Здравей Гост

Кратко въведение в учението за есенциалните достойнства на планетите в Джйотиш

  • 0 Отговора
  • 4396 Прегледи
*

Lillie

  • ******
  • 30532
Всяка планета има знак на екзалтация (uchcha); знак, където е слабо поставена (neecha); знак, където е в мулатрикона (moolatrikona), и един или два знака, които владее. Всяка планета се счита за силна в собствен знак, в знак на екзалтация или на мулатрикона.

Долу са посочени знаците на управление на планетите, знаците на екзалтация, градусите на дълбока екзалтация, знаците на падение, градусите на дълбоко падение и позициите мулатрикона за всяка планета.

Есенциални качества на планетите:

Планета - Собствен знак - Знак на екзалтация (градус на дълбока екзалтация) - Знак на падение (градуси на дълбоко падение) - Мулатрикона

Слънце - Лъв -  Овен (10º) - Везни (10º) - Лъв
Луна - Рак - Телец (3º) - Скорпион (3º) - Телец
Марс - Овен и Скорпион - Козирог (28º) - Рак (28º) - Овен
Меркурий - Близнаци и Дева - Дева (15º) -Риби (15º) - Дева
Юпитер - Стрелец и Риби - Рак (5º) - Козирог (5º) - Стрелец
Венера - Телец и Везни - Риби (27º) - Дева (27º) - Везни
Сатурн - Козирог и Водолей - Везни (20º) - Овен (20º) - Водолей
Раху - Водолей, Близнаци, Стрелец, Дева
Кету - Скорпион, Стрелец, Близнаци, Риби

Следва да се отбележат някои специфични моменти при определянето на ефектите на планетните позиции:

(1) Слънцето е в мулатрикона в първите 20º на Лъв и в собствен знак в останалите 10º.
(1) Луната е в екзалтация в първите 3º на Телец и  мулатрикона в останалите 27º.
(1) Марс е в мулатрикна в първите 12º на Овен и в собствен знак в останалите 18º.
(1) Меркурий е в екзалтация в първите 15º на Дева, в мулатрикона в следващите 5º и в собствен знак в останалите 10º.

(1) Юпитер е в мулатрикона в първите 10º на Стрелец и в собствен знак в останалите 20º.
(1) Венера е в мулатрикона в първата половина на Везни и в собствен знак във втората половина на Везни.
(1) Сатурн е в мулатрикона в първите 20º на Водолей и в собствен знак в останалите 10º.

И да обобщим с това, че силата и слабостта на планетите се определят според редица комплексни фактори - екзалтация, собствен знак (мулатрикона), знак на приятел, неутрален знак и респ. падение, знак на неприятел, изгореност, ретроградност. От гледна точка на Ведическата астрология понятие "заточение" няма.

Планета в екзалтация дава 100% благотворен резултат
Платена в мулатрикона - 75% благотворен резултат
Планета в собствен знак - 50% благотворен резултат
Планета в знак на приятел - 25% ползотворен резултат
Планета в неутрален знак - 12.5% благотворен разултат
Планета в падение или изгорена дава разрушителен ефект
Планета в знак на неприятел - 100% неблагоприятен резултат

Следва да се отбележи, че горепосочените ефекти се разглеждат принципно, в абстракция от конкретната карта.
Един слаб малефик понякога е за предпочитане пред един силно поставен такъв в зависимост от позицията му в картата.Силата на планетите се определя по няколко системи.
Силата на движение се определя в зависимост от позицията на планетата в дневна, нощна, източна или западна част на хороскопа.

Счита се, че Меркурий и Юпитер са най-силни на изток, т.е. на Лагна; Слънцето и Марс - на юг, т.е. в 10 дом; Сатурн е силен на запад, т.е. в 7 дом; Луната и Венера имат най-голяма сила на север, т.е. в 4 дом.
Луната, Марс и Сатурн са силни през нощта, докато Меркурий е силен през деня и през нощта, но най-вече по изгрев Слънце. Слънцето, Юпитер и Венера са силни през деня. Малефиците са силни през нощта.Долупосочената аналогия ще ви помогне да разберете фината разлика между собствен знак, знак на екзалтация и  мулатрикона.

Планета в собствен знак (например Юпитер в Риби) се чувства като у дома си. Изявява качествата си най-естествено и комфортно, бидейки у "дома" си. Така се изразява енергията на планета, намираща се в собствен знак. Мулатрикона (например Юпитер в Стрелец) е като да бъдеш в офиса си. Планетата върши своята формална работа и изпълнява задълженията си в "офиса". Планета в екзалтация (например Юпитер в Рак) е като на любимо парти или на пикник. Тя е вдъхновена, развълнувана и иска да бъде забелязана. Така една екзалтирана планета действа като вдъхновен човек. Планета в падение (например Юпитер в Козирог) се чувства "неуютно". Такава планета се чувства нещастна като човек, попаднал на място, което мрази.

Юпитер е сатвична и дхармична планета, с брахманична природа. Юпитер, планетата на висшето познание, интелигентността и мъдростта, се чувства най-комфортно в сатвичните Риби, които представят 12 дом в слънчевия зодиак. Това е неговият дом. Юпитер се свързва и с дхармата. Да следва човек своята дхарма е най-висшият закон. Независимо дали му харесва или не, той е длъжен да го направи. Затова огненият Стрелец и 9ти дом в слънчевия зодиак са мястото на мулатрикона. Юпитер се чувства като "raaja purohit" (висшият жрец или крал) в Стрелец. Тук той също се свързва с дхармата на човека. В Риби той действа като миролюбив брахман, отдаден на духовна дейност в дома си. Във водния Рак и 4ти дом в слънчевия зодиак Юпитер е развълнуван и изпълнен с вдъхновение. В тамасичния и земен Козирог и в 10ти дом в слънчевия зодиак Юпитер мрази да твори тамасична, т.е. "нисша" карма (действие). Това е срещу естествената му природа. Тамасична карма се твори най-добре от тамасичните планети Марс и Сатурн, но Юпитер се чувства нещастен от това. Затова Юпитер е в падение в Козирог.

Да разгледаме и Меркурий. Той е интелектуална планета и сигнификатор на комуникацията. “Интелигентната" комуникация е любимата му дейност, т.е. общуване чрез интелекта, логическата/рационална мисъл. Затова неговият "дом" е в интелектуалните Близнаци, управляващи 3ти дом (комуникация) в слънчевия зодиак. Интелектуалните дебати и аргументи се асоциират с него. Затова знакът Дева и управляваният от нея 6ти дом (аргументи) в слънчевия зодиак са позицията, където Меркурий е в мулатрикона.

Докато сатвичният и етеричен Юпитер не обича мисловният процес да се формализира, рутинизира, а се грижи да следване на дхарма, т.е. закона от по-висш порядък, Меркурий обича формалностите. Той обича да води интелектуални дебати. Затова Дева (6ти дом в слънчевия зодиак) е не само мулатрикона ("офис"), а и неговият знак на екзалтация (любимо място).

И нека сега разгледаме още един пример - Кету. Кету се чувства най-комфортно, в сферата на окултната дейност, която се свързва с осми дом. Така той владее 8ми дом в слънчевия зодиак, т.е. Скорпион. Неговото формално "задължение" се изразява в upaasana (медитация) и мокша (освобождение), която пък се свързва с 12ти дом. Затова знакът на мулатрикона е представен от 12ти дом в слънчевия зодиак, т.е. Риби.

Следва да запомним обясненото горе, за да разберем добре "настроението" на дадена планета в собствен знак, в знак на екзалтация или мулатрикона. Това са три благоприятни позиции, но трябва да се разбере фината разлика между  "настроението", обусловено от знаковата позицията на планетата, и ефекта, който тя дава.


Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.