Здравей Гост

Традиционната китайска медицина

  • 2 Отговора
  • 3523 Прегледи
*

Синухе

  • ***
  • 4978
  • Chance favors the prepared mind

*

honi

  • *
  • 96
Re:Традиционната китайска медицина
« Отговор #1 -: Август 27, 2009, 04:41:14 pm »
Ето и какво открих аз.

Китайската Медицина на популярен език

Тя е най-старата професионално практикувана медицина. Нейната писмена история е от не по-малко от 2500 години, а практикуването й е несъмнено още по-отдавна. Китайската медицина разглежда тялото като цяло: ако дадена част на тялото е болна, то лечението не се фокусира само към нея, но и към другите части и органи, тъй като техния дисбаланс е създал условия на болестта да се развие.

Феноменално нарастващата й популярност по света се дължи най-вече на рекламирането й от благодарните пациенти.

Китайската Диагностика

Основните методи за това са: пулсова диагностика, наблюдение на специфични особености в различни части на тялото, диагностика по езика, отговаряне на специфични въпроси, и други.
Основното при китайската диагностика е класифицирането на болестотворните изменения в организма в синдроми. За определянето на даден синдром значение имат както (западното) наименование на болестта, така и специфичните индивидуални реакции на организма, всичко това съчетано с индивидуалните (наследствени и придобити) предразположености на организма. При китайската диагностика се откриват не само настъпилите патологични изменения в организма, но и потенциално съществуващите индивидуалните предразположения на индивида, като това я прави изключително подходяща за превантивно профилактично лечение.

Лечението

Иглолечението, билковите формули и диетичните съвети се предписват според това какъв синдром се открива/-т при дадения пациент, а не само по (западното) наименование на болестта, защото реакцията към една болест в различни индивиди може да доведе до различни синдроми, които се лекуват доста различно, а понякога и противоположно.

I. Въпроси и Отговори относно ИГЛОЛЕЧЕНИЕТО

Какво е Иглолечение (Акупунктура)?

Акупунктурата е забождане на тънки игли в специфични точки на тялото, за които от хилядолетия се знае че са ефективни за лечение на дадени здравословни проблеми. Тези точки са картотекирани от китайците, а в последните години електромагнитни и други изследвания потвърждават тяхното местоположение.

Как действа Иглолечението?

Класическото Източно обяснение за това как действа Акупунктурата е следното:
Енергийните канали (меридиани) са като потоци напояващи и хранещи цялото тяло с енергия. Запушването на някой от тези потоци създава от едната страна “мътен язовир от застояла енергия и кръв”, дисбаланс, напрежение и болка в дадени органи, а от другата страна- недостатъчност и отслабена функция на други органи. Стимулирането (с игли, лазер, мокса, електрични импулси) на Акупунктурните точки, които са разположени повърхностно по хода на меридианите, отблокира последните, и възстановява хармоничната циркулация на потоците с енергия и кръв в организма, а с това и здравето.
Китайците казват: “Няма болка ако има свободна циркулация; има ли болка, значи циркулацията някъде е запушена.”

Какви Болести се лекуват с Акупунктура?

Световната Здравна Организация определя Акупунктурата за подходящо лечение на следните заболявания:
• Уши, Нос, Гърло, Очи
• Сърдечно-Съдови болести
• Стомашно-чревни болести
• Гинекологични болести
• Сексуални проблеми
• Възпаления и Имунни болести
• Пристрастявания
• Напълняване
• Емоционални и Психични болести
• Мускулно-Скелетни и Неврологични болести
• Дихателни болести
• Бъбречни и пикочни болести
• Старчески болести
• Кожни болести
• Детски болести

Колко дълбоко се вкарват иглите и боли ли?

Обикновено иглите се забождат на 0.5 см до 2 см дълбочина. Ако лекуващият има добра техника, пациента чуства само известно разпъване, мравучкане, или електрично усещане или в точката, или отиващо по меридиана (енергетичния канал). Във всеки случай, ако усетите известна болка, тя е съвсем мека, защото иглите са тънки колкото косъм, за разлика от инжекционните.

По какви критерии да си избера Лечител?

Като пациент вие следва да попитате:
1)къде и 2)колко време лекаря ви е изучавал Китайска медицина, 3)дали е било пълно, цялостно обучение или само специализиран курс, 4)от колко време се занимава с тази професия, и 5)има ли опит в лечението на вашия проблем. Би следвало, а в някои страни е задължително, дипломата на лекаря да е поставена на видно за пациентите място.

От колко лечебни сеанса се нуждая?

Това зависи от времетраенето, изразеността и същината на вашето оплакване. При остро заболяване може да се оправите и само от едноседмично лечение. Серии от около 10 процедури са подходящи за хронични болести.

II. Въпроси и Отговори относно Китайското БИЛКОЛЕЧЕНИЕ

Каква е разликата между лекарствата на западния свят и китайското билколечение?

“Западните” лекарства най-често третират симптомите, но не влияят на причините на болестта. Например антибиотиците елиминират бактериите, но не повишават съпротивляемостта на тялото към инфекции; диуретиците избавят тялото от излишните течности, но не подобряват бъбречната функция. Китайските билкови формули лекуват и корените на заболяването и рядко имат странични ефекти.

Каква е разликата между западното и китайското билколечение?

Западното билколечение обикновено използва една или две билки за да лекува само специфичен симптом. Китайските билкови формули съдържат средно по десетина билки (1-20) и те се подбират да действат синергично и да лекуват целия човек, цялата му телесна конституция, и така да лекуват корена на заболяването заедно със симптомите. Тази методика лекува и тялото, и емоциите и мислите на човека, не само симптом на болест.

Има ли странични ефекти при китайското билколечение?

Не, ако формулата е подбрана правилно. Болшинството от използваните билки имат много ниска токсичност в сравнение с масово използваните “западни” лекарства. Когато билковата формула е предписана по правилно поставена диагноза, те практически нямат странични ефекти а само полза.

Китайската Медицина прилага ли се на Деца?

Да. Подходяща е при по-често боледуващи деца, или при специфични болести като нощно напикаване, трудно концентриране на вниманието и други. Лечението включва понякога и супертънки детски игли, но основно се състои в педиатричен Туина масаж (приятен е) и билколечение.
Отрежеш ли крилете на жената, тя ще полети на метла!

*

holanda

Re:Традиционната китайска медицина
« Отговор #2 -: Декември 19, 2010, 12:36:24 am »
ТЕОРИЯТА ЧЖАН-ФУ (ВЗАИМОВРЪЗКА МЕЖДУ ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ). СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ОРГАНИТЕ И ПЪРВОЕЛЕМЕНТИТЕ СПОРЕД КОНЦЕПЦИЯТА У-СИН       
 

Всички явления в природата и в човека са циклични. Т ази цикличност се проявява в смяната на началата Ин-Ян (женско - мъжко), нощ - ден, зима - лято, студ - топло, а също сън - бодърствуване, вдишване - издишване, систола - диастола. Например в ритъма на денонощието това е представено така: денят "ражда" вечерта, която на свой ред "ражда" нощта,. "растежът" съответствува на утрото и пролетта; максималната активност съответствува на обеда, лятото; спадът - на вечерта, есента; минималната активност - на нощта, зимата.
В източната философия е прието да се смята, че Дървото стимулира, "ражда" Метала, който на свой ред "дава" Водата. Водата стимулира, "храни" Дървото. По този начин всеки елемент стимулира следващия. Това са съзидателните връзки.
Но съществуват и деструктивни връзки. Те изглеждат така: Огънят "угнетява", разтопява Метала; Металът "угнетява", реже Дървото, Дървото "угнетява", подрива с корените си Земята, Земята "угнетява", поглъща Водата, Водата "угнетява", гаси Огъня.
В тибетската медицина всички вътрешни органи в тялото на човека са сдвоени, например стомах - черва, черен дроб - жлъчен мехур. Освен това се делят на плътни (Чжан) и кухи (Фу). Органите Чжан са пет на брой - бели дробове, далак, сърце и перикард, бъбреци, черен дроб. Предназначението им е да "пречистват", преразпределят, пазят и концентрират енергията. Това са органите Ин.
Органите Фу са шест: стомах, дебело черво, пикочен мехур и трите части на тялото (трите нагревателя) - горна, средна и долна. Те изпълняват функциите на храносмилането, усвояването (всмукването) и отделянето. Това са органите Ян.
Органите Чжан и Фу са свързани помежду си със съотношенията Ин-Ян, като имат и други връзки. Всеки орган, както Ян, така и Ин, притежава свой собствен меридиан, който се управлява от него и с чиято помощ се свързва с повърхността на кожата и с другите органи.
В Чжуд-ши е записано, че петте първоелемента на природата (Дърво, Огън, Земя, Метал и Вода) са представени в тялото на човека от петте плътни органа Чжан: Дървото - от черния дроб, Огънят - от сърцето, Желязото - от белите дробове, Водата - от бъбреците, Земята - от далака. Всеки първоелемент царува в един природен сезон: пролетта е сезонът на Дървото, лятото - на Огъня, есента - на Желязото, зимата - на Водата; има и четири междусезона по 18 дни, които принадлежат на Земята.
По-долу е посочена таблица на съответствията между първоелементите и различните явления в природата и в тялото на човека. Тя отразява връзката на човека с Космоса, където Вселената е макрокосмос, а човекът - микрокосмос. Как да се използува тази таблица? Като я погледнем, установяваме, че гневът разрушава черния дроб, а прекалената радост - сърцето, че с черния дроб е свързан киселият вкус, а соленият - с бъбреците. За състоянието на вътрешните органи ни уведомяват също и зрителните органи.
Например по очните ябълки може да се съди за състоянието на черния дроб. Очите са неговото огледало. Тибетските лекари твърдят, изхождайки от хилядолетния си опит, че заболяванията на черния дроб се проявяват в измененията на склерата - бялото на окото. В Чжуд-ши е казано, че почервеняването на очите - това е "огънят на-черния дроб", който трябва да бъде "угасен". Черният дроб е функция от състоянието на кръвта. Не забравяйте, че яростта води до повръщане на кръв; той, гневът, влияе отрицателно върху запазването й в черния дроб. Черният дроб може да задържи до 60% от кръвта, но под влиянието на адреналина масата му може да се смали наполовина за сметка на кръвта, изхвърлена от него в общия кръвен поток. Това потвърждава концепцията на лекарите, че гневът (при който в кръвта активно се отделят адреналин и норадреналин) води до нарушаване функциите на черния дроб.
Как са свързани годишните сезони с органите? Черният дроб активизира дейността си през пролетта, белите дробове - през есента и т.н.

 

ПУЛСОВА ДИАГНОСТИКА


Всеки човек се ражда с един от трите основни типа пулс, който не се променя през целия му живот: мъжки - бавен, силен, отчетлив; женски - слаб и ускорен; неутрален (или пулсът на светците) - равномерен, бавен, ясен. Практически те съответствуват на устройството и темперамента на човека, в които доминират съответно рлунг (вятърът), мкхрис (жлъчката), бадкан (лигавицата).

Таблица 2

СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ОРГАНИТЕ И ПЪРВОЕЛЕМЕНТИТЕ
Дърво Огън Земя Метал Вода
Природа (макрокосмос)
Цвят зелен червен жълт бял черен
Вкус кисел горчив сладък лют солен
Процес на развитието растеж кулминация център упадък покой
Сезон пролет лято краят на лятото есен зима
Човек (микрокосмос)
Орган черен дроб сърце далак бели дробове бъбреци
Секрет  сълзи пот слюнка храчки урина
Тъкан мускули кръвоносни съдове съединителна тъкан кожа и косми кости
Органи на зрението и обонянието очи език уста нос уши
Психика гняв радост скръб  страх
Космос
Планета Юпитер Марс Сатурн Венера Меркурий

 
При всеки човек, здрав или болен, непременно се проявява един от тези три основни типа пулс.
За определяне състоянието на организма лекарите от Тибет отчитат не само типа пулс, но и годишния сезон. Тибетският календар, използуван при пулсовата диагностика, наброява 360 дни, разделен е на 20 части, всяка от които е по 18 дни. Годишните сезони са пет: пролет, лято, есен, зима, като за пети се считат между-сезоните (по 18 дни).
Впрочем, това е твърде удобен календар за селскостопански работи, защото позволява на селяните да орат, сеят и прибират реколтата в съответствие със сезонните цикли.
Ето как тибетската медицина характеризира различните видове пулс:
- през пролетните 72 дни доминира енергията на първоелемента "Дърво", която засилва пулса на черния дроб и жлъчния мехур. Той е усилен, а ударът - бърз, слаб и енергичен, наподобяващ песента на чучулига;
- през 72-та дни на лятото доминира енергията на първоелемента "Огън", която усилва пулса на сърцето и тънкото черво. Той се засилва, а ударът му е пълен и разтегнат, подобен на гласа на кукувицата;
- през 72-та дни на есента, когато доминира енергията на първоелемента "Метал", е усилен пулса на белите дробове, а ударът е отчетлив, кратък и твърд - прилича на гласа на пъдпъдъка;
- през 72-та дни на зимата преобладава енергията на първоелемента "Вода". В този период е усилен пулсът на бъбреците, а ударът му е мек, равен и глуховат, подобен на вика на чаплата;
- в междусезоните, които траят по 18 дни, доминира енергията на първоелемента "Земя", която усилва пулса на далака - неговият удар е отчетлив и мек, както пеенето на пъдпъдъка.
Опитният източен диагностик може да разграничи минимум 72 пулса и да определи колко време ще живее пациентът, тъй като съществуват "пулс на живота" и "пулс на смъртта".
Всеки лекар-кардиолог е длъжен да разграничава минимум 5-7 вида пулса, макар и само за да определи сърдечната аритмия.

 
izto4nik:
http://abritus.info/liubopitno/teoriiata-chzhan-fu-vzaimovryzka-mezhdu-vytreshnite-organi--syotnoshenie-mezhdu-organite-i-pyrvoelementite-spored-kontseptsiiata-u-sin