Здравей Гост

Слабото ни място е най-дълбоката мотивация за всичко в живота

  • 0 Отговора
  • 4054 Прегледи
*

Asol

  • ***
  • 4140
Слабото ни място е най-дълбоката мотивация за всичко в живота
автор: Галина Иванова

Психологията на човека в съвременния свят е придобила огромни измерения. Ако преди 10 века хората рядко са се интересували от вътрешните си импулси, то днес почти няма човек, който да не се замисля за себе си, своите желания, инстинкти, психологически механизми, които го движат в живота, какво представлява като личност и каква е функцията му в света на хората.

    Преди време написах статия за основните типове страхове, които ни спохождат, когато изпаднем в криза и какъв е най-общият компенсаторен механизъм, който включваме, за да ги преодолеем.
В тази статия ще говоря за слабото ни място, което всъщност е най-дълбоката ни мотивация за всичко в живота. Всеки от нас има някакъв основен механизъм в живота, който от една страна е движещата ни сила за живот, а от друга е онази наша слабост, с която се сблъскваме постоянно и от която най-много искаме да се отървем. Тотален абсурд. Нещо от типа – всички искат да живеят в рая, но пък никой не иска да умира.

    В живота ни  нищо не се случва безцелно. Всеки от нас притежава набор от „инструменти”, предимно психически, благодарение на които да съумее да се съхрани жив. Ние имаме защитни механизми и е необходимо да следваме тях, защото те са ни вродени. А не да се опитваме да ги поправяме, да ги изхвърляме. Не само няма да успеем да си възстановим баланса, да се съхраним, но може да изпаднем в още по-голяма криза, тъй като ще се опитваме да се стабилизираме чрез нещо, което не е наше.

    В своя житейски опит с хората съм установила, че един от основните проблеми се крие в това, че ние винаги се опитваме да бъдем нещо различно от своята най-дълбока природа. Ако аз съм човек, чиято най-голяма слабост е усетът за несигурност, това е моята същност. В моята слабост е моята най-голяма сила, моята най-дълбока мотивация да живея, моят най-мощен двигател. В моментите, когато се опитам да „поправя и изхвърля” нуждата си от сигурност, аз всъщност се отказвам от себе си. Кому е необходимо това?! Определено не и на мен, тъй като аз отхвърлям собствената си същност.

    Всеки човек има своята основна слабост, която е източник на голяма част от проблемите в живота му. Но едновременно с това е и най-мощният му двигател. Анализът на индивидуалния хороскоп включва откриване на подчертани зодиакални знаци и планети, които се свързват с най-слабото ни място. Място, в което се крие и най-голямата ни мощ и сила.

   
    Акцент върху знаците Овен и Близнаци. Не е задължително да говорим за Слънце в тези знаци. Достатъчно е тези знаци да са подчертани в индивидуалния хороскоп. От планетите – Марс и Меркурий.

    Слабото им място е несигурността и усещането за срам. Опитват се да правят нещата правилно, за да се чувстват сигурни. Ужасяват се от мисълта, че може да сгрешат и че това е огромен срам – да правиш грешки. И всичко това, само за да разберат, че правят все повече грешки и следователно се чувстват още по-несигурни и се срамуват ужасно. След поредната грешка се заравят в дупката си, изолират се и изследват всичко до последния детайл. В крайна сметка най-голямата си сигурност придобиват благодарение на грешките, които правят. Това са хората, които истински се учат от грешките си.

   
    Акцент върху знаците Овен и Рак. От планетите – Марс и Луна.
    Слабото им място е изригващата несигурност, когато се сблъскат със съпротивление от другите и усетят, че не са приети. Непрекъснато се опитват да се сдружават с хората, да поддържат някакъв добър социален кръг от хора около себе си. И всеки път, когато се сблъскат с отказ, колкото и да е дребен, те затварят вратата към другите постепенно. Всяка съпротива и неприемане от другите, е силен удар върху усета им за сигурност и те просто се оттеглят надменно. Но в това е и най-голямата им сила – усещането, че някой не ги приема, че получават отказ за достъп, ги кара да се учат на търпение и да се настройват към честотата на другите. Не да се съобразяват само със себе си.

   
    Акцент върху знаците Телец и Рак. От планетите – Венера и Луна.
    Слабото място на тези хора е несъзнаваното усещане, че се чувстват нежелани. Без значение с кого са, колко приятели имат, какъв социален кръг, те се държат сякаш са нежелани. В един прекрасен миг изпадат в шок, когато някой ги отблъсне или им се противопостави открито. Обичайната им реакция е постепенно да се затворят в непристъпната си кула, в своя собствен малък свят като ограничат кръга от хора, с които общуват. Като се затворят и допуснат в този свят само определени хора, те се отдават на своите хобита, на любимите си неща, благодарение на което могат да сътворят уникални неща, да усъвършенстват своите таланти. При тях винаги има някакъв вроден талант за творчество. Слабостта, че се чувстват нежелани ги принуждава да се отдадат на способността си да усъвършенстват някой свой талант, чрез който да се реализират в света.

   
    Акцент върху знаците Телец и Лъв. От планетите – Слънце и Венера.
    Слабото място на тези хора е репутацията им, мнението на околните за тях. Обичайното им поведение е в стил „Не ме интересува какво мислят другите за мен”. Като по този начин отчуждават хората от себе си без да разбират защо. И не съзнават, че всъщност мнението на хората ги интересува повече от всичко друго. Те искат своето място в обществото. Когато в един момент се оказват в „тишина и покой”, те започват да търсят всякакви варианти да привлекат внимание към себе си и да реализират своята способност да служат на общи каузи, да помагат на хората.

   
    Акцент върху знаците Близнаци и Лъв. От планетите – Слънцето и Меркурий.
    Слабостта на тези хора е в допускането на грешки. Едни незначителни такива, които в крайна сметка се оказват сериозни. И започват да се чувстват виновни.  Именно в това усещане за вина, че са допуснали грешка е силата им. То ги задвижва в посока да се опитват да поправят своите грешки, да се съобразят с мнението на околните. И в целия този процес натрупват огромен опит, способност да се адаптират и да се справят с почти всяко предизвикателство. Стават експерти в определена област.

   
    Акцент върху знаците Близнаци и Дева. От планетите – Меркурий.
    Слабото място на тези хора е усетът им, че са изолирани постоянно. Те трудно могат да се почувстват истински свързани с нещо или с някого. Сякаш им липсват чувства, сърце. И се срамуват от това. Своята слабост те превръщат в сила, когато в своята изолираност те се превръщат в отлични наблюдатели, с много обективна преценка. Да, все още остават изолирани и откъснати, но мъдростта, която натрупват чрез своята наблюдателност ги прави едни от най-добрите учители и съветници за хората.

   
    Акцент върху знаците Рак и Дева. От планетите – Луната и Меркурий.
    Слабото място при тези хора е усетът им, че са нежелани, защото не умеят да се свързват с другите. Носят склонност да отхвърлят, зад която се крие дълбокият страх, че другите няма да ги приемат. Изправят се гордо в своята отчужденост, умело прикриват своята уязвимост, страха си, че някой ще ги отхвърли. По този начин успяват да държат хората настрана и допускат само хора, на които могат да се доверят. Те също в своята изолираност стават отлични наблюдатели, натрупват огромна мъдрост, която ги прави отлични учители и съветници за хората.

   
    Акцент върху знаците Везни и Козирог. От планетите – Сатурн и Венера.
    Слабото място при тези хора е усетът им, че другите няма да ги приемат заради несигурността, която постоянно изпитват. У тях се корени един дълбок страх, който ги кара да търсят стабилност. Опитват се да бъдат приети само и само, за да се почувстват сигурни и стабилни. Те почти винаги изпитват стрес в отношенията си, тъй като все се стараят да се приспособят към другите. Не винаги успяват, но постоянно се стараят. Точно тази несигурност, която изпитват, старанието да бъдат приети, ги прави едни от най-стабилните хора, на които можеш да повериш живота си в буквалния смисъл. Готови са да се борят за себе си и близките си, без значение какво ще им струва.


    Акцент върху знаците Водолей и Везни. От планетите – Уран и Венера.
    Слабото място на тези хора е, че изпитват дълбок страх, че някой ще забележи тяхната нестабилност, несигурност, некомпетентност, незнание. И с всички сили се стремят да го прикрият. Иронично, но точно когато правят това, те излагат на показ всичко, което искат да прикрият. Подобни ситуации ги карат да се отдръпват периодично от света.  При тези свои отшелничества се отдават на това да постигнат завидно майсторство, което ги превръща в хора, които могат да намерят практически изход от всяка една ситуация.


    Акцент върху знаците Водолей и Скорпион. От планетите – Уран и Плутон (или Марс).
    Слабостта на тези хора е в страха, че няма да забележат нещо, ще го допуснат и то ще разруши вътрешната им хармония, дори живота им. Затова се стараят да се придържат към поведение, с което да не привличат внимание към себе си. Разбира се, това им се удава много трудно. Но рано или късно все пак допускат нещо, което нарушава вътрешната им хармония. И точно то се превръща в най-голямото им богатство и ги извежда в обществото.


    Акцент върху знаците Риби и Скорпион. От планетите – Нептун и Плутон (или Марс).
    Слабостта на тези хора е свързана с това, че те изключително трудно се доверяват на другите. Самите те се чувстват дълбоко неразбрани и това ги кара да се отдалечават и откъсват като при този процес могат да бъдат много арогантни и отхвърлящи. В откъсването си те намират своята безопасност и се научават да се доверяват само на себе си.


    Акцент върху знаците Риби и Стрелец. От планетите – Нептун и Юпитер.
    Слабостта при тези хора е свързана с грешките, които правят в живота и опита им да се скрият от тях. Не желаят да се чувстват виновни при все, че грешките са си техни. Непрекъснато бягат и се надяват, че ще ги забравят вместо да ги признаят. Това ги кара да се потопят в нови и нови неща, с надеждата да забравят миналото. Именно тази опитност, която придобиват по време на бягството ги прави много мъдри и ценни за обществото.