Здравей Гост

Юнона

  • 0 Отговора
  • 2089 Прегледи
*

Марая

  • ******
  • 28282
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Юнона
« -: Декември 05, 2010, 08:59:43 pm »


ГЛИФ:МИТОЛОГИЯ

http://vbox7.com/play:bfb996bf ;) :blink:

Юнона е богинята на брака, преданата и вярна законна жена на Юпитер.Според римляните всеки мъж е притежавал творческа възпроизводителна сила, наричана гений, а всяка жена е имала свое юно , т.е.своята способност да зачене и роди. Юнона е била покровителка на раждането и майчинството. Тя властва и над ритуалите на законния брак, явявайки се защитница на омъжените жени. Управлявайки женския репродуктивен цикъл, тя се е почитала в календи, първия ден на всеки лунен месец. На нея също е посветен и месец юни.

Зевс е обладал Хера, като се е превърнал в кукувица, чиито крясъци предвещават дъжд и която затова се асоциира с плодородието. Той е приел истинския си облик, след като Хера е съжалила измокрената птица и я е скрила под плаща си. Така Хера е станала идеал за невеста и жена, защитница на моногамията и преследваща любовниците на Зевс.

Богинята произхожда от остров Самос. В догръцки времена тя е била почитана сама. Нейният храм на Олимп е много по-древен от този на Зевс. Сключването на брак между Зевс и Хера е символизирало свързването на нейното върховенство в Крит и средна Гърция, както и нейното поражение в споровете със Зевс. В доолимпийския период е имала връзка с Луната. Хера Партения е символизирала девойката-нова Луна и напъпването на пролетта. Хера Телия е съпругата-пълна Луна и плодородното лято. Хера Цера е самотната вдовица – тъмната Луна и безутешната зима.

Символите на Юнона са: скиптър / нейният астрологически знак/ , диадема, покривало, паун, кукувица, крава, гранит, дъга /вятър и атмосфера/: в ерата на Телец Хера е била божеството на Небето /въпреки че гръцкото име Хера е свързано с корена на ”земята”/

ЗНАЧЕНИЕ НА АСТЕРОИДА

Астрологически Юнона символизира принципа на взаимоотношенията и по такъв начин се асоциира със знаците Везни и Скорпион. Патологиите на Юнона са ревност, невярност, собственичество, обсебване, измяна и изоставяне. Юнона се грижи за пълноценността на брака и описва дълбоки и истински взаимоотношения, както и страданията, които възникват ако този съюз не се получи. По транзити Юнона управлява възникването на отношения, ухажването, брака, раздялата, развода. В синастрията това е показател за съвместимост и кармическа връзка, които работят подобно на Луна и Венера в традиционната интерпретация.

Юнона в хороскопа показва как да се подобри качеството на взаимоотношенията. Тя управлява женската красота и привлекателност / облекло, прическа, бижута, украшения, парфюми, козметика/, инстинкта за стил, умението да се създаде хармонично и приятно жилище. Познаването на изкуството за гостоприемството я прави очарователна домакиня. Човек със силна Юнона в хороскопа притежава способността да подобрява и усилва взаимоотношенията, внасяйки в съюза красота, хармония и удоволствия. Юнона е защитница на правата на жените.

В окултните термини бракът е път на трансценденция, която преобразува отделното его в по-голямо цяло. Брачната церемония е свещен ритуал, който слива отделните “аз” в трета субстанция и като много химически реакции, този процес е необратим. Духовният дар на Юнона позволява на всеки партньор да използва брачния съюз като път за влизане в божествената Любов, която прониква навсякъде.

Юнона е свързана с атмосферните явления: време, климат, метеорология, бури, чист въздух. Тя също проявява творчески талант в изкуството на представянето / създаване на образ, танц, драма, вокал/. Тя определя способност за съдържателни взаимоотношения, степен на разбиране и изразяване на своите чувства, които ние носим на другия човек.

Юнона в знаците описва способите на съвместимост и възприятие на другите, участие в отношенията и 12-те стила на това.

Юнона в домовете показва в каква област следва да взамодействаме и къде можем да получим важни уроци на взаимоотношения с другите.

/Юни, наречен в чест на Юнона е месец на Близнаците и жената на Юпитер уравновесява неговата експанзия също както Близнаците допълват Стрелец със знания и конкретност на подхода. Такова е основното й астрологично качество, както умението да взаимодейства също отразява знакът Близнаци. Като древна еднолична управителка тя съответства на Стрелец, само че нейната власт забележимо се ограничава от царствения й съпруг. Законодателните функции на Стрелец и взаимодействието на Близнаци се вместват в знака Везни и затова Юнона често е отнесена към този знак. В античния зодиак Юнона е покровителствала знака Водолей, което можем да свържем с нейното отношение към природата и социалната функция, създадена от атмосферата в колектива./


Деметра Джордж
Следва.... :blink: ;)
« Последна редакция: Декември 05, 2010, 09:18:34 pm от Марая »

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците