Здравей Гост

Партньорска съвместимост през призмата на Джйотиш

  • 0 Отговора
  • 3732 Прегледи
*

Lillie

  • ******
  • 30532
В тази тема е представен кратък увод в синастричните техники, използвани от астролозите в Индия.

Анализът на партньорската съвместимост в индийската астрология включва следните няколко стъпки:

1 - определяне продължителността на живота;
2 - определяне на менталното и психическо здраве;
3 - определяне на склонността към многобрачие (вкл. и извънбрачни връзки);
4 - влияние на малефици в определени домове и т.нар. доши;
5 - система на Kuta points.

Продължителността на живота бива:
- детска смъртност - Balarishta - от 0 до 8 години;
- кратка - Alpayu - от 8 до 32 години;
- средна - Madhyayu - от 33 до 75 години;
- дълга - Purnayu - повече от 75 години.

При анализ на съвместимостта между партньорите се гледа дали има показатели за Alpayu. Няма да разглеждам детайлно тази част от анализа, тъй като според морала, възприет в западното общество, тя е неприложима или най-малкото може да се сметне за "неетична".

Втора, не по-малко важна стъпка е да се определи менталното и психическо състояние на бъдещия партньор.
Има редица показатели, които могат да направят брака нежелателен, а всички партньорства мъчителни и трудни, особено ако роденият не полага никакви усилия за духовното си осъзнаване. От друга страна, трябва да се знае, че бракът, както и всяко по-сериозно, ангажиращо партньорство е изпитание, което предполага научаване на определени уроци и за двамата.

В тази част на анализа се обръща внимание на Луната и Меркурий, доколкото те символизират нашия емоционален и интелектуален ум, гледа се статусът им в хороскопа и наличието на връзки с малефици. Тук важи принципът "всичко е в ума", т.е. ние сами се оковаваме, следвайки привързаностите, обусловени от ума и сетивата. Силното нараняване на Луната и Меркурий от малефици може да бъде причина за редица психологически комплекси, които впоследствие могат да се проявят в партньорството и по отношение на партньора, особено когато попаднем на партньор "катализатор".

Проследявайки текущи транзити, дирекции и прогресии, а от гледна точка на ведическата астрология и планетните периоди, можем да предположим какъв тип партньор има вероятност да навлезе по това време в живота ни, в зависимост от това коя партньорска тема става актуална и излиза на дневен ред. Същата обусловеност се проследява и в картата на партньора. Динамиката на хороскопа обяснява и защо в отношенията, след като вече са започнали, нещо не "върви", доколкото отразява нагласата на единия и на другия партньор в рамките на времевия период, когато двамата се срещат, и непосредствено преди първата среща. Ако транзитите отразяват реалните събития, прогресията много често дава отговор на въпроса каква е била нагласата в момента и преди срещата. Съответно според нагласата си, на принципа на резонанса ние привличаме определен тип партньор и отношенческа динамика.

Трета стъпка - анализ на склонността към многобрачие, вкл. склонността към многобройни /извънбрачни/ връзки, т.е. когато роденият не се чувства удовлетворен само с един партньор. На езика на астропсихологията това се нарича несъвместими потребности, т.е. един-единствен партньор не е в състояние да отговори на всичките ни проекции, а отразява само част от тях.

Тук се анализира цял комплекс от показатели в раши и навамша - У1, У7, Венера и Марс /Юпитер/ като естествени сигнификатори на половинката в мъжка и респ. в женска карта, ДК - т.нар. даракарака, планети в 7 дом и аспектиращи го, както и състоянието на още няколко дома - 2ри, 4ти, 5ти, 8ми и 11ти, доколкото те имат директна или индириктна връзка със съвместния живот на двойката. Четвърти дом се свързва със "сукха", т.е. нашия емоционален и душевен комфорт, способността ни да се чувстваме щастливи (и естественият му сигнификатор Луната). Раняване на 4 дом и респ. на Луната може да внесе комликации в съвместния живот на партньорите. При едни това може да се дължи на емоционална ригидност, студенина, при други пък на прекалена емоционалност, експлозивност. Всички несъответствия в темперамента и емоционалността на двойката стават очевидни на етапа, когато се стига до съвместен живот, и ако партньорите не работят съзнателно върху себе си и не се стремят към компромис, а единствено към задоволяване на егото и собствените си потребности, някои "дребни" на пръв поглед неща като (не)вдигнат капак на тоалетната чиния, да речем, могат да се превърнат в камъни, които да обърнат каруцата.
Внимание заслужават и възлите - Раху и Кету - във връзка с определени домове и планети-сигнификатори, доколкото в съвпад с планета имат свойството да причиняват символично "затъмнение", като например преекспониране или потискане функциите на засегнатата планета. Разположени в ъглов дом, възлите често носят събития и ситуации с непредвидим, дори донякъде експлозивен характер, извън нашия съзнателен контрол. Свързват се и с редица психологически комплекси, а от гледна точка на медицинската астрология и с генетичния фактор, с наследствеността. Това могат да бъдат и теми, които се предават от поколение на поколение.

В контекста на четвъртата стъпка се отчитат т.нар. доши.
Домовете, които се свързват със субективното ни усещане за "щастие", са 2ри, 4ти, 7ми, 8ми и 12ти, затова те също подлежат на детайлно разглеждане. Връзка със сексуалния живот имат домовете 7ми и 12ти. В случая търсим раняване от малефици, вкл. проследяваме връзката на Лагна със злотворни планети в раши и навамша.

С голяма "популярност" в синастрията се ползва тъй наречената манглик или куджа доша, буквално преведена като "марсов недостатък". Това е позицията на Марс в определени домове - Лагна, 2ри, 4ти, 7ми, 8ми и 12ти. Според някои индийски астролози изключение правят позициите на Марс в определени знаци, т.е. дошата се анулира или влиянието й се смекчава. Ако в раши картата липсва такава доша, но въпреки това все привличаме “марсови” партньори, отговор често ни дава картата навамша.
Наред с Марс следва да се обърне внимание и на позицията на останалите естествени малефици в гореизброените домове - Слънцето, Сатурн и възлите.

Сатурн, доколкото внася студенина и отчужденост, страхове, ригидност, безразличие, антипатия, неприязън, враждебност, а според някои автори дори и манипулативни тенденции в отношенията.

Слънцето, доколкото се свързва с егото, егоцентричните тенденции, себефокусирането, арогантното поведение.

Раху и Кету се считат от индийците за chhaya grahas, т.е. сенчести планети, "демони", оказващи преобладаващо злотворно влияние върху материята. На ниско ниво на духовно развитие влиянието на възлите в картата може да се изрази също като себефокусиране, изразено или в неистово преследване на желаните цели (и обекти), егоизъм, егоцентризъм и същевременно като тенденция човек да се изолира в собствения си ограничен свят, да се затваря в черупката си. Възлите, където са поставени, внасят елемент на експлозивност и непредсказуемост, а също и двойнственост, нееднозначност, а понякога и деструктивност, обсебване, фиксация, заслепеност...

За по-неприятни доши се считат позициите на Марс и Раху в определени домове от Лагна и Чандра Лагна, т.е. от Асцендента и знака на Луната.

Последната, пета стъпка е т.нар. Kuta agreement, базирана върху лунните накшатри в картите на двойката. В контекста на тази система се разглежда менталната и емоционална съвместимост (или несъвместимост) на двамата партньори, доколкото Луната се свързва с манас - разума, рефлективния ум, т.е. обусловен от нашите емоции и впечатления. Кута пойнтс е поглед в дълбочина върху психологическата, ментална, духовна и физическа съвместимост на двойката - онази "химия", за която често се говори в наши дни, когато става въпрос за несъзнателно привличане между двама души.
Наред с лунните накшатри в системата са включени и други фактори, но поради тяхната специфика и обвързаност с ведическия мироглед няма да ги споменавам.


« Последна редакция: Май 17, 2010, 05:57:42 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.