Здравей Гост

Целебни храни

  • 0 Отговора
  • 2294 Прегледи
Целебни храни
« -: Декември 01, 2007, 07:16:55 am »
ЦЕЛЕБНИТЕ ХРАНИ

   И децата знаят, че има храни, които никак, ама никак не са полезни. Всеки вече знае, че холестеролът е много, много вреден. Вредни са солта и захарта. Вредни са консервите и полуфабрикатите. И така нататък, и така нататък…
   Логично е да се запитаме, останаха ли изобщо здравословни, полезни храни? Съществуват ли освен това някакви целебни храни?...

   Неотдавна в най- авторитетното медицинско списание The Lancet се появиха резултатите от едно дългогодишно научно изследване. Те са недвусмислени и ясни- има абсолютно здравословни, целебни храни и те са точно 10 на брой.
   В този си материал аз ще се спра най- обстойно тъкмо на тях…

   За чесъна у нас се разправят легенди. “Сериозните” доктори обаче гледат пренебрежително на него. Всички съвременни изследвания доказват обаче недвусмислено, че чесънът без всякакво съмнение е целебна храна № 1. Неговата ежедневна консумация може чувствително да подобри нашето общото здравословно състояние и значително да удължи живота ни.


   На второ място съвременните експерти по здравословно хранене поставят една “антична суровина”. Зехтинът, и особено студено пресованият зехтин, е една хранително вещество, което може преспокойно да бъде причислено към лекарствата.
   Редовната употреба на зехтин също така удължава живота и ни предпазва от ред заболявания като камъни в жлъчката и бъбреците, стомашно- чревни заболявания, сърдечно- съдови проблеми.
   Има и още нещо... Дългогодишните наблюдения са доказали, че хората, които избягват всякакви други мазнини в бита си и употребяват САМО зехтин, никога, ама никога не напълняват!!
   Зехтинът, разбира се, е скъпичък, особено студено пресованият зехтин, който има най- добрите хранителни и целебни свойства. Мисля си обаче, че единствените пари, които със сигурност не са хвърлени на вятъра, са парите, дадени за здраве...

   Третата целебна храна идва също така от древността. Това е червеното вино. То съдържа вещества, които съвсем осезателно разграждат натрупания в организма вреден холестерол. Освен това виното е един естествен мултивитаминен продукт.
 
   У нас салата се яде обикновено тогава, когато се пие ракия. На салатата се гледа само като на мезе. Съвременните изследвания сочат обаче, че  салатата от домати и краставици е също така една от целебните храни. Изобщо, салатите трябва да се превърнат в главно, в основно ястие на българите, които са един най- болните народи в света.
   Една салата, подправена със зехтин, диетична калиева сол и лимонов сок, си е направо цяла природна аптека!
   Но не, нашего брата предпочита “вълчата салата”, т. е. салами, луканки, пушени меса, консерви, полуфабрикати. Ето това вече са “убийствените храни”, които направо унищожават българския народ!

   В бурканчето чист пчелен мед се спотайва друга природна аптека. Да де, ама балканецът си обича сиропирана баклава, че и торти, пасти, саварини … Напоследък пък направо се влюби в чийзкейка, пайовете, донътите (Божe опази!)…

   Бадемите също така се нареждат между целебните храни, но у нас те се ядат само с “шотландска ракия”. И на тях, за жалост, се гледа само като на мезе. Уви…

   Докато салатите се използват чат- пат за мезе, плодове, кой знае защо, вече почти не се ядат. Накъдето и да погледнеш, виждаш затлъстели, тантурести българи, които нагъват мазни банички, пържени картофи, пици, кремвирши, кебапчета и ред други гадости.
   Не си спомням обаче, кога за последен път видях българин, който да си похапва ябълка… При това страната ни ражда толкова много плодове. И то какви плодове!

   До неотдавна всеки нашенски лекар, без да се замисли и за миг, би ви казал, че шоколадът е вреден, защото предизвиква зъбен кариес, съдържа много захар и прочие нелепици. Оказа се, че няма нищо подобно.
   Шоколадът, както и червеното вино, съдържа флавоноиди, които по един изключително ефикасен начин предпазват нашето сърце от инфаркти.
   Особено пък натуралният шоколад, при който съдържанието на рафинирана бяла захар е сведено до минимум. Има швейцарски производители на шоколад, които неотдавна създадоха натурален шоколад, съдържащ 85 % какао! Такъв шоколад можете да се намерите вече и на нашия пазар. Той е малко по- скъпичък и то по понятни причини. Има обаче български шоколад със 70 % съдържание на какао и неговата цена е напълно приемлива и достъпна.

   Като страстен, дългогодишен плувец отдавна съм забелязал, че българите се боят от водата. От водата и всичко, свързано по някакъв начин с нея. Не, аз не намеквам за съмнителната хигиена на българите.
   Говоря за това, че повечето от нас май ненавиждат рибата като храна, а тя е една от най- целебните храни. В Япония, където риба се яде ежедневно, хипертонията като болест изобщо не е позната. Инфарктите и инсултите, които са всъщност една последица от хипертонията, в страната на изгряващото слънце са голяма рядкост.

   У нас обаче, в царството на “вълчите салати”, от инфаркт и инсулт си отиват без време хиляди хора. Отрицателният ни прираст е около 40- 60 000 души годишно и само след няколко десетилетия ние, българите, ще изчезнем от лицето на Земята… Ако не се вслушаме в гласа на разума и не внесем овреме някои корекции в начина си на хранене.

   Какво ни пречи например по- честичко да употребяваме целебните храни? Какво?...

   Един много мъдър човек е казал следното: “Простотията и невежеството- това са двете най- големи беди, които могат да споходят човека…”

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ 
*****************

Апостол Апостолов