Здравей Гост

Авангардни Йога Практики

  • 2 Отговора
  • 4678 Прегледи
*

Инти

  • ***
  • 2068
Авангардни Йога Практики
« -: Ноември 21, 2007, 01:19:44 pm »
Предоставям ви линка към сайта, включващ лесни уроци за екстатично живеене.Тази страница съдържа превод на оргиналната и създадения по-късно сайт на Йогани. Тук ще намерите превод на повече от 200 лесни за следване уроци.

Йоганани- йога практики

Ето един урок по пранаяма:

"В: Има ли правенето на праняма ползи за увеличаване на здравето? Изглежда, че би трябвало да има.

О: Да, също както и медитацията, пранаяма способствува за пречистването на нервната система. Тъй като е физически процес, тя също така има и преки ефекти върху тялото, които ние лесно можем да забележим с напредването на практиката ни. Има позитивни ефекти върху дробовете ни, мозъка, храносмилателната система, сърцето и възпроизводителните органи, за да споменем само някои. Освен това стабилизра ума и емоциите. Тъй като праната тече с по-голяма сила през тялото, светеща, докосваема енергия се излъчва от кожата ни, и тя създава аура на здраве и сила, която може да бъде полезна и за другите.

Нито едно от тези обаче не идва за една нощ или от нередовно практикуване на пранаяма. Нито едното, нито другото не идват от “запойно” практикуване, при което нищо не се практикува в продължение на дни или седмици, а след това ексцесивна пранаяма се практикува импулсивно в опит да се направи голяма стъпка напред изведнъж. Не става по този начин. В това отношение пранаяма е като всяка друга физкултура. Малко практика два пъти дневно е доста по-добра от много практика, разделена от дни или седмици. Това последното изобщо не е физическа култура, и може да бъде опасно за здравето.

Ако си решил да станеш бегач на дълги разстояния, би ли започнал да работиш веднъж седмично или, когато имаш желание, като се опитваш да пробягаш наведнъж пет или десет километра наведнъж? Ако правиш така, кариерата ти в спорта ще е кратковременна. За да имаш най-добрите възможности за успех, би започнал да бягаш всеки ден на малки разстояния, и постепенно да ги увеличаваш, да увеличаваш натоварването в продължение на месеци, докато постигнеш желаната цел. Физкултурата изисква редовна, измерена(съзнателно дозирана) практика. Това е начинът, по който сериозните атлети тренират.

Духовната практика прилича на атлетиката по това, че ние постепенно тренираме нашето тяло и нервна система да провежда и излъчва все по-високо ниво на чисто екстатично съзнание. Това е огромно начинание, което може да бъде постигнато само чрез малки, ежедневни стъпки правени в продължение на продължителен период от време. Ползите от такъв подход са кумулативни, и се забелязват по пътя(едва след като започнеш да ги правиш). Авангардните йога практики благоприятстват пречистване и балансиране дълбоко в нервната система и някои резултати се виждат почти веднага. Една от лесно виждащите се ползи е подобряване на здравето. И така – да – пранаяма продължава тенденцията към добро здраве, която започнахме с медитацията.

Трябва да се отбележи, че пранаяма не е вълшебно лечение, което веднага ще се справи с години на нездравословно живеене. Фактически, ако небалансираното живеене сериозно е увредило здравето, може да се окаже невъзможно да започнете с пранаяма веднага. Нужно е известно ниво на здраве, особено на дихателната система, за да се започне пранаяма. Никога не бива да се напъваме отвъд нашите физически възможности при правенето на пранаяма. Практиката ни следва да бъде адекватна на нивото на нашите способности. Ако сме слаби, пранаяма трябва да е минимална или въобще да не правим пранаяма. Ако сме силни можем да правим повече. Винаги внимателно обмисляй преди да се захванеш с ниво на практикуване на пранаяма. Медитация може да бъде практикуване от почти всички, които са здрави, без това да добавя допълнителен товар към тялото. С пранаяма е различно. При нея е необходимо известно минимално ниво на здраве, за да бъде практикувана безопасно и ефективно. Помни това и винаги адаптирай практиката си на пранаяма към актуалното си здравно състояние така, че да не натоварваш ненужно своето тяло. Например медитацията по време на болест може да бъде от помощ, а пранаяма – не особено, ако боледуваш от респираторно заболяване. Когато белите дробове боледуват, не ги натоварвай допълнително. Също както не бихме отишли да бягаме 5 километра, ако сме болни.

Ако комбинираш добрия стар "здрав разум" с твоята пранаяма, ще имаш много ползи, включително и подобряване на здравето.

Гуруто е в теб."

Крия Пранаяма започва от Муладхара чакра и свършва в Аджна чакра и обратно надолу до Муладхара чакра. По ЕДИН ОМ във всяка чакра нагоре и по ЕДИН ОМ във всяка чакра надолу. На анимираната графика, по-долу в дясно, се вижда процеса на Крия Пранаяма с коректното времетраене. От ляво е показано точното разположение на 6-те чакри, нужни за техниката на Крия Пранаяма. ОМ във всяка една от тях, по протежение на гръбначния стълб!

Вдишване НАГОРЕ - издишване НАДОЛУ. 

*

Helo

Re: Авангардни Йога Практики
« Отговор #1 -: Октомври 13, 2008, 07:42:36 pm »
Чувала съм, че хора са полудявали след прекалено практикуване на йога, защото придобивали твърде много енергия, която тялото им не може да понесе. Вие чували ли сте за подобни неща? Мислите ли, че това е вярно? Не знам дали това е резултат само от практикуване на физически йога упражнеия или на практикуване и на някакви техники за медитация. Вие как мислитие?

*

Инти

  • ***
  • 2068
Re: Авангардни Йога Практики
« Отговор #2 -: Ноември 21, 2008, 11:37:31 am »
Да има такива случай, но това се получава поради неправилно канализиране на енергията по енергийните меридиани Ида, Сушумна и Пингала. При активизиране на кундалини е необходимо това да бъде естествен процес. Прекаленото захранване на тялото с енергия е вредно, все едно да пуснеш по-високо напрежение в нервната система, тъй като при пречистването на тялото се дава възможност да се активизират повече точки , които до този момент са били в латентно състояние