Здравей Гост

Астероидът Ерос

  • 1 Отговора
  • 3541 Прегледи
*

Lillie

  • ******
  • 30532
Астероидът Ерос
« -: Октомври 21, 2012, 10:31:23 pm »
Астероидът Ерос: Астрология на Любовта
Превод от Kim Falconer

“Кога ще се влюбя? Къде е моята Сродна Душа? Има ли бъдеще тази връзка?”

Най-често задаваните на астролога въпроси често са свързани по един или друг начин с любовта. Как да отговорим? Къде първо да погледнем в хороскопа?

Можем да фокусираме вниманието си върху Венера и да разберем какво харесваме, ценим и привличаме. След това можем да изследваме и Луната, за да добием представа как, по какъв начин обгрижваме и биваме обгрижвани, а и като цяло каква е рефлекторната ни функция, какво отразяваме. Погледът върху Асцендента и Марс ни запознава с начина, по който се представяме в заобикалящия свят, по какъв начин изразяваме енергията си и налагаме своята воля навън. Поглеждаме и върху 7-ми и 5-ти дом, техните управители, а също така транзити или прогресии през хоризонта. Разглеждаме картата като едно свързано цяло. Но колко от нас отчитат най-специфичния показател на привличане в Слънчевата система? Колко от нас разглеждат Ерос?

Астероид 433 Ерос може да ни даде информация за една много специфична проява на любовта. Докоснат от транзитен или друг аспект, или в синастрията, Ерос събужда страсти, които се противопоставят на лунната нужда от сигурност и комфорт, на венерината чувствителност и на марсовите желания. Ерос не присъства във връзки, които ни карат да се чувстваме сигурни. Ерос не ни сочи и пътя, начина, по който ще спечелим любовта на желания обект. Той не е и отговорност, обвързване и хармония. Ерос представя нещо съвсем различно и онова, което сигнифицира, е природата, същността на еротичната любов.

На пръв поглед може да ни се стори прекалено излишно или дори неуместно да изследваме астероид 433 Ерос при условие, че хороскопът изобилства с безброй най-разнообразни и важни символи. Като се отчитат множество мидпойнтове, арабски точки, неподвижни звезди, астероиди от групата Кентаври и други небесни тела не става ли картината прекалено сложна и комплексна? Известният астролог и автор Dennis Elwell казва: “We are talking about human beings here. It is supposed to be complex!” (бел. прев.: “Все пак говорим за човешко битие тук, което предполага да бъде комплексно”). Къде можем да наблюдаваме този малък планетоид, наречен с името на бога на любовта?

Ерос е един от по-близките до Земята астероиди, още познат като планета-“кръстосвач”. Орбитира между Венера и Марс и извършва  пълна обиколка за 1.76 години.

Какъв е образът, представен от бога на любовта? Името му произлиза от старогръцка дума, чието значение е “еротична любов”, а контекстът не е само и задължително със сексуален оттенък. За гърците Ерос означава *сливане на душите* - по начина, който стимулира устрема им към дълготрайна трансформация. Тази трансформация може да бъде постигната чрез дълбочина и интимност, емоционален риск, страст от типа “табу” или творческо изразяване. Всички тези човешки явления и преживявания са символично въплъщение принципа на Ерос.

Harriet Eisman дава следното описание на Ерос:
“Eros brings beauty, meaning and divinity into our lives. It comes to us through a very particular epiphany, a passionate inspiration present in a particular lover, teacher, melody or landscape. We long to follow it always. But this is not the whole story. For Eros also brings us obsessions, cruelty, abandonment and betrayal. It may come through anguish...” (бел.прев.: “Ерос внася красота, значимост и божественост в живота ни. Той идва при нас, маскиран под формата на много лични, интимни изживявания и импулсивна страст, представени чрез образа на "нещо много специално" за нас – любим, Учител, мелодия, идея или просто живописна гледка... И ние копнеем до го последваме навсякъде и завинаги. Но приказката не свършва дотук. Ерос внася в живота ни също и обсебеност, жестокост, импулсивност, изоставяне и предателство. Той може да дойде в живота ни чрез силна болка и страдание...”).

Ерос символизира сливане с любимия, чиято цел е промяна, защото просто така трябва. Следвайки устрема на Ерос, се изправяме пред големи рискове, опасности, а често и пред натрапчиви импулси или някакъв вид принуда, независимо от това кой и какво всъщност е любимият обект – човешко същество, творчески проект или божествен образ. Когато Ерос бива активиран в двете карти (в синастрията), независимо как и дали са ‘включени’ останалите планети в картата, нещо сякаш започва да ври под повърхността. Енергията трудно се обуздава, което изисква промяна.

На пръв поглед енергиите на Венера и Ерос могат да бъдат трудно различими в хороскопа. И двете са божествено олицетворение на Любовта и представят свързване с друг човек или творческо търсене. Двата архетипни образа са тясно свързани и в митологията. И все пак те не са едно и също, не са идентични. Разбирането на разликите между тези две божества – в митологичен и психологически аспект – ни помага да видим ясно тяхната разноликост.

Венера, като богиня на любовта, ни привлича, съблазнява и подтиква към обвързване с цел задоволяване на стремежа към наслада. Венера търси избор, свързване, наслада, сексуални или социални контакти, игра, ухажване. В частта от хороскопа, управлявана от Венера, виждаме нашата ориентация навън и желание да се създават социално значими връзки и взаимоотношения, ценностна система и усет, разбиране на красотата.

Ерос също е бог на любовта. В оригиналния мит той преследва Венера/Афродита, създавайки целия проявен свят, преди тя да изплува от морската пяна. По-късно той се трансформира в син на Венера/Афродита и манифестация на призива й хората да се влюбват. Понякога той ловува и сам, карайки своите “жертви” да бъдат обсебени от лудостта на дива, божествена страст, породена не от свободния избор, а предопределена, предначертана от съдбата. Венера може да разчита на неговата подкрепа в лова на нови “жертви”, които да заслепи от любов, но Ерос е този, който опъва лъка и изстрелва ‘любовни’ стрели. Веднъж пронизани с такава стрела, дори божествата не могат да избягат от Любовта.

Мястото, където сме подвластни на креативната сила на Ерос в хороскопа – по знак, дом и аспекти, представя нашите дълбоки вярвания, копнежи, ориентация и опитност по линията на всички аналогии на еротичната любов. Това включва и творческото изразяване като символично въплъщение на еротичния копнеж и страст, отношения тип табу, които ни карат да изживеем цялостна трансформация, и силата на Съдбата, чиято манифестация е стремежът към интензивна, дълбока интимност с другия, в контекста на което може да се подразбира и непосредствено изживяване на сливане с божественото.

Сексът и интимността се свързват с двата архетипа – Афродита и Ерос. Венера търси секс като чувствено изживяване, наслада за сетивата (Телец) или като атрибут, доказателство на физическата и духовна връзка между двама души (Везни). За Ерос сексът е най-вече интимност и мощ, чийто енергиен заряд има способността да ни трансформира чрез докосване на божествената Душа на другия, - независимо на каква “цена”. За Ерос любовната игра не е просто лов, а творчески процес. Венера цени и търси артистично изразяване на нейните красота и финес в контекста на социо-културната рамка и като чувствено изживяване; Ерос твори, подтикнат и воден от призива на сърцето към сливане, макар понякога и за кратко, но с цялата душа. Ерос често бива подценяван, дори и сега, тъй като в нашето общество ‘успешните’ отношения се 'измерват' с представата за “трайност” – обвързване, ангажимент, отговорност и ориентация към стабилност. Ерос ни предлага цялото свободно, неограничено пространство, цялото разбиране за интимност, които могат да бъдат изживени в рамките на съюз – духовен, чувствен и физически – между двама души, с акцент върху риск и дълбочина.

Съвсем наскоро астролозите разглеждаха само седем небесни тела от Слънчевата система, за да си обяснят законите на човешкото битие. Символичните 'атрибути' на Хирон, Уран, Нептун и Плутон се отделят от Сатурн, Юпитер и Марс. Природата на външните планети се разглежда извън  контекста на “съзнателното”, по този начин се получава символично разделяне и дори опит да се излезе “извън хороскопа”. ‘Звученето’ на Ерос може да бъде понякога малко подобно на Венера, на Марс, на Нептун и на Плутон. Но с повече осъзнатост и изследване характеристиките на това небесно тяло стават по-доловими, по-ясни и осезаеми...



Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Re: Астероидът Ерос
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2012, 08:37:54 pm »
Доста интересно :)