Здравей Гост

ЦЕЛУВКАТА

 • 13 Отговора
 • 4809 Прегледи
*

Nebesna

ЦЕЛУВКАТА
« -: Август 15, 2009, 04:07:29 pm »
Целувките не са просто целувки

Целувката е явление, чието тълкувание търпи еволюция, както самата тя е продукт на еволюцията. Сигурно не сте срещали така формулирано обяснение за това що е то целувката. Ето защо в следващите редове ви предлагаме един еволюционен поглед на значението на целувките, независимо от това колко добри сте в тях.

Според антрополозите чрез една целувка се обменят двупосочно огромни количества информация. Установено е, че пет от дванадесетте двойки черепномозъчни нерви събират и пренасят информация от устните към коровите отдели в главния мозък. Може би, затова понякога целувките са толкова омайни, че не нищо друго около нас не ни прави впечатление – просто потока от информация е твърде силен, за да се вмести някакво си обичайно външно дразнение като дюдюкането на някоя баба например.

Устните ни пък са устроени така, че да могат да регистрират много и разнообразни данни – докосване, температура,
влажност и редица други. Така че един допир на устни не е просто една целувка, това е впечатляваща рекламна кампания, в която става ясно кои сте, какво желаете и какво сте готови да дадете.

В самият момент на целувката се включват нервно-психологични механизми, които оценяват:
- здравето,
- репродуктивния статус;
- и дори генетичната съвместимост с обекта на устно внимание.

Първата целувка въобще не е за пренебрегване – тя може да затвърди или да прекрати в самото и начало връзката между партьорите. Тук се намесва обаче друг социален феномен на развитите общества – често целувките биват пренебрегвани и се преминава директно към любовният акт без да се даде възможност на скритите ни вътрешни сили да преценят партньора.

В този ред на размисли става почти незначителен и фактът, че целувката е инструмента на женските индивиди, с който получават данни за имунологичната съвместимост като така преценяват най-добрия кандидат за баща на идното поколение.

Но природата е разчела вероятно такова развитие на нещата и въпреки, че секса доминира над милите ласки преди него, други имунологични механизми заместват изпусканата информация.

Други проучвания показват, че целувките могат да провокират продукцията на три много важни за установяванет на отношения с противположния пол хормони. Това са:
- тестостеронът – който моментално ще ви откара голи в леглото,
- допаминът, на когото можете да поблагодарите за вдъхновението за романтични преживявания и
- окситоцинът, който е толкова важен за двама души, колкото хоросанът е важен за цялостта на тухлените сгради.

И така, човешката история познава какви ли не обичаи и поврати в схващанията за целувката между хората – ритуални, протоколни, майчински, съблазнителни, забранени на публични места и прочее и прочее.

Но каквото и да е отношението ни към целувките, истината за онзи, големият еволюционен смисъл, продължава да ни убягва така, че колкото и да си обясняваме защо и откъде е възникнала целувката, тя да остане завинаги една необяснима магия.

Случвало ли ви се е да харесвате някого на пръв поглед, но да се отдръпнете, понеже не ви харесва как се целува? Обичате ли да ви целуват по принцип? Какви целувки предпочитате - с език, без език, влажни сухи ....? Вие сте на ход. Очаквам интересни истории.

*

veshti4ka

Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #1 -: Август 15, 2009, 04:33:27 pm »
хихи хубава тема  :P ;D 8)

приятелките си и приятелите си целувам бързо с устни - без език естествено и без лиги  ;D ;D ;D

децата си целувам отново с устни, но понякога като си играем се хапем и щипем  ;D ;D ;D

партньорът ми... хъммммм... обичам силните, страстни целувки с език - вай вай, размечтах се...


имало е случаи да бягам от поредният идиот, който си мисли че устните ми са торта и непременно трябва да бъдат изядени  :-X  или пък някой е решил да прави инспекция на сливиците ми  :-X :-X :-X  бррр направо ми настръхва козината от такова кощунство... но принципно когато завързвах кратки връзки избягвах целувките - те са запазени само истинските принцове - не си падам по целуване на коне  ;D ;D ;D

*

toroni

 • **
 • 561
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #2 -: Август 15, 2009, 09:08:44 pm »
Интересна тема !
С децата се целуваме постоянно за всичко -за "добър ден", "довиждане", "как си" и т.н. Това е ежедневие в моя дом.

Иначе, за реалните  целувки ....много е важно , когато за първи път целуваш някого , какво и колко влагаш в това и как ти  възприемаш ответната реакция. Начина  на целуване на даден човек, може да ми каже много неща за него - сдържан ли е ; егоист ли е ;  страстен ли е и т.н.

P.s Добрите любовници  не се създават, ТЕ СЕ РАЖДАТ ТАКИВА !!! :) 
Слънце ,Венера, Сатурн и Асц. в Близнаци,Луна в Дева, Меркурий и Марс в Рак

*

Mims

 • **
 • 772
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #3 -: Август 15, 2009, 10:19:46 pm »
Не си падам по целуването открай време..Малко на любимия,племенничето,най тача котката с котетата.. ;D
За приятелки,колежки и близки е абсурд,прегръдка и толкова с интимностите.Имала съм случай на отблъскващи целувки след първоначално привличане и всичко беше дотам..
Колкото до добрите любовници,случвало се е няколко пъти да обсъждаме темата в различни компании и установих,че жените Раци водят класацията според много мъже.. ;DАма после им било зор с отърваването. ;D :P
Скорпионите пък са фаворити сред мъжете..

Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #4 -: Август 15, 2009, 10:25:42 pm »
Аз също не съм по целувките. Предпочитам кратките целувки, че имам така или иначе проблем с дишанетото през носа :) И много ме изнервя някой да ме прегръща дълго или да ме мачка или не дай си Боже да ме масажира. За мен най-доброто качество у един мъж е да е невидим  ;D Но аз обичам да гушкам и да мачкам  :P :P  :P Ох, само някой, който ми харесва да ми падне в ръчичките  ;D
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Синухе

 • ***
 • 4978
 • Chance favors the prepared mind
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #5 -: Август 16, 2009, 02:04:34 am »
Вижте какво намерих :

Origins of the Kiss

"Anthropologists think kissing’s origins are to be found in primitive times when mothers chewed food and transferred it directly from their mouths to their babies’ mouths, a method of preparing baby food that is still practiced in some cultures today. Another theory comes from the Ziller Valley of Central Europe where pre-chewed tobacco was exchanged by mouth.

As early as 2000 BC, various cultures believed that bringing the mouths together signified the joining of two souls. According to anthropologist Vaughn Bryant Jr., the first erotic kiss was exchanged in about 1500 BC in India.

Kissing is frequently shown in Egyptian art. Scholars believe kissing would have been associated with "giving life" in the ancient Egyptian culture. The Romans, however, are attributed with perfecting the kiss as we know it today. They kissed each other hello on the mouth or on the eyes, and kissed robes, rings and statues of gods to indicate submission and respect.
 
Kissing became the means by which many a bargain was sealed throughout history. In the feudal system, a vassal would kneel before his overlord, put his hands in those of the lord and declare himself his man. Then the overlord bound himself by kissing the vassal and raising him to his feet."


Цялата статия

С няколко думи-антрополозите смятат,че целуването е възникнало в примитивните времена когато майките са сдъвквали храната за децата и са им я предавали директно от уста в уста (като при птиците-само че там си имат човки  ;D )/тука батко ви Фройд може и да има отношение към въпроса  :D/.
Има и друга теория свързана с тютюна -в някаква си Зилер долина в централна Европа,пресдъвкания тютюн се е предавал от уста на уста.

Още преди 2000г пр.Хр. много култури са вярвали,че приближаването на устите една до друга (целувката) е определяло събирането на две души.
За мен целувката има същото значение,явно този ми Венерин принцип е от тогава-в знака Козирог почитам древното  ;D

В Древен Египет целувката е често изобразявана в изкуството и се е считало,че е даряваща живот .

Странно е,но келтите са нямали дума за целувка  ???

От целувката не могат да се отърват и в религията:целуват се ръцете на свещенниците,среща се 46 пъти в Новия и Стар завет-Исус е бил предаден с целувка,целуването на реликви се практикува в много религии и т.н.

Разбира се целувката може да бъде всякаква-към всяка част на тялото или към облеклото в зависимост от случая-дали показва уважение,почит,еротични желания ,любов,обич и т.н.От друга страна грубата целувка може да изрази и ненавист или подигравка, или да демонстрира превъзходство.
В уики се споменава и следното:целувката е заучено поведение, свързано със социализацията на индивидите (подобно на пощенето при приматите и целуването при маймуните).Така че романтична или не-Венера пак изскача (нали тя е по социализацията-Везни),дори и в случая с храненето на бебето тя се свързва с Телец .

*

aldonea

 • *
 • 116
 • Любов, нежност,хармония
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #6 -: Септември 23, 2009, 11:27:28 am »
 :) Синухе абсолютно се присъединявам към това: "В Древен Египет целувката е често изобразявана в изкуството и се е считало,че е даряваща живот ."
 С едно малко допълнение, ако ми позволиш, целувката да е абсолютният израз на ЛЮБОВ! :)
Даже когато много боли, продължавай да вярваш, че има някой който те ОБИЧА!

*

aldonea

 • *
 • 116
 • Любов, нежност,хармония
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #7 -: Септември 24, 2009, 09:17:41 am »
Не си падам по целуването открай време..Малко на любимия,племенничето,най тача котката с котетата.. ;D
За приятелки,колежки и близки е абсурд,прегръдка и толкова с интимностите.Имала съм случай на отблъскващи целувки след първоначално привличане и всичко беше дотам..
Колкото до добрите любовници,случвало се е няколко пъти да обсъждаме темата в различни компании и установих,че жените Раци водят класацията според много мъже.. ;DАма после им било зор с отърваването. ;D :P
Скорпионите пък са фаворити сред мъжете..
  :)Та какво за жените РАЦИ и тяхното целуване? ;)
Даже когато много боли, продължавай да вярваш, че има някой който те ОБИЧА!

*

Divna

 • ***
 • 2478
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #8 -: Декември 30, 2010, 08:05:00 am »
Hora s Luna kvadrat Mars ne obi4at celuvkite.


*

Uran

 • ****
 • 6041
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #9 -: Декември 31, 2010, 08:15:06 pm »
Обичаме ги..даже много, но има значение с кого. ;D
Иначе е вярно, че не обичаме да ни докосват непознати, но ние го правим. ;D

*

Kaya

 • ***
 • 2893
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #10 -: Януари 14, 2011, 09:14:02 pm »
 и опозе луна- марс пак така- масажи, пипане, тактилните неща им идват малко много :(
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #11 -: Януари 14, 2011, 09:15:07 pm »
и опозе луна- марс пак така- масажи, пипане, тактилните неща им идват малко много :(

А Марс секстил с Луна?  :-[

*

Kaya

 • ***
 • 2893
Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #12 -: Януари 14, 2011, 09:32:27 pm »
там има пипане- споко :blink:
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

Re:ЦЕЛУВКАТА
« Отговор #13 -: Януари 14, 2011, 10:31:35 pm »
 ;D :P Значи да съм спокойна.