Здравей Гост

ЕНОТЕРАПИЯ

  • 0 Отговора
  • 1709 Прегледи
*

Nebesna

ЕНОТЕРАПИЯ
« -: Май 13, 2009, 07:41:38 pm »
Понякога е по-различно да си виночерпец, а не бог

В мярата е истината
Във времето на виното настъпва и винено безвремие. За да изчезне напрежението, е достатъчен само "един пръст". Още Хипократ и Гален нарекли виното средство, което утолява коремния глад и събужда телесен глад. Вземете за пример французите - те пият вино по време на хранене, а след хранене правят любов. Виното забавя приема на бързоусвоимите въглехидрати в кръвта и слага криле. Внимание: става реч само за сухото вино. Сладкото има обратно действие. Виното, подложено за ожесточени нападки за това, че нанася непоправима вреда на здравето, може да има чудесно целебно действие, ако се използва в умерени дози (както впрочем е и с билките, и с химиолекарствата). Знайно е, че прекаленият светец никому не е драг: става дума за въздържателя и за алкохолика. Еликсирът на боговете може да тонизира и премахва умората, когато е в разумни количества. Известни са и бактерицидните свойства на виното и прозводните му, като коняк и др. Понякога "един напръстник" е достатъчен за потушаване на напрежението след наситения със стрес делничен ден.При намаляване на тонуса на организма, съпроводено с хипотония (падане на кръвното налягане), терапевтичният ефект се постига, като в чашата с чая се добави само 1 лъжичка коняк.

При отслабване на моторната функция на червата, придружено със запек, е полезно в менюто да се включи 50 г вино, примерно ябълково, плодово, от касис или от цариградско грозде. При разстройство може да се окажат полезни 50 г червено вино, поради "затягащите" му свойства.
Лечебното приложение на виното се обуславя не само от съдържащия се в него спирт, но и от другите му съставки: глюкоза, фруктоза, минерални вещества (калий, калций, натрий, магнезий, фосфор), дъбилни, багрилни и рамотни вещества.

Съставките на червеното вино са няколко пъти по-полезни, отколкото съставките на бялото. В него се съдържат витамин С, витамини от групата В, витамин Р, който укрепва стените на кръвоносните съдове.
В състава на шампанското и на другите пенливи вина се включва въглероден двуокис, поради което тези напитки оказват възбуждащо действие на дихателния център, стимулират кръвообръщението, разширяват кръвоносните съдове на мозъка. Сухите вина са нискокалорични: 100 г бяло вино дава на организма само 60 - 70 килокалории. Сухото червено вино е малко по-калорично - 100 г съдържат 80 килокалории.

При простудни заболявания отдавна се прилага греяно вино с подправки, най-често - черен пипер. В много стари лечебни книги виното се препоръчва и като сънотворно средство. Разбира се, не всяка вечер трябва да се пие вино, но ако сте превъзбудени, чашка от любимото ви винце ще ви подейства добре.

Трябва да се има предвид, че виното възбужда секрецията на слюнните жлези, спомага за по-активното отделяне на стомашен сок, засилва апетита. Затова при излишно тегло, а и при заболявания на стомаха, съпроводени от повишаване на киселините, виното е противопоказно. Недопустимо е при болести на пикочния мехур, черния дроб, стомашни язви, панкреатит и др. да се правите на богове, по-добре бъдете само виночерпци. Преди да предприемете енотерапия (винолечение), посъветвайте се с широко скроен лекар.