Здравей Гост

"Вредното" слънце

  • 0 Отговора
  • 1449 Прегледи
*

Veselin

  • ***
  • 2737
"Вредното" слънце
« -: Ноември 18, 2012, 08:58:51 pm »
Една статия от в-к Лечител: http://www.lechitel.bg/newspaper.php?b=345


Мнозина специалисти казват, че излагането на слънце е опасно, крие много рискове и затова препоръчват да се избягва. Смята се, че това е една от причините за развитие на редица хронични заболявания. През летните месеци хората са съветвани да носят връхни дрехи, да се седят на сянка и да използват слънцезащитни препарати, за да се избегне развитието на рак на кожата. Въпреки широко наложеното мнение обаче, научните доказателства не подкрепят тези твърдения.
      В същото време лишаването на организма от слънце е свързано с понижаване нивата на витамин D, което може да доведе до сърдечни заболявания, диабет и рак. Употребата на слънцезащитни продукти, от друга страна, се свързва с рак на кожата - заболяване, от което те би трябвало да предпазват.
      Дори самата теория, че директната слънчева светлина е основна причина за рак на кожата, е погрешна, като всъщност тя е причина за 10% от случаите на злокачествени заболявания. Нещо повече, слънчевите бани намаляват риска, а някои проучвания сочат, че редовното излагане на слънце подобрява състоянието на болните с меланом - смъртоносен тип рак на кожата.
 
     Слънцезащитните продукти повече вредят
      Едни от най-широко разпространените слънцезащитни кремове съдържат цинков оксид, който под действието на слънчевите лъчи се разпада и се освобождават свободни радикали или нестабилни молекули.
      Чрез серия лабораторни тестове д-р Янфа Ма от Университета за наука и технологии в Мисури е установил, че, подложен на UV-лъчи, цинковият оксид се разпада много бързо. Само след 3 часа UV-светлина половината от клетките, поставени в разтвор с цинков оксид, са загинали, а след 12 часа са мъртви 90% от тях.
      Д-р Ма открива, че, облъчени с UV-светлина, частиците цинков оксид освобождават електрони и свободни радикали. Те се свързват с други молекули и действат подобно на "паразити", увреждайки пигментните клетки в кожата. Тези процеси нарушават нормалното функциониране на клетката и могат да доведат до ракообразуване.
      Препаратите съдържат още оксибензон (ВР-3) - химикал, който причинява алергични реакции, нарушение в действието на хормоните и увреждане на клетките. Въпреки че производителите настояват, че кожата не абсорбира химикалите, доклад на Американския център за контрол и превенция на заболяванията показва, че веществото се съдържа в 97% от общо 2517 изследвани човека. Най-висока концентрация е открита при момичета и жени, вероятно защото те по-често използват слънцезащитни и други козметични продукти, съдържащи тези химикали. Те са използвани и в различни червила, балсами за устни и тяло.
      Майки с високи нива на оксибензон са изложени на по-голям риск да родят деца с наднормено тегло, състояние, което от своя страна може да доведе до сърдечни заболявания, хипертония и диабет тип 2 по-късно в техния живот. Той също така се свързва с нарушаване на хормоналния баланс и увреждане на кожните клетки.
      С цел подобряване на миризмата и получаване на хубав тен повечето слънцезащитни средства съдържат веществото псорален - фотосинтетичен агент, за който учени от Харвард са доказали, че е също токсичен.
 
     Недостиг на витамин D
      Избягвайки слънцето, организмът се лишава от необходимия му витамин D, особено при хора, живеещи в Северното полукълбо, при които има малко слънчеви дни и дълги зими.
      Оптималните серумни нива на витамин D са между 100 и 150 nmol/L. Средните нива на витамина през зимните месеци при децата във Великобритания са едва 52 nmol/L, което е твърде ниско. За възрастните средните нива варират около 35 nmol/L през лятото и едва 23 nmol/L през зимата. Тези стойности показват, че хората са изложени на повишен риск от сърдечен удар, мускулна слабост и падания.
      Слънчевите UV-лъчи са най-добър източник на витамин D. След синтеза му в кожата, в бъбреците витаминът се трансформира в активна форма, която участва в растежа на повече от 30 различни тъкани в тялото. Той контролира абсорбцията на калций и поддържа здравето на костите. Участва в задействане на програмираната клетъчна смърт (апоптоза) и е жизненоважен за процесите, които предотвратяват образуването на рак. Той също така ограничава туморния растеж чрез предотвратяване образуването на нови кръвоносни съдове.
      Не е изненадващо, че недостигът на витамин D се свързва с развитие на 16 различни вида рак, включително меланом. Изследване на 502-ма души с меланом разкрива, че, подобно на някои невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, шизофрения и когнитивен упадък, недостатъчните количества витамин D могат да доведат и до множествена склероза, диабет, високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, сърдечни заболявания, псориазис, болест на Крон, възпалителни заболявания, рахит и други костни заболявания при децата.
      Възрастните хора също трябва да получават повече витамин D - чрез храната, добавки или слънцето. В изследване на 2099 човека на възраст 70-79 години тези с ниски нива на витамина са имали много повече проблеми с движението и два пъти по-висок риск да останат инвалиди.
Друго изследване, включващо 3262-ма души на възраст 50-70 години, е установило, че 94% от тях са имали ниски нива на витамина, а 42% - метаболитен синдром, особено съчетание, което повишава риска от сърдечни заболявания и диабет.
      През 2010 година се разпространява записка, която преминава през Центъра за изследване на рака във Великобритания. Тя се е появила в резултат на тревожната здравна статистика, според която между 40 и 100% от британците страдат от недостиг на витамин D и това може да бъде причина за хронично заболяване. Появата на този документ обаче не променя нищо. Правителствените агенции и организации продължават да твърдят, че слънцето е опасно и трябва да се пазим от него. Всяка от тези препоръки е грешна. Спазвайки ги, рискът от развитие на рак и хронични заболявания се увеличава. Специалистите категорично съветват да се радваме на слънцето.
 
     Как да си набавим витамин D?
      • Слънчеви бани. Слънцето е най-добрият източник на витамин D. По време на летните месеци е добре излагането на слънце да става в обедните часове, за не повече от 20 минути всеки ден. След като се облече бански костюм, така че по-голяма част от тялото да може да бъде изложена на слънце, се ляга за 10 минути на гръб и 10 - по корем. Добре е кожата да почервенее, но не и да изгори. Не трябва да се използват каквито и да били слънцезащитни средства. Ако имате по-тъмна кожа, слънчевите бани могат да продължат и до 1 час.
      • Диета. Определено количество витамин D може да бъде набавено с храната. Маслото, черният дроб, яйцата съдържат витамина, но най-богат източник са мазните риби (пресни, не от консерва), като например херинга, сьомга, сардини, скумрия, пъстърва.
      • Добавки. Друг начин за набавяне на необходимия на организма витамин D е чрез приемането му като хранителна добавка. Въпреки това той невинаги може да се абсорбира напълно от организма. Дневната доза от витамина, която трябва да взема един възрастен, е 1000 IU. Препоръчва се успоредно с това да се правят и слънчеви бани.
      • Солариуми. Като цяло отзивите за използването им са отрицателни. Мащабно проучване обаче е показало, че те могат да помогнат за възстановяване на намалените нива на витамин D, главно по време на зимните месеци в северните страни. Въпреки това трябва да бъдете внимателни и да посещавате само проверени центрове.