Здравей Гост

Синастрия и синхроничност

 • 17 Отговора
 • 11781 Прегледи
*

Lillie

 • ******
 • 30532
Синастрия и синхроничност
« -: Март 11, 2010, 06:10:24 pm »
Много се говори за принципа на синхроничност и цикличност в астрологията. Но доколко същият принцип намира приложение в синастрията, чийто обект на разглеждане са човешките взаимоотношения?
Какво всъщност се разбира под синхроничност в случая?
Казват, че двама души се срещат в един предварително определен за това момент, която среща става реален факт, когато са спазени необходимите условия и предпоставки за това, които някои астролози наричат "тайминг" (от англ. timing). На същия принцип работи и хорарната /часова/ астрология.

Но нека се опитаме да се абстрахираме от понятието "кармична обвързаност" и прочие в същия дух, като акцентираме вниманието върху принципа на енергийна синхроничност и циклично развитие в синастрията.
От гледна точка на кармата хората /и обстоятелствата/, които срещаме в продължение на житейския си път, не са случайни. Срещата с всеки от тях е по своему полезна и целесъобразна, независимо от това какво ни причинява този човек и каква е динамиката на отношенията ни с него. От гледна точка на нашата еволюция всяка среща, ситуация или зависимост от определени обстоятелства в живота има за цел да ни помогне да извървим индивидуалния си път в онази посока, в която сме предварително избрали да се развиваме.
И в този смисъл може да се проследи връзката между динамиката на хороскопа, т.е. факторите, които ни въздействат в определен времеви хоризонт, и фокусиране върху определени теми и лайтмотиви в живота чрез срещите ни с хора, събития и обстоятелства.
С други думи и образно казано, срещата ни с даден човек в живота е резултат на негласното "споразумение" между две Души, чиито пътища в един момент се пресичат с оглед съвместно научаване на житейски урок или уроци. Така, както всяко наше желание, мисъл, постъпка намират отражение и продължават да живеят в по-фините светове, така и за всяка среща, която ни предстои, преди да бъде осъществена в реалността, която ни заобикаля, има предварително създаден "идеен замисъл", който чака своето въплъщение в най-подходящия за това момент. От астрологична гледна точка това се случва в съзвучие с важни транзити, прогресии, дирекции и пр. фактори за разгръщане потенциала на хороскопа в динамика.
И в този контекст синхроничността може да се разглежда като проявление и последователно въплъщаване на идеите в реалността в съзвучие с индивидуалния цикъл на нашето развитие, т.е. в точния момент и на точното място. Така всяка една по-важна среща в живота ни може да бъде символично представена като свита и постепенно разпъваща се хармоника. Първоначалният импулс, който пречупва точката на свиване, е моментът, наречен астрологичен "тайминг". В синастрията между двама души това "звучене" придобива моментът на първата им среща тук и сега.

Както вече видяхме, за да се срещнат двама души в реално време, са нужни предпоставки за това. С милиони хора в света можем да имаме 'перфектна' синастрия, която обаче ще си остане само "синастрия" без да се осъществи истински, реален, жив контакт. Като под жив контакт най-често се разбира някакъв вид взаимодействие - реално или виртуално.
Синастричната карта 'оживява' в мига, в който двама души се срещат и започват да си взаимодействат /или противодействат/. И този основен принцип е от съществено значение в синастрията, той е ключът, който ни помага да разберем "формулата" на отношенията (ако изобщо може да се говори за някави формули). Именно наличието на някакъв вид взаимодействие между въпросните двама души /или група от хора/ вдъхва на синастрията живот и кара партньорската карта да функционира като жив организъм, а не като застинала идея.
И за да се осъществи тази първа среща, е необходим резонанс, което, ако се разглежда чисто астрологически, нерядко се проследява в картите на двамата души. Тоест мунданните констелации в момента на срещата трябва да резонират с картите на тези двама души и да са в съзвучие с определени "теми", които по това време стават активни и добиват фокус в хороскопа и респ. в живота им. Тази взаимовръзка се установява и като се проследи прогресивната динамика в наталните карти на двамата партньори или две човешки същества, които се срещат и полагат началото на някакъв вид взаимодействие. От тази перспектива транзитите само отключват, активират вече съществуващи, но още статични "предпоставки" в картите на тези двама души.

От АН: "Синастрията позволява да видим връзките на нашите планети с още 10-15 чужди планети и точки....
По правило когато сме удовлетворени от едно партньорство, не си задаваме въпроси защо сме щастливи, от кои планети и аспекти идва, не се лутаме в анализи и синтези и т.н. Изобщо и през ум не ни минава да търсим консултации със звездите по такива въпроси.
Появи ли се обаче тъгата от раздяла или потребността от декларации за щастлива любов, е подходящо време за анализ най-вече на собствения хороскоп...

Връзките ни показват средствата, които ползваме за да набавяме необходимата ни енергия в някоя област, да компенсираме недостиг някакъв, да хармонизираме собствената си енергия....
Много е лесно да се обвържем емоционално с друго същество и да получаваме енергия от него, като понякога го правим дори връзката да носи предимно разочарования и тъга....
Междувременно забравяме да развиваме скрития в себе си потенциал и изобщо да приемаме и отдаваме енергия на много други обекти от външния свят.....

Много е важно дойде ли времето на анализи в една връзка, когато търсим отговори на въпросите чрез астрологията, да ги търсим първо в собствения си хороскоп... Не го ли правим, ще сме твърде склонни да залитаме в нереалистично отношение към партньорите, а това води до разочарования и ни отдалечава от онова нещо, което наричаме духовна любов и се очаква да носи истинското щастие....

Щом връзката все още занимава мислите ти, то тя не е изчерпана, пък и животът ти не е приключил. Ако не отработиш една връзка и не научиш всичко, което трябва от нея, то още в тоя живот ще се яви следваща такава.
За следващото съществуване не съм категорична, но за това съществуване... значи ти си си приключил с някого, връзката, но той не е....
Нали не изключваме следния начин на общуване - въпреки раздялата, някой продължава да мисли за нас и това му влияе.... или пък ние мислим за някого, това ни влияе, и изобщо не е изключено той да не се сеща за нас....
Няма проблем - връзката ни съществува, дори когато физически не сме заедно...".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #1 -: Март 11, 2010, 07:55:17 pm »
Кaрмични връзки
Съкратен превод от лекционен материал

През 1932 год. в Германия се издава книгата на немския астролог Franz Frikler "Ausklänge - Symbole" (букв. "Отзвучаване - Символи"), която за съжаление бива унищожена заедно с други ценни астрологични публикации. По-късно (през 1953 год.), след като бива преиздадена в малък тираж, тя вече не се намира на пазара, освен по случайност в антикварна книжарница.

Не е чудно, че човекът винаги търси половинката си - тази липсваща му и допълваща го част, която да му отнеме чувството за самотност.

Това, че в партньорството противоположностите се привличат, може само да се потвърди от астрологията. Единият дава на другия това, което му липсва и обратно, а това води до едно плодотворно съвместно съществуване.

Знаците, които са в квадратура един към друг, имат определени търкания, което обаче не означава, че те нямат съвместимост. Срещите помежду им съдържат често оживително напрежение и енергиен заряд.

Знаците, които са в секстил или тригон помежду си, имат една взаимна основна хармония, която съдържа определени съгласувани мнения по житейските въпроси.

При съжителството на еднакви знаци може да се получи прекалена сходност както в представите за живота, така и при общите трудности. Общата тенденция тук се движи към връзка от типа брат - сетра.

Наред с другите съществува един допълнителен аспект, който играе важна роля при приятелствата, любовните връзки, отношенията между майка и син и баща - дъщеря. Тук се говори за квинконкса (150° аспект). Поначало неговото значение не е нито позитивно, нито негативно. Той показва това, което е в процес на създаване, което тепърва ще се развива.

Квинконксът има задачата да наблегне на връзката между два знака, която има в някакъв вид кaрмичен характер и настойчиво да ги накара да придобият зрялост. Във връзка със знаците, свързани с такъв аспект, се говори за така нареченото "отзвучаване" (Ausklang). Тук се движи енергиен поток от единия знак към другия.

Пример: знаците, които образуват квинконкс спрямо Овен, са Дева и Скорпион. От Дева (намираща се в Зодиака преди Скорпион) тече енергиен поток към Овен. Овен дава от своя страна енергия на Скорпион.

Това предаване на енергия може да се опише като издишване или отзвучаване, ако си представим, че енергийните трептения създават под някаква форма звуци/тонове.

Звездата на отзвучаването
(тук се представя схема на Зодиака, в която движението на енергиите образува звездновидна форма)

Овен отзвучава в Скорпион
Тук се срещат по странен начин два Мaрсови типа, които се ползват от голям потенциал за страстност и пробивност. Разликата между тях - при Овена Мaрсовите сили напират навън и създават така човек на действието, а при Скорпиона тези сили се насочват навътре и създават човек, който действа скрито. Затова не е учудващо, че между Овен и Скорпион понякога се получават агресивни и бурни стълкновения. Преодоляването на противоположностите положително може да доведе до добро и хармонично общуване. Ако са единни, то Овен и Скорпион могат да създадат невероятно ефективно и пробивно партньорство. Първата стъпка при запознанството прави обикновено Овенът.

Телец отзвучава в Стрелец

Телците се нуждаят по правило от солидна материална база и осигуряване, за да се чувстват добре. При срещата на тези два знака често текат пари от Телеца към Стрелеца. Някои Стрелци забогатяват чрез Телците. Телецът може да даде на Стрелеца също и някои спиритуални импулси, докато Стрелецът се реваншира с всеобхватно образование и знания... Стрелецът предизвиква у Телеца по-голяма подвижност и готовност за пътувания и промяна на местожителството. Импулсът при запознанството идва по-скоро от Телеца.


Близнаци отзвучава в Козирог

При срещата на тези знаци единият е разговорлив, предприемчив и обичащ контактите, а другият - сдържан и затворен. Явно е, че Близнакът може да даде на Козирога повече жизненост и подвижност. И обратно - за Близнака е важен константният и спокоен живот на Козирога, за да се справи със собственото си непостоянство и разкъсаност. Близнакът се нуждае от силата на концентрацията на Козирога, за да има успех в живота, а Козирогът бива духовно оживен от Близнака. Изобщо това е една много позитивна връзка, инициирана обикновено от Близнака.


Рак отзвучава във Водолей

Между тези два знака съществуват много тесни кaрмични връзки от всякакво естество, при които често Ракът дава началото. Ракът, живеещ с мислите си в миналото и усамотяващ се в къщи, може да бъде разтърсен и задвижен напред от Водолея. Вярно е, че непрекъснатите нови планове на Водолея плашат Рака, но и го изпълват с жизнерадост, прогонват меланхолията му и го вдъхновяват. Ракът се грижи от своя страна Водолеят да се откаже поне при него от повърхностното си и необвързващо отношение. Ракът дърпа Водолея в неподозирани душевни дълбочини и му осигурява необичайни емоционални впечатления. Колкото  хармонична може да бъде тази връзка, толкова брутални и горчиви могат да бъдат стълкновенията на тия два знака, които могат да стигнат до унищожението на другия.

Лъв отзвучава в Риби

При срещата им инициативата обикновено идва от Лъва, който също и дава тона във връзката. Лъвът дава на Риби точно това, от което той се нуждае, а това е самочувствие. Лъвът може да изгради Риби и да му помогне да създаде повече ред в живота си. Тук прави впечатление творческият елемент при двата знака - при Лъва идващ от Слънцето, а при Риби - от Нептун. Заедно те са необичайно креативни и имат голям успех. Наред с мнoгoто приятелства и невероятно силните любовни връзки тук се срещат и много антипатии и вражди. Получи ли се веднъж конфликт е трудно да се постигне сдобряване, тъй като наранената гордост на Лъва го кара да развие голямо упорство.


Дева отзвучава в Овен

При тази съдбовна връзка ролите са установени още в началото - Дева олицетворява принципа на служенето, а Овен - на водачеството. Противоположностите не биха могли да бъдат по-големи. В действителност обаче е така, че Дева само външно служи, вътрешно тя има претенции за власт. Затова при връзката на двата знака Дева е тази, която управлява и дирижира от "тила". Обикновено тя поема инициативата при запознанството. Възможно е Дева да служи на Овен чрез добри връзки и посредничество, но Овен може чрез своята сила и спонтанност да пришпори изчакващата и съмняваща се Дева. Между двамата често се водят словесни борби - нали тук се срещат Меркурий и Марс.

Везни отзвучава в Телец

Тук се срещат двата знака на Венера, което води често до големия празник на любовта. Двамата са способни да се наслаждават и намират смисъл в красивите неща, добрата храна и еротиката. От Везни текат към Телец не само много чувства, а понякога и много пари от зестра или съдружие в собственост. Везни поема често инициативата при запознанството. Телецът, който обича да се вкопчва в парите и хората, може да научи от Везните, че би могъл да постигне много повече в живота чрез щедрост и стремеж към хармония. И обратно - Телецът може чрез своето вътрешно спокойствие и постоянност да даде на Везните чувство за уют, което да и помогне в творческата им дейност. При скарване обикновенно Везните се оттеглят.


Скорпион отзвучава в Близнаци

Скорпион е по принцип човек на властта, която се опитва да постигне чрез знания. Затова не е чудно, че той търси контакт с интелигентния, духовен Близнак. Близнакът от своя страна може да има полза от задълбочения Скорпион, който придава на всестранното му, но повърхностно знание съдържание. Тези връзки не са много подходящи за любов и брак заради необвързаността на Близнака. От друга страна свободното приятелство може да бъде дълготрайно и плодотворно. Често Скорпион се обръща пръв към Близнак. При вражда Близнак се бори чрез интриги и хитрости, което вбесява Скорпиона и го кара да реагира безпощадно. Но преди да се случи по-лошо, Близнаци се оттегля.

Стрелец отзвучава в Рак

Тези два знака се обединяват също често. При тях става въпрос за кaрмична връзка, имаща съдбовно влияние върху живота. Активният тук е Стрелецът, който създава обикновено контакта. Докато Стрелецът се стреми към разширяване и експанзия в живота, то Ракът клони към оттегляне - външно и вътрешно. Влиянието на Стрелеца може да направи Рака по-открит и активен, а Ракът носи на Стрелецa домашен и семеен уют.
Тук също се стига до вражди и прекъснати връзки. Стрелецът идва... и си отива.


Козирог отзвучава в Лъв

Козирогът е един от най-амбициозните, той иска да стигне в работата си нависоко. Зад стремежа му към успех се крие отчаяно търсене на лично признание. Тайно той желае да е в центъра на вниманието като един Лъв. Лъвът го очарова, Козирогът обича неговата подкупваща същност и вроденото му самочувствие. Даже самото присъствие на Лъва дава жизнерадост на Козирога. Козирогът може отчасти  да преодолее чрез Лъва сатурновата си сериозност, недоверието и страховете си. А Лъвът, който понякога е склонен да мързелува като хищна котка, се учи от Козирога какво се казва работа. Парадокс е, че иначе така сдържаният Козирог прави първата стъпка при запознанството. Съвместният им път може да бъде необичайно дълъг, докато изведнъж се получат несъгласия и всичко приключи.

Водолей отзвучава в Дева

Обикновено те се свързват случайно и често имат силна кaрмична връзка. Импулсът идва по правило от Водолей. Те се допълват идеално и могат да работят добре съвместно. Урановите духовни проблясъци и отчасти гениални идеи на Водолея биват преработени делово и трезво от Девата. В действителност чрез това сътрудничество могат да се осъществят велики планове.


Риби отзвучава във Везни

Тези знаци са впечатляващо често свързани чрез тесни, хармонични и трайни връзки. Причината е във взаимната им нужда от хармония и копнежа им за любов. Везни биват повлияни и вдъхновени от дълбочината на чувствата и фантазията на Риби. А меланхоличните, плаxи и неуверени Риби могат да приемат нещо от лекотата на съществуването на Везни. Везни ги въвеждат в обществото и им помагат чрез вродената си лекота да премахнат тревогите си. Понякога се получават и повърхностни и незначителни връзки, а това се дължи на общите им недостатъци - лабилност и търсене на наслади. При тях също има раздяла, но рядко, тъй като те имат готовност да преодолеят противоположностите. Обикновено Риби дават импулс за запознанство.

Автор: Xalia
Публикувано на 18-19.03.2007.Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #2 -: Март 11, 2010, 08:27:35 pm »
Механизъм на психологическата проекция в междуличностните отношения

"Всичко, което ми липсва, си Ти" (превод от немски: "Alles was mir fehlt bist Du")

Психологическите проекции са съществен елемент на всяко партньорство.
"Проекция" /от лат. proicio - "пренасям", "прехвърлям"/ буквално означава пренасяне навън, върху някого на определено психологическо състояние, чийто израз са вътрешните  /съзнателни и несъзнателни/ комплекси, очаквания, потребности, тоест своего рода "материализиране" на вътрешните психични процеси или представи посредством пренасяне върху подходящ "обект".
По този начин "виждаме" определени качества у другите, които  /в повечето случаи несъзнателно/ сме приписали на тях и които в основата си всъщност принадлежат на самите нас. Особено "атрактивен" за нас е този механизъм във връзка с онези качества и съставни части на нашата същност, които ние - поради едни или други причини  /дължащи се на възпитание, социокултурни рамки, междуполови отношения и "роли".../ - не можем или не сме в състояние да изживеем, тоест да изразяваме спонтанно, по съзнателен и директен начин.

И по такъв начин ние изживяваме по "заобиколен път" посредством други хора и сблъсъка си с тях всички теми, които са от особено значение за нас.
Много от качествата, заради които се възхищаваме на другите, или които ни карат да се влюбваме в тях  /символичния носител на тези "липсващи" ни качества/, са всъщност НЕИЗЖИВЕНИ или НЕПРИЗНАТИ черти и способности в нас самите. Същият принцип важи и за това, което неистово  /или в състояние на афект/ се опитваме да отречем и да осъдим - нещо, което обаче е присъщо на самите нас  /например, потиснати посредством възпитанието или наложените от заобикалящата среда норми и стандарти  потребности, т.е. това, което не сме се научили да изразяваме по конструктивен начин/ - в противен случай това би ни засегнало повече или по-малко /или по някакъв друг, косвен начин/…

Астрологията предполага ЦЯЛОСТНОСТ.
В житейските аналогии проекциите са най-видими.
Проекцията ни предоставя от една страна възможността и шанса  /често неосъзнати/ да изживеем тази "цялостност" посредством връзките ни с други хора. В миналото, а в някои култури и до днес, например - като жена с ограничени възможности за развитие в една желана връзка, която се опитва да съхрани, която не позволява спонтанното изразяване на стремежа към автономия и независимост и изразяване на агресията. Астрологически погледнато, най-често се сблъскваме с проекциите на собствената си слънчева и марсова символика върху образа на любимия мъж. От друга страна в някои култури се е приемало или се приема като "признак на слабост" мъжът да показва своите чувства и сензитивност; за тях  /мъжете/ жените са проеция на "ин", на "анима", своего рода "отдушник", за да се чувстват цялостни. Лунните теми и тези на Венера в една мъжка карта не са така съзнателно интегрирани като аспект, тоест неразделна част на цялостната личност - от чисто астрологическа гледна точка те се изразяват като набор от черти и характеристики, принадлежащи на жената/майката в хороскопа на родения, считани като цяло за присъщи на жените  /или на любимата жена, тоест търсената, желана “половинка”/.

Обратната страна на медала, представена като  "огледално отражение" на някоя наша същностна черта, характеристика, "видяна" и разпозната в другите отсреща, въпреки това е добре обособена страна от личността ни, която ни позволява да "избягаме", да се "скрием" от нелюбимите си и неприемливи черти, при което те остават сенчеста и потисната част от самите нас и се намират, осъждат и се елиминират в другите  /или поне се прави опит да бъдат "ликвидирани"/.

Или да си представим, например, личност с "наранен" Уран в 7-мо поле - това е една порта за навлизане на необичайното, неконвенционалното, новото, усещането за свобода, от което толкова се нуждаем, в живота ни посредством нашите връзки и партньорски отношения, чието осъзнаване и /обективно/ оценяване при други обстоятелства не може да бъде развито. Ние сме носители на тази същностна характеристика/качество, но тя всъщност бива изразявана  /понякога по доста незабележим, индиректен начин/ в нашите взаимоотношения и в несъзнателния ни избор на "подходящия" партньор. Например, при някои възпитани по определен начин или повлияни от негативен минал опит на ранна загуба на близък човек, самота или дори "неспособност" да се реализира връзка с друг човек още в детството хора  нерядко се наблюдава желание да се установи много конвенционален, дори неприсъщ, несвойствен на истинската им природа начин на свързване /партньорска връзка/, при което вероятността да се изживее тази потисната, сенчеста страна на личността посредством проекция върху партньора е много голяма.

В тази връзка астрологическата интерпретация ни предлага прекрасен инструмент. Тя ни помага да хвърлим светлина върху тъмния лабиринт на нашето Несъзнавано като идентифицираме и разпознаем собствените си проекции в междуличностните конфликти, които от своя страна са предпоставка да установим контакт със собствената си сенчеста страна, която е неразделна част от една цялостна личност...

Публикувано на 19.02.2006.


Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #3 -: Май 21, 2010, 10:40:36 am »
Здравей,регистрирах се за да те поздравя за темата.Случайно попаднах на нея ( не следя форума по принцип) и ме заинтригува.
Не разбирам много от астрология, но съм позапозната с аналитичната психология.А ти преплиташ темите.
Пък и личния ми интерес е свързан с опит да осмисля връзките и отношенията в живота си.

Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #4 -: Май 21, 2010, 10:44:02 am »
Да не говорим,че съм Водолей и в момента съм с едно Раче,с което понякога ни е доста трудно. :blink: И текста за Звезда на отзвучаването "попадна" в целта.
А има и стари връзки и ситуации,които още смилам,незнам доколко успешно.

*

Lillie

 • ******
 • 30532
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #5 -: Май 21, 2010, 03:31:57 pm »
И текста за Звезда на отзвучаването "попадна" в целта.

Благодаря, но текстът не е от мен.
Имаше навремето една потребителка Xalia, която посещаваше астрологични курсове в Германия (доколкото си спомням), и беше така добра да го сподели с нас.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kris

 • ***
 • 2298
 • (:
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #6 -: Юни 05, 2010, 08:21:04 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 22, 2013, 07:27:31 pm от kris »

*

Kaya

 • ***
 • 2893
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #7 -: Юни 08, 2010, 10:29:55 pm »
Лъв/Риби
 наблюденията ми са, че е много кофти комбинация и за двамата
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #8 -: Юли 13, 2010, 06:43:57 pm »
Здравей,Lillie заинтригува ме темата ,която си представила.Според теб има ли чисто астрологическа закономерност при която двама души ще се срещнат ,за да започнат връзка.От доста време тази тема ме вълнува.По принцип най-често се ползват прогресивните карти на съответните хора,аспектите които правят към натала и прогресивната карта и паралелно се разглежда и синастрията.Но това достатъчно ли е за евентуална среща в точния момент да се срещнат двама души.Ако имаш желание може да поговорим по темата.Ще ми бъде приятно.

*

kris

 • ***
 • 2298
 • (:
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #9 -: Юли 13, 2010, 06:53:15 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 09:24:00 am от kris »

*

Инти

 • ***
 • 2068
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #10 -: Юли 14, 2010, 11:35:12 am »
Отзвучаването е направено възоснова на аспекта куинконс, който е  доста труден, но при мен забелязах застъпване.

Аз съм Стрелец и имах връзка с Рак, абсолютно точно е написано, макар че моята стрелешка натура не можа да отзвучи в рачешаката му, той си остана типичен  Рак.

Много добре ме разбират Телците и определено отзвучават в мен.

*

holanda

Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #11 -: Юли 14, 2010, 01:57:54 pm »

не разбирам какво би трябвало да се разбира с това отзвучаване :-[.За мен пише,че отзвучавам в Телец,а в мен пък отзвучават Риби.Като чета характеристиките на тези комбинации,повече ми допада идеята да съм до някои Рибок.Но незнам дали е по-добре да си отзвучен или ти да отзвучаваш  ;D


 

*

kris

 • ***
 • 2298
 • (:
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #12 -: Юли 14, 2010, 02:12:28 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:52:39 am от kris »

*

holanda

Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #13 -: Юли 14, 2010, 02:35:29 pm »
Дори помня, че човека в синастрията която беше пуснала беше именно със слънце Телец.
И то е много добре написано за общата ви планета Венера. И замисли се при Риби, тя е Нептун, а целенасочеността в любовта по кои планети върви? И тези планети кои знаци управляват, и каква е спецификата на всеки един от тях съобразно стихията му.  ;)

вярно,че беше Телец  :-\..и все пак нали знаеш ,че Нептун е висшата октава на Венера.т.е. висшата,идеалната любов,нямаща нищо общо с чувствената и физическа такава. Пък аз сега съм под въздействието на огледален съвпад Нептун/СЛВ т.е. на съвсем друга вълна съм така да се каже.......но разбрах замисъла на отзвучаването  :blink:.


 

*

Asol

 • ***
 • 4140
Re:Синастрия и синхроничност
« Отговор #14 -: Април 03, 2011, 05:39:59 pm »
Времето, в което срещаме даден човек определя дали той ще има значение за нас
автор: Галина Иванова


Ние всички живеем в постоянно общуване с другите. Така сме устроени. Да се свързваме с другите. Няма човек на Земята, който да е успял напълно да избяга от мрежата на човешките отношения и връзки. Дори монасите, които се оттеглят от социален и обществен живот се самодефинират по отношение именно на връзките си с другите – че се отказват от тях.
    От момента на раждането и до края на живота си всеки влиза в различни категории отношения – сестра, братовчед, приятел, майка, съпруг, любовник, дядо, баща, син, дъщеря, колега, шеф. Партньорската астрология е може би най-интересният дял от астрологията, тъй като включва анализи на отношенията не само между двама души, но и между повече хора, когато са в група, в екип. Тя е изключително полезен инструмент и за всеки работен екип. Когато се сформира група от хора индивидуалните качества се смесват. Всеки човек влиза в дадена група със своя рожден хороскоп и така се формират различни модели на взаимоотношения. Когато е формиран някакъв модел, той става доминиращ в групата. И всеки заема определена позиция. Ако се смени групата, се променя и моделът. По този начин се разкрива отговорът на въпроса защо даден човек се „променя”, когато влезе в контакт с различни хора. Защо го виждаме в различна светлина.

    В тази статия ще се спра на темата какво се случва когато двама души се срещнат, без значение какъв тип отношения ще последват. Мислите, че преценявате чрез ума си дали даден човек ви допада? Съвсем не. Умът тук не играе никаква роля. В тази връзка са интересни виртуалните контакти. Твърде много хора биха потвърдили как едно великолепно виртуално общуване пропада само след няколко думи по телефона или при жив реален контакт. И обратното.

    Едно от измеренията на хороскопа е това, че ни дава информация за рецепторите на човека чисто физически. Това са петте ни сетива – зрение, осезание (допир), обоняние, вкус, слух. Всички свои срещи с хората ги осъществяваме чрез тялото си, чрез сетивата си. Без тях ние не можем да преживеем нищо с другите, не можем да ги чуем, да ги видим, не можем да говорим, не можем да общуваме. Само и единствено чрез тялото си можем да живеем и да възприемаме другите около нас. Поднасям специални извинения на негово величество „Умът”, но той има много малък принос към това дали един човек ни харесва или не, какво в него ни харесва или отблъсква.

    Основният принцип във всичките ни взаимоотношения е обмяната. Да си обменим взаимно нещо. Повечето хора мислят, че харесват силно и спонтанно онези, които са сходни с тях като характер. Това съвсем не е така. Хората се привличат и влизат в отношения помежду си по три начина:

Допълване – това е най-мощният фактор за привличане. Единият държи ключ, другият – ключалка. Единият държи лявата половинка, другият – дясната. Когато тези хора се срещнат, те усещат чрез сетивата си, че другият държи нещо, което би могло да те допълни, да станеш цялостен и завършен. Това важи за всеки тип отношения. И въобще не мислете, че допълването винаги означава щастие, шампанско и рози. При него почти винаги има прескачане от привличане към отблъскване и обратно. Колкото повече точки на допълване имаме с другия, толкова повече „искри” има между нас, толкова е по-силно и привличането. Допълването е много мощно привличане между хората. То е необходимо, за да бъде даден старт, то е причината да не затъваме в рутина и скука. В основата на допълването винаги стои крайността, другата половинка, към която се стремим почти неистово.

Липса – това не е толкова мощен и ярък фактор за привличане, тъй като става дума за това, че другият притежава нещо, което на вас липсва напълно. Не просто другата половинка. Той доминира с това. С други думи носи качество, способност, които са непознати за вас. Доминиращото у другия е нещо, което забелязваме с времето. И е най-ценното в едни взаимоотношения, тъй като е онова, което можем да научим, което ни носи полза. Тук е най-трудната част при всички хора. Защото това са най-ценните уроци, но и най-болезнените. Тук са всички компромиси, които се налага да се правят. Тук са предизвикателствата в отношенията с другия. Всъщност доминирането е причината дадени отношения да бъдат ценни и полезни за нас. Като под ценни и полезни нямам предвид само онова, което е полезно от човешка гледна точка. Понякога човек трябва да „удари”, за да бъде полезен.

Сходност, сродство – този фактор не играе особена роля в привличането между два души. Но е спасителният пояс в моментите, когато се създаде напрежение в отношенията. Много хора смятат, че сходността помежду им е причина те да се харесват или да не се харесват. Нищо общо. Колкото сте по-еднакви, толкова повече ставате невидими един за друг. Никой няма нужда да получи от другия нещо, което притежава – аз имам кола, ти също, като и двете коли са еднакъв клас, размер и модел. Какъв е смисълът да си ги разменим? Никакъв. Но сходността е нещо безценно, когато имаме нужда да си почиваме и да се разтоварваме. Това е земята под краката ни след възникнало напрежение. Сходността е причина дадени отношения да бъдат дълготрайни във времето.

    В астрологията, когато се разглежда партньорски хороскоп за взаимоотношения, без значение дали са интимни, приятелски или родствени, Слънцето и Луната са фактори, които играят съществена роля. Ще дам пример за интимни отношения, тъй като хората рядко се интересуват от отношенията си с приятелите или с брат си и  сестра си. Почти навсякъде се среща мнението, че Луната при жена трябва да е в хармонични отношения със Слънцето на мъжа. По причина, че Луната е архетип на жената, а Слънцето на мъжа. Обаче от друга страна, когато се анализира типажът, към който са привлечени хората, то при жените се разглежда Слънце, а при мъжете Луна. Тук се получава едно противоречие, което аз лично не разбирам как може да подминато без да му се обърне внимание.

    У всеки човек се съчетават мъжко начало (анимус, дух) и женско начало (анима, душа). Логиката оттук нататък е, че жените се идентифицират напълно естествено със женското си начало, т.е. Луната. А мъжете с мъжкото начало, т.е. Слънцето. При взаимоотношенията си с мъж, жените инстинктивно застават в позиция на Луната, а мъжете спрямо жена - в позиция на Слънцето. Сега всеки автоматично ще си каже – Е, тогава защо не си съгласна, че трябва да има хармония между Луната при жената и Слънцето при мъжа?

    Къде забравихте анимуса на жената – Слънцето? А анимата на мъжа – Луната? Когато се срещнат мъж и жена те търсят тях! Жената търси мъж, който да отговаря на нейния анимус, т.е. търси го по Слънце. Мъжът търси жена, която да отговаря на неговата анима, т.е. търси я по Луна. Съчетанията може да са най-различни, но образът на търсения мъж при жената се изгражда от Слънцето в нейния хороскоп. При мъжа – от Луната в неговия хороскоп. Разбира се, съвсем нямам предвид просто зодиакален знак, а анализ, който включва цялостната позиция на съответното светило.

    Логичният извод е, че ако ни интересуват сериозните и трайни интимни отношения, то на първо място по важност е връзката между Луната на мъжа и Слънцето на жената.

    Горното важи и за съчетаването между Венера и Марс, които са другите основни планети, отговарящи за създаването на взаимоотношения. Почти всеки, който види хармония между тези планети в партньорския хороскоп, започва да възкликва ентусиазирано. Разбира се, че има сериозно основание. Но съчетаване между Венера в женския хороскоп и Марс в мъжкия може и да не провокира интимно притегляне. Или да го провокира, но в рамките на краткотрайните авантюри. Когато иде реч за по-дълбоки взаимоотношения, жените търсят образа на Марс (и Слънце), а мъжете на Венера (и Луна).

    В следствие на всичко това по-важни са интерактивните връзки на Слънцето и Марс от хороскопа на жената с Луната и Венера от хороскопа на мъжа. Връзката Луна - Луна в хороскопите винаги има своето специално значение, независимо за какъв тип отношения говорим, нито пък дали хороскопът е на мъж или жена.

    Всеки човек като влиза в допир с другите обменя нещо с тях. И то винаги е в тясна зависимост с обстоятелствата, при които срещаме за първи път даден човек. Времето, ситуацията, съпътстващите обстоятелства – това са причините да не бъдат създадени отношения между хора, които теоретически би трябвало да се създадат без проблем. Допълват се, има сходност между тях, както и нещо полезно. Но нищо не се случва. Разминават се като два бързи влака. И обратно – не толкова добра основа за привличане, но отношенията се създават трайно.

    Често се случва на астролозите да анализират партньорски хороскоп, в който има всички предпоставки за чудесни взаимоотношения. Но те просто не се случват. Тази мистерия успях да разгадая, след като прочетох едно простичко изречение на един гениален астролог. То гласи: „Дирекционните и транзитни планети могат да действат така, както наталните на другите”.  Хората, които са запознати с астрология, ще разберат използваните термини. За останалите ще кажа, че това изречение означава, че времето, в което срещаме даден човек определя дали той ще има значение за нас, дали ще остане в живота ни и колко дълго. Разбира се, съчетаването на рождените хороскопи има своето значение. Но то е важно само, след като моментът на срещата ни е дал „разрешение” да се свържем. И пак от този момент зависи какво точно имаме да изживеем с дадения човек, как да го „видим” и какво място да му дадем в живота си.

*

Asol

 • ***
 • 4140
Re: Синастрия и синхроничност
« Отговор #15 -: Септември 08, 2011, 09:58:48 am »
Попаднах на интересна страница със статии за партньорската астрология (и не само) на немската астроложка Мона Ригер - http://www.sternwelten.net/bereiche-astrologie/partnerschaftsastrologie.html. Тя е автор на книгата "Handbuch der Combin- und Composit-Deutung" ("Учебник по тълкуване на композита и комбина"). За жалост не мога да намеря книгата за сваляне. Единственото, което открих, е части от италианския превод на книгата в сайта на Гугъл, но липсват доста страници.


Карта на първата среща
автор: Мона Ригер


Съществува ли подходящ момент, за да се запознаем с някого?

Това е доста често задаван въпрос. Но съществува ли действително от астрологична гледна точка? Вероятно 10 астроложки биха ви дали 10 различни отговора на него. Отново и отново могат да бъдат чути или прочетени изказвания като това: "Когато Юпитер транзитира върху радиксната Венера, вероятността за любовно щастие е най-голяма." Според други източници любовното щастие може да ви споходи, когато транзитна Венера преминава през 7-мия ви дом. Или когато прогресивно Слънце е в съвпад с управителя на Асцендента. Когато в солара Венера се намира на соларния Асцендент или Юпитер е в съвпад със соларния Десцендент и т.н.

Лично аз не съм на мнение, че предсказването на такива чудесни моменти чрез ефемеридите е добро за клиентите, търсещи партньори. Не само защото Юпитер често не спазва обещанията си и трайните партньорства по-често възникват при транзит на Сатурн, а също така защото такива изказвания могат да предизвикат големи очаквания и прибързаност у клиента, които по-скоро биха подплашили потенциалните кандидати, отколкото да създатат у тях желание за обвързване. Когато изследвам транзитите и прогресите за момента на срещата в композита и комбина на дадена двойка, поглеждам как транзитните планети аспектират радиксните карти на двамата. И опитът ми показва, че запознаването и влюбването се случват при всички възможни и както изглежда, също и при "невъзможни" аспекти. Когато човек вътрешно е готов да се довери на друг човек, любовта може да се случи всеки ден, без значение дали Венера, Юпитер или Уран са на "правилното" място.


Картата на първата среща

От астрологична гледна точка става вълнуващо, когато може да се реконструира точната дата и час на първата среща, тъй като от картата на първата среща могат да се установят интересни неща, дори и без рожденните дати на двамата. Този хороскоп може да бъде тълкуван според правилата на хорарната астрология, които ще разясня. Но също така картата може да бъде разглеждана като радиксна, защото в момента на първата среща действително се ражда нещо ново - нова любовна или работна връзка, или дълготрайно приятелство, например. Като астроложка, която повече от две десетилетия се занимава интензивно с хорарна астрология, с годините разработих много специално отношение към това, което наричам "магията на момента".


Основните правила за тълкуване на картата на първата среща

1. Идващият се описва от Асцендента, (класическия) управител на Асцендента и планетите в 1-ви дом.
2. Този, който приема другия или вече е на мястото на срещата, се описва от Десцендента, (класическия) управител на Десцендента и планетите в 7-ми дом.
3. Положението на управителите на АС и DC (знаци, домове, разходящи и сходящи аспекти, директно или ретроградно движение) описва ситуацията между двамата души, които се срещат.
4. Образуват ли управителите на АС и DC сходящ мажорен аспект? Ако да, какъв?
5. Какви са аспектите на Луната до напускане на знака и в точния момент на срещата?


Един пример

На 7.7.2003 Еда Мустер беше в обедна почивка от 13 часа. Както всеки ден, тя отиде в кафенето наблизо. Това се случи в 13:03 часа. Всички маси бяха заети, затова тя попита един самотен господин дали може да седне на неговата маса. До този момент не беше срещала този мъж, но веднага започна разговор с него. Струваше й се много симпатичен...Еда е тази, която идва втора на мястото на срещата, затова се описва от АС Везни, Венера и Луната в 1-ви дом. Луната във Везни и Венера в Рак са във взаимна рецепция, което е насока към факта, че по това време в живота на Еда доминират темите по Луна/Венера. Тя търси близост, топлина и сигурност, с удоволствие би била една обичаща жена, която няма нищо против връзката да премине в брак. Обаче главният й сигнификатор Венера е в апликиращ съвпад със Сатурн. Това означава, че желанието за брак ще се прояви на следващ етап в хода на срещите им, но все пак много скоро, защото орбисът е 1 градус. Този аспект може да показва нещо конкретно - че Еда много скоро ще трябва да се раздели (1 градус може да означава 1 час, тъй като в 14 часа свършва обедната й почивка). В по-дълбок план съвпадът Венера-Сатурн насочва към факта, че в тази среща има някакъв вид препятствие, блокаж, който не предвещава лекота в изграждането на взаимоотношенията. Причините за тази сдържаност (Сатурн) са у Еда (Венера). Да видим какво казва картата за събеседника на Еда. Той се описва от Марс в Риби, който идва от съвпад с Уран. Марс/Уран в Риби има малко вкус на "мъж от път", такъв, който не остава, който трябва да продължи напред. Мъж, който наскоро се е освободил от нещо или е започнал нещо ново (Уран). В момента той може би не знае какво иска или накъде ще го отнесе течението (Риби).

След 1 час обедната почивка на Еда е приключила и тя трябва да се върне на работа. Двамата разменят телефонните си номера и сега на дневен ред е въпросът дали ще се срещнат отново. Да, ще има следваща среща. След съвпада със Сатурн, Венера ще образува тригон с Марс. Това е сигурен знак, че Еда ще срещне отново новия си познат, защото управителлите на АС и DC имат сходящ тригон. На 10 градуса в Риби Марс ще бъде стационарен и ще тръгне ретроградно. Новият й познат (Марс) трябва да се върне към онова, което вече е оставил зад гърба си. Чак на 1.11.2003 Марс ще бъде на същото място, където е бил по време на срещата им на 7.7.2003, а именно на 7 гр. в Риби. И едва тогава ще се разбере как ще се развият отношенията им. Смея да се съмнявам, че тази връзка ще доведе до брак. Последният аспект на Луната, секстил с Юпитер, се е състоял малко преди срещата и в момента на срещата Луната е без курс. Луна на "празен ход" говори, че от този въпрос няма излезе нещо по-специално.Търсене на партньор по интернет

От години интернет осигурява модерна форма на флирт и запознанство. Все повече от клиентите ми са намерили или все още търсят парньори чрез страници за запознанства в световната мрежа. И тук хорарното тълкувание може да бъде много полезно. Ако е записано точното време, в което е прочетен първия отговор от даден човек на обявата ви, може да бъде построена събитийна карта за този час и за мястото където се намира четящият.
Правилата, които следвам при тълкуване на такива карти, са следните:

1. Този, която отговаря на обявата за запознанство, се описва от АС, управителя му и планетите в 1-ви дом.
2. Този, който е подал обявата, се описва от DC, управителя му и планетите в 7-ми дом.
3. Правилата от 3-5 от описаните по-горе.

Въпросите, които внасят яснота, са от сорта на: Имат ли управителите на АС и DC хармоничен сходящ аспект? Има ли сходящ квадрат между Луната и Сатурн? Намира ли се Нептун в 1-ви дом? Тази насоки помагат бързо да се отсее житото от плявата.

Пример

По-долу е картата за момента, в който една млада дама е прочела отговора на обявата си за запознанство в интернет.Тя е публикувала обявата си в началото на юни 2003-та и оттогава е получила много е-мейли от мъже. Към момента е обвързана с мъжа, чийто е-мейл е чела във въпросното време. Той е от Нюрнберг, но е оставил работата и жилището си, които е имал там, за да се премести при нея в Олденбург. В събитийната карта неговият сигнификатор Юпитер и нейният - Меркурий са в апликиращ (почти точен) секстил. Луната също образува само хармонични аспекти в рамките на знака. Плутон в 1-ви дом вероятно говори за готовността на мъжа да остави всико зад гърба си и да се осмели да направи крачка към ново начало.Пример - среща, която е завършила с бракКартата е за датата и часа на запознанството между двама души. Мястото - касата за билети на едно берлинско кино. И двамата искали да гледат филма в 18 часа и така помнят точния час на първата си среща. Обаче не могат да си припомнят кой е дошъл първи и кой втори пред касата. Затова с горния метод не може да бъде определен кой се управлява от АС и кой от DC. Факт е обаче, че двата сигнификотора Луна и Сатурн са в сходящ съвпад. Двамата са щастливо женени от доста години, имат две деца и обща фирма, която е специализирана в областта на осигуряването на домакинската помощ и гледане на възрастни хора. И фактът, че работят задено, може да бъде разчетен от картата на първата им среща - съвпадът Луна-Сатурн се намира в 10-тия дом (бизнес, работа) и в знака Риби (грижа, подпомагане).


Превод: Мирабела
Публикувано на 07.09.2011

« Последна редакция: Септември 08, 2011, 10:25:49 am от Asol »

*

Asol

 • ***
 • 4140
Re: Синастрия и синхроничност
« Отговор #16 -: Ноември 15, 2011, 08:52:12 am »
tadj-all: Това, което има е "моментът" на едно запознанство между двама души! То е най-важното и най-основополагащото.
Всякакви аспекти по натал(в синастрията) са хубави, но те казват информация от типа - "Какво аз, като бебе, имам за задача и какво той/тя, като бебе има за задача?". Обаче, когато се срещате, вече не сте бебета, нали?
Имали сте опит, къде хубав, къде лош, има ли сте преживявания, израствания, надграждания и т.н и т.н.
Именно заради това една синастрия не показва повече от 30%-40% процента, какво и как ще е между двама души, защото тя е "замръзналия" момент от небето в момента на раждането, а не е вашата и неговата/нейната личност в момента на срещата.
За композит и за комбин да не говоря. Там, за да прибягвате до тях, трябва да сте обработили, усвоили, разбрали, какво е сегашното ви положение по транзит, прогресии, дирекции и прочее.

п.п: Хората срещат хора, когато са "готови". А са готови, когато нещо(от Юпитер нагоре) в транзит, прогресия/първична, вторична, третична и т.н./ или дирекция им наквадратчи или опозиционира (тригоните и секстилите не носят енергията за задържане, така че те не биха ви подтикнали към среща с развитие), или съвпадне с някоя натална планета, точка, възел.
Тогава, често срещаме хора, които носят този транзитно-прогресивно-дирекционен аспект по рождение.

пример: Транзит на Сатурн преминава през Слънцето. Ако то управлява Възел, 7 дом, управителя на 7 дом, в аспект с управителя на 7 дом, в знака на 7 дом(макар и в шести дом), ако е във Везни(естествения знак за 7 дом), тогава е мноооого вероятно да срещнеш човек, който да има Слънце/Сатурн по рождение.
И трябва да се види, дали този човек, който е срещнат, има по транзит, дирекции, прогресии неща, които да се случват, които първия ги носи по натал.

Пример: (Уран по транзит попада връз Венера) или Венера по прогресия/дирекция съвпада с Уран. Тя си има естествени сигнификации и те са връзки. Затова и когато има такъв момент, е много вероятно да се попада на хора със Венера/Уран, Венера в 11-ти дом, Уран в 7-ми или на Асц, Асценденти Водолей и прочее и прочее.


Публикувано на 17.11.2010
« Последна редакция: Ноември 15, 2011, 09:29:13 am от Asol »

*

Марая

 • ******
 • 28286
 • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re: Синастрия и синхроничност
« Отговор #17 -: Ноември 17, 2011, 02:53:11 pm »
От особено значение е прогресивната карта и прогресията на синастрията м/у нативите...Наред с това основното е Луната /и в двете карти/....Прогресивната Луна се свързва с Прогресивна планета на другия или Прогресивна Луна в същия градус като градуса на другия...и аспекти м/у двете....
Къде по прогресия попадат Луна , Марс , Плутон , Венера , Сатурн....

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците