Здравей Гост

Индийска астрология

  • 0 Отговора
  • 5372 Прегледи
*

Asol

  • ***
  • 4140
Индийска астрология
« -: Май 03, 2011, 04:47:24 pm »
Автор: Diyana

Да, според традиционната ведическа система 11-ти дом е дом на даровете от съдбата, и всяка планета в 11-ти дом носи благодеяния и успехи, но управителят на 11-ти е малефик. Само че за духовните или дхармичните цели на душата. В материален план носи успехи, късмет и благополучие. По отношение на кендра домовете (ъгловите) има отново разнопосочни обяснения - от една страна, ъгловите господари не могат да са лоши, напротив, дават воля, сила, налагане в света. Най-пригодни за реализация на тези активни качества са именно "малефиците", затова се смята, че управлението на кендра дом "преобръща" естествената склонност на планетата. Малефик, управляващ кендра, не носи зло, бенефик, управляващ кендра, няма необходимите присъщи качества да носи успех, но и не вреди активно. Това по точка едно.

Ако една планета управлява два дома, за нейната сумарна "временна" природа се съди по дома, в чийто знак е мулатрикона. В случая, за Меша (Овен) Лагна мулатрикона на Сатурн е Водолей, тоест 11-ти дом.

За управителя на Лагна - Марс, Сатурн не е враг - не се стреми да го наранява, а е с неутрален статус, докато Марс е враг на Сатурн и го ограничава. Имаше и още някакви "considerations before judgment"  , ама съм ги забравила.

Тоест, криво-ляво работата е следната - като упрвител на 10 и 11 в своите периоди Сатурн дава на родения с асц. Меша успехи в кариерата, материални придобивки, налагане сред обществото, воля, страст, хъс, импулсивност и здрав егоизъм, но може да донесе проблеми със здравето и с околните поради непремереност и импулсивност на реакциите, властови комплекси и "неблагородни" подбуди в обществената реализация - житейските цели в този период са материални и егоистични, а не духовни и алтруистични. За древните времена това си е чиста проба малефик. В наши дни - май не дотам. Най-много да го докара до "неутрален" статус.

Все пак, въпреки препоръките на цитираната по-горе статия, за ефектите на Саде Сати е по-уместно да се преценяват по наталната позиция на Сатурн спрямо Луна тоест в Джанма, а не в Рази картата.


Публикувано на 03.05.2011.


Допълнителна литература:
1. Кратко въведение в учението за есенциалните достойнства на планетите в Джйотиш , автор: Lillie
2. Въведение в индийската астрология
3. Основни термини в индийската астрология
« Последна редакция: Май 16, 2011, 04:25:46 pm от Asol »