Здравей Гост

ЧАЯТ

 • 28 Отговора
 • 9504 Прегледи
*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
ЧАЯТ
« -: Март 13, 2010, 01:21:37 pm »
ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ

Съдържа четири пъти повече витамин С от портокалите, като активността на последния е усилена от наличието и на един друг витамин - Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция. Влиянието на витамин Р е насочено към укрепване стените на капилярите, намаляване на тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора.

Зеленият чай подпомага изхвърлянето на тежките метали от човешкото тяло - едно безценно свойство, от което можем да се възползваме в съвременната замърсена среда на живот.

Той се препоръчва и на пушачите, тъй като спомага за постепенното изхвърляне от организма на натрупаните при тютюнопушенето вредни вещества.

Редовното пиене на зелен чай, разбира се, съчетано с намерението и усилията ви да водите хармоничен живот, ще доведе до по-рядко боледуване, пък кой знае - може дори да удължи живота ви.

Отварата от зелен чай може да се използва и като козметично средство - за подобряване тена на лицето, а компресите с прецедена запарка премахват торбичките и тъмните кръгове под очите.

Какво е оптималното количество, което можем да консумираме без да прекалим?
Зависи кого ще слушате. Китайците практикуващи хомеопатия препоръчват 10 чашки дневно. За такова количество се говори и при профилактиката на раковите заболявания. Други медицински проучвания съветват дневната доза да е 2-3 чашки. Трети приемат една усреднена стойност - дневното количество зелен чай, подходящо за повечето хора е 4-5 чашки.

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряща вода. Високата температура първо ще унищожи витамините и второ ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до около 60 градуса, и тогава залейте чая. И ако искате максимално да усетите неговото полезно действие - забравете за захарта и млякото.15-те най-големи ползи от пиенето на зелен чай
1. пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.

2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.

3. предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.

4. поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.

5. стимулира циркулирането на кръвта и енергията.

6. предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действува благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.

7. забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.

8. съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.

9. прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

10. стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.

11. укрепва двигателната способност на организма и нервната система.

12. лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.

13. влияе благотворно при очни болести и засилва очите.

14. регулира баланса между алкалите и киселините в организма.

15. изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #1 -: Март 13, 2010, 01:25:08 pm »
Алтернативи на кофеина?!


Кафето, несъдържащо кофеин, не е най-доброто разрешение на проблема.

Няма никакво съмнение, че кофеинът е мощно лекарство. Съществува вероятност вие не само да изпитвате удоволствие от ежедневното си кафе или една-две коли, но и да сте пристрастени към тях. Кофеинът оказва пряко въздействие върху централната нервна система. Довежда до почти незабавно чувство на ясна мисъл и намалява умората. Стимулира освобождаването на захарта, складирана в черния дроб, което от своя страна стои в основата на повишеното добро настроение и самочувствие, след поглъщане на кафе, кола и шоколад (голямата триада на кофеина).

Не забравяйте обаче, че възможните странични влияния са далеч повече от положителните ефекти:

    * Освобождаването на складираната захар натоварва много ендокринната система.
    * Солидните консуматори на кафе нерядко стават нервни, а понякога дори започват да треперят.
    * Ежедневното пиене на кафе с годините води до акумулиране на кофеин, в резултат на което големи количества се натрупват в мастната тъкан и трудно се поддават на елиминиране. Кофеинът е в състояние да лиши организма от В-витамините, особено от инозитол, както и от витамин С, цинк и калий.
    * Кафето засилва киселинността в стомашно-чревния тракт.
    * Счита се за причинител на високото кръвно налягане.
    * Кофеинът пречи на репликацията на ДНК.
    * Над 1 литър кафе, изпито в продължение на три часа може да унищожи значителна част от тиамина в организма.
    * При хора, поглъщащи по 5 чаши кафе дневно, вероятността от сърдечна слабост е с 50% по-голяма, в сравнение с тази при непиещите.

Оказва се, че трихлоретиленът, използван за елиминиране на кофеина води до повишена честота на рака. Въпреки, че за целта производителите вече използват метилен хлорид, който е по-безвреден, и той също така вкарва в организма въглерод-хлоридната връзка, характерна за голям брой токсични инсектициди.
И обикновеният чай не предлага разрешение на проблема, тъй като и той съдържа почти същото количество кофеин. Билковият чай обаче може да се окаже в значителна степен ободряващ. Жен-шенът води до повишено настроение и самочувствие, и допринася за реалното ободряване, подобно на онова, което се постига чрез кофеина, разбира се без странични ефекти.
Кока-колата, била тя диетична или не е еднакво търсена от хората, изпитващи удоволствие от действието на кофеина. Опитайте се да я заместите със сода или газирана минерална вода. Ефектът няма да бъде същият, но за сметка на това ще направите голяма услуга на организма си.

Поемате повече, отколкото предполагате...
Следващата таблица показва количеството кофеин (в милиграми), съдържащо се в специфични напитки:

Кока кола (340 г) - 64,7 мг
Шотландско уиски (340 г) - 54,7 мг
Пепси кола (340 г)  - 43,1 мг
Нес кафе (1 чаша) - 66,0 мг
Еспресо (1 чаша) - 110,0 мг
Черен чай - филтър (1 чаша, попарен 5 мин.) - 46,0 мг
Черен чай - филтър (1 чаша, попарен 1 мин.) - 28,0 мг
Черен чай - насипен (1 чаша, попарен 5 мин.) - 40,0 мг
Зелен чай - насипен (1 чаша, попарен 5 мин.) - 35,0 мг
Какао - 13,0 мг - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #2 -: Март 13, 2010, 01:33:26 pm »
ЧЕРЕН ЧАЙ

ко не знаете нищо за черния чай, не сте сам. Много хора не са запознати с тази уникална успокояващ напитка. Но веднъж научили за черния чай, може лесно да замените сутрешното кафе с чаша чай. Нека да разгледаме какво толкова му е специалното.

Урок по география

За да разберем наистина феномена на черния чай, трябва да поговорим и малко за географията. Черният чай се отглежда нависоко, в райони като Хималайските сини планини. Assam, с чиято култивация се занимават повече от 800 имения, е сред най-големите производители на чай в света.

Този черен чай може да бъде смесен с африкански или цейлонски чайове, за да се получат английските и ирландските чайове. Тази смеска е често срещана в европейските градове, като Хамбург и Амстердам. Несмесените чайове са също много популярни и се наричат „single estate teas”.

Чаените листа се сортират и се подлагат на естествена ферментация. По време на този окислителен процес, листата променят цвета си от зелен на черен. След това чаят се пакетирва и му се дава търговска марка. През последните години черният чай се е превърнал в една от най-предпочитаните напитки - без значение студена или топла.

Феноменалните ефекти на черния чай

Една от ключовите причини за феноменалната популярност на черния чай се крие в успокояващата му природа. Отдавна почитателите на чай шеговито са обяснявали, че тази напитка е за нестабилни нерви, но сега вече има проведени и научни изследвания, доказващи тази теза.

Учени от университетския колеж в Лондон са открили, че черният чай редуцира нивата на кортизол - стресов хормон - в кръвта. Изследването е показало, че стресовите нива на пиещите чай спадат по-бързо, отколкото на тези, които не пият.

Изследването е обхващало 75 младежи, които били разделени на две групи и наблюдавани в продължение на шест седмици. Едната група е пиела кофеинова чаена напитка с плодов вкус, но направена от съставките, намиращи се в черния чай. Другата група получила плацебо, съдържащо кофеин и с вкус на чай, но без да съдържа истински чаени субстанции.

Двете групи били подложени на стресови ситуации - възможност от безработица, овбинение в кражба от магазин, или някакъв болничен инцидент. След това групите трябвало да дадат своя устен отговор и да обосноват твърденията си пред камера. През това време изследователите премервали кръвното им налягане и нивата на кортизол.

Учените открили, че тези ситуации предизвикали значително увеличение на кръвното налягане и при двете групи. Но около час след това при тези, които пиели чай, нивата на кортизол спаднали с почти 50%, докато при тези, консумирали плацебото, нивата се намалили само с 27%.

Изследователят Андрю Степто казва: ”По традиция се смята, че пиенето на чай е асоциирано с успокояване и много хора смятат, че като пият чай той ще им помогне да се справят със стреса от всекиднвения живот. Макар да не редуцира реалните нива на стреса, който изживяваме, чаят има уникалния ефект да връща нивото на стресовите хормони пак в нормално състояние.”

Степто добавя :” Това има важно лечебно значение, тъй като бавното възстановяване след стрес се свързва с висок риск от хронични болести, като коронарната болест на сърцето.”
Красиви с черен чай

Мнозина познават здравословното действие и удоволствието от пиенето на черен чай, но малко популярен е фактът, че той е прекрасно средство за разкрасяване.

Нанесен върху кожата, черният чай действа като силен антиоксидант. Наред с витамин E и C, той се бори със свободните радикали , които могат да причинят преждевременно стареене. Черният чай има също така стягащо действие при подпухнали очи и сенки под тях, тонизира устните, съживява тена на лицето, подчертава цвета на косата и възстановява уморените крака. Неговата съставка “танин”, е добро средство при слънчеви изгаряния.

В следващите редове ще откриете фантастични, лесни за прилагане техники, с които ще изглеждате по – свежа и красива:

Бърза грижа за подпухнали очи
Направете 2 чаши чай, като използвате по едно пакетче за чаша. Поставете използваните пакетчета във фризера.   При нужда ги извадете и просто ги наложете на очите за около 10 до 20 минути.

Контролирайте сенките под очите
Следващият път, когато сенките под очите ви карат да изглеждате изключително неприветлива, просто поставете топла торбичка черен чай на очите за няколко минути. След като ги махнете, не изплаквайте очите с вода.

Най- простото стягащо средство
Просто наплискайте лицето си със студен или леко топъл чай, без да изплаквате.

Тоник за устните
Чаят ще запази влагата на устните ви, а те ще изглеждат по – меки. Почистете устните и поставете върху тях топла торбичка чай за 5 минути. Не измивайте след това.

Компреси при слънчево изгаряне
В две чаши вряща вода поставете 4 пакетчета чай. Оставете да се накиснат за около час, след което охладете чая в хладилника. Изстискайте торбичките върху чиста памучна кърпа и наложете върху засегнатата повърхност. Оставете за около 15 минути.Не изплаквайте. Повторете процедурата до 4 пъти на ден.

Излекувайте ухапването от насекомо
За да намалите отока и сърбежа, характерни при повечето ухапвания от насекоми, просто поставете върху ухапаното място торбичка охладен чай, за няколко минути.

Подчертайте цвета
Ако изплакнете тъмната си коса със силен черен чай, цветът и ще се подчертае и тя ще заблести в различни нюанси. Преди това косата трябва да се измие със шампоан и да се подсуши.

Грижа за краката
Танинът в чая премахва бактериите, които предизвикват лошия мирис на краката. Просто потопете ходилата си в силен черен чай за няколко минути, след което масажирайте леко на сухо.

 И накрая – една идея за новия сезон. Знайте, че много силният черен чай може да ви даде тен, не по-лош от слънчевият загар! - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #3 -: Март 13, 2010, 01:36:01 pm »
БЯЛ ЧАЙНепрекъснато се говори за ползите от черния и зеления чай, но ако те са ви омръзнали, вече има алтернатива

Вече и на пазара у нас, без усилия, може да се намери бял чай и то на най-различни марки. Според ново изследване, той е не по-малко здравословен от черния и зеления чай и ни поддържа здрави и млади. Намалява риска от рак, артрит и бръчки.

Учени от Университета Кингстън тестват лечебните свойства на 21 екстракта от растения и билки. Те откриват ползи за здравето при всички тях, но са силно заинтригувани от резултатите, получени за белия чай.

Професор Деклан Наугтон, автор на проучването, казва че този вид чай има потенциал да забавя процесите на стареене и има високи нива на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Екипът прави тестове за да определи потенциала на екстрактите за здравето и кожата, главно свързани с еластин и колаген. Еластинът поддържа  естествената еластичност на тялото, която помага на белите дробове, артериите, връзките и кожата да функционират. Подпомага и тъканите на тялото да се възстановят, след рани например. Колагенът е протеин, съдържащ се в съединителните тъкани и е много важен за тялото, здравината и еластичността.

Резултатите показват, че белият чай възпрепятства действията на ензимите, които пречат на еластина и колагена и така намалява образуването на бръчки. Намалява и възпалителните процеси и артрита, с които са свързани тези ензими. При всичките тестове, белият чай е показал наистина впечатляващи резултати и то с количества, по-малки от тези, които има в една чаша чай.

Осем от другите билки и растения, които са анализирани, също помагат срещу разрушаването на еластина и колагена, според резултатите. Сред тях са лепка, роза, зелен чай, анжелика, анасон и нар.
 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Re:ЧАЯТ
« Отговор #4 -: Март 13, 2010, 04:08:18 pm »
                   Огънят на Живота-Чаят

Чаят притежава способността да намира и извлича от земята всичко, което е рядко и необходимо и ни го дава в разтвор, полезен за здравето ни. Поради тази причина можем да го разглеждаме, като сложна и постоянно действаща лаборатория на живота. Произходът на чая се крие още в древността. Според преданията, китайците са познавали чайния храст още преди 5000 години. Те са го наричали "огън на живота", който укрепва тялото и духа и удължава живота.Легенда за чая

Древната индуска легенда за чая разказва, за принца на Индия Дарма, който пътувал  из южен Китай за да разпространява култа към Буда. Отдаден на божеството, той прекарвал по-голямата част от деня си в молитви и бдения. Веднъж поради умора и изтощение, очите му се затворили и той потънал в дълбок сън. Събудил се уплашен и за да не разгневи божеството си, отрязал клепачите на двете си очи и го хвърлил на земята. Както във всички легенди, станало чудо и от тях израснал невиждан храст с прекрасни ароматни бели цветове и зелени листа, които приличат на клепачи. Дарма вкусил от листата и почувствал как в него се зараждат бодрост и сила за нови молитви.

Името на чая.

В Монголия го наричат "ЦАЙ", от където в Русия и България произлиза името на чая.
В Китай, бил наричан "ЧА", което означава младо листо.
В Япония назоват чая "ТЪА", от където произлиза ботаническото му название "Thea SInensis¨. Именно от японците е заимствано името на чая в повечето западно европейски страни. Англичаните го наричат "ТИИ", а в останалите страни "ТЕЕ".
В Полша се нарича "ХЕРБА", което означава трева.

Видове чайСъществуват 4 типа от благодатната напитка, като разликите между тях се изразяватherbalteateapage.jpg само в степента на ферментация на чаените листа- черен, червен, зелен и жълт чай.

Черният чай.

Обхваща над 95% от производството на чай в света. Неговите листа се подлагат на пълна ферментация за разлика от всички останали видове. Някои видове се подлагат на допълнително ароматизиране, поради загубата на естествения аромат или неправилна обработка, или се цели получаването на нов ароматен нюанс. В тези случаи обаче се губят специфичните качества на чая.

Зеленият чай

Не притежава аромата и специфичните вкус на черния чай. Това обаче не означава, че лечебните му свойства са по-слабо изразени. Той притежава нежен аромат, напомнящ  на прясно сено и се отличава с различно изразена тръпчивост.

Червен чай

Той е почти непознат у нас, но e най-ароматичния чай. Богат е на дъбилни вещества,
които придават тръпчивост и сила на приготвеното от тях питие. Получават се чрез капризна и сложна обработка, като се подлагат на непълна ферментация. Те са по-слабо окислени и от тук и по-трайни.

Жълтият чай

Това са най-висококачествените чаеве. Те притежават извънредно приятен специфичен вкус и аромат, които са различни от тези на останалите видове чай и нежна тръпчивост. Получават се от най-младите листа и и пъпки на растението и преминават сложна преработка на частична ферментация. По-рядко се употребява в Европа.

На какво се дължат свойствата на чая?

Широката употреба на чая не е само обикновен израз към приятното и красивото, коетоassamdoublewallglasses.jpg премахва скуката и еднообразието. Тя се дължи на способността му да ободрява умствено и физически, да подобрява храносмилането, да усилва сърдечната и бъбречната дейност, да увеличава диурезата.

Теин
На него се дължи тонизиращото действие, което има някои разлики с кофеина на кафето, а именно:

    1. По-слабо изразено възбудително въздействие върху нервната система
    2. НЕ причинява безсъние
    3. НЕ причинява сърцебиене.
    4. Теина НЕ се задържа и не се натрупва в организма, което изключва вероятността от интоксикация, която се наблюдава при прекомерна употреба на кафе.

Причина за това е, че при приготвянето на чая се използва по-малко количество чай като грамове, докато за приготвяне на хубаво кафе, се използва повече от смления продукт.  Друга причина е високото съдържание на танинови вещества в чая, които свързват теина в комплекс. Този комплекс има по-меко и забавено действие върху нервната у сърдечно съдовата система от чистия теин.

Алкалоиди
Теобромин, аденин и гванидин

Танинови (дъбилни) вещества
Те придават характерния тръпчив вкус на чая. В най-голям процент се съдържат в зелените чаеве. След окислението им при чаената преработка, се получават ароматни вещества, които го ароматизират допълнително.

Действието им е

    -противовъзпалително и адстринтгентно (запичащо) действие върху лигавицата на храносмилателния път. Ето защо зелените чаеве се прилагат при ентероколити ( възпаления на тънкото черво ), протичащи с диария. Ако чаят е много концентриран и богат на танинови вещества, може да има и дразнещо действие върху лигавицата на стомаха, при хора страдащи от гастрит или язва. При тях, след прием на голямо количество такива чаеве, могат да се появят болки, гадене и повръщане.
    -ефикасна противоотрова срещу тежки метали

Етерични масла
На тях се дължи аромата на чая. Най-голямо е количеството им в ароматните червени чаеве.

Действията им са:

    -дезинфекционно
    -антисептично
    -повишават отделянето на кисел стомашен сок, което възбужда апетита.
    -умерен диуретичен ефект, без да натоварват бъбреците.
    -отделят се чрез белите дробове, увеличават отделянето на слуз и подпомагат отхрачването.
    -леко възбуждащо действие върху нервната система.
    -леко дразнещо действие върху стомашната лигавица.


Багрилни вещества.
Съдържанието им в чая е белег за качеството му. Това са хлорофилът в зеления чай, каротинът (провитамин А, който е важен за растежа, имунната система и функцията на черния дроб)  и ксантофилът в черните.

Пектинови вещества
Те запазват качеството на чая и увеличават трайността му. Пектинът достига в непроменен вид дебелото черво и има следните въздействия:

    -подпомагат отделянето на постъпилите там отрови и бактерии
    -абсорбира излишните газове
    -облекчава храносмилането.


Витамини
-В1, В2
-пантотенова киселина
-вит.РР( никотинова киселина)
-вит С. В свежите листа е той е 4 пъти повече от колкото в лимоните, но при преработката му по-голямото количество се губи.
-Витамин С2 ( Р ) е основния витамин на чая. Той укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от поява на кръвоизливи. Най-много се съдържа в зеления чай.

Минерали
Огромно е  богатството на минерални вещества, като най-застъпени са:
-калиеви соли-подобряват дейността на сърцето
-фосфор и неговите съединения
-соли на желязотои мангана.
-Микроелементи- йод ( на него се дължи противоатеросклеротичното действие на чая), флуор, мед и др.

Органични киселини
Тяхното съдържяние не е високо, но е достатъчно, за да възбуди секрецията на панкреаса, както и нормалната перисталтика на червата, като така подобряват храносмилането.

Ензими
Те са важни катализатори на обмяната на веществата и неутрализират свободните радикали, като така се борят с остаряването и рака.
Това са каталазата, пероксидазата, инвертазата и други.

Лечебни свойства
Още от древността било известно, че чаят усилва жизнените функции на организма, повишава умствената и физическата работоспособност и създава приятно настроение.

Храносмилателна система

    - Успокоява възбудената чревна перисталтика
    - дезинтерия и инфекциозни ентероколити- благотворното действие на чая при тези заболявания се дължи на бактерицидните му свойства, а богатството на витамин Р помага за по-бързото възстановяване на на лигавицата и предпазва червата от кръвоизливи.
    - при запек чаят трябва да се пие студен, с повече захар или най-добре с мляко.
    - при хроничен гастрит с намалено образуване на солна киселина се препоръчва слаб зелен чай.
    - при хроничен панкреатит, намалената секреция на панкреасен сок също може да бъде стимулирана от чай
    - ЗАБРАНЕНА е употребата на силен черен чай при активна язва или гастрит. Може да се приема лек зелен чай с по-слаба к  концентрация.
    - облекчава храносмилането след прием на тлъста и мъчносмилаема храна
    - действа благотворно при натрупване на токсини в червата като следствие на заболяване на черния дроб, сърдечна недостатъчност и др.
    - подобрява общото състояние, тонизира и стимулира апетита при тежките чернодробни заболявания- хепатит и цироза.

Бъбречни заболявания. При остри и хронични заболявания на бъбреците, лекият чай действа благотворно, като повишава апетита и намалява общата отпадналост. Има профилактично действие срещу образуването на камъни и пясък не само в бъбреците, но и в жлъчния мехур и жлъчните пътища, което се отдава на етеричните масла.

 
Метаболитни заболявания.При подагра употребата на силни чаеве е уместно да се ограничи.

Сърдечно съдови заболявания.
Чаят има способността да премахва спазъма на съдовете, като така подобрява кръвообращението.

 

    -При сърдечна недостатъчност, която се характеризира със задържане на течности, отоци, образуване на чревни газове  и др., чаят действа диуретично,
    -използва се при ниско кръвно налягане и склонност към колапс
    -НЕ СЕ препоръчва при ускорена сърдечна дейност
    -за профилактика на атеросклерозата се използва укрепващото действие на чая върху съдовата стена и намаляването на склонността за кръвоизливи.
    подпомага дейността на сърцето и намалява газообразуването в червата.

 

Остри инфекциозни заболявания
Както в острия стадий, така и в периода на възстановяване на организма, чаят е незаменимо средство за поддържане на тонуса и самочувствието, за подобряване на апетита, за предпазване от малки кръвоизливи по кожата, лигавиците, носа и дори за спирането им.
Заболявания на дихателната система
-при остри и хронични трахеобронхити, се приема чай, поради способността му да повишава потоотделянето, да подобрява обмяната на газовете в белите дробове и да втечнява наличния гъст секрет.
При желязодефицитни анемии
Използва се поради наличието железни соли
Нервна система
Влиянието на чая върху нервната система е известно още от древността. Учени отбелязват, че под въздействието на чая се увеличава способността на мозъка да усвоява и преработваповишава устойчивостта на вниманието и улеснява възникването на идеи и асоциации. Под въздействието на чая се увеличава кислородния приток към мозъчните клетки и се засилва мозъчната дейност.
Зъбен кариес
Високото съдържание на флуор, прави чая много полезно средство за профилактика на зъбния кариес, особено ако се приема с мляко.
Профилактика срещу радиоактивни елементи.
През последните години, бяха направени нови наблюдения във връзка с полезното действие на чая. Установено бе, че при пострадалите след атомния взрив в Хирошима , които са се преселили в област с производство на висококачествен чай и са са употребявали постоянно чай, са получили забележимо подобрение на общото състояние. Експериментално е било установено,че един от най-опасните радиоактивни елементи Стронций-90 , който има свойство да се фиксира главно в костите е бил абсорбиран от таниновите вещества в чая и така се е излъчвал от организма, без да предизвика необратими порaжения.

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Re:ЧАЯТ
« Отговор #5 -: Март 13, 2010, 04:14:01 pm »
Camelia sinensis. Зеленият чай

Основните активни вещества, които се съдържат в чайния лист, са кофеин (по-рано наричан теин), дъ¬билни вещества (флавоноли), теофилин, теобромин, мазнина, восък, сапонини, етерични масла, катехини, каротин, много витамин С, освен това витамините А, Вь В2, В12, Е и Р, флуориди, желязо, магнезий, кал¬ций, стронций, мед. никел и цинк, остатъчни елемен¬ти като молибден и фосфор плюс още триста отчасти ароматични субстанции. Количеството на основните съставки е различно според областта на отглеждане (височина, климатична зона) и степента на растеж. Съдържанието на кофеин е най-голямо в младите листа и пъпки. В по-старите листа се съдържат пове¬че дъбилни вещества.

— облекчение при проблеми в стомаха и червата,
— снижаване на нивото на холестерина в кръвта,
— укрепване на кръвоносните съдове,
—  благоприятно влияние върху сърцето и кръво¬обращението,
— предпазва от артериосклероза и подпомага ле¬чението,
— противовъзпалително действие,
— оказва благоприятно влияние за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза,
—  подобрява кръвооросяването и регенерацията на кожата,
— повишава специално умствената работоспособ¬ност и в известна степен физическите постижения,
— действа срещу депресивни настроения,
— благоприятства лечебния процес при заболява¬ния на черния дроб,
—  при продължителна употреба има антиревматично действие,
— действа срещу образуването на камъни в бъбре¬ците и жлъчката,
— предотвратява кариеса поради идеалното си съ¬държание на флуор,
— има пикочогонно и пречистващо действие,
— действа като антиоксидант,
— отличен доставчик на желязо, флуор, важни ос¬татъчни елементи и витамини.

Според най-новите изследвания на японски изсле¬дователски екип под ръководството на д-р Хирота Фуджики зеленият чай е ефективно профилактично средство срещу риска от рак.

Съхраняване на чая

— Чаят се съхранява в добре затварящи се и абсо¬лютно сухи съдове. Подходящи са кутии от дърво, специална ламарина и порцелан, както и многоплас¬тови,непропускащи  светлината торбички.  Всички съдове се използват само за чай, за да не влияят вър¬ху аромата му.
— Чаят се съхранява на хладно и тъмно място, без достъп на светлина, слънце и топлина.
— Чаят се запазва най-добре в малки количества, като се внимава при отварянето на кутията да не про¬никне влага (например пара).
— Добре съхраняваният чай може да запази качес¬твото си до пет години. Зеленият чай губи аромата си по-бавно от черния.Приготвяне на чая

Пиенето на чай трябва да бъде наслада за тялото и душата дори когато зеленият чай се приема „само ка¬то лекарство". Ароматът, съдържанието на активни вещества и дозирането трябва да бъдат оптимални. Само правилното, грижливо приготвяне отговаря на тези изисквания.
Към старата традиция на чаепитието в Китай и Япония принадлежи съответната церемония, която се простира от по-обикновените ритуали на пригот¬вяне при простолюдието до медитативните, ангажи¬ращи изцяло съзнанието чайни церемонии на дзен-будизма.
През колониалната епоха чайната култура на Ин¬дия е силно повлияна от англичаните. В Англия и Индия все още се използват много мляко и захар и се пие предимно черен чай.

Класическото приготвяне на зеления чай включва следните етапи:
1. Затопляне на каната и чашите
Според сезона, специално през зимата, каната и чашите се напълват с гореща вода.
2. Дозиране
За чаша се предвиждат 2 г дрога (равна чаена лъ¬жичка). Чаят се изсипва в изпразнената кана. Ако приготвяте повече от 4-5 чаши, мярката е друга: по една равна чаена лъжичка за чаша и една допълни¬телно за каната.
3. Заливане с гореща вода
Преварената, но не вряща вода (след завиране се оставя за момент) се излива върху чайните листенца.
4. Изпразване на затоплените чаши
Докато чаят кисне, имаме време да изпразним ча¬шите.
5. Наливане на чая в чашите

Краткото киснене дава силно възбуждащ чай с мек аромат; по-продължителното киснене (4-6 минути) засилва аромата, чаят става леко горчив, възбужда¬щото действие е по-слабо, но трае по-дълго. Във всички чаши се сипва по малко чай, после се допъл-ват. Този метод осигурява равно качество и сила за всички чаши.
Чайните листенца в каната могат да бъдат залети още веднъж с гореща вода. Тъй като вече са приели доста голямо количество вода, времето на киснене се съкращава наполовина.
 


*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #6 -: Март 13, 2010, 05:44:51 pm »
днес реших да се поглезя с различни чайове. висях в магазин за чай поне час - не можах да се надушкам и назяпам в този магазин  ;D   та прегреших с три вида чай, като първият е мента - обикновената нашенска мента, която обожавам. другите два чая са следните:

китайски зелен чай "Небесен храм" - пих го на обед. има стипчивия вкус на вино /аз съм фен на стипчивите вкусове по принцип/. чаят запарен за 3 минутки само става силен, дори по-силен от кафе, а аз от лакомия излочих половин литър  ;D ;D ;D  иначе е страхотен!

и

китайски бял чай "Белият дракон" - в момента го пия. лек, нежен и ефирен вкус и аромат на пролетна гора. този го запарих за 10ина минутки, защото за кратко запареният чай дава ефекта на кафето, тоест става силен и те събужда, а вече е време за релакс и затова го опущих за повече време да се кисне  ;D ;D ;D  и този е върха!!!

 :49:

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:ЧАЯТ
« Отговор #7 -: Март 13, 2010, 09:06:30 pm »
В "Слънчоглед" ли си била днес? Там е един малък рай.  :blink:

Обичам зелен чай, но ми идва малко силен, за черния да не говорим...зелен чай пия само малко киснат, защото иначе почвам да треперя.
В момента пия градински чай, точно сега.  :blink: Обичам го много, както и ментата, макар че и те малко са опасни при мен, че имам ниско кръвно, затова много внимавам с концентрациите и количествата. Други любими са ми лайка, мащерка, липа.

Обожавам билките, аромата им, винаги ми напомнят за едно време в детството ми, когато постоянно се скитах по горите и около тях с баба ми, беряхме билки, със семейството ми все сред природата там из тия прекрасни места....много ми е мъчно в тоя мръсен и затлачен град, тук съм родена, но сякаш не съм от тук. Благородно завиждам на хора, които имат по-близък достъп с природата, на мен рядко ми се случва точно така, както си го представям. В смисъл, когато мога винаги ходя на разходка, но не е същото, защото местата вече са ограничени в близост, а все нямаш време, а когато можеш да избягаш е за кратко и пак виждаш строежи или селата са обезлюдени и не можеш да стигнеш до там, където преди си можел. Абе много се отплеснах, но като се сетих за аромата на билките и затова, че ми е много болна тема.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:ЧАЯТ
« Отговор #8 -: Март 13, 2010, 11:01:52 pm »
Къде има такъв магазин?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:ЧАЯТ
« Отговор #9 -: Март 13, 2010, 11:13:18 pm »
До подлеза на Шипка е "Слънчоглед". То по принцип е книжарница. Ще те заведа.  :blink:
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #10 -: Март 14, 2010, 08:41:15 am »
абе Слънце, не от Слънчогледите бре  ;D
на колхозния пазар в средния блок в гаражите /някъде по средата се пада от горна страна/ има магазин за всякакви билки, подправки и чайове. освен това има всякакви китайски оризови спагети, китайски гъби, водорасляци и тем подобни. оттам си ги взех... имаше и разни жасминови и плодови истории, но ако се бях развършала - отиде коня  :-[


иначе за билковите чайове, аз също ги обожавам. като стане май месец и хуквам по горите - сама си събирам билките. зимният ми чай е с поне 20 вида билки и има божествен аромат. най ми е хубаво зимно време, когато е затрупано със сняг навън и камината гори, да поставиш чайника на печката и да се разнесе онзи див горски аромат...  :25:

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:ЧАЯТ
« Отговор #11 -: Март 14, 2010, 11:09:02 am »
 :88:
Ех, направо вълшебство.

Мерси за информацията за този магазин, откога си търся китайски гъби, а и заради билките ще го посетя.  :blink:
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:ЧАЯТ
« Отговор #12 -: Март 14, 2010, 02:23:10 pm »
освен това има всякакви китайски оризови спагети, китайски гъби, водорасляци и тем подобни. оттам си ги взех...

Отдавна не съм ходила до Колхозния пазар, но специално заради магазинчето ще го посетя. Чудех се къде мога да намеря китайски гъби и да си ги сготвя сама вкъщи...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #13 -: Март 14, 2010, 04:50:02 pm »
Отдавна не съм ходила до Колхозния пазар, но специално заради магазинчето ще го посетя. Чудех се къде мога да намеря китайски гъби и да си ги сготвя сама вкъщи...

за мен също беше много хубав факта, че в това магазинче има много от нещата дето ме интересуват и ги ползвам. на друго място в специализиран магазин за здравословна храна видях оризови спагети в мъничко пакетче на цена 10 лева, а в този на колхозния пазар големият пакет от половин килограм са 3,20 лева и то имаше 5-6 вида оризови спагети. всякакви видове китайски гъби дето хабер си нямам какви са и още доста китайски истории...


има един друг магазин същия като този, но в събота явно не работи. той се намира до бившето кино Г.Димитров дето после стана бившия Комикс клуб, а сега хабер си нямам какво е. намира се точно срещу бюрото за охрана на труда. та това магазинче е в края на тази много къса уличка от страната на бюрото за охрана на труда. тъй че който го мързи да ходи до пазара, може да иде през седмицата в това магазинче. само дето не съм сигурна дали в него има китайските истории... но сякаш имам усещането, че и двете магазинчета са свързани някак... просто усещане...  ;D

 - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:ЧАЯТ
« Отговор #14 -: Март 14, 2010, 06:39:25 pm »
Ааа този го знам. :blink: Там има много билки и доколкото знам основно това и някои други естествени продукти за имунната система, но не съм забелязала да има гъби и др. такива чудесийки, може и да има. Често се отбивам, много е хубаво магазинчето.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Kali

 • **
 • 1411
Re:ЧАЯТ
« Отговор #15 -: Март 15, 2010, 08:40:04 am »
В центъра на София има едно заведение - Чайна хаус "Веда", в което се предлагат много видове чай. Пробвала съм 4-5 вида (а те са десетки) и единия от тях много ме впечатли, вкусът му се променяше и това не е само мое впечатление.
Има енергизиращи, релаксиращи, какви ли не видове чай, не е за изпускане.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Re:ЧАЯТ
« Отговор #16 -: Март 15, 2010, 02:27:00 pm »

Re:ЧАЯТ
« Отговор #17 -: Март 15, 2010, 04:28:40 pm »
Чай от шипки, действа укрепващо. Едно уточнение горчивите напитки освежават организма. Внимавайте с билките които копувате. Например лайката или още лайкучката. Редовното пиене на отвара или чай от лайка променя микрофлората на стомашночревния тракт, поради лекия дезинфектиращ ефект, дългото приемане убива полезните организми в стомаха и червата. Има едно растение подобно на лайката и на пръв поглед си приличат то е отровно, може да го различите по големия му цвят няколко пъти по едър от лайката. В големи количества консумирана отвара от лайка може до доведе до неприятни ефекти разстройство и болки в стомаха. Овтара от лайк аможе да използвате за дезинфекция на рани.

*

sunrain

 • ****
 • 6710
Re:ЧАЯТ
« Отговор #18 -: Март 15, 2010, 04:45:01 pm »
Лайката по принцип не трябва да се пие дълго, както и валериан, дилянка, натрупват се в организма. Всяка билка си има своето предназначение и не бива с лека ръка да се налива човек с тях. Има книги, хора, които се занимават.
 Люляк, добре, че обърна внимание, важно уточнение.  :blink: И наистина е проблем, че и сред билките вече се продават боклуци, та дори и отрови.     
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Вещичка

 • ****
 • 5943
 • Виждам те!
  • Уникални подаръци за любими хора
Re:ЧАЯТ
« Отговор #19 -: Март 16, 2010, 01:40:42 pm »
ахаааа Нухето ей тоз съм го пила, ма не е нещо особено де  ;D - Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!


http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/