките, отбелязани върху етикетите на храните, рискувайки да попаднем на продукти с недостатъчно ясно и полезно съдържание. Всеки, който не е запознат от близо с тази информация, ще бъде искрено учуден да научи от какви източници се добиват много от оцветителите, стабилизаторите и другите допълнителни съставки на храните и козметичните продукти от нашия бит. Голяма част от различните „Е” номера, както и много други на пръв поглед безобидно звучащи научни наименования, отбелязани върху етикетите, представляват добавки, извличани от костите, очите, плацентата и стомасите на убити животни или крилата и обвивките на някои насекоми. Поради тази причина, Аюрведа препоръчва домашно приготвената храна.

Добър вкус - добро здраве
Както човешките тела, така и храните могат да бъдат класифицирани според три-доша. Това помага да изберем за себе си най-подходящата саттва хранителна диета, напълно съответстваща на индивидуална ни конституция.

Вата
Подходящи: сладки плодове (кайсии, авокадо, банани, ягоди, грозде, лимони, манго, пъпеш, папая, праскови, ананас, сливи и узряло киви); зеленчуци (аспержи, червено цвекло, моркови, краставици, зелен фасул, бамя, тиквички, тиква и кестени); зърнени храни (овесени ядки, басмати ориз, пшеница и сусам); мунг-дал (вид бобово растение, отглеждано в Индия); всички видове ядки и семена, но в малки количества (особено се препоръчват тиквени и слънчогледови); подсладители (фруктоза, кленов сироп, гур – захар от финикова палма и меласа; подправки (джинджифил, фенел или резене, анасон, кимион, кориандър, кардамон, канела, индийско орехче, чубрица, риган, сминдух, босилек и асафетида); всички видове млечни продукти (особено домашно приготвени сирена, кашкавали, сметани и прясна извара –  панир); зехтин, студено пресовано сусамово олио.
Неподходящи: всички видове сухи плодове; пресни плодове (ябълки – освен готвени, боровинки, круши, нар, диня и череши); зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, целина, патладжани, домати, зеленолистни зеленчуци, грах, чушки, картофи, спанак и кълнове); зърнени храни (ечемик, елда, царевица, просо и ръж); бобови (соя); подсладители (бяла захар); подправки (магданоз, чимен, синапено семе, черен пипер, червен и лют пипер); соево масло.

Съвети и рецепти за успокояване на вата дисбаланс:Не се натоварвайте прекомерно. Лягайте и ставайте рано (преди изгрев слънце). Опитайте се да следвате точен режим на хранене (хранете се редовно и винаги в едно и също време), работа и почивка. Не яжте сандвичи на крак, предпочитайте готвена, топла и по-течна храна. Пребивавайте в затоплени помещения, избягвайте течението, студа и вятъра. Всяка вечер втривайте в ходилата и цялото тяло (вкл. и кожата на главата) леко затоплено на водна баня сусамово олио. Не яжте сурова, хрупкава, остра, суха и студена храна, особено през ранна пролет и късна есен. Избягвайте газираните напитки. Не практикувайте тежки спортове. Подходящ комплекс от йога упражнения и дишане би бил изключително благоприятен за вас. Препоръчват се слънчеви бани и разходки сред природата.

Можете да успокоите дисбаланс на вата като поръсвате храната си с по 1 с.л. гомасио. То се приготвя, като в сух съд с двойно дъно препечете леко няколко шепи сусамови семена и малко счукана морска сол. Когато са готови, смелете ги заедно в електрическа мелачка.
За да избегнете газовете в стомаха и червата, включете в менюто си варени ябълки с кардамон и фенел (или резене).

Чаша топло мляко преди лягане, сварено с малко турмерик, кардамон, джинджифил и една ч.л. гхи е най-доброто средство против безсъние и констипация.
За да приготвите йога чай, който е много подходящ за хора с вата конституция, сварете 250 мл. прясно мляко, 250 мл. вода, две ч.л. настърган пресен джинджифил, няколко цели зърна кардамон и карамфил, пръчица канела.

Подобен успокояващ ефект за вата дисбаланс има и следната рецепта за бадемово мляко: накиснете десет бадема във вода за една нощ. На сутринта ги обелете, смелете и към тях прибавете щипка кардамон и една с.л. фруктоза. Залейте получената смес с чаша топло мляко и хубаво разбийте с миксер.

Питта
Подходящи: сладки плодове (ябълки, авокадо, кокосов орех, смокини, грозде, пъпеш, диня, круши, сладък ананас, стафиди, сливи, нар и портокали); сладки и горчиви зеленчуци (аспержи, броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, краставици, зелен фасул, зеленолистни зеленчуци, бамя, магданоз, грах, чушки, картофи, тиквички, тиква и моркови); зърнени храни (ечемик, овес, ориз басмати и пшеница); бобови (дал и нахут); слънчогледови и тиквени семена; подсладители (фруктоза, кленов сироп и гур – захар от финикова палма); подправки (джинджифил, кимион, кориандър, фенел или резене, анасон, турмерик, чимен, копър, индийско орехче, магданоз и асафетида); млечни произведения (гхи, прясно мляко и прясна извара – панир); зехтин и студено пресовано кокосово масло.

Неподходящи: кисели плодове (кайсии, ягоди, малини, къпини, боровинки, банани, череши, грейпфрут, лимони, праскови и джанки); зеленчуци (люти чушки, репички, ряпа, целина, червено цвекло, домати, патладжани и спанак); зърнени храни (елда, царевица, просо, ръж и кафяв ориз); бобови (леща и соя); всякакви видове ядки и семена, освен препоръчаните; подсладители (меласа и мед); подправки (лют пипер, черен пипер, синапено семе, босилек, чубрица и сминдух); млечни произведения (сметана, кисело мляко, солени и пикантни сирена и кашкавали); бадемово, царевично, шафраново, сусамово и соево масло.

Съвети и рецепти за успокояване на питта дисбаланс:
Хранете се спокойно, в приятна атмосфера, без да бързате. Не преяждайте. Не яжте люта, пикантна, дълбоко пържена и дразнеща стомаха храна. Не пийте газирани напитки. Лягайте и ставайте рано. Къпете се всяка сутрин – водата сваля напрежението от тялото и лекува психическото натоварване. Не се впускайте в дейности, които биха ви накарали да се превъзбудите. Предпочитайте спокойствието, тишината, трансцеденталната ведическа музика и медитацията. Ранните утринни разходки и хладният душ са много подходящи за вас.

Можете да успокоите питта дисбаланс с приятна пролетна супа от коприва и киселец, но без кисело мляко за застройка. През есента е подходящо да приготвите крем супа от тиква с прясно мляко и малко индийско орехче. Сосовете тип „Бешамел“ се препоръчват за успокояване на питта. Те много добре биха се съчетали със задушени или печени зеленчуци, подходящи за тази конституция. Полезни при питта дисбаланс също са: сладкиши от кокос, напитки от кокосово мляко, оризов пудинг, мляко с ориз, кхир (сладък ориз), идли (оризови питки), не люто кокосово чатни, кулфи (ведически сладолед) и не много горещо прясно мляко с подправки. Винаги използвайте нерафинирана захар и гхи за тези приготовления.

Капха
Подходящи: плодове (ябълки, кайсии, ягоди, боровинки, малини, къпини, череши, сухи смокини, манго, праскови, круши, нар, сушени сливи и стафиди); люти и горчиви зеленчуци (аспержи, цвекло, броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, моркови, целина, зеленолистни зеленчуци, грах, люти чушки, чушки, картофи, репички и спанак); зърнени храни (ечемик, царевица, просо, овес и ръж); бобови (дал и нахут); подсладители (мед); подправки (джинджифил, лют пипер, черен пипер, синап, чимен, магданоз, копър, анасон, чубрица, кимион, кориандър, кардамон, канела, риган, сминдух, босилек и асафетида); млечни произведения (гхи).

Неподходящи: сладки и кисели плодове (авокадо, банани, кокос, пресни смокини, грейпфрут, грозде, лимони, пъпеши, диня, портокали, папая, ананас и сливи); сладки и сочни зеленчуци (домати, патладжани, краставици, тиквички и тиква); зърнени храни (ориз, варен овес, бял ориз и пшеница); бобови (червен бъбрековиден фасул, соя, черна леща и мунг дал); всички видове подсладители; всички видове ядки и семена; сол; всички видове млечни продукти; всички видове растителни масла.

Съвети и рецепти за успокояване на капха дисбаланс:
Опитайте се да намалите времето за сън. Шест часа нощен сън (от 22:00 до 4:00 ч.) са напълно достатъчни за възстановяване на тялото. Следобедната дрямка увеличава капха-доша, телесното тегло и слузта в организма. Винаги ставайте преди изгрев слънце. Къпете се всяка сутрин, веднага след ставане. Предпочитайте проветрените помещения, свежият въздух сред природата, йога упражненията, плуването, карането на колело и слънчевите бани. Не се обездвижвайте. Пийте достатъчно количество прясна вода всеки ден. Не се поддавайте на депресия и инертност. Интелектуалните занимания ще ви донесат обновление. Разнообразието в живота е начин да избегнете дисбаланс на капха.

Ограничете сладкишите, млечните продукти и тестените изделия в менюто си. Това ще помогне за намаляване на телесното тегло и застойните явления (синузити, кашлица и други проблеми с белите дробове). Ако е възможно, пропуснете едно хранене през деня. Много добре ще ви се отрази, ако разтоварите организма си с един ден глад в седмицата, (двата дни Екадаши от вайшнавския календар в месеца са особено подходящи за това). Яжте колкото е възможно повече пресни плодове и зеленчуци. Когато сезонът позволява, експериментирайте с различни зеленчукови и плодови комбинации. Лекотата, която те дават, може много да помогне за преодоляване на капха дисбаланс. Една подходяща комбинация би могла да бъде: ситно нарязано бяло зеле, репички, зелени чушки, варена царевица, настърган пресен джинджифил и маслини. Можете да опитате и комбинация от ябълки, манго и стафиди, както и от различни горски плодове (ягоди, малини, къпини и боровинки).

 
« Последна редакция: Декември 19, 2007, 07:05:54 pm от Sinyhe »

*

Kali

 • **
 • 1411
Аюрведа за всички
« Отговор #2 -: Декември 20, 2007, 08:33:19 am »
Интересна тема си измислил. Отдавна се каня да намеря нещо за Аюрведа.
Снощи прочетох внимателно статията и попълних теста. :D

Резултати:
 - Вата - 12 точки
 - Питта - 20 точки
 - Капха - 12 точки

Имам и няколко въпроса. Надявам се, че можеш да ми отговориш.

Тези конституции запазват ли се през целия ни живот? Можем ли да преминаваме от един тип в друг?

Какви болести са характерни за отделните видове конституции?
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Аюрведа за всички
« Отговор #3 -: Декември 20, 2007, 12:43:40 pm »
Да ти кажа честно хич не съм спец в тази област  :D
Тепърва обръщам по-сериозно внимание на аюрведа имам и един интересен филм,който ако намеря може да дам и линк в темата за филмите.
В смисъл чел съм,има достатъчно информация,но не мога сега като лекар да тръгна да давам сериозни съвети.
Според мен водещото качество е едно и трябва да му се обръща повече внимание,нешо като основен конституционен тип и той отговаря за повечето болести или има отношение към създаването на причините.Така според мен пак не би трябвало да може да се сменя-т.е. не зависи толкова от теста (да не говоря,че тестове има много),по-скоро се раждаш с едно превишаващо качество,което е свързано с организма ти.Иначе за пълноценно здраве е необходим баланс между трите,за това и индийската кухня залага на присъствието на продукти отговарящи за вкуса на всеки елемент.
    За характерни болести ще видя какво има в нета,пък и ти или ако някой намери нещо полезно по темата да слага  :)  

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Аюрведа за всички
« Отговор #4 -: Декември 20, 2007, 01:07:15 pm »

*

Kali

 • **
 • 1411
Аюрведа за всички
« Отговор #5 -: Декември 21, 2007, 05:44:55 pm »
Линковете са интересни, в единия даже се намеква за връзка на Аюрведа с прабългарите.

Преди време бях попаднала на инфо, че Ведите са източник на тази система. Дано не бъркам.  :D

За типовете и аз така си помислих, още повече че тази позиция може да се срещне и в други науки.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Аюрведа за всички
« Отговор #6 -: Декември 29, 2007, 10:58:42 pm »

*

kris

 • ***
 • 2298
 • (:
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #7 -: Юни 10, 2010, 08:05:14 am »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 07:02:43 pm от kris »

*

vanilla

 • **
 • 1578
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #8 -: Юни 10, 2010, 09:23:57 am »
аз пък имам

Вата - 3 най-много
Питта - 14
Капха - 10

чудя се щом имам от двете, които си противоречат и имам почти еднакъв брой точки.....как точно трябва да се храня...вероятно е много трудно да се балансират нещата.... :unsure: :(

*

Diyana

 • ***
 • 2705
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #9 -: Юни 10, 2010, 09:29:55 am »
чудя се щом имам от двете, които си противоречат и имам почти еднакъв брой точки.....как точно трябва да се храня...вероятно е много трудно да се балансират нещата.... :unsure: :(

Идентифицирай проблема, който ти е най-належащ за разрешаване - здравословен, психологически, духовен. След това прегледай отново коя доша какви проблеми дава при излишък или недостиг. И работиш по тази доша. Друго - спомни си кои от характеристиките на дошите са били най-присъщи за теб в детството ти. Това е дошата, която ти е "рождена", когато не е била замърсена от намесата на житейските ти обстоятелства и в общия случай трябва да работиш основно по нея.
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #10 -: Юни 10, 2010, 09:42:14 am »
хъммм

Вата - 11
Питта - 10
Капха - 11

и ся кво трябва да значи това  :-\

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

vanilla

 • **
 • 1578
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #11 -: Юни 10, 2010, 09:53:29 am »
ето друго инфо, с което сигурно сте запознати, но мисля също че може да се направи аналогия с астрологията доминацията на определен елемент в натала....

Цитат
Едно от основните неща в Аюрведа е откриването на твоята доша.

ВАТА ДОША

Вата доша се образува от елементите Етер и Въздух. Хората с Вата доша са слаби, трудно трупат килограми и лесно ги свалят. Често са много високи или много ниски. Склонни съм към прегърбване. Ръцете и краката им са винаги студени. Кожата им е суха. Движенията им са бързи и насечени. Вата са непостоянни, леки, с бърз и жив ум. Притежават развито въображение и фантазират с лекота. Имат способността лесно да печелят пари и бързо да ги харчат.

Излязлата от равновесие Вата доша страда от безпокойство, безсъние, запек.. За да бъде балансирана, се препоръчва да консумират храни, които са топли и влажни. Хората с Вата доша трябва да избягват студени храни и напитки, сухи храни като чипс, солети, както и горчивите, лютивите и стипчивите храни. Но пък могат да хапват сладки, солени и кисели храни. Всичко да е сготвено и топло, с достатъчно мазнина, тъй като Вата доша е лека и суха. Походящо е за тях да следват определен дневен режим, за да регулират склонността си към импулсивност. Тези простички изисквания помагат на хората с Вата доша да бъдат в балансирано състояние, да имат по-спокоен сън, да са по-организирани и по-здрави.

ПИТТА ДОША

Питта доша е съединението на елементите Огън и Вода или Огнената доша. Хората с водеща Питта доша са добре сложени с правилни черти на лицето. Нямат резки промени в теглото. Кожата им е топла. Лесно се потят. Имат проницаетелни очи и трудно издържат на силна светлина. Питта доша имат остър ум и са творчески натури. Обичат реда. Целенасочени са. Притежават съзтезателен характер. Лидери. Обичат лукса и да харчат пари.

Излязлата от равновесие Питта се проявява като гняв, раздразнителност, критика, деспотизъм, гордост, агресия. За да бъде Питта доша балансирана, се да препоръчва да избягва прекалено лютите, кисели и солени храни, да спазва умереност във всичко и да консумира повече охлаждащи храни. Никакъв алкохол и тонизиращи напитки. Благоприятни за Питта са сладките, горчивите и стипчивите храни, които не са прекалено горещи и са сготвени с умерено количество мазнина.

КАФА ДОША

Кафа доша е образувана от съединяването на елементите Вода и Земя или Устойчивата доша. Хората с изявена Кафа доша имат плътно тяло, гладка кожа, гъсти коси, големи и красиви очи, здрави зъби. Кафа дошите трудно излизат от равновесие. Мразят промените. Спокойни са, не обичат да се движат. Къщата и домашният уют са важни за тях. Обичат да готвят, гастрономи са. Качват лесно килограми. Любвеобилни и състрадателни са.

Излизането на Кафа от равновесие води до напълняване, хормонални нарушения, а любвеобилността се превръща в силно развито желание за притежание, алчност, скъперничество. За да бъде балансирана Кафа доша, се препоръчват физически натоварвания, топлина, намаляване на сладкото. Кафа доша трябва да избягва и киселото, и соленото. Подходящи за тях са горчивите, лютивите и стипчивите храни, които трябва да са топли и с много малко мазнина.

http://zdraveya.com/doshi-v-ayurveda.html

примерно при мен има много вода и по-малко земя.....много от нещата съвпадат с моите разбирания и проблеми....

*

vanilla

 • **
 • 1578
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #12 -: Юни 10, 2010, 09:59:55 am »
...макар, че Капха-та ми е по-малка от Питта-та...мисля, че това се дължи на някакъв механизъм за компенсация при липса на определени елементи(при мен Огън и Въздух в натала), които пак явно не мога да компенсирам а по-скоро ...как е думата прекомпенсирам....май не беше така.... :-[
всъшност вместо да балансирам липсата....аз засилвам противоречието и си пречя повече..... :-\

*

vanilla

 • **
 • 1578
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #13 -: Юни 10, 2010, 10:26:44 am »
чудя се щом имам от двете, които си противоречат и имам почти еднакъв брой точки.....как точно трябва да се храня...вероятно е много трудно да се балансират нещата.... :unsure: :(

Идентифицирай проблема, който ти е най-належащ за разрешаване - здравословен, психологически, духовен. След това прегледай отново коя доша какви проблеми дава при излишък или недостиг. И работиш по тази доша. Друго - спомни си кои от характеристиките на дошите са били най-присъщи за теб в детството ти. Това е дошата, която ти е "рождена", когато не е била замърсена от намесата на житейските ти обстоятелства и в общия случай трябва да работиш основно по нея.

хм....май е психологически или духовен....трудно е да определя и да се сетя за детството ми е трудно....субективизма ми пречи...ама ще по-прочета още по темата, че е много важна и интересна...

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #14 -: Юни 10, 2010, 10:42:05 am »
Е хубу де на мен ми е Питта, но иска да ми вземе всички хубави продукти, дето любя.  ;D Е някои от тях са ми позволени за щастие.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

kris

 • ***
 • 2298
 • (:
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #15 -: Юни 10, 2010, 10:44:38 am »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 07:01:40 pm от kris »

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #16 -: Юни 10, 2010, 10:47:41 am »
абе тоо тест в списанието много афиф бре. уж аюрведа проповядва вегетарианството, а долу в таблиците какво може да се яде и какво не може ти дават и всякакви мършички  :-X

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #17 -: Юни 10, 2010, 10:49:33 am »
Еми аз точно него пробвах, но и мен му усъмни толкова да е точен. 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

vanilla

 • **
 • 1578
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #18 -: Юни 10, 2010, 10:50:17 am »
ох аз се надъхах...плюс това ако отслабна....плюс това имам някои и други проблеми дето могат да изчезнат... :lol: ;D

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:Аюрведа за всички
« Отговор #19 -: Юни 10, 2010, 10:51:40 am »
http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl50

Ето от съседната тема на Крис.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.