Здравей Гост

Астрологията - един философски поглед

 • 4 Отговора
 • 2711 Прегледи
*

Инти

 • ***
 • 2068
Астрологията - един философски поглед
« -: Януари 11, 2011, 03:46:11 pm »
Астрологията като книга на  човешката Душа е кристален проводник на законите и принципите на духовността. Нейният облик е отпечатък на божественото “лице”, разкриващ ни пътя ,който трябва да извърви всеки от нас, за да направи поредната крачка напред.

  Неумиращата и непресъхваща връзка между Бог и човек, изявяваща се чрез проявената вселена, съдържаща в себе си енергиите на планетите, звездните констелации, и астероидните тела, като основен инструментариум на астрологията е онзи необходим “КЛЮЧ” за отключването на вратата към Истинския ни Аз.

  Съзнателното насочване към вътрешността на нашата дълбока същност, е правилно зададения въпрос, който неминуемо интуитивно ни насочва към отговора заключен в космограмата. Разчиствайки пътя пред себе си от ненужните  поведенчески модели, разравяйки дълбоките пластове на подсъзнанието, отработвайки  кармичните задачи, чрез волята и борбата да преодолеем психологическите спънки и рамки, ние съзнателно разкодирваме ядрото на хороскопа ни, и позволяваме на архетипните принципи заложени във всяко едно планетно тяло да работят в по-голямо съзвучие с човешката ни натура.

  Астрологията е една е перфектно изплетена паяжина на сътворението, в която всяко планетно тяло е изтъкана златна нишка, енергийно захранена от първоизточника,  и предаваща своите енергии върху нас. Всичко в пространствено-времевия континиум е вибрация,  идваща от дълбините на първичната вълна на сътворението.Засега ние съществуваме само в някакъв си нищожен спрямо вселената отрязък от галактиката Млечен Път и разкодираме влиянието на 10 планети и 12 зодиакални знака, и ние трудно да надникнем отвъд тях , но за съжаление се оказва, че ние е още по-трудно да проникнем в самите нас и да нагодим индивидуалното си съзнание спрямо великия космос. Символите и ключовете на астрологията, позволяват да се научим правилно да приспособяваме своята вибрация към цялото, неподвластни на времето, те са като звезден пътеводител, веднъж навлязъл в тях, започваш да „проглеждаш”.

За да не се изгубим в лабиринта на човешкото съзнание , можем да използваме астрологията, така както магическата нишка се оказала безценна в ръцете на Тезей , по този начин правейки крехки стъпки напред в непознатото, можем да се връщаме безпроблемно назад, там където сме утъпкали пътеката на живота и сме положили сигурни основи, без да се застояваме прекалено дълго , за да не останем погълнати от капана на миналото.

  Целеустремеността ни към личностен прогрес, трябва да бъде основният фактор задвижващ зодиакалното колело, астрологията не е само справочник за решаването на житейските трудности, тя е източник на Мъдростта на Вселената, и в „ръцете” на еволюиращото съзнание тя твори.


Автор: Инти

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:Астрологията - един философски поглед
« Отговор #1 -: Януари 11, 2011, 06:16:16 pm »
Не съм те пропуснала и теб  :P:
http://astrosite.org/forum/index.php/topic,3452.0.html

Но така статията ти ще е по-прегледна, разбира се. Може би е добра идея да има отделна тема за "Езотерична астрология" и отделна тема за "Философски основи и принципи в астрологията".  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Инти

 • ***
 • 2068
Re:Астрологията - един философски поглед
« Отговор #2 -: Януари 12, 2011, 01:35:51 am »
Не съм обърнала внимание, извинявай! ;)

Сега ще довърша втора част.

*

Инти

 • ***
 • 2068
Re:Астрологията - един философски поглед
« Отговор #3 -: Февруари 10, 2011, 05:04:03 am »
ПО СПИРАЛАТА ОТ СВЕТЛИНА

Разлиствам лист по лист Душата си, и всеки ден разкривам по един тайнствен кът от нея, осветявам с пламък от свещ , един неизвървян път все още. Рисувам картини от емоции и чувства, изкачвам планини от познания, и разбирам че съществувам единствено за да БЪДА. Онзи вечен замисъл, закодиран в нас, е единствения смисъл, единствения път, единствената цел, но за да достигнем тази цел, е необходимо да превърнем центробежната сила в центростремителна, т.е. да се докоснем до ядрото на същността ни, за да можем по един индивидуален начин да предадем на света нашата уникалност.
   Борбата е нестихваща и неумолима, да се бориш за себе си и против себе си, за да откриеш най-накрая себе си. Това прераждане е ново дихание, пробуждащо Душата, да изиграе поредния танц, да бъде неизменна частица от божествената игра. Музиката, извираща от най-дълбоките пластове ни води през непознати земи, за да прогледнем още веднъж отвъд света, да се завърнем в лоното на вечната хармония заложена във всеки един от нас.
   Когато сме проплакали за първи път, в нас е застинал образът на небесната сфера, той е онзи пътеводител водещ ни по пътеката на живота и тласкащ ни към еволюцията на съзнанието. От мига, когато планетите са застинали безмълвно, за да ни орисат със своята „Магия”, до деня в който ще напуснем този свят, ние вибрираме със собствена честота, която е олицетворение на нашия неизменен Аз. Тя е нашият спътник в живота, с който пристъпваме към себепознанието, необходимо за да разберем собствената си природа.
   В този контекст, хороскопът не е само огледало, в което да се огледаме, за да видим същността си, той е прозорец, преход назад към забравеното и това, което предстои да видим и да изживеем, възснова на изборите, които ще направим, защото именно изборът кове Съдбата,а тези избори се захранват от пропускането на планетните енергии. Хороскопът е задвижен механизъм от самия му зачатък, действащ в една определена матрица, заложена във всяка една човешка съдба. Планетите и тяхното влияние върху човешките същества са символични знаци, принципи които трябва усвоим , за да нагодим съзнанието към по висшите вибрации, художникът нарисувал вечната картина е обрисувал тази индивидуалност, която ни служи за да бъдем разпознати сред безбройните „живи светлинки” във вселената.

   „Една стрела, неизстреляна, задържа устрема на Духа, тетивата изтласкваща силата да следваш своите идеали. Следавайки пътя към Слънцето, бавно догаряща, Тя умира, за да се слее с океана от светлина” .

  Еволюцията е този основен компонент поддържащ и творящ вселената, съдържащ онзи енергиен тласък, който те придърпва нагоре по спиралата. Какво ще стане ако за миг спрем, нима спираме да еволюираме, НЕ, тук е момента на прехода, да чуеш нямата в теб Душа, това е смисъла на приглушаването на ума и отвярянето на вътрешното зрение, когато сме приучили личността си да диша и мисли чрез очите на Душата.

   Погледнато от земен аспект, нирвана е последното стъпало, но от космична гледна точка, над нея има много нива. Нирвана е просто нашия изпит, с който доказваме че можем да бъдем едно с цялото, но отвъд нея има много недостъпни за човека все още предели. За момента, моята същност е в хармония със земния ми живот и се наслаждавам на това да бъда тук и сега, не бързам за никъде, аз се намирам в окото на урагана. Нирвана е докосване до безвремието, а последното е разстелено в нас, просто трябва да затворим очи и  да протегнем ръка". Аз се стремя към множество преживявания, чрез които да събера опитност, защото "приживе" е това, което ни извисява, всичко е уникално само по себе си във вселената, ако можехме да се докоснем да всеки един момент , за да се насладим на красотота на вселената, не бихме бързали да гоним вечността, тази врата е винаги отключена.


Автор: Инти

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:Астрологията - един философски поглед
« Отговор #4 -: Май 14, 2011, 07:21:45 pm »


Принципът на огледалото или кога затваряш кръга…


Напоследък доста събития ме накараха да седна и да запиша тези си мисли.  По едното време дори си мислех, че съм забравила основните принципи, но ето дойде и техният момент. Имах няколко провокации на тази тема, но сметнах за безмислено да седна и да обяснявам на дадените хора, но пък реших да седна и да го запиша, което си е и по-добрият вариант.
И така, принципът на огледалото е следният: по време на твоя си живот ти се оглеждаш в лицата и реакциите на другите и в същност ако някоя тяхна реакция не ти хареса, то ти не харесваш тази черта у себе си. В моите обяснения ще използвам варианта, че човека е на такова ниво, че познава и принципа и работата с него.
Всеки от вас е виждал наталната астрологична мандала. Тя представлява кръг, който е разграфен на 12 дома. Всеки дом си има своето значение:

1. дом Овен – аз, начало, раждане, его, физическо тяло
2. дом Телец – притежанията, парите, които печелите със собствени усилия, ценностите
3. дом Близнаци – познати, съученици, близко обкръжение, срещи, общуване
4. дом Рак – дом, родители, корени, произход, недвижима собственост
5. дом Лъв – любовни връзки, деца, забавление, театър, радост, творчество
6. дом Дева – задължения, служене, всекидневие
7. дом Везни – брак, партньори, съдружници, явни врагове, баланс
8. дом Скорпион – смърт, власт, секс, парите на другите, тайни, ревност
9. дом Стрелец – учител, обучение, духовно израстване, пътуване, вяра (доверие)
10. дом Козирог – цел, постижения, мисия, призвание
11. дом Водолей – приятели, идеали, общности
12. дом Риби – край, ограничения, духовност

Описанието на домовете има много общо с принципите на Хермес Трисмегист и 7те Вселенски закона. Знаците се разделят на мъжки и женски, всеки един от тях принадлежи към една от 4те стихии, те са активни или пасивни – с няколко думи: съдържат голяма вселенска мъдрост у себе си. Домовете от лявата страна на мандалата отразяват нас самите, а от дясната – другите. Домовете от долната част на мандалата отразяват онова, което е вътре у нас, а в горната част онова, което показваме на хората. Хороскопа ни описва и реакциите, и бездействието, и живота ни.
Но хороскопа ни има още една цел – да бъде интегриран в нас самите и да се започне да се надгражда над него. Принципа на огледалото съществува, защото преди да израсне човек все още живее на принципа аз/другите. Преди да тръгне по пътя на Духа човек е като буква С, тоест половин кръг и затова и до ден днешен битува изречението „Търся си половинката”, или просто човек си търси друго С, за да затвори кръга, тоест да го завърши. Обаче има един тънък момент и той е, че когато се съберат две букви С, то неминуемо едната ще започне опити да завземе другата или да и покаже надмощието си по едни или други въпроси.
Напредващия духовно човек обикновено след като си  удари няколко пъти главата в стената ще осъзнае този факт и ще пожелае да излезе от тези рамки и да разруши схемите. Единственият начин е обаче да интегрира цяла астрологична мандала вътре у себе си. Това значи човек да сключи съюз с всички знаци и домове и да ги превърне в свои съюзници дори и на подсъзнателно ниво. Тогава той става буква О или завършва кръга. Когато се завърши кръга, нека се върнем по-горе на описанието на домовете, ние стигаме до 12 дом – края, завършването и духовността. Или когато човек достигне до края на материята по хоризонталата, то той започва да се издига над нея или започва да се движи вертикално по спиралата нагоре.
От този момент нататък принципа на огледалото не е в сила. При човекът тръгнал по спиралата нагоре вече принципът на огледалото не е необходим, защото човекът сам е станал огледало на Вселената и на заобикалящите го, защото огледалото е необходим инструмент само в 3Д реалността, а развиващият се дух вече пребивава не само в това измерение (имам в предвид съзнателно пребиваване).  Огледалото е нужно докато човек интегрира архетипите у себе си и се научи да обича безусловно света, такъв какъвто е. Огледалото е нужно докато човек интегрира стихиите вътре у себе си и се научи да ги използва. В този момент вече ИН/ЯН системата, която е символа на дуалността се превръща в ДЕН – амалгамата на двете, тоест осъществява се сливане и се преминава на следващо ниво.

Е, пожелавам ви да безусловната любов на Нептун, дълбочината на Вселената на Плутон, лудостта на Уран и приятелството на Сатурн. Нека стихиите винаги бъдат ваши приятели, а не врагове!

14.05.2011 г.


Автор: Вещичка

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.