Здравей Гост

Истинско бедствие

  • 0 Отговора
  • 1124 Прегледи
*

apostoloff

  • *
  • 83
  • Напред и нагоре!
    • Астрология с главно "А"
Истинско бедствие
« -: Септември 06, 2010, 06:07:42 pm »
БЪЛГАРСКАТА БОЛЕСТ

Най- авторитетното медицинско списание в света “The Lancet” изнесе преди време крайно обезпокоителни данни, свързани с поголовното затлъстяване на хората по света. Според изданието, всяка година само в САЩ около 300 000 души умират преждевременно от болести, които по един или друг начин са свързани с наднорменото тегло и излишните килограми.

Тези заболявания са преди всичко две- инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Установено е също така, че така наречената “fast food” (хамбургери, хот дог, бял хляб, пържени картофи и чипс) е главният виновник за такива заболявания като захарен диабет и рак на дебелото черво.

Всичко това струва на американската здравна система главозамайващата сума от 100 милиарда долара годишно!

Според същото изследване 30 % от американците са вече безнадеждно затлъстели.  За сравнение: в  периода от 1988 до 1994 година от затлъстяване са страдали едва 20 %.
Не по- различна е и ситуацията в Западна Европа. В Германия например положението е сходно с това в САЩ. Немските статистици отчитат, че всеки трети германец има проблеми с килограмите.

Какво да кажем ние, с гайдите? У нас, в България, процентът на шишковците е кажи- речи двойно по- висок! Последните статистически наблюдения сочат, че 58 % от българите имат наднормено тегло.   Казано другояче, над 4 500 000 българи страдат от  една или друга форма на затлъстяване!

Ако при американците затлъстяването се дължи най- вече на отвратителната храна, която те поглъщат катадневно, то и при нас причините за затлъстяването са от подобно естество.
Средностатистическият американец се тъпче, както вече отбелязах,  с хамбургери, хот дог, пържени картофи, пържени пилешки кълки и крилца, пица, туршия, кока- кола, пайове и чипс.

И българите си падат по тези американски “диликатеси”, но не пренебрегват и българските “лакомства”. Бай Ганьо мре за яхнии (тоест, бели мръвки в мазен и солен сос), банички, кремвирши, кюфтета и кебапчета, наденици, бял хляб, баклава, козунаци и купища печива.

Бавно, но сигурно българите се превръщат в най- болния народ на земното кълбо. Нещата са много, много сериозни, защото последните проучвания сочат, че вече всяко трето българче страда от хипертония!
При това българското здравеопазване, както всички знаем, е в трагично, плачевно състояние. Ако трябва да бъда краен, ще кажа, че строго погледнато, в България здравеопазване няма.
Защото истинската медицина е превантивна. Нашата алопатична медицинска система за жалост не е такава. Ние, казано другояче, сме предоставени на произвола на съдбата, на своята нерадостна участ. Мога да бъда и по- заядлив: в България спасяването на давещите се, е дело на самите давещи се…

На нито един наш управник не му е и хрумвало да задели пари за медицинска пропаганда и профилактика. Знайно е обаче, че един лев, изхарчен за профилактика днес, ще спести хиляди левове за лечение в бъдеще. Но простотията ходи по хората, а не по говедата…

Чудно ли е тогава, че чрез отрицателен прираст ние ежегодно намаляваме с 40 000-  60 000 души?! През последните 15 години България е загубила, къде чрез емиграция, къде чрез преждевременна смърт, повече от 1 200 000 свои граждани! Много повече, отколкото са загубите ни през всичките войни, които сме водили!
Подобни поражения не може да нанесе и най- голямата вълна Цунами.

Най- лошото в крайна сметка е това, че нито една институция не предприема каквото и да било, за да тури край на тази пагубна тенденция.  Тук- таме се появяват откъслечни публикации на някои автори, провеждат се някакви незначителни мероприятия и това комай е всичко, което се прави по въпроса. 

Затова демографите са повече от категорични- ако ние не предприемем нещо, ако не внесем някаква корекция в хранителните си навици, най- късно през 2112 година ще изчезнем от лицето на земята като народ!... Само че демографите не могат да пресметнат броя на българите, които ще напускат непрекъснато страната с емигрантските вълни…

Да, крайно време е всички да се замислим над този въпрос. След като помислим, трябва да преминем и към конкретни действия. Не предприемем ли нещо в най- скоро време, ще излезе, че ни е писано да съществуваме 14 века като нация. Не са успели да ни изтребят и заличат от картата на света нито византийците, нито османците. По всичко личи обаче, че ние ще се унищожим сами с нашата крайно ниска култура на хранене…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

****************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net