Аюрведа за всички
Автор ЧАНДРАКАНТИ ДЕВИ ДАСИ
Равновесието е здраве, здравето е равновесие
Тъй като се грижи за нашето здраве и дълголетие, Аюрведа отделя особено внимание на храненето, което влияе и върху нашето съзнание. Подходящите хранителни навици могат да ни помогнат да се издигнем до по-висше разбиране за нас самите и заобикалящия ни свят, пребивавайки в „проявлението на доброто” (саттва-гуна). За това ниво на съзнание са характерни: знание и чистота, уравновесеност и спокойствие, състрадание, удовлетворение и щастие. Аюрведа ни съветва да изоставим вредните за тялото навици и да ги заменим с полезни. Така сетивата ни ще бъдат удовлетворени, без да вредим на организма си. Това е рецептата за постигане на дълголетие и вътрешен баланс, който да ни изведе до съвършенството
Според Ведическата литература, храната, приготвена от плътта на мъртвите животни, препятства развитието на фините мозъчни тъкани, подпомагащи осъзнаването на Абсолюта. Ведическата култура отрежда на човека място на закрилник на по-нисшите видове. Животните притежават сходни на човешките духовни качества и също попадат в категорията джива-таттва.
Принципът за ненасилие спрямо другите живи същества (ахимса), популяризиран от вайшнавите (почитателите на Бог Вишну), будистите и други източни традиции извън пределите на Древна Индия, е в основата на ведическата формула за духовно развитие. Според закона за карма, консумацията на месо, риба и яйца води до много тежки последици в този живот и следващите ни прераждания. Аюрведа ни учи, че вегетарианството е не само здравословен начин на живот. То е основа на благочестието, като предпоставка за добра карма и духовен напредък.
За съжаление, съвременната цивилизация и различни икономически интереси налагат стереотипите си на живите същества, попаднали в човешко тяло, още от самото им раждане. За нещастие, често пъти под влияние на семейната и обществена среда, вкл. и редица псевдонаучни теории, хората не могат да оценят истинските достойнства на вегетарианския начин на живот.
Агресивната реклама, поддържана от определени учени, ги лишава от благотворното му въздействие. От друга страна, в днешно време всеки загрижен за своето лично здраве и обществено благополучие човек би могъл да намери достатъчно независима информация по този въпрос – митът за незаменимите съставки на месото, високата му енергийната и икономическа стойност е отдавна развенчан. Начина на хранене и живот е въпрос на личен избор и отговорност. Всеки би могъл да се възползва от многовековното знание на Аюрведа, проверявайки го на практика.
Вегетарианският начин на хранене има своите правила и принципи, свързани с избора на подходящи продукти и съставки, начина на приготвянето им и приемането на готовите ястия, описани подробно в Аюрведа.
Аюрведа препоръчва балансирано използване на зърнени и бобови храни, млечни произведения, свежи зеленчуци, пресни или сушени плодове, ядки и семена, подходящи подсладители, необходимото количество вода и други течности. Те са напълно достатъчни, за да осигурят всичко необходимо за правилното функциониране на нашето тяло. Продуктите трябва да бъдат приготвени за консумация внимателно, за да се улесни приемането им от организма, като се запази максимално първоначалната им хранителна стойност. Приемането на готовите ястия също трябва да става по определен начин и ред. При конкретния избор във всеки един от гореизброените случаи, трябва да се вземе под внимание индивидуалната конституция.
Аюрведа отдава значимото на млякото и всички млечни произведения.
Те са високо ценени заради незаменимата им хранителна стойност и много приятен вкус. Особено препоръчително е използването на гхи (пречистено краве масло), както за приготвяне на разнообразни ястия, така и за лечебни цели. То притежава изключително ценни качества, които се засилват с времето. Съществуват древни аюрведически рецепти, в състава на които влиза десетгодишно гхи (пурана-гхи), предписвани за лечение на различни болести. То се смесва с определени билки, за да създаде благоприятна среда за тяхното приемане от организма. В древната ведическа традиция самото приготвяне на този млечен продукт се смята за много благочестива дейност. Може лесно да получите гхи, загрявайки на слаб огън прясно краве масло в съд с двойно дъно. Обикновено 1 час е достатъчен, за да направите гхи от 1 кг. масло. Необходима е решетъчна лъжица, с която да събирате пяната, образуваща се на повърхността. Не трябва да оставяте маслото да завира. Постепенно то ще стане златисто и прозрачно до самото дъно. Това е древният метод за отделяне на допълнителните съставки, намиращи се в маслото. Те също са много полезни за готвене, но са нетрайни и трябва веднага да се използват. Чрез този процес, може да получите мазнина без примеси. Гхи може да се съхранява с години в плътно затворени глинени съдове на хладно място, без да промени изключителните си здравословни и хранителни качества.
Ежедневното приемане на достатъчно количество чиста и прясна, негазирана вода, също е от особено значение според Аюрведа. Хората с капха конституция, например, често забравят да пият вода, погрешно смятайки, че другите приемани течности са напълно достатъчни. Водата помага за своевременно изхвърляне на токсините. Пониженият й прием и намаленото й количество в организма, може да доведе до неправилно функциониране на различни органи, увреждане на кръвта, кожата и други неблагоприятни последици.
Препоръчително е да се избягват всички видове храни, приготвени на основата на ферментационни процеси, вкл. хляб и други тестени изделия с набухватели (мая, бакпулвер, сода за хляб и т.н.). Едновременно с това, здравословно хранене не означава непременно да се лишим от любимите си вкусни блюда. Ведическото кулинарно изкуство ни предлага особено вкусните и здравословни чапати (вид индийски плоски хлебчета), паратхи (подобни на банички, печени на сач закуски), хачапури (малки питки, пълнени със сирене), самоси (пирожки с най-разнообразни сладки и солени плънки) и много други прекрасни тестени изделия.
Не се препоръчва и прекалената консумация на пикантни, дълбоко пържени, тежки храни и ястия с остър вкус, в това число: сметана, майонеза и доматен сос.
Всички видове лук и чесън са смятани от Аюрведа за препятствие по пътя към саттва-гуна. Вместо тях, древната ведическа медицина предлага голямо разнообразие от подправки, които сами по себе си са и лекарства от аптеката на природата. Подходящото им умело и балансирано използване придава на ястията незаменим вкус, подпомага храносмилателния процес и предпазва от различни заболявания. Например, Аюрведа препоръчва вместо лук и чесън употребата на подправката асафетида (ароматна смола от корена на растението Ferula asafоetida). Поради специфичния вкус и лечебни свойства (много полезна за храносмилателния процес и мозъчната дейност), тя е била добре позната и широко използвана в Римската империя.
Според Аюрведа, не винаги обработката на продуктите води до повишаване на тяхното качество.
Бялата захар, получена след рафиниране на изходната суровина, например, е смятана за вредна. На отделните типове конституции се препоръчват нерафинирани алтернативни подсладители, добивани от различни източници: захарна тръстика, финикова палма, плодове, някои видове зърнени култури, захарно цвекло, клен и т.н.
Аюрведа дава подробни препоръки за подходящо съчетание на различни видове храни и продукти, както и за начина и времето на приемането им. Тя ни съветва да не смесваме в едно хранене сурови плодове и зеленчуци, прясно и кисело мляко.
Не се препоръчва хранене след 18 часа, освен чаша топло мляко преди лягане, както и приемане на кисело мляко и цитрусови плодове за вечеря.
Основен принцип, според Аюрведа, е храната да се консумира в прясно състояние, най-много до три часа след приготвянето й. Не се поощрява използването на технологични добавки (консерванти, стабилизатори и подобрители, с цел изкуствено удължаване трайността на продуктите; изкуствени оцветители, овкусители и т.н.). Забързани в ежедневието, ние не обръщаме достатъчно внимание на съставките, отбелязани върху етикетите на храните, рискувайки да попаднем на продукти с недостатъчно ясно и полезно съдържание. Всеки, който не е запознат от близо с тази информация, ще бъде искрено учуден да научи от какви източници се добиват много от оцветителите, стабилизаторите и другите допълнителни съставки на храните и козметичните продукти от нашия бит. Голяма част от различните „Е” номера, както и много други на пръв поглед безобидно звучащи научни наименования, отбелязани върху етикетите, представляват добавки, извличани от костите, очите, плацентата и стомасите на убити животни или крилата и обвивките на някои насекоми. Поради тази причина, Аюрведа препоръчва домашно приготвената храна.
Добър вкус - добро здраве
Както човешките тела, така и храните могат да бъдат класифицирани според три-доша. Това помага да изберем за себе си най-подходящата саттва хранителна диета, напълно съответстваща на индивидуална ни конституция.
Вата
Подходящи: сладки плодове (кайсии, авокадо, банани, ягоди, грозде, лимони, манго, пъпеш, папая, праскови, ананас, сливи и узряло киви); зеленчуци (аспержи, червено цвекло, моркови, краставици, зелен фасул, бамя, тиквички, тиква и кестени); зърнени храни (овесени ядки, басмати ориз, пшеница и сусам); мунг-дал (вид бобово растение, отглеждано в Индия); всички видове ядки и семена, но в малки количества (особено се препоръчват тиквени и слънчогледови); подсладители (фруктоза, кленов сироп, гур – захар от финикова палма и меласа; подправки (джинджифил, фенел или резене, анасон, кимион, кориандър, кардамон, канела, индийско орехче, чубрица, риган, сминдух, босилек и асафетида); всички видове млечни продукти (особено домашно приготвени сирена, кашкавали, сметани и прясна извара – панир); зехтин, студено пресовано сусамово олио.
Неподходящи: всички видове сухи плодове; пресни плодове (ябълки – освен готвени, боровинки, круши, нар, диня и череши); зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, целина, патладжани, домати, зеленолистни зеленчуци, грах, чушки, картофи, спанак и кълнове); зърнени храни (ечемик, елда, царевица, просо и ръж); бобови (соя); подсладители (бяла захар); подправки (магданоз, чимен, синапено семе, черен пипер, червен и лют пипер); соево масло.
Съвети и рецепти за успокояване на вата дисбаланс:Не се натоварвайте прекомерно. Лягайте и ставайте рано (преди изгрев слънце). Опитайте се да следвате точен режим на хранене (хранете се редовно и винаги в едно и също време), работа и почивка. Не яжте сандвичи на крак, предпочитайте готвена, топла и по-течна храна. Пребивавайте в затоплени помещения, избягвайте течението, студа и вятъра. Всяка вечер втривайте в ходилата и цялото тяло (вкл. и кожата на главата) леко затоплено на водна баня сусамово олио. Не яжте сурова, хрупкава, остра, суха и студена храна, особено през ранна пролет и късна есен. Избягвайте газираните напитки. Не практикувайте тежки спортове. Подходящ комплекс от йога упражнения и дишане би бил изключително благоприятен за вас. Препоръчват се слънчеви бани и разходки сред природата.
Можете да успокоите дисбаланс на вата като поръсвате храната си с по 1 с.л. гомасио. То се приготвя, като в сух съд с двойно дъно препечете леко няколко шепи сусамови семена и малко счукана морска сол. Когато са готови, смелете ги заедно в електрическа мелачка.
За да избегнете газовете в стомаха и червата, включете в менюто си варени ябълки с кардамон и фенел (или резене).
Чаша топло мляко преди лягане, сварено с малко турмерик, кардамон, джинджифил и една ч.л. гхи е най-доброто средство против безсъние и констипация.
За да приготвите йога чай, който е много подходящ за хора с вата конституция, сварете 250 мл. прясно мляко, 250 мл. вода, две ч.л. настърган пресен джинджифил, няколко цели зърна кардамон и карамфил, пръчица канела.
Подобен успокояващ ефект за вата дисбаланс има и следната рецепта за бадемово мляко: накиснете десет бадема във вода за една нощ. На сутринта ги обелете, смелете и към тях прибавете щипка кардамон и една с.л. фруктоза. Залейте получената смес с чаша топло мляко и хубаво разбийте с миксер.
Питта
Подходящи: сладки плодове (ябълки, авокадо, кокосов орех, смокини, грозде, пъпеш, диня, круши, сладък ананас, стафиди, сливи, нар и портокали); сладки и горчиви зеленчуци (аспержи, броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, краставици, зелен фасул, зеленолистни зеленчуци, бамя, магданоз, грах, чушки, картофи, тиквички, тиква и моркови); зърнени храни (ечемик, овес, ориз басмати и пшеница); бобови (дал и нахут); слънчогледови и тиквени семена; подсладители (фруктоза, кленов сироп и гур – захар от финикова палма); подправки (джинджифил, кимион, кориандър, фенел или резене, анасон, турмерик, чимен, копър, индийско орехче, магданоз и асафетида); млечни произведения (гхи, прясно мляко и прясна извара – панир); зехтин и студено пресовано кокосово масло.
Неподходящи: кисели плодове (кайсии, ягоди, малини, къпини, боровинки, банани, череши, грейпфрут, лимони, праскови и джанки); зеленчуци (люти чушки, репички, ряпа, целина, червено цвекло, домати, патладжани и спанак); зърнени храни (елда, царевица, просо, ръж и кафяв ориз); бобови (леща и соя); всякакви видове ядки и семена, освен препоръчаните; подсладители (меласа и мед); подправки (лют пипер, черен пипер, синапено семе, босилек, чубрица и сминдух); млечни произведения (сметана, кисело мляко, солени и пикантни сирена и кашкавали); бадемово, царевично, шафраново, сусамово и соево масло.
Съвети и рецепти за успокояване на питта дисбаланс:
Хранете се спокойно, в приятна атмосфера, без да бързате. Не преяждайте. Не яжте люта, пикантна, дълбоко пържена и дразнеща стомаха храна. Не пийте газирани напитки. Лягайте и ставайте рано. Къпете се всяка сутрин – водата сваля напрежението от тялото и лекува психическото натоварване. Не се впускайте в дейности, които биха ви накарали да се превъзбудите. Предпочитайте спокойствието, тишината, трансцеденталната ведическа музика и медитацията. Ранните утринни разходки и хладният душ са много подходящи за вас.
Можете да успокоите питта дисбаланс с приятна пролетна супа от коприва и киселец, но без кисело мляко за застройка. През есента е подходящо да приготвите крем супа от тиква с прясно мляко и малко индийско орехче. Сосовете тип „Бешамел“ се препоръчват за успокояване на питта. Те много добре биха се съчетали със задушени или печени зеленчуци, подходящи за тази конституция. Полезни при питта дисбаланс също са: сладкиши от кокос, напитки от кокосово мляко, оризов пудинг, мляко с ориз, кхир (сладък ориз), идли (оризови питки), не люто кокосово чатни, кулфи (ведически сладолед) и не много горещо прясно мляко с подправки. Винаги използвайте нерафинирана захар и гхи за тези приготовления.
Капха
Подходящи: плодове (ябълки, кайсии, ягоди, боровинки, малини, къпини, череши, сухи смокини, манго, праскови, круши, нар, сушени сливи и стафиди); люти и горчиви зеленчуци (аспержи, цвекло, броколи, брюкселско зеле, бяло зеле, цветно зеле, моркови, целина, зеленолистни зеленчуци, грах, люти чушки, чушки, картофи, репички и спанак); зърнени храни (ечемик, царевица, просо, овес и ръж); бобови (дал и нахут); подсладители (мед); подправки (джинджифил, лют пипер, черен пипер, синап, чимен, магданоз, копър, анасон, чубрица, кимион, кориандър, кардамон, канела, риган, сминдух, босилек и асафетида); млечни произведения (гхи).
Неподходящи: сладки и кисели плодове (авокадо, банани, кокос, пресни смокини, грейпфрут, грозде, лимони, пъпеши, диня, портокали, папая, ананас и сливи); сладки и сочни зеленчуци (домати, патладжани, краставици, тиквички и тиква); зърнени храни (ориз, варен овес, бял ориз и пшеница); бобови (червен бъбрековиден фасул, соя, черна леща и мунг дал); всички видове подсладители; всички видове ядки и семена; сол; всички видове млечни продукти; всички видове растителни масла.
Съвети и рецепти за успокояване на капха дисбаланс:
Опитайте се да намалите времето за сън. Шест часа нощен сън (от 22:00 до 4:00 ч.) са напълно достатъчни за възстановяване на тялото. Следобедната дрямка увеличава капха-доша, телесното тегло и слузта в организма. Винаги ставайте преди изгрев слънце. Къпете се всяка сутрин, веднага след ставане. Предпочитайте проветрените помещения, свежият въздух сред природата, йога упражненията, плуването, карането на колело и слънчевите бани. Не се обездвижвайте. Пийте достатъчно количество прясна вода всеки ден. Не се поддавайте на депресия и инертност. Интелектуалните занимания ще ви донесат обновление. Разнообразието в живота е начин да избегнете дисбаланс на капха.
Ограничете сладкишите, млечните продукти и тестените изделия в менюто си. Това ще помогне за намаляване на телесното тегло и застойните явления (синузити, кашлица и други проблеми с белите дробове). Ако е възможно, пропуснете едно хранене през деня. Много добре ще ви се отрази, ако разтоварите организма си с един ден глад в седмицата, (двата дни Екадаши от вайшнавския календар в месеца са особено подходящи за това). Яжте колкото е възможно повече пресни плодове и зеленчуци. Когато сезонът позволява, експериментирайте с различни зеленчукови и плодови комбинации. Лекотата, която те дават, може много да помогне за преодоляване на капха дисбаланс. Една подходяща комбинация би могла да бъде: ситно нарязано бяло зеле, репички, зелени чушки, варена царевица, настърган пресен джинджифил и маслини. Можете да опитате и комбинация от ябълки, манго и стафиди, както и от различни горски плодове (ягоди, малини, къпини и боровинки).