Днес цял ден се чудя дали да пусна нова тема - "Протестите в Украйна", мислех да го направя довечера.
http://e-vestnik.bg/19349/masovi-protesti-nasilie-zaplahi-za-izvanredno-polozhenie-v-ukrayna/Това е картата на съвременна Украйна - в деня и часа на обявяване на нейната независимост след разпада на бившия СССР.
http://www.astrologyweekly.com/countries/ukraine.phpНе съм мунданен астролог, но като гледам транзитите на тежкарите през картата на Украйна, ми се струва, че ситуацията е дирижирана отвън или от опозицията. Донякъде напомня някогашната им Оранжева революция, макар че не следя протестите по телевизията.
Правят ми мпечатление следните аспекти:
- тр. Уран в квадрат към АС/ДС
- тр. Плутон в точен съвпад с Уран около АС
- тр. Сатурн в съвпад с Плутон в 10 дом (и сходящ квадрат с Луната)
- тр. Юпитер в съвпад с Кету в 7 дом (в картата има Плутон в секстил със СЛВ)
Вчера изгледах видеозапис от протестите в Киев - не знам какво се случва в София, но в украинската столица протестите минават в преобладаваща нецензурна форма. :)
Нямам категорична позиция относно "за" или "против" асоциирането им с ЕС. Тази стъпка би имала за тях и плюсове, и минуси. От една страна трябва да запазят добросъседските си отношения с Русия и Беларус, а от друга страна да си осигурят по-добро "европейско" бъдеще. А в Украйна, независимо че от гледна точка на доходите населението на тази страна не живее по-добре от нас, все още има какво да се краде и какво да се унищожава - развито селско стопанство, промишленост, полезни изкопаеми... И докато в България 80% хранителни стоки вече са внос, включително някои традиционни за страната продукти, Украйна още може да си позволи да се самоизхранва. Има си и природни дадености.
Напрежение ще има, може да се разместят някои пластове в държавното управление, но засега не мисля, че може да падне правителството. Украйна е президентско-парламентарна република, управлението на държавата не е така авторитарно като в съседните Русия и Беларус. Украйна, откакто се разпадна Съветският съюз, винаги е била под кръстосан огън, между чука и наковалнята - хем агнето да е цяло, хем вълкът да е сит. Хем да не си развали окончателно отношенията с братска Русия, хем да угоди на външни геополитически интереси (Европа, САЩ). В това отношение си приличат с България - не само от политическа гледна точка, а и като начин на мислене и начин на живот.