Rahu, теми за силата на планетите сме разглеждали доста - потърси из архивите.

При всички положения планета, която има есенциално достойнство, може да се разглежда като силна, дори ако се намира в дом, в който се води в "падение" или в "заточение". Разбира се, по-силна ще е, ако е близо до ъгъл или в гокленова зона, но както се казва, не всекиму се дава.

Между другото, някак ми убягва логиката на популярната концепция за планети в заточение и падение по дом.
Например, Венера в първи дом, близо до Асцендента слаба изява ли ще има, в заточение ли се чувства, не на място? Меко казано, това не ми звучи логично, направо си е абсурдно. Може би ще прозвучи грубо, но това са измишльотини на новите школи.
Да, твоята Венера е силна - независимо, че се намира в 8 дом. По-скоро като фактор бих отчела позицията й близо до Слънцето, вероятно е невидима. Това не прави изявата й слаба, а по-скоро специфична по съответните аналогии. Освен това при теб, доколкото си спомням, Венера се намира в знак, който се "вижда" с Асцендента (независимо че няма точен аспект). Може би ако беше в знаков куинконкс спрямо АС, щеше да е по-трудна изявата.
На практика съм забелязала, че есенциално силни планети се изявяват силно, но не винаги може да се предвиди в каква насока - може да е и със знак плюс, и със знак минус. Планета на трон или в екзалтация все още не означава хармонична изява, в някакъв смисъл силна - да. Познавам хора с по 3-4 тронови планети - не бих казала, че са кой кнае колко силни в сферите, символизирани от тези планети (неумение да се изразява и разпиляност съм виждала при Меркурий в Дева, лош вкус - при Венера във Везни, скромност и неувереност - при Слънце в Лъв).