Здравей Гост

Примерен анализ на професията в хороскопа

  • 0 Отговора
  • 3083 Прегледи
*

Asol

  • ***
  • 4140
Примерен анализ на професията в хороскопа
автор: Lillie


Както знаете, при анализ на евентуалната професионална реализация на родения в модерната астрология е прието да се разглеждат МС и 6 дом, както и втори, доколкото има връзка с доходите.
Внимание се обръща също така на доминантите в хороскопа, акцентирани планети, знаци и т.н.

От гледна точка на класическата /антична/ астрология основен ориентир са есенциалните достойнства на планетите, които по своя обхват излизат извън рамките на понятията "планета на трон", "планета в екзалтация", "планета в падение", "планета в заточение", "планета в радост" /и гадост  /...

Според античния астролог Уилям Лилли (автор на "Християнска астрология") при анализа на професията на родения се обръща внимание на планетата, която изгрява преди Слънцето (т.нар. ориентална планета или скаут планета), както и на планетата, която има най-много достойнства в знака на Медиум Цели.
След направен анализ на няколко карти по съм склонна да приема, че в мнозина случаи по-силно влияние оказва вторият фактор.

И така, какво имаме в картата, която публикувах по-горе?

Както виждате, има голямо струпване на планети в два дома/знака, т.е. може да се предположи, че в случая става въпрос за тесен специалист. И виждаме, че акцентът е върху Скорпион, марсово-плутонов знак.
И веднага уточнявам, че професията не е плутонова!

Нека първо разгледаме правило № 1 - планета, изгряваща преди Слънцето.
Ако правилно разбирам, по реда на знаците това е Луната. Раждането е малко преди новолуние, т.е. Луната е невидима, балсамична. Професията на родения няма нищо общо с Луната.
От гледна точка на есенциалните достойнства Луната не е много добре поставена, според някои антични автори Луна в интервала от 22 градуса Везни до 7 градуса Скорпион се води в падение (от 7 до 30 градуса Скорпион - в заточение).

Луната се намира в 27ия градус на знака Везни - обител на Венера, екзалтация на Сатурн, триплицитет на Меркурий (през нощта), фас на Юпитер и терма на Венера.

По същия начин ще процедираме и с останалите планети от септенера:
Слънце - обител на Марс, триплицитет на Марс (през нощта), фас на Марс и терма на Венера (след броени минути прескача термата на Марс, която е до 7 градуса);
Меркурий - обител на Марс, триплицитет на Марс (през нощта), фас на Венера и терма на Сатурн;
Венера - обител на Марс, триплицитет на Марс (през нощта), фас на Марс (до 20ия градус, след който е фасът на Слънцето, а Венера е точно на границата  ) и терма на Юпитер;
Марс - обител на Марс, триплицитет на Марс (през нощта), фас на Венера и терма на Сатурн;
Юпитер - обител на Слънцето, триплицитет на Юпитер (през нощта), фас на Сатурн и терма на Венера;
Сатурн - обител на Меркурий, екзалтация на Меркурий, триплицитет на Луна (през нощта), фас на Венера и терма на Венера.

Става ясно, че най-много точки сила има Марс, следван от Венера и Сатурн, има и рецепция между Венера и Юпитер по терма.
От тези няколко планети в Скорпион гледаме коя е най-силно поставена в знака. В случая това е Марс, който има и есенциално, и акцидентално достойнство (ъглова позиция).
Съвпадът му с Меркурий в Скорпион предполага, че професията трябва да е свързана със сръчност, може да е нещо инженерно или научна работа (Сатурн в първи дом в знак на Меркурий).

Преди няколко години, когато разглеждахме тази карта в друг астрологичен форум, един съфорумец, занимаващ се с класическа астрология, се усъмни в знака на Асцендента и предположи, че професията на родения по се връзва с изгряваща Дева и Меркурий в съвпад с Марс. Но всъщност не бе уточнено дали роденият работи точно това, за което е учил, или някаква друга модификация. А в случая това трябваше да се отбележи.

Преминаваме към правило № 2 - знакът на Медиум Цели.
За разлика от Везни на МС, които се свързват с изкуството, естетиката, модата, дизайна, Телец на МС дава ориентация към създаване на форма, по-практическа и конкретна насоченост, а не толкова изкуство в абстракция, т.е. изкуство заради самото изкуство.

Да видим сега кои планети имат най-много достойнства в знака на МС.
В знака Телец е обител на Венера, екзалтация на Луната, триплицитет на Венера през деня и на Марс през нощта (в случая раждането е нощно!); фасове и терми няма да разглеждам, защото градусът на МС трябва да е много точен.
Луната в картата се намира в обител и терма на Венера (според някои автори се води в падение, както написах по-горе), Венера е в марсов знак, в заточение и ретроградна. При това Луната е невидима (Хеката), намира се близо до Слънцето и се води в орбисата на изгаряне (дава различни ефекти в зависимост от разстоянието от Слънцето). В случая разстоянието е около 10-11 градуса, което в античните текстове се свързва с променлив, непостоянен успех, неустойчивост. Тоест в нашия случай трудно е да се говори за градене на кариера, но пък съвпадът на управителя на МС с Уран (управител на ДС) предполага популярност в определени среди, сред клиентела. Мисля, че тук присъства споменатата вече формула на Шестопалов за занимания с изкуство, художествено оформление, дизайн.
Имаше статия, в която се споменаваше, че много от известните модни дизайнери имат Венера в заточение или падение.
Но според мен в тази карта липсват фактори професията на родения да е свързана с изкуство в най-чистата му форма (скулптура, живопис, а дори и мода), макар че индиректна връзка наистина има, но това изкуство е пречупено през марсови умения и меркуриева сръчност, точност.

В случая Венера не само е в заточение и ретроградна, което би могло да бъде интерпретирано от някой и като "вулгарно" изкуство, тя се намира в гокленова зона в съвпад с Уран, което въобще не е за подценяване. Значи, ако става въпрос за някаква форма на изкуство, то трябва да е нещо нестандартно, модерно, авангардно.

Специалността, която роденият е завършил, е по Марс/Меркурий и Сатурн, т.е. инженерна.
Завършил е компютърна специалност, но не онази, която е свързана със софтуър /КСТ/, а друга, свързана с хардуър. В тази връзка навремето, когато коментирахме картата в друг форум, предположението на един съфорумец бе, че за да бъде този човек програмист, АС трябва да е в Дева, тъй като тогава на фокус излиза съвпадът на неговия управител с Марс.
Не бих казала обаче, че позицията и аспектите на асцендентния управител задължително дефинират професията на родения.
И в случая има един детайл, който следва да се спомене.
При АС в Лъв Марс отново е на видно място - в собствен знак, ъглов и в квадрат към Асцендента. Няма никакво значение, че не аспектира управителя на изгряващия знак. Но пък го диспозира /като втори управител на Скорпион/.

И накрая да обобщим с какво се занимава роденият.
Специалността, която е завършил, е инженер-хардуерист, но реално той не се занимава с това.
Още докато беше студент, започва работа в рекламна агенция като компютърен дизайнер.
След дипломирането си напуска и прави собствен бизнес - фирма за уеб и компютърен дизайн. Не работи в офис, а у дома, в сянка - Марс и Меркурий в Скорпион в 4 дом. Работата му не е свързана с престиж, известност, това е частен бизнес на дребно (сам си е работодател, шеф и изпълнител).
Стелиумът в 3 дом и съвпадът Венера/Уран в гокленова зона е много показателен за професията на уеб дизайнер.
Ако се занимаваше с инженерен дизайн, конструиране, програмиране, тогава на преден план щеше да излезе съвпадът на Меркурий с Марс. Но работата му е свързана с художествено оформление чрез използване на модерни технологии и технически средства, нестандартни решения - Венера в съвпад с Уран!

От гледна точка на класическата астрология професията на родения е марсова, но със силно участие на Венера и Сатурн. По-горе есенциалните достойнства на планетите го посочват.


Публикувано: 03.05.2010
« Последна редакция: Декември 30, 2010, 05:37:21 pm от Asol »