Здравей Гост

Кажете "не" на MacDonald's

 • 6 Отговора
 • 2851 Прегледи
*

apostoloff

 • *
 • 83
 • Напред и нагоре!
  • Астрология с главно "А"
Кажете "не" на MacDonald's
« -: Ноември 01, 2009, 04:33:02 am »
                 БЪРЗО ХРАНЕНЕ ИЛИ БАВНО САМОУБИЙСТВО?...


Неотдавна американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за бързото хранене и да дадат съответните отговори. Както е известно САЩ са страната, в която тази храна е особено популярна.

В категорията „бързо хранене” попадат, разбира се, заведенията от типа на McDonald’s и KFC, но към нея трябва да се причислят също различните сандвичи и дюнери, хот-догът и катмите плюс всевъзможните чипсове, снаксове, газираните напитки и сладките дреболии, които хапваме в движение.

Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора-привърженици на тази храна, все повече нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание. Ето какви въпроси възникват най- често във връзка с бързото хранене:


1. Истина ли е, че храната в заведенията за бързо хранене се приготвя с вредна за здравето мазнина?

В повечето случаи това е така. За приготвянето на големи количества храна закусвалните обикновено използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно и за кремовете и пастите. Така, че няма голяма разлика дали сте хапнали в “Макдоналдс” или сте пили кафе с торта. Тези трансизомери увеличават риска от сърдечно- съдови заболявания.


2. Истина ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с “бързата храна”?

И още как! И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване броя на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините за това са две. Първо - калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за 1 ден (освен това, човек все пак яде нещо през останалата част от деня). И второ - подобно хранене нарушава баланса на хормоните, които създават усещането за глад и ситост. Например, напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед, кола и... въпреки това да продължи да се чувства гладен.

3. Съдържат ли се в “бързата храна” някакви наркотични вещества, които ни карат отново да се връщаме в тези заведения?

Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия организъм, прекалената употреба на мазнини и захар води до реална химическа зависимост, подобна на наркотичната. Т.е. посещаването на такива заведения предизвиква същата болезнена зависимост, както и тютюнопушенето или употребата на наркотици.

4. Защо тази храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и други стомашни болести?

Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места. Затова и се наричат заведения за бързо хранене - яде се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре. Втората причина е... шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма.

5. Вярно ли е, че “бързата храна” оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху външния вид на човека?

Тази храна бързо нарушава обмяната на веществата. В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене. Ето защо тази “диета” влияе отрицателно върху състоянието на косата, като я лишава от блясък, а кожата - от еластичност.

6. Истина ли е, че хамбургер+ кола са много по-вредни, отколкото ако се консумират поотделно?

Истината е, че когато пием ледена кола или друга газирана напитка по време на яденето на хамбургер или картофки, ние правим голяма грешка. Стомашният сок, разреден с газираната течност, престава да се справя с храносмилането на тази тежка храна. А мазнините в храната под влиянието на ниската температура на напитката моментално замръзват и се залепват, увеличавайки още повече обема на талията.

7. Може ли да се умре от този тип храна?

Ако говорим за нормалната бърза храна, то от нея вие няма да умрете, но ще си създадете редица здравословни проблеми. 33 годишният американски журналист Морган Спарлок, който се убедил, че няма никакви проблеми със здравето, решил да проведе експеримент и да се храни 3 пъти дневно в “Макдоналдс”. Резултатите от експеримента били: 12 кг наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, 2 пъти по-голям риск от инфаркт, черен дроб, приличащ на черния дроб на заклет алкохолик (по време на експеримента Спарлок се отказал от алкохола). Освен това бил наблюдаван още един странен страничен ефект - намаляване на сексуалното желание.

8. Опасна ли е “бързата храна” за децата?

Да, опасна е! Точно децата са най-големите любители на храната от типа “хот дог+ кола”. Лекарите са убедени, че тази храна е опасна за тях, защото организмът все още се формира, а какъв ще бъде той зависи до голяма степен от съдържанието на чинията. Неправилно балансираната храна води до затлъстяване, нарушения в ендокринната и имунната система, а това влияе върху физическото и умственото развитие на подрастващите.

9. Колко пъти седмично или месечно може да се храним в заведенията за бързо хранене без да вредим на здравето си?

Някои диетолози твърдят, че относително безболезнено за здравето може да се смята употребяването на тази храна веднъж месечно, но други са на мнение, че и това е много. Каква е целта на храненето, питат американските специалисти в заключение. Ако тя е просто да се задоволят потребностите на организма, защо това да става чрез доказано вредна храна дори веднъж месечно. Ако пък човек търси и удоволствието от храненето... едва ли изобщо ще се сети да посети подобен тип заведения.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

****************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

Re:Кажете "не" на MacDonald's
« Отговор #1 -: Ноември 03, 2009, 08:55:43 am »
Да ти кажа..много обичам Макдоналдс

Re:Кажете "не" на MacDonald's
« Отговор #2 -: Ноември 25, 2009, 01:20:55 pm »
В подкрапа на apostoloff и за информация на Ropotamo :
Super Size Me / Порция "Гигант"http://zamunda.net/details.php?id=23963&hit=1 


Защо повече от половината американци са с наднормено тегло? Отговорът на този въпрос се съдържа само в две думи: бърза закуска. Какво ще се случи с тялото ви, ако в продължение на един цял месец не ядете нищо друго, освен порции от менюто на МакДоналдс?

Документалистът Морган Спърлок дава отговор на този въпрос във филма - събитие„Порция гигант”, като се заема с най-опасния експеримент в своя живот, превръщайки самия себе си в опитно зайче за него. Правилата?

Морган се подлага на най-необичайната диета – в продължение на тридесет дни той не яде нищо, което го няма в менюто на МакДоналдс.

Super Size Me на режисьора Морган Спърлок взема наградата за режисура на Сънданс 2004 -най-големия фестивал за независимо кино в Щатите.
Инфо: kino.dir.bg*

Helo

Re:Кажете "не" на MacDonald's
« Отговор #3 -: Ноември 26, 2009, 12:50:04 am »

И е много вкусно,аз ям по двоен чизбургер с индиго и после повтарям.

 :o :o :o Ядеш двоен чизбургер с индиго!!!  ??? Да не би да искаш да кажеш, че сандвичите ги ядеш с деца-индиго?  :o ???

Внимавай Гицке, на Вещичка децата и са индиго (или поне едното) и като прочете това много ще се ядоса.  ;D Със сигурност няма да е доволна, когато разбере, че във форума има човек, който обича да яде, че и да повтаря с деца-индиго.  :(

*

apostoloff

 • *
 • 83
 • Напред и нагоре!
  • Астрология с главно "А"
Re:Кажете "не" на MacDonald's
« Отговор #4 -: Декември 05, 2009, 05:39:03 pm »
С индиго, без индиго, резултатите са страшнички...
****************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

Re:Кажете "не" на MacDonald's
« Отговор #5 -: Август 14, 2010, 09:51:01 pm »
Цитат
7. Може ли да се умре от този тип храна?

Ако говорим за нормалната бърза храна, то от нея вие няма да умрете, но ще си създадете редица здравословни проблеми. 33 годишният американски журналист Морган Спарлок, който се убедил, че няма никакви проблеми със здравето, решил да проведе експеримент и да се храни 3 пъти дневно в “Макдоналдс”. Резултатите от експеримента били: 12 кг наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, 2 пъти по-голям риск от инфаркт, черен дроб, приличащ на черния дроб на заклет алкохолик (по време на експеримента Спарлок се отказал от алкохола). Освен това бил наблюдаван още един странен страничен ефект - намаляване на сексуалното желание.

Не съм сигурна дали е същия,но преди време бях гледала точно такъв филм,един журналист искаше да покаже колко е вредно постоянно да се храним в МакДонълдс и експеримента му траеше 1 месец,като се проследяваше постоянно какъв е ефекта върху него.
Даже във филма показаха как намери срамен косъм в сладоледа си  :unsure:

*

zdrav

 • 15
 • www.fraktal.dir.bg
  • www.fraktal.dir.bg
Re:Кажете "не" на MacDonald's
« Отговор #6 -: Август 23, 2010, 08:12:46 am »
Скъпи участници във форума,
Препращам ви съобщение от френски колеги във връзка със събиране на
европейска подписка за мораториум върху ГМО. Инициативата на
еврпейските граждани е резултат от скорошното решение на Европейската
комисия да разреши масовото отглеждане на ГМО култури и организми на
територията на ЕС.
Следва превод на писмото и петицията от френски на български .
Моля ви да разпространите това писмо и линка към подписката до
възможно най-голям брой ваши приятели, познати и колеги. Имаме
възможност да докажем, че като граждани на ЕС можем да въздействаме
върху европейската политика.
Ако вече сте получили това съобщение или не желаете да го получавате,
моля да ни извините.
Считаме, че Европейската комисия прави грешна стъпка по отношение на
досието за хранителните ГМО за търговска цел, като отказва да заеме
компетентна и независима позиция по въпроса.
Превод на съобщението от Френски
Тема: TR URGENT:OGM/Петиция за действие пред Европейската комисия. Не
достигат 140 000 подписа.
Не достигат 140 000 подписа от необходимите 1 000 000, за да може да
бъде депозирано искане пред Европейската комисия.
Моля ви да разпространите тази информация сред възможно най-голям брой
хора, които познавате. Благодарим на всеки един от вас.
Европейската комисия наскоро разреши отглеждането на
генно-модифицирани култури и органзими в Европейския съюз противно на
желанието на гражданите и на позицията на много от страните членки!
Принципът на европейско гражданско управление ни позволява да
депозираме официално искане пред Комисията, стига то да бъде подрепено
минимум от 1 000 000 европейски граждани. Към днешна дата, след
едномесечно действие, Грийнпийс и Авааз успяха да съберат 860 000
подписа.
Попълването на петицията ще ви отнеме 30 секунди, но може би ще ни
даде шанс да получим мораториум върху отглеждането на ГМО на
територията на ЕС и да предотвратим масираното навлизане на инвазивни
куртури (застрашаващи биоразнообразието), потенциално вредни за
здравето ни (голям брой медицински становища предупреждават за
опасността от консумирането на ГМО), опасни в обозримо бъдеще за
икономическата независимост на европейските земеделци (семената са
скъпи, тъй като се плаща патент за тях, който трябва да бъде
подновяван ежегодно; същевременно изискват използването на специални
препарати, които се продават единствено от фирмите-производителки на
ГМО ) и замърсяващи почвите и околната среда (ГМО културите изискват
използвнето на огромни количества химикали).
Ето линк a към петицията :
https://secure.avaaz...nd_biodiversity
Когато влезете на страницата, ще видите, че текстовете са на френски.
Там, където трябва да попълните данните си ще пише: Prenom-Име; Nom- Фамилия; Adresse- адрес, не пишете друго, освен град; Pays -Държава. Има и пощенски код в полето отдолу,
попълнете и него.
Ако подкрепята тази инициатива, моля разпространете това съобщение.
Поздрави