Здравей Гост

Генно модифицираните организми - детето на "МОНСАНТО"

  • 5 Отговора
  • 1275 Прегледи
*

Veselin

  • ***
  • 2737
Източник: http://www.fvegan.com/index.php/articles/75-2012-09-03-16-17-11

Според това, което знаем генно – модифицираните организми поставят своето начало в САЩ. Бившата химическа компания Монсанто, първа започва да предлага на пазара така наречените „хибриди”, още през 90 – те години(но ги разработва по - рано). Била е основана през 1901г. в щата Мисури. Включително и през миналия век е една от най – големите производители на химикали. Има информация, че цели селища в Алабама са били замърсени от тях с химикали ( най – вече PCB) и населението е наполовина мъртво от там. Останалите са се изнесли, въпреки че имат по няколко болести. Компанията е била осъдена за стотици милиони, да изчисти района и да построи болница. Но това не е върнало здравето на хората. В днешно време 90 % от световните трансгенни култури(гмо) са тяхна собственост. Макар главата да е в щатите, много от продуктите им се произвеждат и в европа. Въпреки това Европа се отнася малко по – строго и сериозно към нещо, което още не е изследвано достатъчно. Макар, че има данни, за гмо в Европа,а Монсанто вече има седалище и в България. (Уау да имат седалище някъде до гр. Попово.) Поне официално няма информация за достатъчни изследвания и за страничните ефекти и последствия от консумиране на гмо.

 Една от най – успешните кампании на Монсанто е така наречения Раундъп. Това е хербицид, според някой изключително токсичен. Това е така наречения глифосат. Той унищожава буквално всички растения. Така с разпространението му, само гмо културите могат да виреят.Т.е. първо идва Раундъп, после модифицирана култура устойчива на него (колко е така, няма как да знаем). Т.е. това, че не загива тази култура, значи ли, че не поема химикалите от хербицида и значи ли, че въобще е годна за ядене?
 Монсанто твърди, че Раундъп е безвреден и биоразградим. Но няколко години по – късно тя е обвинена в подвеждаща реклама и съдена. Два пъти е призната за виновна. Раундъп, не само не е биоразградим, но и силно токсичен. Според професор Белле от Франция, Раундъп предисвиквал дисфункция на клетъчното делене. Това съответно води до рак. Знаете ракът е дисфункция в деленето на клетката.

 Как се създава Гмо?
 Това е вкарване на чуждо днк в дадена култура. Ядрото на всяка клетка съдържа днк, генетичния код. Извлича се този ген от каквото решат и се „истрелва” в клетката на каквото решат. До колкото знам, се поставя на микроскопични частички злато и се впръсква под голяма сила в клетката на дадената култура. Когато чуждия ген попадне в клетката, той стимулира производството на даден протеин. Първите култури на пазара, са били с гени от бактерия. Например соята устойчива на пестициди и хербициди. Тя е съдържала гени от бактерия устойчива на Раундъп. Първата такава соева култура на пазара излиза през 1996г. Вече има растения с животински гени, насекоми, риби, бактерии, каквото се сети човек.

 Тъй като за никой не е тайна как големите корпорации работят с правителствата навсякъде по света, няма да се изненадате, че и Монсанто е бил подкрепен от правителството. Определени личности и учени са се изказвали, против гмо или поне, за повече тестове. Но фактът е, че гмо културите са пуснати без дори да са правени достатъчно изследвания от конкретните агенции и служби. Незнайно как са излезли със становище – „Субстанциална еквивалентност”. Т.е. твърдят, че трансгенетичните тастения са еквивалентни на нормалните. Не е нужно да си професор, за да се сетиш, че соя с ген на бактерия не е същата соя. Така или иначе с достатъчно лобисти в правителството, Монсанто успява да пусне почти неограничено всички гмо култури, които произвежда. Нито фактът, че е осъждана няколко пъти, нито че химикалите които разработва са силно токсични, нито неизвестните по отношение на гмо я спират. До ден днешен данни за изследвания трудно ще намерите, освен ако не са на независими учени и т.н. Факт е, че кутията на Пандора е отворена и за 20 години, са заляли целият свят. Болните в щатите със странни тумори, болести и т.н. се множи. На практика, не е ясно кое е по – страшно: къде ще заседне чуждия ген и какво ще направи или въобще от какво е всъщност гена?

 Още когато е бил вицепрезиден на Рейгън, Буш старши посещава официално лабораторията на Монсанто. Излъчва се по новините как му показват разрязване на днк и сглобяването и и пр. Тъй като политиката на кабинета по това време е била - "Да се улесни възможно най - много частния бизнес". Неща като тестове за околната среда и здравни тестове за определен продукт, те наричат - бюрократични спънки. Разбира се за нещо такова той би бил подкрепен от много големи корпорации и много хора(бизнесмени), които искат да направят милиони и то бързо и нечестно. Когато по - късно Буш старши става президент, през 1992 излиза закон за ГМО, който изключително олеснява работата на Монсанто и на всеки дръзнал да се занимава с трансгенни култури. Така на практика се извиват ръцете на държавата от самите и управници.....от там единствено следва да се разпространява по целия свят. Тъй като гмо няма поколение, това би довело до там, световните култури да са собственост само на големите корпорации. Всяка година се плаща наново патент за семена, защото правото за отглеждането на гмо трябва да се купи. Най - големият проблем обаче е, че характеристиките на гмо - културите лесно и бързо се предават на околните растения. Според европейския закон минималното растояние, на което някой може да отглежда гмо от органична култура е 7 км. Седем километра?! Какво е това растояние за пчелата, за подпочвените води, за другите насекоми и птици, които биха разнесли прашец и семена. Освен, че няма да отнеме дълго да се "заразят" околните култури и да се измени генетиката им има и друг проблем. Самите обитатели от животинския свят започват да умират, заради пестицидите и бактериите в самите растения. От следва и загубването на правата за собственост върху суответната култура. Когато и се измени генетиката, тя става гмо, а за него се плаща патент. Обшо взето това е един порочен кръг, от който няма излизане и в който просто не трябва да се влиза. Явно една от най - големите битки за новото време, ще е това за храната ни.

*

Veselin

  • ***
  • 2737
И един коментар на Калина Андролова за Монсанто и ГМО: http://solidbul.eu/?p=104

Понеже някои от журналистите бъркат термините, искам да подчертая, че хибрид и генно модифициран организъм не е едно и също.

Да, големият проблем с ГМО селскостопанските култури е проблемът с патентите. Падне семенце от ГМО на твоята нива - нищо, че нивата е твоя, растението е тяхно, щото имат патент върху него. И такива работи. Затова някои ГМО не могат да се размножават сами, за да се налага всяка година да се закупуват нови семена, пък и да не се кръстосват с други (близки) видове - това е получаването на хибриди.

Дотук, за жалост, няма нито едно цялостно научно издържано и със състоятелен статистически анализ проучване на влиянието на ГМО храните върху организмите, които ги консумират. А всички сме чували "Ти си това, което ядеш". Хранителният режим на даден организъм може да влияе не само на него, но и на следващите му поколения. И не само храната - други фактори от средата, стресът и т.н. Само един пример - т.нар. холандска гладна зима на 1944-45 г.
Би ми било интересно да се проучи дали ГМО храните могат да влияят епигенетично на консументите си. Не чрез промяна в секвенцията на ДНК (мутация), е чрез промяна в нивото на експресия на дадени гени. Такиви изследвания са полезни не само от гледна точка на въпроса дали ГМО са безопасни или не, но и могат да помогнат в разкриването на действието на различни гени и епигенетични механизми в човешката клетка.

Сори, че отклонявам темата към любимата ми епигенетика. Ето едно филмче за този brave new world in genetic studies - http://www.youtube.com/watch?v=ehwFVgQ82ZY.
« Последна редакция: Май 26, 2013, 10:53:55 am от Mirabella »

Хубав филм, Мирабелла :blink:

Според мен, умишлено няма досега цялостно изследване за вредата от ГМО, тъй като икономиката няма полза от това. А кой изобщо мисли кое е полезно за човечеството?!

Първите опити с модифицирани организми е от времето но Рокфелер, експериментирал е с пшеницата. И оттогава се говори, че никъде няма истинска. Глутенът, който се съдържа пък в нея е врагът на щитовидната. А доколкото съм чела населението в Европа е с най-голямата непоносимост към глутена...
Още преди 5г. един преподавател в университета ни говореше за царевица с вкус на риба, тогава ми стоеше като фантазия, но вече със сигурност знам, че не е.

Това, което ядем е направено, за да ни разболява, за да върви фарм-мафията. ГМО храните придружени с кемтрейлс - гарантирано убийство на човешкия организъм.*

Veselin

  • ***
  • 2737
Това, което ядем е направено, за да ни разболява, за да върви фарм-мафията. ГМО храните придружени с кемтрейлс - гарантирано убийство на човешкия организъм.
Напълно съгласен! Жалко обаче, че не виждам как да противодействаме на тези неща. Не е честно да се живее така по свирката на някакви си самозабравили се богаташчета, които също рано или късно ще отидат в гроба.  :angry:
« Последна редакция: Май 26, 2013, 07:15:00 pm от Veselin »

*

Veselin

  • ***
  • 2737
Един филм във връзка с темата: http://www.vbox7.com/collection:1499191