Здравей Гост

Планетни възли

  • 1 Отговора
  • 4037 Прегледи
*

Lillie

  • ******
  • 30532
Планетни възли
« -: Март 11, 2010, 02:34:56 pm »
Всички астролози и занимаващи се с астрология знаят за Лунните възли, но повечето от тях не са много наясно със символиката на планетните възли. Всички възли (лунни и планетни) не са реални небесни тела, а математически изчислени “фокусни” точки. Но тези математически точки имат особено значение - така, както и точките на затъмненията.
Планетните възли в проекция върху Зодиака се изчисляват по същия начин като възлите на Луната. Лунните възли са точките на пресичане на лунната орбита с еклиптиката, тоест там, където двете орбити – лунната и земната – се срещат. Планетните възли са точките, в които планетната орбита се пресича с еклиптиката. В действителност всички възли реално представляват прави линии, свързващи два срещуположни полюса, макар че е прието математически да се отчитат като “точки” в проекция върху Зодиака.

Цикълът на планетните възли е по-дълъг от този на възлите на Луната, възлизащ на около 19.5 години (цикълът Сарос). Циклите на повечето планетни възли са с от две до три хиляди пъти по-дълга продължителност от цикъла Сарос, тоест възлизат на около 40 000-60 000 години. Следователно планетните възли не си сменят позицията в рамките на един човешки живот.

Слънцето няма възли. Обиколката на Земята около Слънцето символично се приема за референтна рамка, т.е. “рамка на съотнасяне”.

Планетните възли се преоткриват от астролога Грант Леви през 40те години на миналия век. Леви извършва обширно математическо проучване на валидността на планетните възли през 30те години на ХХ век. Грант Леви и Карл Пейн Тоби използват теорията за  планетните възли в своите астрологични консултации, проучвания и статии в началото на 40те години, стигайки до заключението, че тези възли се явяват важен аспект в наталните карти на някои хора.

Планетни възли

Меркурий:
Възлите на Меркурий са разположени в 18*00’30.8” по оста Телец-Скорпион в Зодиака.
Меркуриевите възли са със сравнително слабо /минорно/ влияние в хороскопа предвид това, че се намират само на 2 градуса разстояние от възлите на Марс и могат да придобият марсов “оттенък”, чиито възли се считат за доста по-силни.

Венера:
Възлите на Венера са разположени в 16*26’05.0” Близнаци-Стрелец. Венерините възли са с преобладаващо позитивно, макар и по-слабо влияние в наталната карта. Характерът на въздействието им е благотворен, което в съзвучие с Венера никога не вреди.

Марс:
Възлите на Марс се намират в 19*20’51.1” Телец-Скорпион. Марсовите възли са с най-силно и забележително въздействие от всички планетни възли. Силата и мощта – в една или друга форма – се асоциират с марсовите възли. Животът на хората с акцентирани или аспектирани марсови възли в хороскопа нерядко е по-различен от този на “средностатистическия” човек. Обикновено такива индивиди излъчват забележителна харизма. Мнозина от тях стават каскадьори, състезатели в рали, нерядко са безразсъдни, прибързани, с афинитет към екстремните спортове ентусиасти, а също има и серийни убийци, порно звезди и американски президенти, родени с акцентирани марсови възли в хороскопа.
Квадратите към марсовите възли са особено забележителни и нерядко дават на родения склонност към инциденти.

Юпитер:
Възлите на Юпитер са разположени в 10*10’15.5” Рак-Козирог.
Влиянието на планета в съвпад с юпитеровите възли е донякъде аналогично на съвпад с Юпитер в наталната карта.  Аспектите към юпитеровите възли са с умерено позитивно въздействие.

Сатурн:
Възлите на Сатурн се намират в 23*26’13.7” Рак-Козирог. Силата на влиянието им в хороскопа се счита за умерена.
Планета в съвпад със сатурновите възли в наталната карта се оцветява с характеристиките на сатурнов съвпад.

Уран:
Възлите на Уран попадат  в 13*51’31.3” Близнаци-Стрелец.
Влиянието на урановите възли е особено забележително в наталните карти. Съвпадът на важна планети или друга радикална точка с урановите възли придава индивидуалност, интензивност и динамика на родения. Мнозина от родените с акцентирано влияние на урановите възли изглеждат като истински уранианци в начина си на живот и навиците, особено за опитен астролог.
Квадратите към урановите възли внасят елемент на експлозивност и ярка индивидуалност в хороскопа на родения и манифестацията му в живота.

Нептун:
Възлите на Нептун са разположени в 11*31’11.6” Лъв-Водолей.
Нептуновите възли са едни от най-силните сред всички планетни възли.
Влиянието на нептуновите възли дава силен афинитет към мистицизъм,  психични и окултни опитности. Музиката и музикалните способности също се асоциират с възлите на Нептун.
Някои от родените с акцентирани нептунови възли в хороскопа могат да страдат от депресия или паралитични състояния (ако останалите фактори в картата го подтвърждават!).

Плутон:
Възлите на Плутон са в 20*01’42.2” Рак-Козирог.
Влиянието на плутоновите възли и значението им в наталната карта се считат за умерени. Съвпадът на мажорни планети с плутоновите възли донякъде е аналогичен на съвпад с Плутон.

Хелиоцентрични планетни възли

В хелиоцентричната астрология планетните възли играят съществена роля. Те са точки на пресичане на планетните орбити. Независимо че орбитите на движение на планетите около Слънцето са кръгообразни и реално няма пресичане, равнината на тези орбити има точка на пресичане. И сега ще се убедим защо това е толкова важно.
Всяка планетна орбитира около Слънцето, движейки се по своята орбитална равнина, и всяка орбитална равнина има точна инклинация (наклон). Например, равнината на земната орбита и равнината на орбитата на Меркурий не съвпадат, но са наклонени една към друга.

Изображението долу показва земната орбитална равнина (в червено) и меркуриевата (в черно). Възлите са представени посредством две сини точки, които са точките на пресичане. Най-близката точка е Северният възел на Меркурий (възходящ възел), а най-отдалечената е неговият Южен (низходящ) възел. Когато и Земята, и Меркурий са близо до нодалните точки, тези две планети се намират по права линия, наблюдавани от гледна точка на Слънцето.В геоцентричната астрология затъмнениеята играят важна роля. Те се случват, когато Слънцето и Луната застават в права линия, наблюдавани от Земята. Същата концепция се използва и в хелиоцентричната астрология.
Когато две планети са разположени по права линия от гледна точка на Слънцето, те всъщност
- са в проекция върху един и същи зодиакален градус и ширина (и двете се намират до един и същи възел),
или
- са в опозиторни зодиакални градуси и в проекция върху една и съща ширина (едната е до северния възел, а другата е до южния).
И в двата случая ефектът на съвпада или опозицията е извънредно силно подчертан.

Дори ако само една от двете планети се намира близо до възела, налице е астрологичен ефект. Възлите са чувствителни точки, които събират, попиват енергиите на двете планети.
Ако, например, Земята попада върху меркуриевия северен възел (в 18* Телец), ефектът е подобен на съвпад с Меркурий (дори ако Меркурий е далеч от възлите).
Астрологичен ефект е налице, дори когато трета планета се намира върху оста на възлите. Този ефект обаче не е много силен. Например, Юпитер може да бъде позициониран в 18* Телец, като попада върху пресечната точка на орбитите на Меркурий и Земята, тоест върху северния меркуриев възел. В този случай Юпитер има леко взаимодействие с двете небесни тела – Земята и Меркурий.
Докато нодални точки съществуват и се изчисляват за всяка двойка планети, най-важните възли в хелиоцентричната астрология са онези, където Земята участва в двойката планети. Това се дължи на факта, че еклиптиката на земната орбита около Слънцето се използва в качеството на координатна система с оглед да дефинира 12те зодиакални знака и хелиоцентричната позиция на планетите в границите на тези знаци. 
Широката употреба на еклиптично базиран Зодиак още веднъж подтвърждава, че най-важна роля играят възлите между орбиталните равнини на Земята и на друга планета. 

Позиция на северния възел на Земята спрямо:
Mercury - 18° Taurus 20'
Venus - 16° Gemini 40'
Mars - 19° Taurus 33'
Jupiter - 10° Cancer 29'
Saturn - 23° Cancer 38'
Uranus - 13° Gemini 59'
Neptune - 11° Leo 47'
Pluto - 20° Cancer 17'

*Позициите са актуални от 1 януари 2000 г.


Публикувано на 21.03.2007.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

  • ******
  • 30532
Re:Планетни възли
« Отговор #1 -: Март 11, 2010, 02:39:52 pm »
Планетни възли
by Pamela Rowe

В “Астрологическа енциклопедия” (The Larousse 'Encyclopedia of Astrology') възлите се дефинират като “Двойка опозиторни точки, които бележат мястото на пресичане между две планетни орбити, и най-вече между орбитата на Земята (еклиптиката) и орбитата на друга планета или тази на Луната”. Възлите имат четириизмерен аспект. Те бележат обхвата на всички възможни позиции на две планети в определен времеви хоризонт, а не тяхната моментна позиция така, както е в случая с аспектите.
Северният или Възходящ планетен или лунен възел е точката, където тя пресича еклиптиката, движейки се на север (в посока към северния небесен полюс); Южният или Низходящ възел е точката, където небесното тяло пресича еклиптиката, движейски се на юг. Северният възел се намира в точна опозиция на Южния, с изключение на случая с геоцентричните планетни възли. Линията, свързваща двата възела, се нарича “нодална ос”, и представя точката на пресичане на две орбитални равнини.
В мнозина книги природата на Северния Лунен възел се асоциира с юпитерово влияние, като бележи пътя към развитието на нашия позитивен потенциал в живота, докато Южният Лунен възел се разглежда като зона на страх и несигурност, в коята “свободната воля” се манифестира посредством привързаността ни към модели и навици от миналото, и областа, в която роденият има да учи важни уроци в рамките на първия сатурнов цикъл (≈29 години), поради което се свързва със сатурново влияние. Астрологът Хубер в книгата си  “Астрология на Лунните възли” ("Moon Node Astrology") свързва оста на лунните възли с “несъзнателна и по-късно осъзната сила”.

Планетни възли

Pamela Rowe: Независимо от важността на Лунните възли в интерпретацията на картите, значението на планетните възли рядко се споменава в наши дни. Астрологът Гуейн Стийфбоулд (Gwen Stiefbold) провокира интереса ми към планетните възли през 1988г., когато присътствах на една от лекциите му по време на AFA Convention в САЩ.
Дотогава се занимавах с проучване на изнесени лекции и публикувани статии за планетните възли в Австралия и САЩ.
“Астрологична енциклопедия” (The Larousse 'Encyclopedia of Astrology') предоставя изчерпателна полезна информация за планетните възли и препоръчвам тази книга на всеки практикуващ и изучаващ астрология. Съществуват два “варианта” на планетни възли – хелиоцентричният Северен и Южен възел, които винаги са в точна опозиция един на друг, и геоцентричните планетни възли, които за разлика от Лунните възли, например, рядко са разположени в точна опозиция. Северният и Южен геоцентрични възли на Юпитер могат да отстоят един от друг в границите на два знака, които ги делят от точна опозиция. Северният и Южен възел на Меркурий и Венера могат да съвпадат, което означава, че интерпретациите, базирани на нодални полярности, са трудно приложими в случая с геоцентричните планетни възли.
Хелиоцентричните планетни възли са точките, където две планетни орбити се пресичат, ако биват наблюдавани от гледна точка на Слънцето. Геоцентричните планетни възли са точките, където планетната орбита пресича еклиптиката от гледна точка на Земята. Тази статия има за обект на разглеждане само хелиоцентричните планетни възли.
И хелиоцентричните срединни възли, и променящите се позиции на геоцентричните възходящ и низходящ планетни възли могат да бъдат калкулирани с помощта на астрософт като, например, 'Solar Fire'.
Хелиоцентричните срединни възли (Mean Nodes) се движат много бавно – с приблизително един градус на столетие, което често допринася за това значението им в картата да бъде подценявано или напълно игнорирано. Позициите на тези възли са дадени в “Астрологическа енциклопедия” (The Larousse 'Encyclopedia of Astrology'), както следва:

HELIOCENTRIC NORTH AND SOUTH NODES - JANUARY 1, 1980

MERCURY 17.59 Taurus (North Nodes) and 17.59 Scorpio (South Nodes)
MARS 19.24 Taurus (North Nodes) and 19.24 Scorpio (South Nodes)
URANUS 14.01 Gemini (North Nodes) and 14.01 Sagittarius (South Nodes)
VENUS 16.30 Gemini (North Nodes) and 16.30 Sagittarius (South Nodes)
JUPITER 10.14 Cancer (North Nodes) and 10.15 Capricorn (South Nodes)
PLUTO 19.54 Cancer (North Nodes) and 19.54 Capricorn (South Nodes)
SATURN 23.30 Cancer (North Nodes) and 23.30 Capricorn (South Nodes)
NEPTUNE 11.33 Leo (North Nodes) and ll.33 Aquarius (South Nodes)
CHIRON 29.09 Libra (North Nodes) and 29.09 Aries (South Nodes).

Комбиниране и съчетаване

Съчетаването на хелиоцентричните планетни възли с геоцентричната натална карта може да бъде много ефективно и дава интересни резултати. Концепцията за съчетаване на хелиоцентричните планетни позиции с геоцентричната карта не е нова. В книгата си "Revolutionizing Astrology with Heliocentric" Т. Патрик Дейвис представя в скициран вид някои от резултатите на осъществено проучване в тази насока.
По всяка вероятност хелиоцентричните планетни възли ‘докосват’ онези чувствителни сфери в наталната карта, които представят нашата индивидуална връзка с Макрокосмоса.
И, по-специално, съвпади и мажорни аспекти към наталния Асцендент и Медиум Цели подсилват значението на тези “точки”, добавяйки нови измерения в разбирането и усещането ни на нашия индивидуален път в живота.
Натални планети в аспект към планетен възел или възли се нюансират, оцветяват се посредством енергията на съответния планетен възел, като ни предоставят алтернатични начини за разрешаване на въпроси, на които ‘стандартните’ планетни аспекти не дават изчерпателен отговор. Един от моите студенти коментира, че “планетните възли изпълват хороскопа с обогатено съдържание и показват начини и пътища, които иначе биха останали забулени в мистерия и незабелязани, като ги свързват с доминантните конфигурации в картата”.

Планетни възли – орбиси

Очевидно е, че колкото е по-тясна орбисата, толкова по-силно е влиянието на аспекта. Това се дължи на факта, че възлите на Меркурий/Марс и Венера/Уран се намират много близо един до друг, поради което тесните орбиси са крайно необходими, за да се избегне “сливането” на тези възли. Възлите на Сатурн и Плутон, разположени на разстояние три и половина градуса един от друг, също са в близко “съседство”. Двуградусова орбиса между позициите на натална планета и планетен възел се счита за приемлива.
Докато максимално допустимата орбиса между планетния възел и наталния Асцендент или Медиум Цели за някои се счита за приемлива, тя също дава възможност за по-прецизна ректификация часа на раждане.

Планетни възли – интерпретация

Традиционно Северният възел на всяко небесно тяло символично се свързва с “поглъщане”, докато Южният възел символизира “осбовождаване”.  Дължи се на това, че освобождаването може да бъде по-трудно и мъчително от поглъщането, и затова енергията на Южния възел не протича толкова плавно и гладко като тази на Северния. Във всяка сполучливо направена интерпретация “тайната” на умението да се ‘работи’ с планетните възли предполага същия подход като при всички останали интерпретации, което предполага разбиране на точното послание и “движение с точния поток”.

Възлите на Меркурий ни дават възможност да добием по-проницателен поглед и да развием менталните си и комуникативни способности.
Възлите на Венера фокусират вниманието ни върху връзки/отношения, естетически и артистични таланти.
Възлите на Марс са индикация за самоуверено, агресивно поведение, спортни умения, предразположеност към инциденти и операции.
Възлите на Юпитер акцентират върху философията, образованието, пътуванията и концепцията за експанзия и покровителство, подкрепа.
Възлите на Сатурн са с афинитет към сигурност, и понякога, силно подчертани, се свързват с амбиция и изпитания, затруднения.
Възлите на Уран се свързват с интелигентни, изобретателни и свободолюбиви характеристики и спонтанност, своеволие, ярка индивидуалност.
Възлите на Нептун са индикация за артистични и театрални таланти, а силно подчертани се свързват с чувствителност, свръхсензитивност и емоционална нестабилност.
Възлите на Плутон се свързват с влияние, непоколебимост, господство, дълбочина, изследване на непознатото.
Възлите на Хирон се свързват с нуждата да се излекува душевната “рана” чрез научаване или преподаване на житейски уроци.

Ако, например, Северният възел на Меркурий е в съвпад с Асцендента, това може да подчертае комуникативните способности и подвижността, докато Южният меркуриев възел на Асц предполага, че тези качества ще се изразяват малко по-трудно и не така спонтанно в съответната област.
 Ако, да речем, марсовият Северен или Южен възел е в съвпад или в твърд аспект с наталния Марс, стремежът към конкуренция и състезателният дух са подчертани, но тенденция към спорове и инциденти също е налице. Това явление попада в категорията “максимум ефективност”.

“Максимум ефективност” се реализира, когато транзитираща от геоцентрична гледна точка планета прави съвпад или друг твърд аспект към хелиоцентричните възли на същата планета. В наталната астрология, ако хелиоцентричните планетни възли са в съвпад с важна или имаща специфично влияние планета в геоцентричната натална карта, и въпросната планета е господар на картата или е разположена сигнификантно в радикса, ефектът на въздействие на тази планета нараства драматично.

В превод от
PAMELA ROWE
Principal, Australian Academy of Astrology & Cosmobiology

Публикувано на 23.03.2007.


Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.