Здравей Гост

Неаспектираните планети

  • 2 Отговора
  • 3976 Прегледи
*

Asol

  • ***
  • 4140
Неаспектираните планети
« -: Април 04, 2011, 07:37:13 pm »
Неаспектираните планети 

 
"Напълно неаспектирани планети е почти невъзможно да се намерят; обаче планета при която липсват т.н. главни аспекти (съвпади, опозиции, квадратури, куинконси, тригони или секстили) съществува и когато това е така, общият модел е много интересен. Не си правете извода, че такава планета е слаба, защото не се интегрира с останалата част от картата; точно обратното, тя действа два пъти по-силно, като че ли компенсира факта, че стои сама. Това солово изпълнение понякога може да бъде изтощително, но никога не е досадно! Много зависи от това какво от планетата не е аспектирано, знака в който се намира или дома, който заема.

Слънцето
Представящо вашата индивидуалност, вътрешния Аз, сърцето на картата, без аспект към другите планети, ще се прояви по няколко начина, всеки от тях е много важен, защото това е Твоята вътрешна същност, за която говорим. Ако Ти застанеш до себе си, сам и каквото и да направиш е без затруднение или без да се тревожиш за другите, тогава другата част от теб - мисли, чувства, амбиции, партньори, семейство - ще бъдат различни. Вътре в себе си може да бъдете това, което Слънцето желае да бъдете. Може да работите усърдно за това, но то ще бъде относително лесно, защото никой и нищо не може да ви спре. Кралица Елизабет, която дръзна да бъде човек, въпреки че е кралица, беше независима, "Ще правя каквото си искам", актрисата Миа Фароу, момичето жокей Робин Смит Астер, първа нарушила табуто, и художникът Винсент Ван Гог, са добри примери.


Луната
Показва вашите емоции, чувства, потребности навици и инстинкти. Когато не е аспектирана, ако останалата част от картата потвърждава това, може да се стигне до огромен световен успех. Нищо не застава толкова много на пътя ни, както емоциите. Те ни пречат да мислим ясно от проявата на нашата любов и привързаност до страха да не бъдем отхвърлени и от преследването на нашите цели до страха да не нараним другите или да не се провалим в много други неща. Разбира се, като не се обвързваме емоционално можем да пропуснем най-важния аспект на живота - а именно, истинската връзка с някое друго човешко същество. Обаче всички практични области на живота ще бъдат много по-лесни за осъществяване, без емоционални травми и безпокойства. Луи Пастьор, великият френски учен, е имал неаспектирана Луна в Близнаци в своя осми дом. В неговия случай останалата част от картата му потвърждава импулса към конкретни постижения и способността да успява, тъй като има шест планетен стелиум в Козирог в неговия трети дом, управляван от Сатурн в Телец, който е в тригон с този стелиум. Бейзболната звезда Вайда Блу е друг пример.


Меркурий
Представя вашата способност да разсъждавате вашия ум, интелектуален импулс и начин на изразяване. Когато Меркурий е неаспектиран, целият мисловен процес се разсейва от останалата част от хороскопа или от вас. Може да се превърнете във вързоп от емоционално неблагополучие, изоставен в ъгъла, със сълзи на очи, докато вашият ум каже, "Ха така! Какво правиш, седейки и плачейки?", останал напълно неангажиран с вашето нещастие или самосъжаление. По средата на романтичното приключение или по време на дълбок сън, умът никога не спира да работи и винаги ви дърпа в ментална посока. Ако Меркурий е в един от рационалните или ментални знаци, посоката ще бъде логична, хладна и разсъдлива.
Ако е в подвижен знак, понякога може да ви дойде твърде много да се справите и вие или издухвате вашата собствена купа (със сено), или страда нервната ви система. Тези личности могат да извлекат голяма полза от медитация или Йога, които дават възможност на ума да се отпусне от време на време. Прочути личности с неаспектиран Меркурий са Мария Монтесори, възпитател, с Меркурий във Везни в десети дом и комикът Джонатан Уинтърс с Меркурий в Стрелец в пети - домът на творчеството. За да илюстрираме хороскоп, където неаспектираният Меркурий подсилва ума. Ганди, обичайно познат като "Махатма", има неаспектиран Меркурий в Скорпион в 1-ви дом; това ни помага да разберем невероятната способност, която притежава, да постави ума над материята, да остане жив въпреки суровите условия в затвора, неговите безкрайни гладни стачки и въпреки всичко това е бил в състояние да води Индия към независимост, със спокойствие и мъдрост.


Венера
Планетата на привързаността, ценностите и социалния импулс, когато й липсва, способността да се интегрира, може да поеме по един от следните два пътя. Човек може да преследва своите цели, без да се нуждае от обич и привързаност, необвързан и самостоятелен (подобно на неаспектираната Луна), но по-силно изразено, тъй като емоциите са до известна степен прикрити, докато ефектите са видими във външния модел на поведение. Другият път е, когато личността може да чувства постоянна нужда да дава и да получава любов, но в същото време независимо колко дава или получава, се чувства отбягвана, нежелана и самотна.
Ние разполагаме с примери за двата типа сред известните личности. Например един Мики Руни с Венера във Везни, той непрекъснато сменя партньорите си, за да се чувства обичан; Сами Дейвис, с Венера във Водолей в своя единайсети дом, дори сменя религията си, за да бъде част от своите приятели; един Жан Клод Кили, известният френски скиор и атлет, с Венера в Дева в своя втори дом, самомнителен и самодоволен със собствена ценностна система - най-вече пари.


Марс
Символизира енергията, импулса, действието и предприемчивостта. Когато тези качества се разгръщат самостоятелно, се получава пресилване. Индивидът ще живее прекалено интензивно и по този начин ще се изразходва много бързо. Когато Марс е в пасивен знак, това е благоприятно. Такива хора са изследователи, пионери, изобретатели и хора на крайностите, които могат да уплашат другите със своята енергия. Роалд Амундсен (изследователят) е един добър пример. Също и лидерът на мнозинството в Сената, Хауърд Бейкър, който използва своя неаспектиран Марс в Скорпион в седми дом да въздейства на другите и да ги убеди в правотата на собствените си възгледи. Той е известен като неуморим и усърден служител, който неотстъпно следва своите задължения в Сената.


Юпитер
Сега се преместваме от личностните планети в една по-обща област. Юпитер и Сатурн стоят между личностните и трансцендентални планети, между мотивираното от самия човек действие и абстрактната и обективна сфера. Въпреки това Юпитер представя един фактор от живота, който е важен за личностното израстване, а именно способността да разширява и използва висшето съзнание в такива насоки, като идеи и идеали, философия и религия. Когато Юпитер е неаспектиран, личността формира своите убеждения и мислени образи още в ранна възраст. Той може да изглежда необикновен в очите на връстниците си, дори ексцентричен, особено поради това, че сякаш не го е грижа какво мислят другите. Ако неговият хороскоп показва амбиция и има желание да се развива, той ще го осъществи на своя глава, независимо от морала и нравите, характерни за това време. В карта, която иначе е добре интегрирана, това може да означава завладяващ индивид, който има нови идеи, които да предложи на жадния за това свят. Обаче в един труден хороскоп (с неблагоприятни аспекти?) това може да доведе до крайности, характерни за Юпитер, зависещи от неговото разположение. Погледнете хороскопа на убиеца Ричард Лоеб, където влиянието на Юпитер в Телец в единайсети дом е използвано неправилно. Като контраст служи Оскар Уайлд с Юпитер в Овен в неговия седми дом. Уайлд може да е бил краен, но поне е предоставил на човечеството превъзходни литературни произведения, както и поетът хуморист Оден Неш.


Сатурн
Въпреки че не е персонална планета, е много важна за хороскопа. Тя представя импулса за сигурност и безопасност; дава чувството на отговорност; подклажда нашата амбиция и подтиква егото; тя е учителя и наставника, от когото се нуждаем, за да не престъпим нашите граници. Когато е неаспектиран, Сатурн може да направи индивида твърде взискателен; нищо не е достатъчно добро, независимо от нашата усърдност. Резултатът от това може да бъде едно много самотно човешко същество, толкова дисциплинирано, че животът не му предлага радости или удоволствия, само работа и задължения. Ако останалата част от картата е благоприятна, Сатурн става полезен насочвайки личността и това може да се интерпретира като благоприятно, но в един чувствителен и напрегнат хороскоп, надменният Сатурн може да бъде твърде труден за овладяване. Сенатор Тед Кенеди има неаспектиран Сатурн и самият той и неговото семейство предявяват големи изисквания към него. Така че понякога, той се опитва да избяга, но никога за дълго, тъй като Сатурн винаги го призовава обратно към дълга.


Уран, Нептун и Плутон
Тези три трансцендентални планети не могат да бъдат интерпретирани в същия дух като нашите предишни интерпретации. Човекът се формира най-вече от събитията в неговите ранни години. Детството, околната среда, отношението на родителите, братята и сестрите - всичко това са определящи фактори, които оказват влияние върху нашето поведение в късните години. Уран, Нептун и Плутон са много далече от Земята, много безпристрастни, абстрактни планети и като деца ние не можем да влезем в синхрон с техните вибрации - дори несъзнателно. Дори детето Водолей ще бъде по-скоро повлияно от Сатурн, детето Риби от Юпитер, а детето Скорпион от Марс, отколкото от техните съвременни господари. Каквото и влияние да имат тези планети, то като че ли е на вай-ниското еволюционно ниво. Част от силата на Плутон се предава на детето Скорпион, детето Водолей би могло да бъде малко по-оригинално или непримиримо, отколкото личността управлявана, от Сатурн, а детето Риби - с по-богато въображение и по-замечтано или поне така изглежда.
Така, тези планети, самотни в неаспектирани, ще влияят само върху късната част от живота, след като основната личност е формирана. Неаспектираният Уран дава възможност на личността да ползва своята уникалност, която вече е развил през своя живот като възрастен и която му помага да изпъкне като различен или особен в някой етап от живота. Например генерал Шарл де Гол, епископ Джеймс Пайк, тенорът Енрико Карузо, работническият лидер Джеймс Хофа и актрисата Сали Фийлд.
Нептун дава някаква творческа нагласа, духовност или артистична способност, станала вече очевидна и това може да привлече вниманието върху индивида, когато той започне да се синхронизира с него (Нептун). Певецът Франк Синатра, астрономът Йоханес Кеплер и актьорът Роди Макдоуол са някои примери в тази насока. Вижте картата на Синатра на страница 109. Плутон, планетата на трансформацията, е също планетата на масите, масовия призив за добро или лошо и ако индивидът осъзнае силата на Плутон, той ще започне да се отличава от тълпата като някой, на когото трябва да се обърне внимание, както при президентите Джон Ф. Кенеди и Джералд Форд."


Марион Марч & Джоан Макевърс
« Последна редакция: Април 04, 2011, 07:43:22 pm от Asol »

*

Asol

  • ***
  • 4140
Re:Неаспектираните планети
« Отговор #1 -: Април 04, 2011, 07:39:05 pm »
"Неаспектирана планета (NP) - този човек трябва нещо специално да работи по линията на съответната планета. При NP по стечение на обстоятелствата, волно или по принуда в някой живот човекът е изключил на съзнателен план качествата на цялата планета или част от тях.Има необходимост планетата да бъде включено отново и целият живот сега минава под знака на това. Много често човекът работи точно това, което е свързано с неаспектираната планета."

И още нещо,това е извадка от хороскопа на Хитлер от пусната тема в "Астролози" в дира/макар че реално съвпада между Нептун и Плутон е аспект,но информацията е интересна/:

"Впечатляващ е съвпадът между Нептун и Плутон, най-вече тъй като е неаспектиран Тези две планети рядко се срещат в конюнкция. Когато една планета е неаспектирана, можем да я изтълкуваме като несъзнателно кътче от психиката. Импулс или мотив, който няма отношение към нещо или някой друг в живота на този човек. Често той дори не подозира за съществуването му, докато не бъде задвижен от транзит, прогресия или аспект към хороскопа на друг човек. Сякаш има дарба, която не може да се прояви по обикновен начин в живота му. Тя остава първична и необработена, пълна с метежна енергия, която не може да бъде освободена. Тази енергия действа като пара в тенджера под налягане. Неаспектираните планети са много сурови и архаични. Те нямат социална компетентност и се държат така, сякаш току-що си ги пуснал от затвора. Този принцип важи и за личните планети. Често те са като бяло петно на картата; притежателят им понякога е напълно неподготвен за тези части от себе си, докато те не изригнат. Малко като хазяин, в чието мазе живее непознат наемател. Наемателят винаги е бил там, но притежателят на къщата не знае за съществуването му. Понякога нощем в сънищата му някой снове, но иначе е много тихо. Човекът дори не знае, че къщата му има мазе, още по-малко, че там би могъл да се помещава някой. И внезапно един ден този наемател решава да се появи. Той нахлува през вратата на хола или – което се случва не по-рядко – направо разбива подовата настилка и трябва да се занимаваш с него. Понякога завзема цялата къща и те връзва на един стол.

Когато неаспектираната планета е външна планета, ситуацията в много случаи е още по-критична, защото е изключително трудно да влезеш в диалог с колективното. То изглежда толкова силно и чуждо. Неспектирана Венера, която изневиделица избухва, може да те постави в неудобни еротични или емоционлни ситуации, които обаче вероятно ще съумееш да интегрираш в живота си. Нептун и Плутон са прекалено архетипни, прекалено митични. Този съвпад в хороскопа на Хитлер не може да бъде овладян лесно с помощта на креативни техники. Ако разгледаме позициите на личните планети, става ясно, че има много области на лични блокади, наранявания и негативизъм, които двойно утежняват предизвикателството да интегрираш подобно мощно влияние. Това, което вероятно се случва, е следното: грандиозната митична визия на Нептун и Плутон изостря личните усещания за малоценност, отхвърляне и инфантилност на съвпада между Марс и Венера в квадрат със Сатурн и им позволява все повече да надделеят. Мисля, че това е много подобно на онова, което в средновековието наричали обсесия. Не искам да кажа демонична обсесия, защото Нептун и Плутон не са зли по природа. Но в психологически смисъл нещо неосъзнто и много силно обзема личността и започва да я направлява. То надделява над “аз”-а и използва всички лични енергии за собствените си цели. Това е обсесията в психологичен план. Доста стряскащ пример дават литературни герои с разцепление на личността, при което автономните психични програми са напълно отделни една от друга и намират израз последователно от устата на един и същ човек. Това е много разпространен феномен, макар и по-малко драстичен в случаите на истерично раздвоение, при което потърпевшият не може да си спомни за лекомислената, искряща, смееща се личност, която е бил само преди 15 минути или когато някой тежко се напива и после не може да си спомни нито това, което е казал или направил, нито защо изобщо е започнал да пие.

Във всички тези случаи нещо се прокрадва от подсъзнанието и поема управлението на “аз”-а. Когато човек живее достатъчно осъзнато, това го измъчва толкова много, че го изживява като страшно насилие. Може би се опитва да го забрави или изстласка. Когато обаче става дума за външна планета, това, което го обзема е нещо много колективно. Има един филм, наречен “Победата на волята”, сниман с пропагандни цели от националсоциалистическата партия, който по особено зловещ начин олицетворява това, за което говоря. Вижда се Хитлер, малко преди да започне речта си. Той стои на заден план, очевидно несигурен и много жаден за симпатия. Той се качва на подиума, усмихва се и малко се гърчи."


Източник: интернет

*

Asol

  • ***
  • 4140
Re:Неаспектираните планети
« Отговор #2 -: Април 05, 2011, 02:12:47 pm »
Цитат
Здравейте! :)
Според някой астролози неаспектираните планети не се проявяват.Според други - тъкмо обратното - изявяват се с "целия си блясък".Двете крайности в мненията. Кое е вярно според вас? И как стои въпросът най-вече с неаспектирана Луна?
Благодаря!


Според мен и двете мнения могат да бъдат валидни. Неаспектираната планета е като нож с две остриета, но тук не влагам негативен смисъл в изказването си...

Не можеш да кажеш еднозначно, че неаспектираната планета "не се проявява", макар че в някои източници ключовата дума в случая е "изолация на силата". Друг е въпросът доколко е "изолирана" неаспектираната планета и дали нейната не-аспектация или слаба аспектация /без точни или поне в рамките на някакъв толеранс мажорни аспекти/ може да се приеме за "капсулиране" силата на планетата или дори нейно сдържане, акумулиране и обръщане навътре... Това, че понякога внася известни компликации в изявата на планетата и всичките /или някои/ й аналогии в радикса, не го отричам никак даже като човек с неаспектиран Юпитер в 7ми дом. На пръв поглед перспективите по линията на партньорства, връзки и съдружия би трябвало да са бляскави, но... като че ли такива в повечето случаи или липсват, или са измамни. От личен опит мога само да споделя, че реализацията на потециала на неаспектираната планета изисква много, ама наистина много зор и двойно /ако не и десеторно/ повече усилия от една хармонично или дори не така хармонично аспектирана планета. Тук въпросът е не толкова във вида аспект, колкото в самото му наличие, което си е енергообмен между две и повече натални планети, тоест "даване-получаване" или, тъй да се изразя, планетата е включена на режим "приемане-предаване". А представи си една неаспектирана планета /макар, да речем, и силна по знак или дом/, която *образно казано* може да се сравни с едно копче на дистанционното, чиято функция ни е неизвестна /тук, ми се струва обаче, че не се изразявам много точно и не знам доколко е сполучливо това сравнение/ или, за да сме по-точни, няма функционална връзка с останалите копченца...


В случая с една неаспектирана планета потенциалът й не се унищожава, а може би донякъде /но само *донякъде*/ се потиска... не мога да кажа дали всъщност може да се приеме като "блокаж". Както казват, според зависи... Но като че ли на планетата й е по-трудно да "реагира" /казвам го обаче от личен опит и затова има вероятност да прозвучи субективно/. Необходими са съзнателни усилия и същевременно, предполагам, намеса и на външни "отключващи" фактори и обстоятелства.

От друга страна, немалко са случаите, когато неаспектираната планета се проявява "с целия си блясък" и дори може да бъде синглетон или основен лайтмотив в хороскопа /или поне един от ключовите натални фактори/.
При мен лично въпросната планета като че ли по-бавно и трудно реагира и често нейните транзити не са съпроводени с кой знае какви събития и изживявания /с редки изключения/. Но пък е напълно възможно някоя дирекция или прогресия да отключи този изолиран на пръв поглед фактор и да го предизвика, да го стимулира към по-активна изява по линията на всички аналогии и сфери под знака на тази планета в картата...

С други думи, ако трябва да обобщим, не ти отговорих конкретно с "да" или "не" на зададения въпрос, защото и аз самата все още не съм наясно с него. Мога да подтвърдя само изказването, че наистина се наблюдава или известна двойнственост или дори някакъв вид "преиграване" в изявата на тази /неаспектирана/ планета в радикса.

Всъщност дали и доколко може да се говори за напълно "неаспектирана планета"...? Една планета, да речем, може да не сключва мажорни аспекти в натала, но пък да има минорни и дори да е включена в такава конфигурация. Планетните връзки от типа паралел/контрапаралел и антис/контраантис също се приемат за своебразни, макар и с по-слабо въздействие, аспекти.
От гледна точка на ураническата астрология, предполагам, една дори неаспектирана планета може да бъде активирана поради факта, че се намира във важен мидпойнт...  

Специално за неаспектирана Луна не ми се ще да говоря, а пък и във всяка карта една и съща неаспектирана планета ще има конкретна специфика.

Иначе имам една позната с неаспектирана Луна в Лъв /наистина "неаспектирана", защото дори няма нито един творчески или кармичен аспект, а само контрапаралел с Уран/, при която "изкривяванията" според мен предимно се свързват с наистина *лъвското* й его с проекция върху дома, в който се намира Луната... но предпочитам да не го коментирам задълбочено, за да няма разминавания по пътя на смисъла.

От друга страна, щом сме заговорили за Луната, ролята й е много важна в картата, понеже се свързва не само с типа емоционална реакция и психическа/психологическа нагласа /себеусещане/, а и с миналото и кармични модели...
Една аспектирана Луна според мен осигурява връзка и по-лесен достъп до кармичния резервоар с всичките му натрупани спомени, навици, модели, сенки, дълбоко вкоренени емоции/чувства/желания - всичко, което някога сме били, защото Луната е нашата връзка с Душата.

Какви са плюсовете и минусите на неаспектирана Луна не се чувствам особено компетентна да се изказвам. Въз основа на оскъдния си опит като че ли имам впечатление, че въпросната личност, за която споменавам като пример, сякаш по-трудно реализира връзка не само с подсъзнанието си, а и дори с емоционалния си свят - не го приема ли, не го разбира ли...? А и същевременно ми се струва, че по-трудно разбира /и се адаптира или съобразява се/ с емоциите на другите. Не че не ги зачита, а просто... не ги чувства


Автор: Lillie
Публикувано на 11.03.2006., clubs.dir.bg


Допълнителна литература:
1. http://innerself.com/Astrology/unaspected.htm
« Последна редакция: Април 06, 2011, 11:32:37 pm от Asol »