Здравей Гост

Примерен практикум по хорарна астрология

  • 0 Отговора
  • 3956 Прегледи
*

Asol

  • ***
  • 4140
smaragd: Попадна ми един много интересен и подходящ въпрос, който по трудност става и за всеки начинаещ в дебрите на хорарната астрология ...

Въпросът е: "Кой изпит ще успея да взема? Първият или вторият? "
Време на задаване: 23.2.2004 0:56 MET, Виена (асцендент 26.36 скорпион)


Допълнителна информация: питащият е в невероятно тежко психическо състояние и зле подготвен за предстоящите 2 изпита, тоест при една консултация по идея няма право човек да даде отговор, но тъй като ситуацията е минала и отговорът е вече налице, имаме право да разгледаме хорарната карта. изпитите се покриват по естество и материал, решаващо за питащия е да вземе един от тях за да не се прекъсне обучението. въпросът е валиден, тоест няма нужда да се контролира валидността му - асцендентът в хорарната карта е в съвпад с наталния марс, владетел на 6-ти натален дом на питащия.

Ако някой реши да се потренира, моля да опише схемата, по която тълкува и стига до краен отговор /сигнификатори, владетели, аспекти/ ...

Успех!


Mapakyя: Абе аз май най-малко разбирам от хорарна - всъщност нищо не разбирам.
Ама защо пък да не пробвам - как иначе ще се науча.
Всъщност това уточнение не е толкова за да се застраховам, колкото да те предупредя, че трудно мога да опиша схемата, тъй като в хорарната се ориентирам главно на интуиция или на някаква моя си зигзагообразна логика, която не съм в състояние да проследя.

Чакай първо да питам - хорарните въпроси не трябваше ли да се задават така, че отговорът да може да е "да" или "не"? Понеже този не е такъв според мене. Или поне аз не се сещам къде в картата да търся два различни изпита - те трябва да са си на едно място предполагам.

Ми според мене трябва да са взети и двата изпита.
Логиката (която успях да хвана) е следната: управителите и на 3 и на 9 дом са в съвпад в 3-ти. Меркурий също е там - в собствения си дом, така да се каже. Всичкото това според мене е много силно положение за вземане на изпити. Тъй като цялата тази констелация в 3 дом "плува" в ураново-нептунов сос, вероятно изпитите са взети по някакъв особен начин, малко на магия - или е имало някаква промяна или нещо неочаквано в последния момент.

Марс е в Телец в 6 дом - което за мен е още един белег за вероятен успех, при това в съвпад със северния възел, че и управлява асцендента при това. Тъй като Марс не е силен в Телец, вероятно затова питащият не се чувства добре - всъщност според мене е по-вероятно да е просто преуморен и доста превъзбуден (което и без друго се случва често покрай изпити). В същото време Телецът е знак, че резултатът от тези изпити, какъвто и да е той, ще има трайни последици върху питащия, а съвпадът с възела говори, че пряко касае бъдещето му развитие по някакъв начин.

Владетел на асцендента Плутон - в 1 дом, а Луната се движи в посока тригон с него - още един знак за благоприятен изход (да, знам, че новите управители не се гледат, ама аз си ги гледам). От друга страна Скорпион на асцендента ме навежда на мисълта, че по време на изпитната ситуация питащият изобщо не е бил на вълна изпити и учене, особено като се има предвид особеното положение на Марс и Венера в картата - имам предвид взаимната им рецепция....

Юпитер на върха на МЦ също ми се струва ярко обещание за успех - и то успех по-голям от очаквания. Всъщност аз на въпрос за изпит принципно бих гледала Меркурий и Юпитер като естествени управители на 3 и 9 дом. В случая Юпитер е ретрограден - вероятно тези изпити касаят образование, което вече е започнато или пък са нещо като поправителни, или нещо като продължение, квалификация или преквалификация - абе във всеки случай говори за това, че не става дума за кандидатстудентски изпити например. Поне така си мисля.

Предстоящ съвпад на Луната с Венера на върха на 5 дом... Тук съвсем се отклонявам от темата за изпита обаче... Не знам как да го тълкувам това.

Толкоз от мен.
Повтарям, че нищо не разбирам, така че не ме съди строго за изписаните глупости.smaragd: ще внимавам какво ти отговарям за да не развалям удоволствието на други, които ще се опитат над този въпрос ...

при задаване на въпроси в хорарната астрология може да се задават и въпроси, на които не се отговаря само с да или не, например когато става въпрос кое от 2 жилища да наеме човек, кое от 2 предложения за работа да приеме, на кой от 2 възможни термина за изпити да се запише и т.н.

може би въпросът не беше чак толкова за начинаещи от тази гледна точка, но съжалявам, че не съобразих техниката на въпроса.

тоест 2-та изпита не са в 1 дом, но както казах в допълнението, в този случай имат много общо по естество и по хорар и не исках да ги обърка човек ...

в тази карта има заложена много повече информация отколкото се пита във въпроса и ти си успяла да дадеш много точно описание дори на неща, които аз не исках да са толкова очевадни

разреши ми да коментирам по естество, когато се съберат повече отговориBeatrice: Първото, което погледнах, е крайният резултат, Луната прави хубав секстил с Меркурий, т.е. човекът явно вече е спокоен духом, преди това спретва тригон, обаче какво ще стане в най-скоро време, когато Луната застане на Сатурн? Класически тежък аспект. Сатурн е управител на трети дом, в заточение, ретрограден и в слабия 8-ми дом (а някакво преписване от пищови включва ли се в сметката)?. Разглеждам предимно трети дом, защото става дума за редовен изпит по време на обучение, не е защита на дипломна работа или дисертация, където вече се намесва 9-ти, нито пък е изпит със състезателен характер (някакъв конкурс), където да се включи 5-ти.
Сигнификаторът на кверента е Марс. Секстил на 6 градуса със Сатурн. Това добре, но аспектът е разходящ, т.е. не е добър указател за бъдещ развой. Доколко може да се вярва на този аспект? Не ми харесва ситуацията в 3-ти дом. Меркурий и Уран са в комбуста – до 8-мия градус от Слънцето, и са слаби. Да не говорим, че и Нептун е там. Аз веднъж се провалих на изпит, защото се обърках и писах по друг въпрос, а не по този, който ми беше зададен. Не знам защо, но ми се струва, че първият изпит може би не е минал много успешно.
Ако вторият изпит може да бъде разглеждан като трети от трети, т.е. 5-ти дом да стане домът на въпроса, то на куспидата имаме кацнала Венера, към която Луната апликира в съвпад. Това ми харесва, въпреки падението на Венера, защото аспектът е вече 10 градуса и влиза в нужната орбиса. Управителят на 5-ти дом е самият Марс, който е само на един градус от Северния възел – всичко това говори за успех.
Всичките сигнификатори обаче са в слаба позиция. Ако сочат състоянието на питащия, той май наистина е твърде притеснен.
Нямам идея как се разглежда втори изпит и дали аспектите на Луната биха могли толкова да повлияят за изхода от подобна ситуация. Между другото не съм пробвала изчисления по таблицата за достойнствата и точковата система за оценка на сигнификаторите. Може да даде някакъв резултат.
Мерси за идеята ти да поразсъждаваме на глас, дори тълкуванията да се окажат далеч от истината :-)Beatrice: Бих се радвала да поясня, че по-горните ми разсъждения не бяха много за цел да дадат оговор на Smaragd, защото аз силно се съмнявам, че втори изпит се счита трети от трети или че комбустата може да реши изхода от подобна ситуация, но просто направих някакви разсъждения, точно като малка тренировка - нищо повече. Аспектът си е секстил, за мен това е добър резултат, колкото до двата отделни изпита, не съм стъпила на достатъчна база знания, за да мога да ги разшифровам на този етап.
Интересно е отношението към новите управители на знаците, има астролози, които практикуват само тях, но класическата школа на Лили, както и руската школа, ги отричат почти напълно. Таблицата за оценка на силата на сигнификаторите е вградена в Астропроцесор ZEТ, за пръв път попаднах на толкова пригоден към хорарите софтуеър. Учудих се обаче, че в тази програма новите управители въобще не са включени, т.е. Уран, Нетпун и Плутон просто не фигурират при построяването на хорарната карта. Ако мога да имам някакво лично отношение към въпроса на базата на краткия си опит, не съм съгласна с това. Новите управители определено дават яснота в по-заплетени ситуации, понякога са по-красноречиви от старите управители е не могат да се игнорират.


Таблица на Лили за проверка силата на всяка планета
Есенциални достойнства
В свой собствен знак или във взаимна рецепция по собствени знаци +5
В заточение -5
В екзалтация или във взаимна рецепция по екзалтация +4
В падение -4
В собствен триплицитет (знаци по тригон) +3
Перегрин (без есенциални достойнства) -5
В собствени терми +2
В собствен фас +1

Акцидентални достойнства
В 10-ти или 1-ви дом (на ASC или MC) +5
В 12-ти дом -5
В 7-ми, 4-ти или 11-ти дом +4
В 8-ми или 6-ти дом -2
В 2-ри или 5-ти дом +3 В 9-ти дом +2 В 3-ти дом +1 Директно движение +4
Ретроградно движение -5
Бързо движение +2
Бавно движение -2
Сатурн, Юпитер, Марс - източни +2
Сатурн, Юпитер, Марс - западни -2
Меркурий, Венера - западни +2
Меркурий, Венера - източни -2
Растяща Луна +2
Намаляваща Луна -2
Извън комбуста или слънчеви лъчи +5
Комбуста (до 8°30' от Слънцето) -5
Казими (до 0°17' от Слънцето) +5
В Слънчевите лъчи (до 17° от Слънцето) -4
Точен съвпад между Юпитер и Венера +5
Точен съвпад между Сатурн и Марс -5
Точен съвпад със Северен възел +4
Точен съвпад с Южен възел -4
Точен тригон между Юпитер и Венера +4
Beseiged of Saturn and Mars -4
Точен секстил между Юпитер и Венера +3
Точна опозиция между Сатурн и Марс -4
Съвпад с неподвижната звезда Regulus (29°40 Лъв) +6
Точен квадрат между Сатурн и Марс -3
Съвпад с неподвижната звезда Spica (23°40 Везни) +5
Съвпад с неподвижната звезда Algol или до 5° (26°04 Телец) -5

Това оценяване се извършва в случаите, когато картата не дава явен отговор. Натрупването на повече от 15 точки в положителна или отрицателна посока биха могли да дадат отговор на въпроса ако липсва аспект между сигнификаторите. Интерпретациите обаче са безбройни. Например, била съм свидетел на оценка на силата на кверента и квезита при въпрос на питащия дали е болен от някаква болест. Оценява се неговата планета и управителя на 6-ти дом - ако неговата е по-силна, то опасност от заболяването няма. Интересна е тази оценка при любовни взаимоотношения и въпроси с любовен характер. Но има и астролози, които отказват да се ангажират с конкретен отговор при липса на мажорен аспект между сигнификаторите, а тази оценка ползват само за насока и определяне на вероятностите.
За Face и Terms на планетите има друга таблица. Ако те интересува, ще я кача и нея, но на английски я има в мрежата.smaragd: В хорарната астрология интерпретирам само, когато трябва да тълкувам карти на срещи и събития. Ако се задават въпроси, изписвам схемата на тълкуване по учебник за да не се изкушавам и да се намесват моите подсъзнателни желания или да ми пречи информацията, която ми се дава, която в повечето случаи е манипулативна, тоест се фаворизира един определен отговор.

Схема на тълкуване по Erik van Slooten:

1. Сигнификатори на питащия = асцендент, владетел на асцендента, луна /ако няма друга планета в 1-ви дом/

асцендент в скорпион – тежка ситуация, важна фаза в живота, преход, криза

допълнителна информация: питащият има същият асцендент в наталната карта - доказателство, че въпросът е много важен и ситуацията изключително критична

марс в 6-ти дом – владетелят на асцендент е в дома на изпитите, тоест хорарът потвърждава въпроса

марс в телец /в падение/ - питащият е в емоционално напрегнато/безсилно състояние

допълнителна информация: питащият е с грип и висока температура по време на задаване на въпроса

марс в съвпад северен възел /под 1 градус/ - от една страна моментът и изпитите са решителни за бъдещето на питащия, от друга страна начинът, по който гледа на ситуацията, ще се промени или ще се обърне наопаки, тоест ако в момента не е много сигурен /телец/, то ще възвърне самочувствие след по-малко от 1 градус = ден, виж луната като сигнификатор за определение на единица време/


2. Сигнификатор на 1-вия изпит = 6-ти дом, владетел на 6-ти дом, планети в 6-ти дом

6-ти дом в телец с владетел венера – темата на изпита е венера

допълнителна информация: изпитът по естество и материал е на тема “human relations”

венера в 5-ти дом /от гледна точка на изпита е в 12-ти дом/ – питащият ще разчита на щастието си, 5-ти дом е показател, че в този изпит много зависи от късмета, 12-тия дом подсказва, че шансът е много малък и въобще не е за препоръчване да се залага на него

допълнителна информация: 400 души са държали изпита да получат едно от 60 места, тоест става въпрос за конкурс, един вид лотария

венера в овен – изпитът е в “падение”, тоест моментът и възможността за подготовка са минали или пропуснати

съвпад на марс в 6-ти дом със северен възел в 6-ти дом – очаква се промяна на ситуацията, обръщане на нормалния ход на събитията досега, обръщане на съдбата

допълнителна информация: изпитът е повторение, тоест питащият е късан вече и в този случай северният възел и предстоящият аспект на марс са добър омен/


3. Сигнификатор на 2-рия изпит = 6-ти дом от 6-ти = 11-ти дом, владетел на 11-ти дом и планети в 11-ти дом

11-ти дом във везни, владетел венера - темата на изпита е венера

допълнителна информация: и този изпит по естество и материал е на тема “human relations”, разликата между двата изпита е, че при първият изпит института е от 20 години етаблиран /телец/, а вторият е съвсем нов и се опитва да привлече повече кандидати /везни/

венера в 5-ти дом /от гледна точка на изпита в 7-ми дом/ – питащият ще разчита на щастието си, 5-ти дом е показател, че и този изпит зависи от късмета, но тъй като венера се намира в дом, който владее, тоест е в свои води, този изпит вероятно ще бъде взет по-добре от другия или е по-добре да се заложи на него

допълнителна информация: и тук става въпрос за конкурс/лотария, но този път само на 40 места при около 200 кандидата


4. Естествен сигнификатор на изпитите - меркурий

меркурий в 3-ти – силна позиция за един меркурий, тоест може да се смята, че питащият ментално е добре подготвен за изпитите

меркурий във водолей – подвластен на сатурн, питащият е със сериозна подготовка /сатурнова, изработена, систематизирана/

допълнителна информация: при изпитите се изисква най-вече комбинативна памет, което е типично за меркурий във водолей


5. Сигнификатор за следването = юпитер

юпитер в съвпад с мс – изпитите са решаващи за завършването, дипломирането и титлата /10-ти дом/

юпитер е ретрограден – това е пореден опит, второ следване, допълнително следване или повторение

юпитер е в дева в “падение” /коментарът е много личен/


6. Развитие

луна в 4-ти, луна в овен /кардинален дом и знак/ – изпитите са скоро и ще минат бързо, единицата време е ден, тоест хорарът е с много кратка давност /де факто изпитите са на 24-ти и 26-ти/

Решаващи аспекти:

марс /питащият/ и венера /изпитите/ в рецепция = съвпад – отговорът е да!
луна съвпад венера /изпитите/ - отговорът е да!
луна секстил меркурий /изпитите/ - отговорът е да! /последен решаващ аспект на луната/

Опасни аспекти на луната /изискващи внимание/:

луна в квадратура със сатурн в рак в 8-ми дом – питащият прекара първият изпит с тежък грип и 2 безсънни нощи преди втория


Месмериза ме срази с нейната интерпретация, че “по време на изпитната ситуация питащият изобщо не е бил на вълна изпити и учене, особено като се има предвид особеното положение на Марс и Венера в картата - имам предвид взаимната им рецепция" - шапка ти свалям! Включително и коментарът за ретроградния юпитер е невероятно "попадение"!

Беатриче беше права, че моментът, в който луната мине над сатурн, ще е важен – това беше моментът, в който се публикуваха резултатите от втория изпит - питащият смяташе, че е скъсан, 2 часа живя с тази участ, докато публикуваха съобщение на института, че ще приемат всички, които са минали границата от 60 процента, а не 60-те най-добри. За пищовите не беше права - лично бих изказала подобно предположение само при нептун в дома на изпитите, в съвпад със сигнификатора на питащия или сигнификатор в риби.

Изпитите са взети и двата! Питащия е продължил следването си във втория институт, тоест съвпада на марс и на северния възел в 6-ти дом и по-доброто положение на венера по дом за 2-рия изпит, донякъде подсказват и този избор ...

Интересно ми е дали в тази карта може да се види отговора и на още един въпрос: кога ще свърши следването? Как мислите? Може ли отговора да е в тази карта? Иска ли някой да се пробва!?!?


Източник: clubs.dir.bg
« Последна редакция: Март 01, 2012, 07:18:56 pm от Asol »