Здравей Гост

Палада - знаци , домове , аспекти

 • 3 Отговора
 • 4116 Прегледи
*

Марая

 • ******
 • 28282
 • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Палада - знаци , домове , аспекти
« -: Декември 02, 2010, 10:49:27 pm »


ГЛИФ :

МИТОЛОГИЯ

Атина Палада е девствената богиня на мъдростта, отстъпваща само на Юпитер/Зевс – богиня на войната и победата, непобедима в битката. Покровителка и защитница на град Атина, тя е учила народа да решава споровете по мирен начин и е установявала закони. Тя е внесла цивилизиращо влияние в културата на човечеството, била е покровителка на изкуствата. Като богиня-лечителка тя е научила хората на множество медицински практики, включително тайната на възраждането посредством кръвта на Горгоната Медуза.

Палада е закрилница на матриархалното племе на амазонките в ливийския култ.Атина ежегодно се е почитала на ливийския празник на девиците във въоръжен бой, напомнящ за древното съревнование на жриците за титлата върховна жрица.Съгласно легендата веднъж Атина влязла в дружески бой със сестра си Палада, дъщеря на морския бог Тритон, но Зевс е привлякъл вниманието й със своята егида/ щит/ и тя случайно убила сестра си. В мъката си приела името Палада и изобразила облика й на своя щит. Този облик, известен като Паладиум има магически качества, които гарантират неуязвимост.

Змията, символ на мъдрост се явява чест атрибут на Атина. Палада, Атина и Медуза са трите ипостаса на ливийската богиня-змия Нейти. Само че в гръцката култура Атина е станала символ на новия патриархален ред и затова участва в борбата с нейните матриархални предшественици. За пример служи митът за победата на Персей над Горгоната Медуза с помощта на Атина.

В гръцката легенда Медуза е била царица на горгонските амазонки , които живяли около езерото Тритон, откъдето е дошла Атина.Посейдон, чието име първоначално е било Гиппиус, бог-кон я е обладал в храма на Атина и тя му е родила близнаци. Атина е била оскърбена от този акт, но тя е наказала не Посейдон, а Медуза, превръщайки прекрасните й коси в змии и е заставила погледа й да превръща хората в камъни. Гледайки в огледалото Персей е убил Медуза и от главата й се появили двамата сина на Посейдон: Хризаор, герой със златен меч и Пегас, крилат кон. Когато Персей се е връщал обратно, капките кръв от шията на Медуза са превръщали пустинята в цъфтящ оазис. Кръвта й Атина дала на сина си Ерихтон и бога-лечител Асклепий.

Ерихтон също има змиеподобен облик. Той се е появил на земята, когато Атина е изпратила там семейството на Хефест, опитал се да я обладае. Това се е случило около Атина, а своя змиеподобен син Атина отнесла тайно в храма, където са започнали да почитат мъдростта, а Ерихтон е давал съвети на оракула.

В легендата за Орест Атина утвърждава правото на бащата над правото на майката: мъдростта й служи на мъжкия принцип и отхвърля женския принцип на плодородието.

Символите на Палада: сова, змия /мъдрост/ , щит и меч, егида с главата на Медуза, маслиново дърво /символ на мирните съглашения/.

ЗНАЧЕНИЕ НА АСТЕРОИДА

Като принцип на творческия ум Палада покровителства въздушните /интелектуални/ знаци на Везни и Водолей, а също и Лъва като изразител на творческия принцип на огъня. Везните разрешават творческото напрежение между Лъв и Водолей. Същността на Атина Палада лежи във взаимодействието между творческия импулс на Лъв, трансперсоналното социално разбиране на Водолей и справедливостта на Везните.

Забележка: Може да се определи и по-просто. Стремеж към социална справедливост и човешка мъдрост, както и изначален творчески импулс, въплъщаващ знака на Овен в развита форма. Митологическият образ на богинята-воин и самият принцип на разума също безспорно съответстват на този знак. По-подробно разглеждане на митологията превръща Атина в ярка представителка в галерията от митически образи, характеризираща астрологическото понятие на планетата Марс.

Също Церера се явява безспорен образ на Дева, от Рак има само това, което общо между Дева и Рак.Като най-големият астероид, разположен близо до Земята Церера може да се счита пълноправен управител на Дева, а Палада, Юнона и Веста са нейните женски помощници, надарени със специфичните си качества , които ги поставят в двойка с мъжкия управител на другите знаци.

Така Палада със своята женска позитивна същност уравновесява разрушителността на Марс, което подчертава в нея качеството на обратния знак – цивилизованите Везни, макар че нейната самостоятелност не позволява да я отнесем към този знак. В античния пантеон Атина като богиня на справедливата война е покровителствала знака Овен, за разлика от буйния воин Арес , който е управлявал Скорпион.

Като богиня на художниците Палада отразява мъдростта на вътрешното виждане, позволяваща да се обхванат нещата в цялост. Такъв ментален образ е семето, от което се ражда плода на творческия акт. По този начин Палада символизира процеса на творческата визуализация и знанието на законите за проявата. Палада отразява типа мислене, който се простира в рамките на менталния синтез на двойката Близнаци-Стрелец. Палада в хороскопа е показател на нашия интелект и стил на възприятие, интуиция, вдъхновение.
ПАЛАДА - ментално творческо начало, разрушение и възстановяване на жизнените структури, трансформация на идеите в реалност, лунна енергия на мозъка, знание за законите на проявите. Развитие на въображението. Съответства МС. Дъщеря.

Напрегнатите аспекти показват проблеми със зрителното и слухово възприятие / например цветова слепота/ , трудности в обучението, забавяне в умственото развитие. Това са тези болести, чийто корен е в мозъка.

Във връзка със свойството на цялостното възприятие, Палада владее способността за координация и построяване на система.Тя отразява стратегическата мъдрост, проницателност, предвидливост и планиране, които водят до осезаеми резултати. Използвайки своето рационално мислене, интелект и воля, тези, които покровителства могат да постигнат успех в деловия, политическия, художествен и научен свят.

Един от аспектите на Атина е Хигия – богинята на изцелението и хигиената. Легендата казва, че именно тя е научила Асклепий да лекува живите и да възкресява мъртвите. Палада управлява медицинските практики, по-голяма част от които са се развили след активизирането на астероида през 1973г. , а също и психотерапевтичните техники. Палада активизира, уравновесява и разпределя потока на жизнена енергия, течащ по тялото. Затова тя ръководи акупунктурата, хомеопатията, макробиотиката и клетъчното възстановяване. / Следва да се отбележи, че съществува астероид Хигия / № 10 , 4-ти по размер и 5-ти по яркост. Може би ще бъде по-оправдано да се използва той, а не Палада във функциите на лечител./

Като защитница на народа по време на война Палада символизира мъжество, героизъм и политическа активност. Тя управлява изкуствата за самозащита / тай-чи, айкидо и т.н/. Тя разпростира влиянието си над законите и политическия живот на полиса. В този смисъл напрегнатите аспекти могат да показват слабост на характера, недостиг на дипломация, груба агресивност или неспособност да се противостои на атаката.

Образът на Палада е жена в мъжкия свят, равна на мъжете. Заради своята привилегирована позиция тя отрича своята женственост и женски корени. “Никаква майка не ме е родила. И аз утвърждавам мъжкото господство във всичко и се предпазвам от брака”- утвърждава Атина в трагедията на Есхил “Орест”. В това отричане се крие и източникът на патология, свързан с Палада, когато мъжката страна доминира над личността на жената. Освен това Палада може да означава съзнателно отхвърляне на своята сексуална природа, за да може хармонично да взаимодейства с противоположния пол по платоничен начин.В мъжки хороскоп Палада напротив, подчертава женския принцип. Като цяло Палада изразява необходимост да се уравновесят мъжката и женска противоположност и трудностите, възникващи тогава, когато тази хармония не достига.

Ако Церера показва следите на майката / IC/ , Палада –наследството на бащата / МС/, което ни учи да взаимодействаме в света. Типът Церера се идентифицира с майката, типът на Палада – с бащата: образ на малко момиче или въоръжена амазонка.Астрологически това е показател за комплекси, свързани с бащата – и при мъжете, и при жените. Понякога в хороскоп със силна Палада майката играе слаба роля във възпитанието на детето или то отхвърля нейното влияние.

С Палада е свързан страхът от победата и успеха. Колкото повече у жената се проявява творческия й потенциал, толкова повече той заплашва способността й да встъпва в общоприети отношения с мъж. Следствие на това жената снижава менталното и творческото си равнище, за да избегне отхвърляне от страна на мъжа. И тъй като ако нещо не се използва, то се губи, жената губи своите интелектуални способности. По подобен начин мъже с артистични заложби са принудени да блокират своята мекота и чувствителност, за да съответстват на очакванията на жените.

Психологическата работа с Палада е да й се върне изгубения женски произход. Инстинктивната власт на Медуза, интуитивната мъдрост на Метида и мъжеството на самата Атина -това е наследството на Палада от матриархални времена. В интеграцията на женската власт с интелекта е ключът към синтеза на мъжкия и женския принцип.

Палада е свързана с йога и активирането на кундалини – сили, които водят до регенерация на клетките и озарение чрез разкриване на горните чакри. Палада ни позволява да създаваме и контролираме нашата собствена реалност. Тя внезапно изявява необходимото чрез творческата визуализация. По-скоро е окултна, отколкото мистична и използва законите на природата, за да изяви идеите във физически план.

Палада в знаците описва 12-те сили на възприятието, чрез които действа творческия разум, а в домовете показва в коя сфера съществува творческа ментална необходимост и къде страха от постижения може да я блокира. Напрегнати аспекти с планетите показват потенциалните конфликти между творческите нужди и другите потребности на индивида.

Деметра Джордж
« Последна редакция: Декември 02, 2010, 11:30:46 pm от Марая »

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

 • ******
 • 28282
 • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:Палада - знаци , домове , аспекти
« Отговор #1 -: Декември 02, 2010, 11:01:05 pm »
ПАЛАДА В ЗНАЦИТЕ

http://www.youtube.com/watch?v=iS5vtXXTQJ4&feature=related

ОВЕН Възприятие, което търси източници за активиране на жизнената сила. Хомеопатия, акупунктура. Атлети: тялото е средство за творчески импулс. Войнствен завоевател. Внезапни озарения или неочаквани пионерски изследвания.

ТЕЛЕЦ Възприятие чрез физическите органи за чувството. Виждането за красотата на природата е визуално, чрез слух и осезание. Силна в художественото майсторство, политически – в защита на екологията и борбата за поземлените реформи. Мъдростта на Палада в Телец – здрав разум, народни лекарства и улични знания.

БЛИЗНАЦИ Възприятието се осъществява чрез писмения или разговорен език. Виждане на света чрез изобилието на думите. В медицината – използване на словесна техника, невролингвистично програмиране, речева терапия.

РАК Възприятие чрез емоции: да видиш –значи да чувстваш. Лечение чрез създаване на уютно обкръжение и обезпечаване на базовите нужди: топлина, комфорт, храна и безопасност. Творчески способности в работата по дома – стопанка или стопанин. В политиката – защитник на дома и семейството, патриот на своята страна, защитник на децата, престарелите, болните и нуждаещите се. Знание получено чрез свръхчувствителни емоционални антени.

ЛЪВ Силно творческо въображение. Възприема всяко нещо като единствено в света. В медицината –игрова, танцова терапия или лечение на стреса чрез удоволствие. Творчество в драма, представления, изкуство. Мъдростта на Палада в Лъв – способност да се даде творчески импулс на нови форми на изразяване. /Симон Боливар – във връзка с Церера/

ДЕВА  Аналитично възприятие. Способност да видиш същността на нещата в най-простите им форми. В лечителството – техниките на хата-йога, пречистване на тялото чрез храна и упражнения. Майсторство на практическото приложение, работа по дървета, изкуство на програмирането. Политически – борба за съвършенство и високи стандарти. Отделяне на зърната от плявата.

ВЕЗНИ Възприятие, което търси консултация с околните. Виждане чрез съпоставяне. Като лечител работи с балансирането на енергиите / макробиотика, тай-чи/, в брачните консултации и * гешталть *- психологията. Силна естетически-в графиката, дизайна и модата. Политически – защитник на правата на човека и света: посредничество, дипломация, правна дейност. Мъдрост в поддържането на равновесие.

СКОРПИОН Проницателно възприятие, подобно на рентген. Силен като лечител, отстраняващ корена на проблема. Използва техниката на дълбочинната психология, която изважда несъзнателното на равнището на съзнанието / спомняне на предишни животи и хипноза/. Сексуална терапия и клетъчно възстановяване. Символическо изкуство, такова като мандала, съдържащо смисъл в смисъла, тантрически практики, Кама Сутра. Политически – безстрашен воин, контролиращ мощта на масите, майстор на стратегията и шпионажа. Мъдрост на вътрешния поглед и проникване в същността. / Агата Кристи, във II дом/

СТРЕЛЕЦ Концептуално възприятие. Широта на виждането. Ментално лечителство, използващо властта на ясна представа за цялото. Връзка с религията –шаман или гуру. Необходимост да създава изкуство, което символически изразява идеята /Таро/ или усилва етичните и културни качества. Политически –борец за идеология или религия. Мъдрост на свързване на частите за формулиране на цялото.

КОЗИРОГ Структурно възприятие . Виждане чрез разбиране на структурите, на които се базира формата. Лечение чрез скелета /масаж/, хиропрактика, зъболекари. Естетически- точност: творчеството наподобява магически процес. Архитектура, скулптура, корабостроене. Политически - защитник на закона и реда. Мъдрост: всяко нещо с времето си, разбиране на реда, естествена последователност./ Роден, в XII дом/

ВОДОЛЕЙ Новаторско възприятие. Виждане чрез бъдещи възможности. Работа с вибрациите, лечение с цветове, светлина, звук, кристали. Естетически: създаване на новото: фантастика, компютърна графика, видео, музика на нови вълни. Политически –адвокат, революционер, участващ в организацията на протеста.Мъдрост – създаване на форми, които ще донесат благо на бъдещите поколения.

РИБИ Разсеяно, размито възприятие. Виждане чрез влизане в пространството на плътната реалност и установяване на пряк контакт с обекта. Лечител на психиката и вярата. Медицински техники, където водеща роля играе въображението, фантазия, сън, медитация и духовна практика. Естетически – поезия, вдъхновение, илюзорност, художествено изразяване: филм, фотография, синтезатор. Политика- пасивно съпротивление / чрез отказ да се сражават/. Боддхисатва или мъченик. Мъдрост на съчувствието и пожелаване на щастие за човечеството. / Дисни, Бах: връзка със Слънцето в Овен/


ПАЛАДА В ДОМОВЕТЕ

I дом: Самоотъждествяване със собствения интелект и творчество. Изразяване на качествата на противоположния пол.

II дом: Силен практик, умеещ да натрупва ресурси. Изобилие на материални блага и ценности чрез творческа визуализация.

III дом: Творчество чрез слово, революционни техники на обучение, силна жажда за знания.

IV дом:Подсъзнателни източници на мъдрост. Талант за създаване на домашна и празнична атмосфера.

V дом: Талантът ражда оригинални идеи. Може да има сексуална изолация, насоченост на възпроизводителната енергия към творческа работа или жертва на страстта заради дружбата.

VI дом: Създаване на съвършени системи. Творчество в работата или в лечение на физическото тяло. Защитник на правата на работниците.

VII дом: Способности на съветник.Умение да подобри отношенията. По-добре функционират в безлични отношения, отколкото в лични.

VIII дом: Способности на оракул, умение да се оправя с пари, сексуална магия, йога, кундалини. Ограничения в традиционното сексуално изразяване и насочване на сексуалната енергия към творчество или трансформация./ Парамашастра Йогананда, Палада в Риби – основател на движение за самореализация чрез въздържание през целия живот./

IX дом: Творческата мисъл възниква в областта на политическата, философска или социална идеология, която човек се опитва да направи прогресивна чрез образование.Показател за обществена дейност.

X дом: Сериозни намерения за получаване на признание в професионален план.Природна мъдрост в областта на кариерата.При жените може да означава висок професионален успех при загуба на женствеността.

XI дом: Раждане на нов социален възглед върху нещата. Работа в обществени организации, политическа борба за социални промени.

XII дом: Мъдрост, свързана с колективното неосъзнато. Изкуство на духовен учител, използване на системи на вярата. Ментални ограничения, трудности. Използване на ума заради благото на другите./ Анжела Дейвис/
« Последна редакция: Декември 03, 2010, 01:05:25 am от Марая »

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Марая

 • ******
 • 28282
 • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:Палада - знаци , домове , аспекти
« Отговор #2 -: Декември 02, 2010, 11:03:41 pm »
АСПЕКТИ НА ПАЛАДА


СЛЪНЦЕ-ПАЛАДА
Централна цел в живота –трансформацията на сексуалната енергия в художествено-творческа.
Хармонични аспекти: сила на характера, ум,мъжество. Лекота във всички видове сексуални взаимоотношения.
Напрегнати аспекти: Страх от завършеност, който води до блокировка на духовните и ментални процеси. Бащински комплекс. Отчуждение от секса. Решение на проблема –в хармонизиране на творческите стремежи на основата на жизнената цел.
/Джон Ленън, във Везни ; Чарлз Дарвин – във Водолей/

ЛУНА-ПАЛАДА
Ясно възприятие на света на чувствата
Хармонични аспекти: интуитивен и плодотворен интелект едновременно с психически способности. Ярко изразена женска власт. Защита на малцинството.
Напрегнати аспекти: конфликт между чувствата и разума, емоционалните склонности и постижения.Чувство за независимост и безпомощност от недостига на вяра в себе си. Решението на проблема е в изучаването на женската интелектуалност и съединяването на логиката с интуицията, топлотата и чувството.
/Шопен, в Овен, романтичност- опозиция с Луна във Везни; Екатерина Велика – в Стрелец на МС в опозиция с Луната: поощряване на литературата , изкуството и развитието на националната култура/.

МЕРКУРИЙ-ПАЛАДА
Творчески интелект.
Хармонични аспекти: изкуството да се борави с думите. Изкуството на посредничеството, търговията и позитивното мислене.

Напрегнати аспекти: блокировка на способностите за разсъждение и вербално изразяване на идеите. Проблеми на обучението , нарушение на възприятието и слуха.Решението на проблема е в развитието на рационални способности на основа на творческия импулс.
/Мария Кюри – съвпад в Стрелец на МС/

ВЕНЕРА-ПАЛАДА
Художествено творчество, изкуство на любовта.
Хармонични аспекти: сексуалност, съединена с постижения във външния свят. Вътрешен сексуален баланс, множество взаимодействия. Желание да станеш защитник на правата на жените.
Напрегнати аспекти: блокировка на сексуално-творческото изразяване.Конфликт между близките хора и творческите постижения може да доведе до жертва на едното заради другото. Решението на проблема е в развиване на възприятието и отвореност към получаването на необходимото вдъхновение. Това е всъщност и равновесието между мъжките и женските енергии.
/Елтън Джон, в 7-и дом/

МАРС-ПАЛАДА
Ментална активност.
Хармонични аспекти: способност за изпълнение за добре обмислени планове, стратегическо майсторство. Способност активно да се бори за идеята и да удържи победа. Добре развита и изявена мъжка енергия.
Напрегнати аспекти: неспособност за въплъщение на творческите идеи. Сексуалната фрустрация може да доведе до сексуална неадекватност и компенсаторно войнствено поведение. Решението на проблема е в съчетаване на творческата мисъл с волята, изработката на вътрешна сила.

ВЕСТА-ПАЛАДА
Фокусировка на творческото себеизразяване.
Хармонични аспекти: способност да бъдете вдъхновен от идеята или преданост към делото. Пренасочване на сексуалната енергия към художествени, политически, интелектуални или духовни цели. Може да има талант към лечителство.
Напрегнати аспекти: могат да показват блокировка на творческите способности.Силна въвлеченост в творческия процес води до сексуално отчуждение. Понякога може да възникне политически фанатизъм. Решението на проблема е в използването на вътрешната енергия на Веста за пробуждане на творческата идея.

ЮНОНА-ПАЛАДА
Творчески процес на взаимоотношенията.
Хармонични аспекти: способност за продуктивна работа с другите хора. Въодушевяване на партньорите и творческа поддържка на тяхните начинания.
Напрегнати аспекти: потенциален конфликт между творчество и взаимоотношения- партньорът може да наложи ограничения върху творчеството. Комплексът на бащата може да попречи на взаимодействие с другите.Решението на проблема е в разбирането на ценностите на другите хора и намирането на способ да ги приемеш, оставайки при това самия себе си.

ЮПИТЕР-ПАЛАДА
Творчески търсения на истина и смисъл.
Хармонични аспекти: потенциално мощен интелект, въвлечен във философски, юридически или образователни търсения или в борба за правда и справедливост.
Напрегнати аспекти: потенциален конфликт между амбицията и етиката, особено ако човек е свързан с необходимостта от постижения. Причината за това може да лежи в нереализираните очаквания на бащата, предали се на детето.Този аспект също означава лошо разбиране на идеята. Решението на проблема е в социалното самоизразяване, разбирането на висшето обществено благо.

САТУРН-ПАЛАДА
Конкретна реализация на идеите, самодисциплина и последователност в творческия процес.
Хармонични аспекти: способност към ментална концентрация. Чувство за социална отговорност и кампания против невярните закони. Атрибути на силата и успеха, допълващи женствеността.
Напрегнати аспекти: конфликт между прагматизма и свободата на творчеството. Натиск на бащата и очакването на успех може да предизвика у човека загуба на доверие в своите ментално-творчески способности. Решението на проблема е в търсенето на стабилни основи, които биха могли да поддържат творческия процес и да му дадат реалност.
/Карл Маркс, в I дом в Риби/

УРАН-ПАЛАДА
Обобщаващ творчески импулс, създаване на визуални образи.
Хармонични аспекти: оригинално мислене, особено продуктивно в областта на науката и технологията.Може да има способност да се работи с електрически полета при действие. Замесеност в социални реформи, борба за човешки права или революционна дейност. Влечение към собствения пол и способност да се превъплъщаваш във всеки тип личност.
Напрегнати аспекти: тенденция към претоварване на нервната система заради пълно изразяване на менталното творчество. Бунтарски идеи или поведение. Решението на проблема е в насочването на менталните импулси по каналите на интуициите и трансличностното мислене.
/Ватт, съвпад във Водолей във 2-и дом/

НЕПТУН-ПАЛАДА
Много чувствително възприятие и достъп към фините реалности.
Хармонични аспекти: телепатични способности, психотерапевти, използващи цвета и музиката.Таланти в художествената област, фото и кинематографията. Висока степен на вяра и духовност.
Напрегнати аспекти: смесване на илюзиите с реалността, може да има халюцинации. Попиване и наслагване на негативни психически влияния. Разочарования в системата на вярванията или фанатизъм. Решението на проблема е в създаването на ментална картина за цялостно или реалистично възприятие на фините измерения такива, каквито са свързани с земната действителност.
 

ПЛУТОН-ПАЛАДА
Власт да трансформира идеите в реалност.
Хармонични аспекти: създаване на идеи, които оказват влияние върху другите. Способност да се работи с техниките на регенерация, изобретателски и художествени наклонности. Вътрешната или външна женска или мъжка природа могат да бъдат предмет на далечни и дълготрайни изменения.
Напрегнати аспекти: може да има дълбока подсъзнателна блокировка на творческите способности или сексуалния потенциал, а също и натрапчиви идеи. Решението на конфликта е в освобождаването от негативните мисли и замяната им с идеи на надежда и оптимизъм. Трансформация чрез обновление на ума.
/Фройд, връзка в Телец, във 2-и дом/


Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Milkyway

 • ***
 • 3770
Re:Палада - знаци , домове , аспекти
« Отговор #3 -: Декември 03, 2010, 02:24:07 pm »
Благодаря за статията.Много е интересна :blink:
Моята палада е в 11 дом близнаци.Прави аспект с хирон и слънце.
Ако се разглеждат нейните транзити,в момента е съвпад с вертекс в 5ти дом.