Портал на времето, но не съвсем, имало е клане, имало е много избити хора, чуват се виковете им ту от ляво, ту от дясно, детски гласове - глъч, много силни крясъци - самодивско хоро, което е изключително опасно, защото ако човек стъпи върху това място започва да линее и ще умре без време. Старите баби само като те погледнат могат да разберат дали някой е стъпил през самодивското хоро и почват баене, леене на куршуми и разни мантри да се пеят, за да се премахне тази енергия /психо-кинетична, според мен/. Ако магаре мине през такова самодивско хоро - грохва, все едно нещо много тежко се е стоварило отгоре му, хората казват "Дявола го е възседнал" - ужас. Един дядо по тъмно се прибирал и виковете го сварили по пътя, било е голям ужас - самодиви, караконджули и кой знае какви създания, но не могат да се видят, само им се чуват звуците, които никой от нас не може да си представи какъв страх предизвикват, това са същества от други измерения, никой не може да ги види. Това, което се е случило навремето в тази зона, се е запечатало в небето, има легенда, че по времето на сватба, турците нападат и почва избиване, сватбарите изчезват в небитието и от тогава се вика и крещи до наши дни.. Тези души са затворени в безвремието, трябва да се освободят, но никой не знае как да стане това.
Аз съм слушал много разкази за самодиви и си мислех, че от 30-тина години са изчезнали тези същества от нашите земи, но ето че тук-таме все още се намират. Когато аз бях дете, масово по селата бабите разказваха за самодиви, но като измряха бабите си отидоха и самодивите.
Сега влечугите са на мода май..